Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Oπως γνωρίζεται ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει σήμερα το απόγευμα. Αύριο στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. , το Κυπριακό και τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, στις 12 θα συναντηθεί με το αρχηγό της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλή. Στις 13 με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και στις 13.30 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή, από το πρωί, ο Πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του θα παραστούν σε οικονομικό φόρουμ και στη συνεχεία (στις 10.45) θα έχουν κατ` ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και επίσημο γεύμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Γνωρίζετε ποια θέματα ακριβώς θα συζητηθούν με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι -όπως γνωρίζετε- οι αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών θα τεθούν εκ νέου στην Κοπεγχάγη για την οριστικοποίησή τους. Η Σύνοδος των Βρυξελλών ήταν άτυπη. Βεβαίως, ισχύουν οι αποφάσεις της. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, θα ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε ό,τι αφορά τα θέματα του λεγόμενου Ευρωστρατού, για την πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. , για τα θέματα που σχετίζονται με τα αγροτικά και, πάνω απ όλα, για το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. . Θα τους ενημερώσει, επίσης για τις ενδεχόμενες και προσδοκόμενες εξελίξεις στο πολιτικό θέμα, το Κυπριακό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα αυτά τα θέματα . Στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι υπήρξε και μια συμφωνία για το θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού. Υπήρχαν διαβουλεύσεις όλον αυτόν τον καιρό ανάμεσα στον κ. Σολάνα, τον κ.Ρόμπερτσον, την Ελληνική πλευρά, την Αγκυρα και τους υπόλοιπους εταίρους. Εφόσον φαινόταν ότι θα υπήρχε στις Βρυξέλλες ένας συμβιβασμός, μία συμφωνία στο θέμα του Ευρωστρατού, γιατί δεν είχε ενημερώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό, με δεδομένο ότι τους είχε ξανακαλέσει για το ίδιο θέμα , τους είχε κάνει αναλυτική ενημέρωση και τους είχε ζητήσει τη συμπαράστασή τους, σε όλες τις κινήσεις που θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση @;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνέχιση των διαβουλεύσεων ή της κινητικότητας γύρω από το θέμα του Ευρωστρατού, έγινε με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί στη Σεβίλλη . Ως γνωστόν, για όσα είχαν ειπωθεί στη Σεβίλλη, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η θέση της Σεβίλλης (που ήταν μία κατ` αρχάς συμφωνία της Ε.Ε.) έπρεπε φυσικά να συζητηθεί και με ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών ήταν λογικό να ενημερωνόταν από το ΝΑΤΟ και η τουρκική πλευρά, διότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Προχώρησε, λοιπόν, αυτή η διαδικασία, προχώρησαν οι διαβουλεύσεις, πάντα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης και δημιουργήθηκε η αίσθηση, όλα αυτά τα γνωρίζετε τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία. Αλλά δεν ήταν τίποτα δεδομένο και σίγουρο. Πάρα πολλά ζητήματα είχαν μείνει εκκρεμή. Τα ζητήματα αυτά λύθηκαν , τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Σολάνα, το απόγευμα της Πέμπτης που έγινε -όπως γνωρίζετε- η συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία σας είχε ανακοινωθεί. Στη συνάντηση αυτή έγιναν οι τελευταίες συζητήσεις, ξεπεράστηκαν εμπόδια που υπήρχαν και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο κείμενο . Αλλά ακόμη δεν είχαν ερωτηθεί και οι άλλοι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Ηταν λογικό ότι έπρεπε να υπάρξει και ένας τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του απογεύματος της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο οποίος έγινε με ευθύνη του κ. Σολάνα. Δεν ήταν δυνατόν, λοιπόν, όταν κάποια θέματα κρίθηκαν εκεί να προλάβει ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις τους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω εξάλλου ότι από όλες τις πλευρές υπάρχει μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για τις εξελίξεις που υπήρξαν. Δεν έχει αμφισβητηθεί αυτό, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Και όπως γνωρίζεται οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών . Μέχρι το απόγευμα δεν γνωρίζαμε αν θα υπάρξει τελική απόφαση ή όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η θέση της Αγκυρας επί του θέματος, είναι θετική..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζουμε πλήρως αυτό, διότι ο κ. Σολάνα έφυγε από τις Βρυξέλλες μετά από μία εσπευσμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε, όπως γνωρίζετε. Στη συνεχεία θα είχε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και φυσικά, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών λαμβάνεται υπόψη -είναι λογικό αυτό, διότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ- και η γνώμη της τουρκικής πλευράς.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει με τις κατευθύνσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. Αυτό όμως θα αποδειχθεί στο πλαίσιο των εργασιών του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπέβαλα την ερώτηση αυτή διότι ο Πρωθυπουργός, σαν

να το έδινε ως δεδομένο ότι βρέθηκε λύση στο θέμα αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πλευράς Ε.Ε. έχουμε καταλήξει και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή και από το ΝΑΤΟ. Αλλά επαναλαμβάνω δεν μπορεί να προκαταλάβει κανείς τις αποφάσεις κάποιου οργανισμού ο οποίος έχει τη δική του αυτονομία και ο οποίος καλείται αυτή τη στιγμή να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Είναι σαφές -και το γνωρίζετε όλοι- ότι σε αυτές τις περιπτώσεις προηγούνται κάποιες συνεννοήσεις. Αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί με την ευθύνη του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι στην ίδια κατεύθυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το κείμενο της Αγκυρας, έχει αποκλεισθεί, εκείνη η συμφωνία@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πλέον το κείμενο των Βρυξελλών. Δεν υφίσταται το κείμενο της Άγκυρας.

ΚΟΥΙΝ: Σωστά συμπέρανα ότι για την Ε.Ε. -τουλάχιστον για την Ελλάδα- το θέμα θεωρείται λήξαν με τη συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή:

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, αυτή η συμφωνία έχει κάποια στάδια. Το πρώτο στάδιο ήταν να ξεκαθαριστεί πλήρως το πλαίσιο από την Ε.Ε. ,με βάση τις γενικές κατευθύνσεις της Σεβίλλης . Με βάση , λοιπόν, τις αποφάσεις τις Ε.Ε. γίνονται οι τελικές συζητήσεις του κ. Σολάνα και με το ΝΑΤΟ. Στο δεύτερο στάδιο θα υπάρξουν οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και μετά θα υπάρχει η τελική κατάληξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να υποθέσω δηλαδή ότι οι θέσεις που εξέφραζε μέχρι σήμερα η Ελλάδα, οι αντιρρήσεις που είχε όσον αφορά το κείμενο της Αγκυρας , έγιναν αποδεκτές από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Πέρασε , δηλαδή, η Ελλάδα τη " γραμμή " της; Αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στους διεθνείς οργανισμούς, πρέπει, ίσως, να χρησιμοποιήσουμε κάποιες εκφράσεις οι οποίες γίνονται αποδεκτές και από τους εταίρους μας. Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να πούμε καθαρά είναι ότι το κείμενο που διαμορφώθηκε, η τελική απόφαση που υπάρχει, ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για το αγροτικό, συγκεκριμένα ,γιατί εδώ υπάρχει μία σύγχυση. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση λέει ότι υπήρξε μια εξέλιξη καταπληκτική για τους αγρότες και κερδίθηκαν πάρα πολλά πράγματα , από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. λέει τα ακριβώς αντίθετα. Τελικά θα είναι κερδισμένοι ή χαμένοι στην επόμενη χρονική φάση οι Ελληνες αγρότες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δει σαφή ανακοίνωση της Ν.Δ. επί του θέματος. Γιατί όποιος γνωρίζει καλά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί -και νομίζω ότι θα έπρεπε να μπουν όλοι στον κόπο να τις διαβάσουν- θα γνώριζε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα των αγροτών μας και μέχρι το 2006 , αλλά επιπλέον ελήφθη και μια απόφαση, η οποία δεν ήταν δεδομένη μέχρι τώρα. Οπως γνωρίζετε με τις έως πρόσφατα, έως τη Σύνοδο των Βρυξελλών, αποφάσεις υπήρχε μια λογικής συμβολής επιδοτήσεων στα γεωργικά προϊόντα από πλευράς Ε.Ε. μέχρι και το 2006 . Με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, βεβαίως και άλλων κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε., αυτό διασφαλίσθηκε πλήρως σε σχέση με τη διεύρυνση. Επιπλέον, όμως, αποφασίσθηκε ότι θα υπάρξουν ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα μέχρι το 2006, αλλά και μετά μέχρι το 2013, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Βεβαίως, υπάρχει ένα θέμα: Ποια μορφή θα έχουν αυτές οι ενισχύσεις και προς τα πού θα κατευθυνθούν; Αυτό είναι ανοικτό. Η θετική εξέλιξη είναι ότι και μετά το 2006, θα έχουμε ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα. Βεβαίως, δίνεται ιδιαίτερο βάρος, κατ` αρχάς, στην ενίσχυση των νέων καλλιεργειών, της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της. Καθώς, και σε νέας μορφής δράσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντολογικές καλλιέργειες, τα βιολογικά προϊόντα ή η ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού. Υπάρχει, επίσης, ρήτρα που διασφαλίζει ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα, με τρόπο που θα καθοριστεί στη συνέχεια για τις μικρές και μεσαίες αγροτικές καλλιέργειες. Αν και πρόκειται για μια προσπάθεια που σαφώς πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να πάρει συγκεκριμένη μορφή για την περίοδο μετά το 2006, ωστόσο, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μια ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, νομίζω ότι αποτελεί ένα νέο σημαντικό, θετικό βήμα. Βεβαίως, σημειώνω ότι μέχρι το 2006 δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων κι εσείς με σημερινή σας συνέντευξη, για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και τη συγκρότηση ευρύτερου πόλου κ.λπ. Διαβάζω όμως και δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει μια οδηγία -εάν ισχύει- με προσεκτικές κινήσεις να διερευνηθεί όλο αυτό το τοπίο. Εσείς, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είστε ικανοποιημένος, από τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια σειρά δηλώσεων στελεχών του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και η δική μου, οι οποίες εκφράζουν προβληματισμούς. Θα προσέθετα ότι αυτός ο προβληματισμός από κάθε στέλεχος έχει και τα δικά του θετικά στοιχεία. Δείχνει μια προσπάθεια συμβολής σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι το θέμα της συνεργασίας του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και η συγκρότηση του νέου ενιαίου προοδευτικού πόλου. Πιστεύουμε, όμως, ότι τώρα είναι η ώρα συντεταγμένα το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις δικές του διαδικασίες και τις διαδικασίες του Ε.Γ. να συγκροτήσει τη δική του ενιαία πρόταση για τον προγραμματικό διάλογο με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Μέχρι τώρα υπήρξε μια θετική συμβολή. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα όργανά του, θα συγκροτήσει τη δική του πρόταση που θα απευθυνθεί προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

ΜΙΧΑΗΛ: Τις μέχρι τώρα αντιδράσεις του ΣΥΝ, πώς τις κρίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικίας, γιατί θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος και δεν θα το κάνω. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, κανένας να εκμεταλλευθεί κανέναν ή να δημιουργήσει προβλήματα. Θέλουμε ειλικρινά ως στρατηγική επιλογή τη συνεργασία. Εξάλλου, αυτό αναδείχθηκε και από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου αυτή η συνεργασία είχε ωριμάσει και έγινε δυνατή. Από κει και πέρα, αυτό το συμπέρασμα έχει εξαχθεί και έχει καταγραφεί με τις δηλώσεις των στελεχών του Κινήματός μας. Το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες του θα διαμορφώσει την ολοκληρωμένη πρότασή του γι αυτόν τον προγραμματικό διάλογο. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην ώρα του προβληματισμού και της συγκρότησης αυτής της συντεταγμένης πρότασης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά που είπατε κύριε Υπουργέ, να καταλάβουμε ότι μέχρι τώρα αυτό το άνοιγμα, αυτή η θετική συμβολή και αυτός ο προβληματισμός δεν έγινε συντεταγμένα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει διαπιστωθεί μια αναγκαιότητα, έχει καταγραφεί η θέληση γι αυτή τη συνεργασία, έχει καταγραφεί η ανάγκη -και έχουμε συμφωνήσει όλοι- για τη συγκρότηση του ενιαίου προοδευτικού πόλου. Από κει και πέρα, πρέπει, βεβαίως, να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας με πιο συντεταγμένο τρόπο, να δούμε με ποιες πρωτοβουλίες προωθείται αυτή η συνεργασία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εδώ έχουμε έναν διαγωνισμό στελεχών, να βγουν προς τα έξω και να αναγγείλουν ή τέλος πάντων να πάρουν μερίδιο αυτής της συνεργασίας. Γι αυτό ρωτώ, αν αυτή η κίνηση έγινε συντεταγμένα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν πρωτοβουλίες πολλών στελεχών για να συνεισφέρουν θετικά σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο καταγράφηκε από το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ολα αυτά τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη μας αποτελούν θετική συμβολή σε αυτόν το διάλογο μέσα στο ΠΑΣΟΚ και βεβαίως θα αξιολογηθούν από τα ίδια τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος, για τη διαμόρφωση της πρότασής του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσαμε προχθές σε κυριακάτικη εφημερίδα τον Πρόεδρο του ΣΥΝ να λέει ότι βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση τι απαντά σε αυτό; Γνωρίζουμε ότι ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση σε αυτή την προϋπόθεση που θέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος, λέει ότι είναι θέμα διαλόγου; Ποια είναι η θέση της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, σας υπενθυμίζω ότι έχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και σας παραπέμπω στις δηλώσεις του. Δεύτερον, πρέπει να τονίσω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, αξιοποιώντας τον προβληματισμό που υπήρξε, από τα συντεταγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ, να διαμορφώσουμε την επίσημη πρόταση για τα χαρακτηριστικά αυτού του προγραμματικού διαλόγου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ.. Λαλιώτης όταν έκανε αυτή την πρόταση -και τώρα την επαναλαμβάνει- δεν είναι κατόπιν συντεταγμένης απόφασης οργάνων του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης έχει αναφερθεί στα γενικά χαρακτηριστικά (και αναφέρομαι στο άρθρο του σε φύλλο του Σαββάτου), στο πώς εννοούμε τη στρατηγική αυτή επιλογή μας. Διαβάστε το άρθρο του. Το περιεχόμενό του είναι μέσα σε αυτά που έχουμε αποφασίσει όλοι. Από κει και πέρα, ο τρόπος που μια στρατηγική επιλογή θα προχωρήσει και τα επιμέρους θέματα που συνδέονται με αυτή, είναι αντικείμενο προβληματισμού του Κινήματος. Δεν αντίκειται το ένα στο άλλο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η δημόσια συζήτηση για την κεντροαριστερά ήρθε για άλλη μια φορά, μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σας θυμίζω ότι το ίδιο είχε γίνει και μετά τις εκλογές του 2000, όταν στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μετά από εκείνες τις εκλογές, το κύριο θέμα ήταν πάλι η κεντροαριστερά. Η συζήτηση τότε δεν είχε προχωρήσει. Υπάρχουν τώρα κάποια στοιχεία για την κυβέρνηση που την κάνουν αισιόδοξη ότι τώρα μπορεί να προχωρήσει αυτή η ιστορία, αυτός ο διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλά ζητήματα ωριμάζουν από την κοινωνία. Εχουμε αναφερθεί, κατ` επανάληψη, σε ένα θετικό συμπέρασμα (όπου οι συνθήκες ήταν ώριμες, γιατί δεν ήταν παντού στην Ελλάδα), από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Με βάση αυτό πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός από το ΠΑΣΟΚ και διατύπωση για κάποια συγκεκριμένα βήματα. Ο Κώστας Λαλιώτης έθεσε ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο και επ` αυτού υπήρξαν προτάσεις, τοποθετήσεις, ιδέες στελεχών, που αποτελούν θετική συνεισφορά. Ολα αυτά, όμως, τώρα πλέον, σε αυτή τη φάση, πρέπει να αξιολογηθούν μέσα από τα όργανα του Κινήματος, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις συντεταγμένα και με υπεύθυνο τρόπο προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή κάνατε λόγο για προγραμματικές συγκλίσεις με το ΣΥΝ, άκουσα το πρωί τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ κ. Βούτση, να λέει ότι κατά τα τριάμισι τέταρτα των πολιτικών των δύο κομμάτων εντόπιζε διαφορές, έως αντιθέσεις. Ηθελα να ρωτήσω εάν σε αυτό τον προγραμματικό διάλογο το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να διαφοροποιηθεί όσον αφορά βασικές αρχές της μέχρι τώρα πολιτικής του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην κάνουμε το λάθος να ανοίξουμε έναν διάλογο μέσω τρίτων, διότι αυτό θα έλεγα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε αυτή την επιλογή. Ο διάλογος μέσω τρίτων δεν είναι πάντα θετικός. Δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Ο απευθείας διάλογος είναι αυτός που δίνει τις απαντήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν μέσα στις σκέψεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση αυτή, συμπεριλαμβάνεται και κάποιου είδους πρωτοβουλία ή «δημόσια» συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να αφήσουμε τα όργανα του ΠΑΣΟΚ να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις; Νομίζω ότι είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε. Καταγράφηκε μια θέληση και μια στρατηγική επιλογή, καταγράφηκαν κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για τα υπόλοιπα θέματα θα έχουμε την ευκαιρία όλοι στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα να κάνουμε σχετικό διάλογο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥΝ φαίνεται να συνδέει την οποιαδήποτε συνεργασία με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προς το αναλογικότερο, ανεξάρτητα από αυτό που είπατε για τον Σκανδαλίδη, θα δεχόσασταν μια τέτοια συζήτηση, ως αφετηρία εκκίνησης της οποιασδήποτε συζήτησης για συνεργασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί ήδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πως σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος διαψεύδει -ίσως κι εσάς- στις εκτιμήσεις σας για διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στις δημοτικές εκλογές, από 1% έως 2,7% αφού λέει ότι η διαφορά αυτή είναι μεταξύ 5% και 7% και επιπλέον, για να μην επανέλθω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προτίθεμαι να σχολιάζω δηλώσεις στελεχών για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Τα στελέχη μας έχουν τις απόψεις τους, εκφράζουν τους προβληματισμούς και φαντάζομαι ότι θα τους εκφράσουν και στην Κεντρική Επιτροπή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά τη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη, έχουν ακολουθήσει διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα ότι κλείνει ο φάκελος για τη 17Ν, με κάποιες συλλήψεις που θα γίνουν σήμερα-αύριο. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένετε να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω πληροφορίες για συλλήψεις, τις οποίες δεν γνωρίζω και δεν χρειάζεται να γνωρίζω; Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό το θέμα δεν αφορά τη δική μας συζήτηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαψεύδετε ότι θα γίνουν συλλήψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε το διαψεύδω, ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε τοποθετούμαι, γιατί δεν αφορά εμάς αυτό το θέμα. Για το θέμα αυτό αποφασίζουν οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές και δεν μπορεί να ξέρω τι θα αποφασίσουν. Κάνουν ανεξάρτητα της δουλειά τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 October 2002 - 15:05:09 UTC