Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2002

(τοπική ώρα:15.00)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΛΕΡ

Συνομιλίες διάρκειας μιάμισης ώρας είχαν σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνυ Μπλέρ. Μετά τη συνάντηση, που περιελάμβανε και γεύμα εργασίας, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street 10, ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας κατ` αρχάς τους Ελληνες δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

"Με τον Πρωθυπουργό κ. Τόνυ Μπλέρ συζητήσαμε, σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα, με πολλή ειλικρίνεια, όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρώτα από όλα, βεβαίως, συζητήσαμε για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, την έλλειψη προτάσεων από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να προχωρήσει αυτό το θέμα, καθώς και εξετάσαμε ποια μπορεί να είναι η συνέχεια.

Συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας. Ένα κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η διεύρυνση, πώς δηλαδή θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, ενώ συζητήσαμε και άλλα σημαντικά θέματα, όπως αυτά που αφορούν την κοινωνική πολιτική, την εργασία, την ανταγωνιστικότητα, όλο αυτό το σύνολο που συμπεριλαμβάνεται κάτω από το κεφάλαιο "Λισσαβόνα" και πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου.

Ένα τρίτο μεγάλο θέμα για μας και τη Μ. Βρετανία είναι το θέμα των μεταναστών, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, τα θέματα του ασύλου. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση και βρήκαμε δρόμους, ιδίως στο θέμα του ασύλου, να συμπέσουν οι απόψεις μας, για να βρεθούν λύσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Συζητήσαμε, βεβαίως και για τη διεθνή κατάσταση, όπως το θέμα του Ιράκ.

Τέλος, θέλω να αναφέρω ότι θύμισα στον κ. Μπλέρ ότι η Ελλάδα θα ήθελε, όταν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004, να έχει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, και τόνισα ότι ήρθε πια ο καιρός να σκεφτούμε σοβαρά γύρω από αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ".

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους Βρετανούς δημοσιογράφους και μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, είπε τα εξής:

"Συζήτησα με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ θέματα διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη διεύρυνση που ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών μας. Όπως γνωρίζετε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών πήραμε την απόφαση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Και οι "15" συμφωνήσαμε στις Βρυξέλλες να υπάρξει τελική απόφαση στην Κοπεγχάγη για το θέμα της διεύρυνσης ως συνόλου και ότι δεν θα υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για κάθε χώρα.

Πιστεύουμε με τον κ. Μπλέρ ότι θα υπάρξει θετική απόφαση και για τις δέκα χώρες.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα αν θα πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία (έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων) για την Τουρκία. Και οι δύο είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να υπάρξει μια θετική ένδειξη προς την Τουρκία.

Εγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ESDP - European Security Defence Policy). Στις Βρυξέλλες έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα θέματα ΚΕΠΑΑ Ξαβιέ Σολάνα να συνεχίσει τη διαδικασία για τα επόμενα στάδια. Ζήτησα από τον κ. Μπλέρ να συνδράμει τον κ. Σολάνα στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει τη δύναμη στα Σκόπια στα τέλη του τρέχοντος έτους - αρχές του επομένου, κάνοντας χρήση των μέσων του ΝΑΤΟ.

Συζήτησα επίσης το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Και η Μ. Βρετανία και η Ελλάδα θέλουν το θέμα αυτό να τεθεί υπό έλεγχο. Όπως ενθυμείστε, στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας πήραμε ορισμένες αποφάσεις, αλλά τώρα καθίσταται αναγκαίο να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις. Προς τούτο πρέπει να υπάρξει μια κοινή πολιτική που θα αφορά το θέμα του ασύλου, το θέμα της συνοριακής αστυνομίας, αλλά και τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες.

Ο κ. Μπλέρ ανέφερε το θέμα των "παρατηρητών αεροπλάνων". Η περίπτωσή τους θα εκδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου. Πιστεύω πως θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη, αλλά αυτό φυσικά εναπόκειται στην ελληνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν στη χώρα μας".

ΒΡΕΤΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τί εννοείτε όταν λέτε θετική εξέλιξη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οτι η υπόθεση θα εκδικαστεί ενδελεχώς από το δικαστήριο.

Τέλος, αναφέρθηκα στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Εδωσα στο Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Τόνυ Μπλέρ ένα σημείωμα και του υπενθύμισα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην Αθήνα το 2004 και τότε θα έχουμε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα έχει ολοκληρωθεί ένας κατάλληλος χώρος, όπου θα μπορούσαν κάλλιστα τα μάρμαρα του Παρθενώνα να εκτεθούν εκεί. Στο σημείωμα που του παρέδωσα διατυπώνονται προτάσεις, με βάση τις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο και από ελληνικής πλευράς να εκτεθούν στο Μουσείο αυτό ευρήματα της ελληνικής κλασσικής εποχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απάντηση πήρατε σε αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν απάντησε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 October 2002 - 14:22:32 UTC