Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια:

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλος, μιλώντας σήμερα σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, υιοθέτησε απολύτως, ως Ν.Δ., τη γνωστή διαφήμιση την οποία, όπως φαντάζομαι, σχολιάζουμε όλοι. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ν.Δ. συμφωνεί, υιοθετεί κατ` ουσίαν, με τον τρόπο που το χειρίστηκε ο κ. Ρουσόπουλος τη σχετική διαφήμιση με το 4Χ4 -και περί αυτού δεν υπήρχε καμία αμφιβολία- έχω να πω τα εξής: Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει σοβαρή διαφορά αισθητικής μεταξύ της Ν.Δ. και της ελληνικής κοινωνίας. Κατανοούμε τον πανικό τους, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως πρέπει να συνεχιστεί ο προεκλογικός αγώνας με όρους αξιοπρέπειας.

Ο κ. Καραμανλής, στη διάρκεια της Συνόδου Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης στη Λισαβόνα, δήλωσε ότι με λάθη της κυβέρνησης οι Ελληνες έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και ότι δήθεν χάσαμε τις μάχες για όλα τα προϊόντα μας. Με αφορμή αυτή τη δήλωση θέλω να πω ότι είναι σαφές πως ο αρχηγός της Ν.Δ., για μια ακόμη φορά, συλλαμβάνεται ανενημέρωτος. Προφανώς δεν έχει καν πληροφορηθεί την πρόσφατη νίκη την οποία πετύχαμε σε ένα από τα κύρια κτηνοτροφικά προϊόντα μας, που είναι η ελληνική φέτα. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο ο κ. Καραμανλής, κάθε φορά που βρίσκεται στο εξωτερικό, να προσπαθεί -για καθαρά μικροκομματικούς λόγους- να δυσφημεί τη χώρα του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να διεξαχθεί με όρους αξιοπρέπειας και σε ήπιο κλίμα. Ωστόσο, χθες, ο κ. Παπουτσής επέλεξε μια εξίσου πολωτική στάση, θυμούμενος παλιές αμαρτίες της οικογένειας Μητσοτάκη. Πόσο συμβιβάζονται αυτά τα δύο και εν πάση περιπτώσει θεωρείτε ότι αυτή η στάση θα είναι αποτελεσματική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε στο θέμα με το όνομα της κ. Μπακογιάννη;

ΚΩΒΑΙΟΣ: Αναφέρομαι στα όσα είπε ο κ. Παπουτσής για το τι υπέστη ο κ. Τσοβόλας από τον πατέρα της κ. Μπακογιάννη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έχει να κάνει με αναφορά του κ. Παπουτσή σε ένα θέμα που αφορά τον κ. Τσοβόλα και βεβαίως έκρινε σκόπιμο να το τονίσει. Αυτό είναι ένα ειδικό ζήτημα, δεν αφορά τους γενικότερους όρους του προεκλογικού αγώνα. Είναι κάτι που ειπώθηκε στη διάρκεια μιας συζήτησης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Αν με ρωτήσετε και για το θέμα του ονόματος, είναι πάρα πολύ γνωστό ότι φέρει αυτό το όνομα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι και η ίδια ουδέποτε έκρυψε ότι είναι θυγατέρα του κ. Μητσοτάκη. Αυτό το γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός και δεν υφίσταται κανένα θέμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είναι σωστό να χρησιμοποιούνται οι Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών σε κομματικές εκδηλώσεις και μάλιστα υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ; Φέρνω για παράδειγμα την αποψινή εκδήλωση στη Νίκαια για τη στήριξη του κ. Τράπαλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι πολίτες οι Ολυμπιονίκες; Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλοί γνωστοί αθλητές, καλλιτέχνες, όπως και δημοσιογράφοι και άνθρωποι γνωστοί στο πανελλήνιο μετέχουν στα ψηφοδέλτια όλων των αποχρώσεων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα, δημοσιογράφοι υποψήφιοι, καλλιτέχνες υποψήφιοι, αθλητές υποψήφιοι, ακόμα και ειδικές αναφορές για τις πολλές, και πράγματι είναι μια θετική ενέργεια αυτή, γυναίκες υποψήφιες που είχαμε αυτή τη φορά και χαιρετίζουμε αυτή την ιστορία. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι κακό. Δηλαδή, δεν είναι πολίτες, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα αυτοί, δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος τους; Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τους ενδιαφέρει η Νίκαια που θα είναι το σπίτι τους, υπό την έννοια του Αθλητικού Κέντρου της Αρσης Βαρών που ετοιμάζεται εκεί;

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι Ολυμπιονίκες θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ανήκουν σε όλους τους Ελληνες και δεν μπορεί κανένα κόμμα -δεν λέω μόνο για το δικό σας- να τους εκμεταλλεύεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα κόμματος. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν άποψη. Οπως ήταν πάρα πολλοί αθλητές, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και γνωστοί άνθρωποι -υπό αυτή την έννοια το αναφέρω- στην κοινή γνώμη και σε όλα τα ψηφοδέλτια. Κατηγορήσαμε, μήπως, τον κ. Τζαννετάκο, την κα Μπακογιάννη ή τον κ. Αγραπίδη ότι τους εκμεταλλεύτηκαν; Οχι, βεβαίως. Οι πολίτες έχουν δικαιώματα που κανείς δεν μπορεί να τους τα αφαιρέσει στη Δημοκρατία μας και τα ασκούν.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Χθες, στις Βρυξέλλες διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ευρωστρατού. Εχετε να μας αναφέρετε κάτι σχετικά με αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι επίσημο αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια κινητικότητα και αναζητούνται κάποιες λύσεις. Αυτό είναι γνωστό, αλλά δεν μπορώ επίσημα να ανακοινώσω κάτι αυτή την ώρα. Πάντως γνωρίζετε ότι η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση, που βεβαίως θα είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό που σας ενόχλησε με το τηλεοπτικό σποτάκι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα ήδη, αν προσέξετε τη δήλωσή μου. Μίλησα για θέμα αισθητικής και για θέμα αξιοπρέπειας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Τα υπόλοιπα σας αφήνω να τα δείτε εσείς.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν τίθεται, δηλαδή, στη βάση των κυβικών των δύο αυτοκινήτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα όταν εκπέμπεις μηνύματα. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι το μόνο μήνυμα που δημιουργούσε προβλήματα. Είχαν γίνει λίγο πριν και «σεξιστικές» αναφορές του κ. Τζαννετάκου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιά μηνύματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την ιστορία με τη φούστα κ. Μούρτζη δεν την γνωρίζετε; Είναι γνωστή. Θέλω να πω ότι εμείς κάνουμε έκκληση -δύο, τρεις ημέρες έμειναν- να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα και η αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 17 October 2002 - 13:05:09 UTC