Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας έχω ρωτήσει, κατ` επανάληψη, και είμαι υποχρεωμένος να ξαναθέσω αυτό το ερώτημα, γιατί βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα και αναφέρομαι στην απαίτηση της Αμερικής να ματαιωθεί η περίφημη άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ», ενώ αρνούνται οι Αμερικανοί να ματαιωθεί η τουρκική άσκηση «ΤΑΥΡΟΣ». Φρονώ ότι είναι ένα θέμα που θα θέσει αύριο ο κ. Κληρίδης στη συζήτηση που θα έχει εδώ με τον κ. Σημίτη. Βέβαια, οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να τη ματαιώσει. Θα ήθελα να μου δώσετε την ακριβή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, καμία πίεση, από καμία πλευρά για την άσκηση. Επομένως, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η εκτίμησή μας είναι ότι προχωρούμε κανονικά. Εάν υπάρξει κάτι καινούργιο από τις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη- δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή- θα ενημερωθείτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσχάτως, αναμειγνύεται η Εκκλησία και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, ο κ. Χριστόδουλος στην αντιπαράθεση και ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση που διεξάγεται για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί από χθες σε αυτό το θέμα. Θέλω, όμως, να σχολιάσω με την ευκαιρία που μου δίνετε κάτι που δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που άρχισε η χθεσινή μας συνάντηση ή τουλάχιστον δεν είχαν γίνει ακόμη οι σχετικές δηλώσεις. Είναι το ζήτημα με την επίσκεψη του κ. Βεζυργιάννη και της κ. Τσανάκη, στον Αρχιεπίσκοπο και τις δηλώσεις που έκαναν μετά, όπως, επίσης, και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τζαννετάκος. Δεν μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις των υποψηφίων που υποστηρίζει η Ν.Δ., άλλωστε δεν βρίσκω και το λόγο. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι αποτελεί κίνηση του επιτελείου της Ν.Δ. και ότι με αυτήν επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία σε ένα κομματικό παιχνίδι. Αυτό το θεωρώ παντελώς απαράδεκτο. Ηταν μια υποκριτική στάση του συγκεκριμένου κόμματος με τους εκπροσώπους του, οι οποίοι εμφανίστηκαν για να προκαλέσουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα σε μερίδα του Τύπου και προφανώς να επιχειρήσουν, κατά απαράδεκτο τρόπο, να εμπλέξουν την Εκκλησία στις εκλογές, τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Εμείς επιμένουμε στους διακριτούς ρόλους μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Εκκλησία δεν έχει πολιτικό ρόλο. Οποιος επιχειρεί να την εμπλέξει, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε ότι η Ν.Δ. πέτυχε αυτό το στόχο, διότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τους δύο υποψηφίους νομάρχες της Ν.Δ.; Θεωρείτε ότι εμπλέκεται τελικά η Εκκλησία στον προεκλογικό αγώνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε εμείς να υποδείξουμε στον Αρχιεπίσκοπο ποιους θα συναντά και ποιους όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η πρόθεση του επιτελείου της Ν.Δ. Είναι εμφανές ότι το επιτελείο της Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό. Υπήρξαν σπασμωδικοί σχεδιασμοί με τους οποίους επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στις εκλογές, κάτι που είναι απαράδεκτο και έξω από την καλώς νοούμενη λειτουργία των θεσμών. Είμαστε πάντα υπέρ των διακριτών ρόλων. Η Εκκλησία δεν έχει πολιτικό ρόλο και δεν πρέπει κανείς να επιχειρεί να την εμπλέκει σε μικροκομματικά παιχνίδια, όπως έπραξαν χθες οι υποψήφιοι που υποστηρίζει η Ν.Δ.. Αλλά, βεβαίως, ο λαός και νου και γνώση έχει και καταλαβαίνει πολύ καλά τι επιχειρήθηκε με τις χθεσινές κινήσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι άμοιρος ευθυνών ο Αρχιεπίσκοπος; Δεν θα μπορούσε, αφού του ζητήθηκε αυτό το ραντεβού, να μην ανταποκριθεί με αμεσότητα; Γιατί αυτή η πρεμούρα; Δηλαδή, δεν βλέπετε ένα περίεργο στοιχείο σε αυτή τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κρίνω ποιόν θα συναντά ο Αρχιεπίσκοπος. Προφανώς, δεν τους συνάντησε για πολιτικούς λόγους. Από εκεί και πέρα εάν αυτοί προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, αυτό είναι κατακριτέο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, προσευχήθηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι έκαναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τζαννετάκος χθες, αρχικά είπε ότι δεν το γνώριζε, μετά είπε ότι δεν προλάβαινε, στη συνέχεια ότι δεν θυμόταν την ακριβή ώρα και σήμερα είπε ότι ήταν εν γνώσει του. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι πανικόβλητο το επιτελείο της Ν.Δ. προχώρησε σε αυτόν τον σπασμωδικό επικοινωνιακό σχεδιασμό Το θέμα δεν είναι αν θα συναντήσουν ο κ. Βεζυργιάννης και η κ. Τσανάκη τον Αρχιεπίσκοπο ή κάποιον άλλο. Το θέμα είναι ότι κάνουν προσπάθεια, με την υπόδειξη και την ανοχή της Ν.Δ., να εμπλέξουν την Εκκλησία σε μικροκομματικά παιχνίδια. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αλλά τους λέμε ότι ο λαός και νου και γνώση έχει και καταλαβαίνει ότι αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε ένα θεσμό, τον οποίο πρέπει να διαφυλάσσουμε όλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί λέγονται όλα αυτά όταν έχουμε τη σαφή δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι δεν εμπλέκεται; Δεν μας ικανοποιεί η δήλωση αυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό, βεβαίως, μας ικανοποιεί. Το τόνισα, άλλωστε, και χθες. Οι ευθύνες ανήκουν στους δύο υποψηφίους της Ν.Δ. που επιχείρησαν να τον εμπλέξουν. Σήμερα σε μερίδα του Τύπου υπάρχουν δημοσιεύματα για τη χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα χωρίς τον επικεφαλής του συνδυασμού. Είναι εμφανές ότι επρόκειτο για κίνηση της Ν.Δ.. Αυτό λέμε και οι ευθύνες ανήκουν στη Ν.Δ..

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 October 2002 - 13:05:09 UTC