Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το 13-14% που πήρε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον α@ γύρο δεν είναι ακροδεξιοί πολίτες, αλλά παιδιά του Θεού. Είπε και άλλα, μένουμε, όμως, σε αυτό. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε δυσφορία για την απόδοση των δηλώσεών του. Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Συγχωρέστε μου την επιμονή, αλλά δεν αποτελεί παρέμβαση αυτό που έκανε ή τουλάχιστον αυτό που διέρρευσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει εκφράσει, νομίζω, τη δυσφορία του για κακή απόδοση κάποιου διαλόγου ή κάποιων off the record δηλώσεων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνω, δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις δηλώσεις -οι οποίες εν τέλει δεν είχαν γίνει- διότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και δεν νομίζω να υπάρχει ουδεμία εμπλοκή του ενός σε θέματα του άλλου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν αποτελεί, όμως, αυτό μια πολιτική παρέμβαση του κ. Χριστόδουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, μόλις πριν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Όχι. Είπατε για διακριτούς ρόλους. Εστω αυτή η ανασκευή που έκανε δεν αποτελεί πολιτική παρέμβαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφού έκανε ανασκευή πώς αποτελεί πολιτική παρέμβαση;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μα, είπε ότι δεν αποδόθηκαν σωστά. Είπε, όμως, ορισμένα πράγματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά το ότι δεν αποδόθηκαν σωστά, σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πολιτικό θέμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πόση σημασία έχει για την κυβέρνηση ένας διάλογος του κ. Χριστόδουλου με τους δημοσιογράφους, που αφορά τις δημοτικές εκλογές, έστω και αν υπάρχει ανασκευή ή οτιδήποτε άλλο; Πόση σημασία έχει η άποψη του κ. Χριστόδουλου για το αποτέλεσμα δημοτικών ή οποιωνδήποτε εκλογών ή εν πάση περιπτώσει πολιτικών γεγονότων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ένα ελεύθερο διάλογο με κάποιους δημοσιογράφους, ως πολίτης αυτής της χώρας, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το σχολιάσω.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο σας προβληματίζει ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από τις εθνικές εκλογές, αυτό δηλαδή κάποιοι επώνυμοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική να "σαρώνουν" στις εκλογές και να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητάτε να κρίνω την πρόθεση του λαού και τον τρόπο άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών. Δεν μπορώ να το κάνω. Θα ήταν λάθος. Ο πολίτης επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια. Ας φροντίσουμε εμείς οι πολιτικοί να τον πείθουμε και να είναι πιο πολιτικά τα κριτήρια. Σε αυτό δεν φταίει ο πολίτης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τις δημοτικές εκλογές υπάρχει ένα συμπέρασμα, ότι νέα πρόσωπα κατόρθωσαν πέραν των πολιτικών απόψεών τους να κερδίσουν σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γεγονός αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα, λοιπόν, να ρωτήσω εάν γενικά προβληματίζεται το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει σε μια περαιτέρω αλλαγή του πολιτικού του προσωπικού, ενόψει των εθνικών εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι συμπέρασμα εξαχθεί από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα αξιολογηθεί. Να είστε βέβαιη γι` αυτό. Αλλά, καταλληλότερη ώρα για την αξιολόγηση είναι εκείνη που αρχίζει μετά τη δεύτερη Κυριακή. Τώρα είμαστε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής και είναι λογικό να ενδιαφερόμαστε για την υποστήριξη των προοδευτικών δημάρχων και νομαρχών. Αυτό είναι το καθήκον μας σήμερα. Τα πλούσια συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη λαϊκή ψήφο θα αξιολογηθούν από τη Δευτέρα και μετά. Και να είστε βέβαιη ότι θα κουβεντιάζουμε για πολύ καιρό πάνω σε αυτά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα υπέστη στη Θεσσαλονίκη ήττα, σε σχέση με τις υποψηφιότητες που υποστήριζε, έχετε σκοπό αυτή την ήττα να την αξιολογήσετε, θα ασχοληθείτε με το πρόβλημα που προέκυψε στη Θεσσαλονίκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αξιολογήσουμε, από τη Δευτέρα και μετά, όλα τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Είναι μια αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών για να γίνει ένας πλούσιος διάλογος και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα με την ελληνική κοινωνία, για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές στην πολιτική μας. Αυτή την ώρα δίνουμε τη μάχη του β` γύρου. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της εκλογικής διαδικασίας, μετά την ανάδειξη των νομαρχών και δημάρχων σε όλη τη χώρα, φυσικό είναι να σκύψουμε με προσοχή στα χαρακτηριστικά της έκφρασης του λαού, η οποία -επιτρέψετε μου να πω- από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε προσφέρονται για πλούσια και σημαντικά συμπεράσματα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες επαφές με την ευρύτερη Αριστερά για τη συνεργασία σε δήμους όπου υπάρχει αντίπαλος από την άλλη πλευρά, από τη Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιδιώκουμε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Εμείς δεν θα διστάσουμε, εκεί όπου δεν υπάρχει υποψήφιός μας στο β` γύρο, να ψηφίσουμε ανοικτά και καθαρά τους προοδευτικούς υποψήφιους, από όπου κι αν προέρχονται.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά την επιδίωξη σε όλα τα επίπεδα, ανταπόκριση υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τα πολιτικά κόμματα, αλλά υπάρχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί συνδυασμοί και οι τοπικές οργανώσεις που έχουν το δικό τους ρόλο. Ο κυρίαρχος ρόλος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες, είναι αυτός των προοδευτικών πολιτών σε κάθε προοδευτική κοινωνία.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μιλήσατε για αναγκαίες προσαρμογές στην πολιτική σας. Πού έχετε εντοπίσει το πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μου επιτρέψετε να κάνουμε αυτό το διάλογο από τη Δευτέρα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, σε σχέση με....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Διότι σε πολλές περιφέρειες υπάρχουν πολύ καλά εκλογικά αποτελέσματα στον α` γύρο. Θέλει εμπεριστατωμένη και εκτεταμένη μελέτη το αποτέλεσμα, όχι προχειρότητες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 October 2002 - 13:05:10 UTC