Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εχετε, ήδη, ενημερωθεί από την Ελληνική Αστυνομία για τις περιπτώσεις του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, των δύο αδελφών Ξηρού, καθώς και για τον Γεωργιάδη. Επίσης, ενημερωθήκατε και για τα δύο άτομα που ανακρίνονται.

Θα ήθελα να σας πω ορισμένα πράγματα από τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας έκανε αναφορά στην ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος με τη σειρά του είχε ενημερωθεί από τις αρχές ασφαλείας. Είπε ότι ο μέχρι χθες φερόμενος ως Μ. Οικονόμου, έχει παραδεχθεί στην Ασφάλεια ότι είναι ο Αλέκος Γιωτόπουλος, πράγμα το οποίο ανακοίνωσε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, πριν από λίγο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε και κάποιες πολιτικές εκτιμήσεις γύρω από το θέμα. Τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ υλικό προς επεξεργασία, όπως υπάρχουν και μαρτυρίες. Χρειάζεται χρόνος και σύστημα στη δουλειά μας, όπως πράξαμε μέχρι τώρα. Οι πιέσεις για γρήγορες αποκαλύψεις, μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη. Πρέπει να αντισταθούμε -πρόσθεσε- στην τάση μετατροπής του θέματος σε κινηματογραφική ταινία, που ολοκληρώνεται σε δύο ώρες. Είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή απαιτεί χρόνο για την ολοκλήρωσή της. Προχωρούμε με σοβαρότητα και ευθύνη, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και να εξαρθρώσουμε πλήρως την τρομοκρατία στη χώρα μας. Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις γύρω από τις μεταβιβάσεις και τα μέτρα για τα ακίνητα των off-shore εταιριών. Θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις -που ανακοινώνει αυτή τη στιγμή ο υπουργός- για τη φορολογία των μεταβιβάσεων, αλλά και μέτρα για την επιβάρυνση των off-shore εταιριών που διαθέτουν μόνο ακίνητα. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα που προβληματίζει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Η ξαφνική εμφάνιση off-shore εταιριών ιδιοκτητών ενός και μόνο ακινήτου, σημαίνει ότι προφανώς κάποιος δεν θέλει να εμφανιστεί για να αποφύγει το "πόθεν έσχες".

Ακολούθως, έλαβε το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, που ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις: Για σχέδιο αύξησης του ποσοστού των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο θα διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Χρηματιστηρίου, για την πορεία του διαγωνισμού για στρατηγικό εταίρο και πώληση του 23% των ΕΛΠΕ, καθώς και για τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΠΑ. Και οι τρεις εισηγήσεις του υπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πώλησης ποσοστού του καζίνο της Πάρνηθας και εγκρίθηκαν οι σχετικές κινήσεις, ώστε να προχωρήσει η πωλήτρια εταιρία του Δημοσίου και η Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποίησης στην τελική διαπραγμάτευση με τον προσωρινό πλειοδότη και στη συνέχεια, την οριστική κατάληξη του διαγωνισμού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του ανέφερε για τον κ. Γιωτόπουλο ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία, από την πληροφόρηση που έχει μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης, για την ανάμιξή του στο σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Το ίδιο είπε, εξάλλου, και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, πριν από λίγο.

ΦΙΛΗΣ: Το όνομα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είχε γραφεί τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, ότι είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, ο αρχηγός της 17Ν. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι για επιχειρησιακά ζητήματα, πάγια αρχή μου είναι να προηγούνται οι δηλώσεις των αρχών που έχουν την ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε ιδιότητα αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, μας βοηθά να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα ότι η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει και για άλλα πρόσωπα πιο ψηλά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ανάκριση συνεχίζεται. Επομένως, όπως εκτιμά πολιτικά ο Πρωθυπουργός, δεν χρειάζονται βιασύνες σε αυτά τα ζητήματα. Οταν η ανάκριση καταλήξει, θα ενημερωθείτε υπεύθυνα, όπως γίνεται πάντα, από τις αρχές ασφαλείας.

ΦΙΛΗΣ: Οπως άκουσα από τις δηλώσεις του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ υπήρξε τεκμηριωμένη αναφορά σε αδικήματα αυτών που έχουν ομολογήσει, δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον αναζητούμενο ή καταζητούμενο Κουφοντίνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τον Κουφοντίνα είναι σαφές ότι θα υπάρξουν σχετικές αναφορές, μετά την εύρεσή του, σύμφωνα με την πορεία ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Για τους τρεις στους οποίους αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο κ. Νασιάκος, θέλω να σας θυμίσω ότι αναφέρθηκε σε ομολογία τους. Επομένως, διαπιστώνεται πλέον η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες πράξεις που είναι παράνομες, τρομοκρατικές, αλλά και πράξεις που εμπίπτουν και σε άλλους νόμους του κοινού Ποινικού Δικαίου.

ΦΙΛΗΣ: Μεταδόθηκε από διάφορα ΜΜΕ ότι υπήρξε μια σύλληψη στελέχους της ΕΥΠ, χθες βράδυ. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η σύλληψη αυτή σχετίζεται με την υπόθεση και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Υπάρχουν στοιχεία τέτοιων εμπλοκών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες αυτές τις ημέρες αποφεύγουμε επιμελέστατα -και στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε- να εμπλακούμε σε σενάρια, σε παραφιλολογίες, σε μυθιστορήματα και άλλα τινά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μόνη πηγή σωστής ενημέρωσης, όσον αφορά τα επιχειρησιακά θέματα, είναι οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας. Τα πολιτικά θέματα και συμπεράσματα, θα έχουμε όλη την ευχέρεια να τα συζητήσουμε μαζί.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αφήνετε να εννοηθεί ότι αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμπλέκεται στην υπόθεση τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρνούμαι να σχολιάσω σενάρια που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Είναι η πάγια τακτική μου όλες αυτές τις ημέρες. Οποιοδήποτε σενάριο αναφέρεται από τα ΜΜΕ ως πληροφορία, ιδέα, κατασκευή ή οτιδήποτε άλλο, αρνούμαι να το σχολιάσω. Αυτό απαιτεί η στάση ευθύνης που ακολουθούμε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προτίθενται να ενημερώσουν με τρόπο ουσιαστικό και εις βάθος τα κόμματα για τις έρευνες που γίνονται για την τρομοκρατία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γνωρίζετε ότι κατά καιρούς γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Οταν εκτιμήσει ο κ. Χρυσοχοϊδης -τις επόμενες μέρες ή ώρες, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω- θα κάνει ανάλογη ενημέρωση και πάλι. Εγινε και πριν λίγες ημέρες και βεβαίως θα ενημερώνονται όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτό είναι σαφές. Εχουμε τονίσει ότι το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν αφορά ένα κόμμα μόνο, αφορά όλον τον πολιτικό κόσμο, όλους τους πολίτες, όλη την κοινωνία, όλη την Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, η ενημέρωση αποτελεί στοιχείο του κλίματος ευθύνης, το οποίο ζητάμε από όλους και που αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί, με ορισμένες εξαιρέσεις, στο παρελθόν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποια στοιχεία και εάν έχουν διερευνηθεί σχετικά με την υπόθεση του Συκουρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα θα ερευνηθούν. Θέληση της κυβέρνησης και κατεύθυνση των αρχών ασφαλείας -και το γνωρίζετε πολύ καλά- είναι να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα. Να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος πολίτης ότι η τρομοκρατία έχει πια οριστικά εξαρθρωθεί στην Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται χρόνος. Δεν πρέπει να δείχνουμε βιασύνη, πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και πρέπει να στηρίξουμε τις αρχές ασφαλείας για την υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά που κάνουν.

ΠΕΓΚΟΣ: Πριν από λίγο στη Βουλή ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι χθες βράδυ επρόκειτο οι Αμερικανοί να παραδώσουν σε συγκεκριμένο σημείο μάλιστα, στον Κάλαμο, τον Κουφοντίνα. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα έχασε το βράδυ του, περιμένοντας στο συγκεκριμένο σημείο. Την απάντηση, κατά τ` άλλα, την έχει δώσει ο κ. Μαλέσιος στη Βουλή.

ΠΕΓΚΟΣ: Επί του συγκεκριμένου σημείου ο κ. Μαλέσιος δεν απάντησε, όταν ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι Βρετανοί επιμένουν να ανακριθεί εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχε στην οργάνωση-γιάφκα στο ΠΑΣΟΚ Γκύζη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ευφάνταστος ο κ. Καρατζαφέρης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

ΚΑΠΠΟΣ: Χρησιμοποιήσατε πριν από λίγο την έκφραση «και ο πιο δύσπιστος πολίτης». Σας προβληματίζει το γεγονός, βέβαια δεν έχω υπόψη μου κάποια πρόσφατη συγκεκριμένη στατιστική, ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, το οποίο πραγματικά δυσπιστεί σε σχέση με την αλήθεια, την αληθοφάνεια και το βάθος όλων αυτών των εξελίξεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν, αυτή τη στιγμή, την ευκαιρία να δουν το κουβάρι να ξετυλίγεται. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτό θα γίνει μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, ώστε να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία. Εχω τονίσει, ότι παράλληλα, θα φροντίζουμε να απομυθοποιήσουμε τους τρομοκράτες, οι οποίοι δεν είναι ούτε Ρομπέν των δασών, ούτε κοινωνικοί αγωνιστές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν δεδομένης της εξέλιξης των ερευνών, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την ικανοποίησή της από τη συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές και βρετανικές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην το κάνουμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτοί που κανοναρχούν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, ρέπουν προς το «ροζ». Μετά τα ιψενικά τρίγωνα που αναφέρθηκαν από ορισμένους, χθες άκουσα παρουσιαστή που αναρωτιόταν, ποιανού πατέρα είναι ο μικρός Εκτορας, του ενός ή του άλλου; Επειδή μιλάμε για 11 χρονών παιδί και επειδή η 17Ν δεν είχε «τσικό» στις τάξεις της, θέλω να τοποθετηθείτε και σε αυτό το θέμα, γιατί σε άλλες περιπτώσεις καλείτε το ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε διαρκή επαφή, βάσει νόμου, με το ΕΣΡ σχετικά με αυτές τις ιστορίες. Και χθες συνομίλησα αρκετά με τον κ. Λασκαρίδη. Προβλέπεται από το νόμο. Πρέπει να σας πω ότι πράγματι το ΕΣΡ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, ως ανεξάρτητη αρχή. Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας, όχι μόνο στο ειδικό θέμα, αλλά και για το πράγματι θλιβερό θέαμα, που σε ορισμένα ΜΜΕ παρακολουθούμε, αυτές τις ημέρες. Εχω τονίζει ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι «σόου» και δεν προσφέρεται για εμπόριο τηλεθέασης. Είναι ευκαιρία να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα από ακρότητες που έχουν παρουσιαστεί αυτόν τον καιρό και δεν τιμούν αυτούς που τις έκαναν. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ευτελίζει στον ελληνικό λαό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στον τελευταίο νόμο υπάρχει μια διάταξη, η οποία αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που κλήθηκαν, να πληρώσουν οικονομικά πρόστιμα για το ζήτημα της δεύτερης συχνότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα χθες μια επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λασκαρίδη, μετά από αυτή την ανακοίνωση. Συζητήσαμε και με τη δική του σύμφωνη γνώμη, θέλω να πω τα παρακάτω: Αρχίζουμε αμέσως την εφαρμογή του άρθρου 8, του νόμου, που ψήφισε η Βουλή μετά από πρόταση του υπουργείου Τύπου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό -όπως γνωρίζετε- μπορεί να υπάρξουν, για ραδιοφωνικούς σταθμούς που χαρακτηρίζονται ενημερωτικοί, άδειες για δεύτερο κέντρο εκπομπής, οι οποίες απλά θα δοθούν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οπως με εξουσιοδότησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΣΡ να πω, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πάνε, κατ` αρχάς, στο ΕΣΡ έχοντας τα σχετικά δικαιολογητικά που προβλέπει το άρθρο 8 του νόμου και να ζητήσουν βεβαίωση για τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων. Στη συνέχεια, μετά και τη βεβαίωση της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων, από τον έλεγχο που θα κάνει το ΕΣΡ, μπορούν να πάνε όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο υπουργείο Μεταφορών και να ζητήσουν τη σχετική άδεια για πολλαπλά κέντρα εκπομπής. Εχω, ήδη, αποστείλει επιστολή στον κ. Βερελή και στο ΕΣΡ για την άμεση ενεργοποίηση του νόμου. Καλούμε -τόσο εγώ, όσο και όλες οι αρχές- όλους τους ενδιαφερόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς να προσκομίσουν στο ΕΣΡ τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να πάρουν βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων. Οταν πάρουν τη βεβαίωση συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων, μπορεί να κάνουν αιτήσεις θεραπείας, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των προστίμων που προέκυψε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή είπατε ότι οι έρευνες γίνονται προς όλα τα σημεία και πρόσωπα, θέλω να ρωτήσω εάν οι έρευνες αυτές που κάνετε επεκτείνονται και σε συγγενικά πρόσωπα του Δημήτρη Κουφοντίνα και συγκεκριμένα στην αδερφή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει κατ` επανάληψη, ότι δεν αναφέρομαι ποτέ σε επιχειρησιακά ζητήματα. Η κυβέρνηση δεν κάνει τις έρευνες. Τις κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ενημερώνει, για όλα τα ζητήματα για τα οποία η ίδια έχει καταλήξει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 20 July 2002 - 13:11:11 UTC