Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το εξής: Εδώ και μία εβδομάδα έχει κάνει η Κομισιόν ορισμένες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες κινούνται σε μια κατεύθυνση αρκετά ομοσπονδιακή. Αρκετές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία κ.λπ. έχουν εκφράσει άποψη γι` αυτές τις προτάσεις. Δεν έχω ακούσει από την ελληνική κυβέρνηση, αν τις γνωρίζετε και αν έχετε κάποιο σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστές οι προτάσεις αυτές. Υπάρχει μια κατ` αρχήν θετική αντιμετώπιση. Οντως, δεν έχει γίνει δήλωση μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά. Είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από ό,τι φαίνεται και από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ", υπάρχει μια ανασφάλεια στην κοινή γνώμη, γενικά στους εργαζόμενους, σχετικά με το Ασφαλιστικό. Και ενώ η κυβέρνηση προωθεί το Ασφαλιστικό, ουσιαστικά να το περάσει ως νόμο του κράτους μέσα στον Ιούνιο, η ΑΔΕΔΥ απεργεί αύριο, ενώ υπάρχουν και παρατάξεις μέσα στη ΓΣΕΕ που δηλώνουν την αντίθεσή τους. Τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια αυτή η έρευνα, αναδεικνύει την ανάγκη γρήγορης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Ασφαλιστικού. Να είστε βέβαιος ότι αυτό θα γίνει. Θα λύσουμε το Ασφαλιστικό, όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως προσφορά στον πολίτη. Και θα το λύσουμε με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

Υπάρχουν αντιδράσεις. Σέβομαι τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Υπάρχουν επιμέρους θέματα τα οποία οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα -το καθένα με το δικό του τρόπο- επιθυμούν να διεκδικήσουν. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό και δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε. Εκείνο, όμως που αξίζει τον κόπο να σχολιάσουμε είναι η στάση της Ν.Δ., η οποία δεν θέλει να λυθεί το Ασφαλιστικό. Θέλει να παραμείνουν οι γνωστές διατάξεις του νόμου - Σιούφα, που έχουν καταδικαστεί από όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε αδιέξοδο το Ασφαλιστικό και επιβαρύνουν μονόπλευρα τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο. Δεν πρόκειται να μείνουμε σε αυτό. Θα προχωρήσουμε. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα γίνει με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επιμένετε στη χθεσινή σας δήλωση για το έτος -όπως εσείς είπατε- που έγινε η Δημοκρατία στη χώρα μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ησασταν εδώ χθες, κ. Πιτταρά;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Όχι, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τότε να σας διαβάσω και πάλι τι είπα; Νομίζω ότι είναι χρήσιμο, γιατί πράγματι μια μερίδα του Τύπου επιχείρησε συνειδητά σήμερα να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μου. Αλλά, θα ήθελα, τουλάχιστον όσοι είμαστε εδώ -και θα σας παρακαλέσω γι` αυτό, προσωπικά- να το προσέχουμε. Είπα λοιπόν: "Δημοκρατία στην Ελλάδα υπήρχε. Αυτό είναι σαφές. Αλλά υπήρχαν Ελληνες που ήταν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, υπήρχαν Ελληνες που αντιμετωπίζονταν από το επίσημο κράτος, ορισμένες φορές, ως μιάσματα. Υπήρχε ένα θέμα ποιότητας. Και αυτό το θέμα έκλεισε με τους νόμους του Ανδρέα Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

Να σας φέρω δύο παραδείγματα: Το πρώτο αφορά την Εθνική Αντίσταση. Μέχρι το 1981 ένα μέρος μόνο της Εθνικής Αντίστασης αναγνωρίζονταν. Το άλλο μέρος, το οποίο ήταν και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τότε, δεν αναγνωρίζονταν ως Εθνική Αντίσταση. Αλλοι χαρακτηρισμοί, τους οποίους δεν θέλω να υπενθυμίσω αυτή τη στιγμή, εξαπολύονταν κατ` αυτού. Με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όμως, όλες οι οργανώσεις που συνεισέφεραν στην αντίσταση του λαού μας, είτε αυτό ήταν το ΕΑΜ, είτε ήταν ο ΕΔΕΣ, χαρακτηρίστηκαν ως Εθνική Αντίσταση. Αυτό δεν ήταν ένα θέμα ελλείμματος που υπήρχε;

Δεύτερον, ο ομιλών το 1976 κολλούσε στην ΑΣΟΕΕ αφίσες του ΠΑΣΟΚ. Το βρήκε αυτό αργότερα στο φάκελό του. Όπως γνωρίζετε υπήρχαν φάκελοι και θεωρείτο ως στοιχείο αξιοποιήσιμο για τις Αρχές Ασφαλείας το ότι ένας νεαρός κολλούσε αφίσες κοινοβουλευτικού κόμματος. Ηταν ή δεν ήταν ένα έλλειμμα το οποίο καλύφθηκε μετά το 1981;

Σας έφερα δύο παραδείγματα. Τα συμπεράσματα μπορείτε να τα βγάλετε μόνοι σας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπήρχε δημοκρατία. Αυτό το είδα σε μια εφημερίδα σήμερα, η οποία συνειδητά διαστρέβλωνε αυτά που είπα. Είπα ότι υπήρχαν ελλείμματα σε θέματα ποιότητας, τα οποία αποκαταστάθηκαν μετά το 1981. Και σας έφερα δύο παραδείγματα που δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθούν. Βεβαίως, θα μπορούσα με τη σειρά μου να σχολιάσω ότι δημοσιεύματα του τύπου "η χειρότερη χούντα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", σε σημερινή εφημερίδα, η οποία στηρίζει τη Ν.Δ., κάθε άλλο παρά τιμούν το συντάκτη τους.

ΤΑΚΗΣ: Η πρώτη ερώτησή μου, κ. Υπουργέ, αφορά την απόδραση επικίνδυνου κακοποιού που έγινε χθες το βράδυ από τις φυλακές Κορυδαλλού. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ` αυτού και αν τελικώς υπάρχει πρόβλημα στο πώς διοικούνται οι συγκεκριμένες φυλακές και τι συμβαίνει με το όλο σύστημα, με όλα αυτά κυκλώματα, που κάθε λίγο ακούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά, χθες συνέβη, ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός και νομίζω ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Θέλω, όμως, να πω ότι η αντίδραση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, ήταν άμεση. Μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπως γνωρίζετε, και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα. Ζήτησε και είχε πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό, ενώ συνομίλησε και με τους εμπλεκόμενους φύλακες. Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν άμεσα. Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας και φύλακες του σωφρονιστικού καταστήματος. Διατάχθηκε αμέσως Ενορκη Διοικητική Εξέταση αμέσως, για να διερευνηθούν οι ευθύνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Πειραιώς κ. Φλωράτου, ο οποίος παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης, για πράξεις απόδρασης και ελευθέρωσης κρατουμένου εκ δόλου και εξ αμελείας, ενώ το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών θα παραδώσει πάρα πολύ γρήγορα, τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης. Εντός του Ιουνίου θεσμοθετείται και η λειτουργία ολιγομελούς ευέλικτου οργάνου για τον έλεγχο και την επιθεώρηση όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. Αμεση αντίδραση, λοιπόν, της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, διαθεσιμότητες για τα στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος, έρευνα σε βάθος, ΕΔΕ για να διαπιστωθούν οι ευθύνες, παραγγελία δίωξης από τον αρμόδιο εισαγγελέα και θεσμικά μέτρα, ώστε τέτοια φαινόμενα, που όλους μας ενοχλούν, να μην επαναλαμβάνονται. Η αντίδραση ήταν πραγματικά άμεση.

ΤΑΚΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι θα εξαγγείλει ο υφυπουργός Υγείας την Παρασκευή. Με αυτά τα μέτρα, που ακόμη δεν έχουν εξαγγελθεί, φαίνεται πως συμφωνεί η πλειονότητα των συναδέλφων σας, όπως τουλάχιστον τοποθετούνται στη Βουλή. Με βάση, λοιπόν, αυτή τη θετική τοποθέτηση, μήπως σκέφτεστε, εκτός από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους να λάβετε και άλλα μέτρα που να χτυπούν το κάπνισμα στη ρίζα του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται και πολύ σύντομα, σε μερικές μέρες, θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν να κάνουν με καμία αίσθηση ή λογική περιορισμού. Εχουν να κάνουν με την προστασία των πολιτών και της υγείας τους. Και βεβαίως με την προστασία και πολιτών που δεν καπνίζουν. Υπάρχει η ετοιμότητα στην κυβέρνηση, ώστε σε λίγες μέρες να εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών από το κάπνισμα, κυρίως σε δημόσιους χώρους. Αλλά, τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα θα εξαγγελθούν από το αρμόδιο υπουργείο, σε λίγες μέρες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν ειδικοί χώροι για καπνιστές; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Υπάρχει ένα αίτημα από πολλούς συναδέλφους σας που διατυπώθηκε για συνολικότερα μέτρα ως προς τη διαφημιστική καμπάνια των τσιγάρων. Εχει σκεφτεί κάτι, ως προς αυτό, η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα πριν λίγο ότι όλα τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξαγγελθούν από το υπουργείο Υγείας. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται αποσπασματικά οι εξαγγελίες. Θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μερικές μέρες και να κρίνουμε, να συζητήσουμε στη συνέχεια τα συγκεκριμένα μέτρα που θα εξαγγελθούν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε αποχή βρίσκονται από τα καθήκοντα τους οι καθηγητές Πανεπιστημίων και σύμφωνα με πληροφορίες, εάν απέχουν και την επόμενη εβδομάδα, οι εξετάσεις θα πάνε για το Φθινόπωρο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την κυβέρνηση έχει καταβληθεί ιδιαίτερη και σημαντική προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι πρόσφατη η εξαγγελία της κυβέρνησης, για την επίλυση ενός σημαντικού ασφαλιστικού προβλήματος, που περιλαμβάνει τον υπολογισμό του μεγαλύτερου επιδόματος που έχουν οι Πανεπιστημιακοί στις συντάξιμες αποδοχές τους. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις συντάξιμες αποδοχές τους. Το ζητούσαν οι Πανεπιστημιακοί και το αποδέχθηκε η κυβέρνηση. Το δεύτερο αίτημά τους έχει σχέση κυρίως με τους μισθούς του διδακτικού του επιστημονικού προσωπικού. Εχουν δοθεί σημαντικές αυξήσεις, ιδιαίτερα επί υπουργίας του Γ. Αρσένη. Δεν αρνηθήκαμε την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων. Τί είπαμε, όμως; Είπαμε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί και θα λυθεί στην επόμενη χρονιά το 2003, με τρόπο που θα συμφωνηθεί από το υπουργείο Παιδείας και Οικονομικών. Αρα, ούτε εκεί υπήρξε αρνητική απάντηση. Τονίσαμε ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο, εντός των πλαισίων της πορείας της εθνικής οικονομίας, την επόμενη χρονιά. Θέλω να τονίσω -και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αντιδικούμε με την πανεπιστημιακή κοινότητα- ότι οι όποιες κινητοποιήσεις ή αντιδράσεις υπάρξουν, δεν μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την εξεταστική περίοδο. Τα παιδιά δεν χρωστάνε τίποτα. Ολοι αγωνιζόμαστε και ενδιαφερόμαστε -βεβαίως και οι Πανεπιστημιακοί- για τη σωστή εκπαίδευσή τους. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προχωρεί κανείς σε κινήσεις που δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά μας. Σεβόμαστε ιδιαίτερα το ρόλο και τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών κάθε βαθμίδας. Υπάρχει καλό κλίμα διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προχωρήσουμε σε αυτό το κλίμα διαλόγου, που έχει αποδώσει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα, μέχρι τώρα, για όλους.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρά το γεγονός ότι οι Πανεπιστημιακοί απεργούν και παρά το γεγονός ότι έχετε δεσμευθεί και έχετε αναγνωρίσει ότι έχουν δίκιο στο αίτημά τους, παρά το γεγονός ότι θα λύσετε το ασφαλιστικό, παρ όλα αυτά η ΑΔΕΔΥ κάνει απεργία. Μήπως, βλέπετε πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις πολιτική σκοπιμότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι μέχρι τώρα δηλώσεις πιστεύω ότι σας έχουν καλύψει πλήρως. Διαχώρισα αυτούς που έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και μίλησα για συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Βεβαίως, από κει και πέρα, υπάρχουν αντιρρήσεις κάποιων πλευρών των συνδικάτων, που αφορούν κυρίως μεμονωμένα θέματα, για τα οποία κινητοποιούνται.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για το εγχειρίδιο της «17 Νοέμβρη» μιλήσατε για διαρροή. Ηθελα να ρωτήσω εάν το συγκεκριμένο εύρημα το έχουν υπόψη τους οι διωκτικές αρχές και εάν όχι, γιατί το χαρακτηρίσατε διαρροή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον το έχουν υπόψη τους, η λέξη «διαρροή» ταιριάζει απόλυτα. Δεν διέψευσα το δημοσίευμα, δεν είπα ότι δεν ισχύει. Είπα ότι, προφανώς, έγινε διαρροή.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σήμερα, η εφημερίδα επανέρχεται με το δεύτερο μέρος αυτού του εγχειριδίου. Ηθελα να κάνω κάποια ερωτήματα που θέτει και η εφημερίδα, ως προς το πολιτικό ζήτημα για τη «17 Νοέμβρη». Εάν απασχολεί την κυβέρνηση, ποιός χρηματοδοτεί τη δράση της οργάνωσης, ποιός ωφελείται ενδεχομένως από αυτή τη δράση και εάν τελικώς έχει διαπιστωθεί σχέση της «17 Νοέμβρη» με μυστικές υπηρεσίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να δηλώσω κάτι ως προς αυτό. Οσον αφορά όμως το πολιτικό μέρος, επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει το καθήκον της σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και ειδικά με τη «17 Νοέμβρη». Συνεργαζόμαστε και με ξένες υπηρεσίες. Αυτό δεν το έχουμε κρύψει. Αξιοποιούμε κάθε εμπειρία που υπάρχει. Εχουμε εδικούς που δουλεύουν εντατικά και συστηματικά σ` αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός μας είναι να αποκαλύψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να δώσουμε ένα αποφασιστικό κτύπημα στην τρομοκρατία στην Ελλάδα. Γι αυτό να είστε όλοι βέβαιοι. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Τα θέματα αυτά τα χειρίζονται οι αρμόδιοι και ο τρόπος του χειρισμού τους -όπως καταλαβαίνετε- πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτός και απόρρητος. Ανέφερα την πολιτική κατεύθυνσή μας, η οποία είναι σαφής. Η Ελλάδα, όλοι μας, ζημιωνόμαστε από την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Να στρατευτούμε, να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Γίνεται συστηματική και σοβαρή δουλειά και αυτή μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, επαναλήφθηκε ένα δυσάρεστο φαινόμενο για τους Αθηναίους. Περίπου 50 άνθρωποι, μέλη παραθρησκευτικής οργάνωσης, διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης με, αποτέλεσμα να δημιουργεί κομφούζιο. Θέλω να ρωτήσω -επειδή πολλές φορές έχει τεθεί αυτό το ερώτημα και έχετε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κάποιων μέτρων σε συνάρτηση πάντα με τον όγκο των διαμαρτυριών- εάν θα πάρετε μέτρα που να επιτρέπουν και την έκφραση της διαμαρτυρίας των πολιτών, αλλά και την προστασία των πολιτών που δεν διαμαρτύρονται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέτετε ένα πολύ σοβαρό θέμα που, κατά καιρούς, μας έχει απασχολήσει, αλλά δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο. Ο καθένας μας έχει ευθύνη προς την κοινωνία. Εκείνο που χρειάζεται να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι έχουν αίσθημα ευθύνης.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας σχετικά με τη σημερινή κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, του οποίου οι εργαζόμενοί ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων και εφαρμογή του νόμου για τις ποινικές πράξεις που έχει διαπράξει η ιδιοκτησία του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά τέτοια ζητήματα ο νόμος εφαρμόζεται πλήρως. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Η ΕΣΗΕΑ, εξάλλου, κατ επανάληψη, έχει κάνει δια του Προέδρου της σχετικές παρεμβάσεις και εγγράφως και προφορικώς. Πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο, σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζόμενων.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει θέμα από την κυβέρνηση να ζητηθεί από το ΕΣΡ να παρέμβει για τη μετάβαση χρήσης της άδειας που χορηγήθηκε στο σταθμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΕΣΡ θα κάνει έλεγχο για όλες τις περιπτώσεις που γίνονται αλλαγές στοιχείων, που έχουν κατατεθεί, το ΕΣΡ θα κάνει έλεγχο. Οπως γνωρίζετε, εκεί υπάρχει ένα θέμα. Είμαστε σε μια άκρως μεταβατική φάση. Σήμερα, ολοκληρώθηκε και η ψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο μας στη Βουλή και θα αποτελεί πλέον νόμος του κράτους, οπότε θα γίνει και η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και αυτό θα κάνουμε. Οπως γνωρίζετε, έχει ειδοποιηθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και, κατ επανάληψη, έχει παρέμβει.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κύρωση προς τον ιδιοκτήτη, μέχρι στιγμής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυρώσεις προβλέπονται από την ποινική νομοθεσία, όπως γνωρίζετε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Την ώρα που πετούσε το αεροπλάνο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, τουρκικά μαχητικά πέταξαν δίπλα του, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν παρενόχλησαν το αεροπλάνο του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε πρόβλημα παρενόχλησης. Τον τελευταίο καιρό, πολλές φορές -το έχουμε πει και σε προηγούμενη συνάντησή μας- η τουρκική πλευρά προβαίνει σε κινήσεις παραβιάσεων και παραβάσεων, προσπαθώντας να δημιουργήσει δευτερεύοντα μέτωπα και προβλήματα, προφανώς για να αποπροσανατολίσει από τα κύρια ζητήματα που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Εχουμε αναφερθεί στην τακτική μας που έχει πολλές πλευρές και είναι πλήρης σε αυτά τα ζητήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή, πολλές φορές, έχουμε διαμαρτυρηθεί για τις απειλές της τουρκικής πλευράς, το casus belli που είπε χθες ο κ. Παπαντωνίου δεν θεωρείται απειλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει «απειλή» και φραστικά και έμπρακτα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι το κύριο μέτωπό μας είναι στραμμένο στα μεγάλα εθνικά θέματα. Υπάρχει το ζήτημα του Κυπριακού, που είναι σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο και το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., το οποίο κρίνεται -όπως γνωρίζετε- στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αρα, έχουμε αυτά τα δύο θέματα και η επιτυχία τους θα δώσει τις απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κάποια συνάντηση είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι πριν λίγο δεν είχε προσδιοριστεί καμία συνάντηση του Πρωθυπουργού. Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ρώμης, που θα περιλαμβάνει την ειδική σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα υπάρξει κλειστό γεύμα των ηγετών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανταλλαγούν απόψεις. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους Ελληνες εκπροσώπους Τύπου που έχουν μεταβεί εκεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις την Παρασκευή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω αύριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 May 2002 - 14:05:10 UTC