Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την οικονομική πολιτική. Ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις, τις οποίες θα έχετε στη διάθεσή σας, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους οικονομικούς συντάκτες.

Θέλω να τονίσω ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρχε πολύ θετικό κλίμα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και διαπιστώθηκε η δυνατότητα συμβολής, από τα θετικά αποτελέσματα αυτής της οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση υλοποίησης του στόχου μας για την πραγματική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση με την Ε.Ε..

Για το σκοπό αυτό θα γίνουν και νέες συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων, με αποκλειστικό δηλαδή αντικείμενο την ανάδειξη του περιεχομένου της πολιτικής μας για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και των ειδικών στόχων μας για την επίτευξή της.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ελήφθησαν δύο αποφάσεις:

Η πρώτη αφορά την απόφασή μας να λειτουργήσει το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου με γιατρούς του ΕΣΥ. Τέλη Ιουνίου, το νοσοκομείο θα παραδοθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ, από την ανάδοχο εταιρεία του έργου. Αμέσως μετά, θα αρχίσουν να λειτουργούν τα πρώτα τμήματα και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και σταδιακά θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του μέχρι το 2004, όπως ακριβώς προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, αφού εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες και όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις για επίτευξη μιας συναινετικής λύσης με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Υπάρχει άρνηση της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών γιατρών να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Για διάφορους προσχηματικούς λόγους αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Επομένως η Πολιτεία, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, δεν μπορεί να διατηρεί, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Δυτική Αττική, ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο κλειστό. Ετσι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και πήρε την απόφαση, με βάση τα συμφέροντα των πολιτών, τα συμφέροντα του λαού να λειτουργήσει το νοσοκομείο με ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την απαγόρευση της διαδικασίας προσομοίωσης εξετάσεων από τα φροντιστήρια. Εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια διαδικασία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά υπονομεύει το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επιτρέψτε μου ακόμη να κάνω, εισαγωγικά, τρεις παρατηρήσεις.

Η πρώτη: Πριν από λίγο, υπέγραψα την απόφαση του ΕΣΡ για την επιβολή κυρώσεων κατά δύο τηλεοπτικών σταθμών και συγκεκριμένα του MEGA και του ΑΝΤΕΝΝΑ, για τις εκπομπές του BAR και του BIG BROTHER. Θα σας διανεμηθεί στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΕΣΡ, που είναι πολυσέλιδη. Η απόφασή μου -με βάση την εντολή που έχω από την Πολιτεία και το νόμο για τον έλεγχο νομιμότητας- σημαίνει ότι άσκησα τον έλεγχο νομιμότητας και εγκρίνω την απόφαση του ΕΣΡ, χωρίς καμία περαιτέρω προσθήκη ή παρέμβαση.

Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω, αφορά το θέμα του ασφαλιστικού. Σήμερα, υπήρξε, ως γνωστόν, μια απεργία εργατικών κέντρων και σωματείων που είχε να κάνει με διεκδικήσεις γύρω από το ασφαλιστικό. Επειδή, όμως, από πολλούς έρχεται να αναπτυχθεί μία θεωρία ότι δήθεν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται είναι σε βάρος των εργαζόμενων, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, με ανακοίνωσή της, πριν από λίγο καιρό, αναγνωρίζει -και αυτό το σημείο αξίζει να το έχουμε πάντα στη μνήμη μας- ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση (πριν καν ολοκληρωθεί ο διάλογος, που μπορεί να επιφέρει και άλλες βελτιώσεις) από τους 2.400.000 σημερινούς εργαζόμενους, 1.400.000, δηλαδή ποσοστό, περίπου 58% του συνόλου, θα συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις ευνοϊκότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Περίπου 950.000 έως 1.000.000 ασφαλισμένοι θα πάρουν σύνταξη με το καθεστώς που ισχύει σήμερα και μόνο 25.000 έως 30.000, δηλαδή λιγότερο από το 1,5% του συνόλου, θα συνταξιοδοτηθούν με δυσμενέστερο γι` αυτούς καθεστώς. Και αυτό -επαναλαμβάνω- πριν την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου -όπως καταλαβαίνετε- θα υπάρξουν και βελτιωτικές παρεμβάσεις και διορθώσεις. Να, λοιπόν, γιατί είναι σε βάρος των εργαζόμενων η άρνηση του διαλόγου. Να, γιατί είναι σε βάρος των εργαζόμενων η απόρριψη αυτού του σχεδίου από ορισμένους και ευτυχώς όχι από την πλειοψηφία. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι γνωστό ότι στηρίζει αυτή την πορεία. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί, διότι είναι υπέρ του εργαζόμενου και υπέρ του συνταξιούχου, όπως και τα στοιχεία της ίδιας της Ομοσπονδίας Προσωπικού αποδεικνύουν.

Τρίτη και τελευταία παρατήρηση: Θέλω να εκφράσω πραγματικά τη λύπη μας, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε, εκτιμώ για λόγους κωλύματος, να παρευρεθεί στα χθεσινά εγκαίνια του Μεγάρου των Διοικητικών Δικαστηρίων, ένα έργο ύψους 7,2 δις. δραχμών. Πράγματι, με το έργο αυτό, ένα μεγάλο πρόβλημα για τα δικαστήρια λύνεται. Επαναλαμβάνω ότι εκφράζω τη λύπη μου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο κ. Καραμανλής, γιατί τότε θα διαπίστωνε ότι η "πολιτική της κατσαρίδας" πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά, δεν έχει προοπτική, είναι μια πολιτική που ούτε για τη Ν.Δ. θα αποβεί ωφέλιμη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η διαδικασία της αυτορρύθμισης από τα κανάλια δεν έχει προχωρήσει, κατά τη γνώμη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διαδικασία της αυτορρύθμισης για τα κανάλια έχει προχωρήσει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Ομως, πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές και εάν αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζει και την κοινωνία με τις δημοσκοπήσεις που έχουμε δει και εάν όλα αυτά συμβαδίζουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λυπούμαι διότι για ακόμη μια φορά υπάρχουν πολλαπλά αποτελέσματα. Με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει το φοιτητικό κίνημα, την περίοδο 1975-78, που ήμουν μέλος του Προεδρείου του Συλλόγου φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου μαζί με το Νίκο Αθανασάκη και όχι μόνο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, επιτρέψτε μου να πω ότι το καλύτερο που θα έχει να κάνει το φοιτητικό κίνημα, είναι να φροντίσει, ώστε τα αποτελέσματα να εκδίδονται από κοινού από τις παρατάξεις και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα πανσπουδαστικό συνέδριο, που θα του δώσει την ευκαιρία να αναδείξει τα δικά του εκλεγμένα θεσμικά όργανα, κάτι που θα είναι καλό και για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και για την νεολαία της Ελλάδας, άρα και για όλους μας. Αυτό το λέω όχι με τη μορφή υπόδειξης, αλλά με τη μορφή της ευχής. Από το σύνολο των αποτελεσμάτων που δίνονται, πιστεύω ότι κάθε άλλο, παρά είναι αρνητικά. Θα έλεγα ότι τα συμπεράσματα από τις φοιτητικές εκλογές είναι θετικά για τη σπουδαστική παράταξη της ΠΑΣΠ, ιδιαίτερα στο χώρο των ΤΕΙ. Με αυτή την έννοια, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για κανενός είδους πολιτικά συμπεράσματα. Το κύριο συμπέράσμα είναι ότι υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός. Βεβαίως, εάν προχωρήσει και γίνει ομαλά το πανσπουδαστικό συνέδριο και αναδειχθεί νέα διοίκηση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ θα είναι ένα ακόμη θετικότερο γεγονός για τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα. Αυτό το εύχομαι ολόψυχα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 April 2002 - 13:05:10 UTC