Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιά είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην επίθεση των Ισραηλινών στην Τζενίν; Πιστεύετε ότι πρόκειται για σφαγή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε, κατ` επανάληψη, αναφερθεί στα θέματα αυτά. Κάθε επίθεση που γίνεται οδηγεί σε αναπαραγωγή του κύκλου της βίας και του αίματος. Εχουμε καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και την έναρξη διαδικασιών για την οριστική επίλυση του προβλήματος στην περιοχή με την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Είναι γνωστές οι ελληνικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο με το μήνυμα του Πρωθυπουργού, όσο και με τις κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία, να σας πω ότι υπήρξε νέα επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Ακόμη δεν έχει γίνει ο διακανονισμός της κοινής επίσκεψης με τον κ. Τζεμ. Είναι ένα θέμα, όμως, που δεν έχει κλείσει, παρά τις δυσκολίες που είναι εμφανείς.

ΦΙΛΗΣ: Παρεμφερής ερώτηση: Στη δεξίωση που παραθέτει σήμερα ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα για την επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, ποιός θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Γ. Κωνσταντινίδης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διακανονισμός αυτής της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση με τον κ. Αραφάτ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και του κ. Τζεμ έχει ως στόχο να γίνει συνάντηση και με την ισραηλινή και με την παλαιστινιακή πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να πάνε μαζί; Μόνος του δεν μπορεί να πάει ο κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε τον ενισχυμένο συμβολισμό αυτής της επίσκεψης, όταν είναι μαζί Ελλάδα-Τουρκία. Είναι δύο χώρες που κατά καιρούς είχαν μεγάλες διαφορές -και πολεμικές συγκρούσεις- δύο χώρες όμως που έχουν αποδείξει ότι εκτός από την οδό της σύγκρουσης και του πολέμου, υπάρχει και η οδός της ειρήνης και της συνεννόησης. Το παράδειγμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και συμβολικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει δική της πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα των οποίων ποιό ήταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή απέτυχε ή σχεδόν απέτυχε -εύχομαι να μην γίνει αυτό τελικά, αλλά σχεδόν έχει αποτύχει- ακόμη και η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

ΚΟΥΙΝ: Σήμερα έρχεται ο λόρδος Ρόμπερτσον και θα συναντηθεί αύριο με τον Πρωθυπουργό. Θα συζητηθεί το θέμα του ευρωστρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σχετική συζήτηση έγινε χθες με τον κ. Παπανδρέου και τον Ισπανό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας κ. Πικέ και με την παρουσία του κ. Σολάνα. Η χθεσινή συζήτηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Υπήρξε μια σθεναρή ελληνική στάση. Εξηγήσαμε γιατί αυτό το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά είναι διαφορά μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών, γύρω από τις αποφάσεις και την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας παρέμβασης της Ε.Ε. Χθες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Μακάρι, στις νέες συναντήσεις, να υπάρξει διαφορετικό πνεύμα. Εμείς, πάντως, το κείμενο της Αγκυρας να το αποδεχθούμε ως έχει, αποκλείεται. Δεν θα το κάνουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να παραμείνουμε στην εξωτερική πολιτική. Σε δημοσίευμα των "Νέων" σήμερα αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί προβαίνουν σε διάβημα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποσύρουμε δύο ελικόπτερα που έχουμε εγκαταστήσει στην Κύπρο, τα οποία εμείς ονομάζουμε "διάσωσης", ενώ οι Αμερικανοί τα θεωρούν επιθετικά και άρα θεωρούν ότι εμπίπτουν στο εμπάργκο. Επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία ή τι μέλλει γενέσθαι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα με τα ελικόπτερα ή δεν έχει γίνει διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και τα δύο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπως πληροφορήθηκα από το Επιτελείο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχει γίνει διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή, ούτε κάποιο διάβημα, ούτε έχουμε εγκαταστήσει ελικόπτερα αλλού, με την έννοια του "εγκαταστήσει".

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχουμε διαθέσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν έχουμε εγκαταστήσει αλλού ελικόπτερα, σε καμία περίπτωση. Τώρα, δεν γνωρίζω, εάν χρειάστηκε σε κάποια στιγμή να υπάρξει μια αποστολή διάσωσης ή βοήθειας. Δεν έχουμε, όμως, εγκαταστήσει ελικόπτερα και δεν υπάρχει διάβημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από την επικοινωνιακή πολιτική, γιατί ακούσαμε χθες δύο κορυφαία στελέχη, την κ. Βάσω Παπανδρέου να λέει ότι δεν είμαστε και οι καλύτεροι στην επικοινωνιακή πολιτική και λίγο αργότερα τον κ. Λαλιώτη να ζητά ενιαίο κέντρο επικοινωνίας και να καλεί όλα τα στελέχη να συμβάλουν στην επικοινωνιακή πολιτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε χθες μια συζήτηση του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του Κόμματος Κ. Λαλιώτη, που ήταν μια από τις τακτικές συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Κόμματος. Συζητούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και βεβαίως, τα πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν. Οπως δήλωσε ο κ. Λαλιώτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, συμφωνήθηκε ο συντονισμός της επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής μας. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς. Είναι ιδιαίτερα θετικό. Είναι γνωστό ότι αναζητούσαμε και αναζητούμε πάντοτε τρόπους, ώστε να βελτιώνουμε τα ζητήματα του σχεδιασμού μας και στον επικοινωνιακό και τον πολιτικό τομέα. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει την Τρίτη μια συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα μετάσχουν και εκπρόσωποι του κόμματος και ειδικότερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, ο αρμόδιος Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και το μέλος του Ε.Γ Μ. Νεονάκης. Θα μετάσχουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ , καθώς και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού Ν. Θέμελης και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου Γ. Πανταγιάς. Θέλω να σας πω ότι αυτό το ad hoc επιτελείο, όπου συζητούνται ζητήματα σχεδιασμού και επικοινωνίας, έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές, μέχρι τώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη. Θα συνεδριάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη. Η αρχική αυτή συνεδρίαση θα γίνει με αυτή τη σύνθεση. Εάν, όμως, εκτιμά ο Πρωθυπουργός, σε άλλες συναντήσεις θα καλούνται και άλλοι υπουργοί ή στελέχη του κόμματος, ανάλογα με την περίπτωση και το θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την Επιτροπή, καταλαβαίνω ότι θα είναι άτυπη και ότι θα συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ad hoc, υπό τον Πρωθυπουργό, βεβαίως, αλλά μπορεί να συνεδριάσει, εάν υπάρχουν θέματα και κατά περίπτωση. Σας λέω ότι ήδη έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις, χωρίς τον Πρωθυπουργό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, να καταλάβω ότι αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό, την ευθύνη θα έχει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την Επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολες αυτές οι επιτροπές που είναι άτυπες, διότι δεν αποτελούν ούτε κυβερνητικά, ούτε κομματικά όργανα -και αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές- συγκροτούνται και λειτουργούν με την ευθύνη του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Στις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη, μετείχε και ο κ. Πανταγιάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, σε μία σύσκεψη. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Μερικές φορές επιχειρούμε να δίνουμε δραματικούς τόνους. Είναι μια αναγκαιότητα που προκύπτει. Χρειάζεται, όπως πολύ σωστά τόνισε ο κ. Λαλιώτης, ένας συντονισμός της επικοινωνιακής πολιτικής μας, του σχεδιασμού μας και στον πολιτικό τομέα. Μίλησε, χθες, για τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό της επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής μας. Ηδη, είχαν γίνει τα πρώτα βήματα. Ο Πρωθυπουργός και με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, θα συγκαλέσει και μια συνεδρίαση, υπό την προεδρία του, την Τρίτη, για να προσδιοριστούν μια σειρά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία αυτής της ad hoc επιτροπής. Βεβαίως, με απόφασή του, μπορεί κατά περίπτωση, ανάλογα και με τα θέματα, να συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί και άλλα στελέχη του Κινήματος. Αυτό θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν οι σχετικές επιτροπές.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτή η άτυπη ομάδα ανθρώπων, η οποία θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού ή θα αποφασίζει για το πώς θα γίνεται, για παράδειγμα, η φορολογική μεταρρύθμιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την απόφαση για τη φορολογική μεταρρύθμιση την λαμβάνουν τα κυβερνητικά όργανα. Υπάρχει Κυβερνητική Επιτροπή και Υπουργικό Συμβούλιο, που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίστανται. Αυτό είναι σαφέστατο. Τις αποφάσεις για την κυβέρνηση τις λαμβάνουν τα κυβερνητικά όργανα, τα οποία συνεδριάζουν υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Τις αποφάσεις για την πορεία του κόμματος τις λαμβάνει το Εκτελεστικό Γραφείο, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος. Εχει αυξημένη ευθύνη, επιτελικό και καθοδηγητικό ρόλο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Λαλιώτης. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις από άτυπες επιτροπές. Συντονίζονται κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, βελτιώνεται ο πολιτικός σχεδιασμός μας. Επιτελείται ένα έργο σχεδιασμού και καλύτερης ανάδειξης του έργου μας, των πολιτικών κινήσεών μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον λέτε ότι τις αποφάσεις για το φορολογικό τις λαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα τα κυβερνητικά όργανα. Τέτοιες σημαντικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνει μόνο ένα υπουργείο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον τις αποφάσεις για την κυβέρνηση τις λαμβάνουν τα κυβερνητικά όργανα και για το κόμμα το Εκτελεστικό Γραφείο, ποια ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η άτυπη, ας πούμε, ομάδα; Ποια ήταν αυτή η αναγκαιότητα, πώς προέκυψε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει προκύψει πάρα πολλές φορές και γι` αυτό μας έχει απασχολήσει. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον Κώστα Λαλιώτη. Να σας πω γιατί; Γιατί, πέραν των αποφάσεων, έρχεται η στιγμή της επικοινωνίας, η στιγμή του σχεδιασμού. Ερχονται οι επιλογές των κινήσεων που θα γίνουν. Δεν είναι μόνο ότι λήφθηκε μια απόφαση. Πρέπει να αναδειχθεί και να γίνει κατανοητή από το λαό, πρέπει να συζητηθεί με κοινωνικούς φορείς και ομάδες, πρέπει να συζητηθεί με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους φορέων, πρέπει να οργανωθεί σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της, το διάλογο που χρειάζεται και βεβαίως πρέπει να ενισχυθεί με τη στράτευση στελεχών και την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου της. Υπάρχουν, επομένως, μια σειρά από ζητήματα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας που σχετίζονται με την καλύτερη ανάδειξη και προώθηση του έργου μας. Αυτός είναι ο στόχος: Η καλύτερη ανάδειξη και προώθηση του έργου μας. Πιστεύω ότι είναι πολύ σωστό και έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα ξέρετε τι μου λέτε; Μου λέτε ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε εσείς, ο κ. Λαλιώτης και ενδεχομένως και μερικά άλλα στελέχη και πάτε σε ομάδα υπό τον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορούμε να συνεννοηθούμε πάρα πολύ καλά, ειδικά με τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά και με τα άλλα στελέχη. Προτιμούμε, όμως, να καθιερώσουμε μια τακτική συνάντηση, παρά να γίνονται οι συνεννοήσεις από το τηλέφωνο ad hoc. Είναι πάρα πολύ απλό. Προτιμούμε να συναντιόμαστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να ανταλλάσσουμε απόψεις, παρά να μιλάμε δια του τηλεφώνου κάθε φορά που το πρόγραμμα του καθενός επιτρέπει. Είναι καλύτερο, λειτουργικότερο και πολύ αποδοτικότερο. Κατά τη γνώμη μου θα συμβάλει σημαντικά, θα λύσει προβλήματα και θα βοηθήσει στο συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής και του πολιτικού σχεδιασμού μας, όπως ακριβώς ανέφερε χθες ο Γραμματέας του κόμματος Κώστας Λαλιώτης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο πρωινός καφές θα συνεχίσει να λειτουργεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο πρωινός καφές δεν αφορά ζητήματα πολιτικού σχεδιασμού, αλλά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και μόνο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε πολλές φορές να αναφέρεστε θετικά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη, κυρίως όμως αναφερθήκατε στην έκφρασή του "περί ενιαίας δράσης". Γιατί; Υπήρχε κάποιο πρόβλημα; Δεν ήταν ενιαία μέχρι τώρα; Ο πολιτικός σχεδιασμός για τη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής δεν ήταν ενιαίος; Ποια η ανάγκη της επισήμανσης του κ. Λαλιώτη και δεύτερον της δικής σας αναφοράς που την τονίζετε μάλιστα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μια κυβέρνηση που επιτελεί ένα τεράστιο έργο και ένα κόμμα που λειτουργεί και παράγει ένα τεράστιο έργο επίσης, ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, είναι λογικό κάποιες στιγμές να εμφανίζουν κάποια προβλήματα σε ζητήματα επικοινωνίας, σε ζητήματα σχεδιασμού. Αυτό δεν είναι κακό. Αυτά τα ζητήματα μπορούμε κάλλιστα να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν νομίζω ότι αποτελεί και κορυφαίο γεγονός;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε τέτοια προβλήματα τελευταία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς, πάντα αναφύονται τέτοια προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Κουλούρη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κουλούρης είναι εκλεκτός σύντροφος, συναγωνιστής και συνάδελφος στη Β@ Αθηνών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι κομματικοί αντίπαλοί σας , ουσιαστικά, χαρακτηρίζουν αυτές τις κινήσεις, τόσο τη χθεσινή «επιστράτευση» του κ. Λαλιώτη, που θυμίζει έτσι κάποια πιο σοβαρή περίοδο κυβερνητικής κρίσης, τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι κομματικοί αντίπαλοί σας και χαρακτηρίζουν τόσο αυτή την κίνηση, όσο και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ως σπασμωδικές κινήσεις, από την πλευρά της κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ο κ. Καραμανλής, ο οποίος το μόνο που δείχνει είναι «η πολιτική της κατσαρίδας», τις χαρακτηρίζει επικοινωνιακές κινήσεις, τότε τι να σχολιάσω; Είναι καθαρό, ότι η Ν.Δ. δεν είναι σε θέση να παράγει σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό. Στηρίζει την πολιτική της στην "πολιτική της κατσαρίδας". Προσπαθεί να βρει αφορμή για να δημιουργήσει πολιτικό θέμα. Εμείς οφείλουμε να δουλεύουμε. Ομως, όταν σε ένα κόμμα -και μάλιστα ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία- έχει μείνει να κάνει μόνον αυτό, αποδεικνύεται η πραγματική φτώχεια του, η αδυναμία και η μιζέρια του. Αυτή είναι η απάντησή μας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τί έγινε με την υπόθεση του κ. Κάκαλου; Είδαμε ότι «ναυάγησε» η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να τον προσεταιριστεί. Ο ίδιος έβγαλε μια ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι τελικά δεν θα είναι ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Ν.Δ. Τί δεν πήγε καλά στις μεταξύ σας διαπραγματεύσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παρακολούθησα το θέμα του κ. Κάκαλου.

ΦΙΛΗΣ: Να πάμε τώρα σε ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, γιατί όλα αυτά είναι οικογενειακά σας θέματα. Αύριο έχουμε απεργία. Σαρανταπέντε εργατικά κέντρα και τριάντα ομοσπονδίες απεργούν για το θέμα του ασφαλιστικού και σήμερα υπάρχουν κάποια απεργιακά προεόρτια με άλλα αιτήματα, όχι το ασφαλιστικό. Θα θέλαμε μια εκτίμηση της κυβέρνησης γι αυτή την κοινωνική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική, στην οποία αντίδραση συμμετέχουν, τουλάχιστον σε επίπεδο συνδικάτων, και κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να κρίνω αντιδράσεις εργατικών κέντρων και σωματείων. Είνια γνωστό ότι, όσον αφορά ειδικά το ασφαλιστικό, η πολιτική μας είναι σαφής. Είναι μια πολιτική που λύνει το ασφαλιστικό, ως προσφορά στον πολίτη και όχι ως αναγκαίο κακό. Είναι γνωστό πως δεν υπήρξε αντίθετη απόφαση από το Δ.Σ. της ΓΣΕΕ. Κάποια σωματεία ή κάποια εργατικά κέντρα έχουν αντίθετη άποψη. Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις είναι ελεύθερες. Εμείς θα προχωρήσουμε στο διάλογο για το ασφαλιστικό. Εχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του για τα επόμενα 30 χρόνια, έχουμε εξασφαλίσει μια υγιή λύση που λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Φυσικά θα προχωρήσουμε για να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση με σχετική νομοθεσία.

ΦΙΛΗΣ: Λέτε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Διαβάζουμε, όμως, σε εφημερίδες σήμερα, ότι άλλα έλεγε στην αρχή ο κ. Ρέππας, για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, που καθησύχαζε ότι δεν θα θιγεί το υφιστάμενο καθεστώς και άλλα λέει το αναλυτικό κείμενο του υπουργείου Εργασίας με τις προτάσεις που έχουν δώσει οι συνδικαλιστές. Δηλαδή, ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία μιλά για 5.500 ένσημα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι γυναίκες, το κείμενο που έδωσε ο κ. Ρέππας, μιλά για 6.000 ένσημα. Τί από όλα ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα επιμέρους θέματα....

ΦΙΛΗΣ: Επιμέρους θέματα, να δουλεύουν δύο και τρία χρόνια παραπάνω οι γυναίκες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιμέρους θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό δεν έχουν κλείσει. Ειδικά, όσον αφορά τις γυναίκες, υπάρχει πρόθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να βρει συναινετικά με τη ΓΣΕΕ την καλύτερη δυνατή λύση. Ο διάλογος δεν έχει κλείσει. Δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε το διάλογο, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ασφαλιστικού και με βάση το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και τη ΓΣΕΕ και τις αποφάσεις μας για τη χρηματοδότηση του συστήματος θα προχωρήσουμε σε νομοθετικό κείμενο. Αρα, τέτοια ζητήματα, όπως αυτά που επισημαίνετε, θα αναδειχθούν μέσα από το διάλογο, θα αντιμετωπιστούν και θα προχωρήσουν.

ΦΙΛΗΣ: Ο διάλογος, βεβαίως, έχει μέσα και τις απεργίες. Το ξέρετε ως παλαιός συνδικαλιστής. Αρα, θεωρείτε ότι η αυριανή κινητοποίηση είναι μέρος του διαλόγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν κρίνω τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Και αυτό είναι μια στάση ζωής. Πρέπει να σεβόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων. Δεν θα προβάλουμε μέτωπο μπροστά στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας για στελέχη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, εάν ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από τη γραμμή του κ. Πολυζωγόπουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι γραμμή του κ. Πολυζωγόπουλου, είναι γραμμή της παράταξης. Εξ όσων γνωρίζω -γιατί έχω και ειδική ευαισθησία με το θέμα αυτό- έχει συνεδριάσει ο συνδυασμός και έχουν αποφασίσει μόνοι τους, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις να κρατήσουν τη συγκεκριμένη στάση, την οποία εκφράζει ο κ. Πολυζωγόπουλος. Θεωρώ ότι είναι μια στάση, η οποία πραγματικά συσπειρώνει την πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων. Από κει και πέρα, κανένας δεν προτίθεται να παρέμβει σε ζητήματα λειτουργίας των συνδικάτων και σε εργατικές διεκδικήσεις. Εάν είναι δυνατόν. Είναι παρελθόν οι εποχές που γινόντουσαν τέτοιες παρεμβάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πολυζωγόπουλος σχολιάζοντας εκ των υστέρων την πρωτοφανή κινητικότητα των εργατικών κέντρων υπέρ της απεργίας, είπε ότι αν γνώριζε πως υπάρχει αυτό το κλίμα, ίσως να έπαιρνε κι αυτός μέρος στην απεργία. Προοιωνίζεται, μήπως, μια αφύπνιση και των κομματικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθύνετε λανθασμένα την ερώτηση. Οι ερωτήσεις που αφορούν τον κ. Πολυζωγόπουλο πρέπει να απευθύνονται στον ίδιο.

ΦΙΛΗΣ: Μα, ενιαίο δεν είναι το κέντρο; Το κέντρο δεν είναι ενιαίο τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πολυζωγόπουλος έχει και τις γνώσεις και την ικανότητα. Είναι Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και με τη γενικότερη στάση του έχει τιμήσει αυτό το θεσμό. Θα παρακαλούσα να μην τον εμπλέκουμε σε κομματικά ζητήματα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν θα υπογράψετε την απόφαση του ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην αυριανή συνάντησή μας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

ΦΙΛΗΣ: Θα την υπογράψετε ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μου επιτρέψετε να απαντήσω αύριο και να σας δώσω και το σχετικό κείμενο.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα, δηλαδή; Αυτό μας λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω τη δουλειά μου όπως κρίνω πιο σωστά. Την ημέρα που θα θέσω την υπογραφή μου θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση. Εχω αποφασίσει αύριο να κάνω αυτή την ανακοίνωση. Θέλω να σας θυμίσω ότι έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε καταλήξει μέσα σε μια εβδομάδα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να διαβάσετε τα σχετικά πρακτικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συζητήθηκε, σήμερα, εάν δεν κάνω λάθος, σε μια Διυπουργική σύσκεψη το θέμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Μπορείτε να μου πείτε, για ποιο λόγο η κυβέρνηση αισθάνεται τώρα, σε έναν τέτοιο timing, την ανάγκη να εξαγγείλει για πολλοστή φορά -αν δεν κάνω λάθος, τέταρτη- το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μέσα σε τρία χρόνια; Μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το εξήγγειλε. Παρεξηγήσατε την έννοια της σημερινής συνεδρίασης. Η κυβέρνηση λειτουργεί. Δεν ασχολείται με διάφορα κουτσομπολιά που ακούγονται από δεξιά και από αριστερά. Υπάρχει το ολοκληρωμένο, συγκροτημένο, σχεδιασμένο κυβερνητικό έργο και αυτό υλοποιούμε. Θέλω να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι σήμερα έγινε ο έλεγχος εφαρμογής και όχι εξαγγελία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Το Σχέδιο αυτό είχε κατατεθεί πέρυσι στην Ε.Ε. Είναι λογικό να επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, με την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών και στελεχών, να εξετάζει την πορεία υλοποίησης αυτού του Σχεδίου και, αν διαπιστώνει αδυναμίες, να δίνει οδηγίες, ώστε με επιτάχυνση των ρυθμών εργασίας από όλους μας, να καλύπτονται οι τυχόν αδυναμίες. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να γίνει ένας απολογισμός, ένας έλεγχος για επιτάχυνση των διαδικασιών προς τη σωστή κατεύθυνση. Αύριο, θα έχουμε την ευκαιρία στο Υπουργικό Συμβούλιο, να συζητήσουμε για τα θέματα της Οικονομίας. Να διαπιστώσουμε το πραγματικά σπουδαίο έργο που γίνεται στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, να επισημάνουμε τα πλεονεκτήματα και τα τυχόν μειονεκτήματα, τις υπεροχές και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να πάρουμε ολοκληρωμένες αποφάσεις.

Την επόμενη Δευτέρα, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα εξεταστεί πάλι, στο σύνολό της, η ολυμπιακή προετοιμασία.

Την επόμενη Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε και από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκανδαλίδη, για το πολύ σημαντικό έργο που γίνεται σε μια σειρά από τομείς, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, είτε με τα μεγάλα θέματα του πολέμου, που έχουμε κηρύξει κατά της διαφθοράς και της αναβάθμισης του πολιτικού συστήματός μας.

Την επόμενη Πέμπτη, θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, με αντικείμενο μια σειρά από θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Εξελίσσεται, επιταχύνεται και αναδεικνύεται το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα, αυτό είναι το πρώτο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακουσα τη δήλωσή σας χθες, για τη βασιλική περιουσία, αλλά ταυτόχρονα τη Ν.Δ., όπως και άλλους παράγοντες, να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες -μάλιστα, μιλάνε για κυβερνητικές γκάφες- και έτσι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός πολύ ακριβά όλη αυτή την ιστορία. Τι έχετε να πείτε, επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς, δεν εκτιμούμε ότι έχουν γίνει γκάφες και απορρίπτουμε όλους αυτούς τους αστήρικτους ισχυρισμούς. Ας μας πει η Ν.Δ. τι πρότεινε και τι προτείνει. Διότι -όπως γνωρίζετε- όταν έκλεισε το θέμα, η Ν.Δ. επιχείρησε να κάνει συμβιβασμό με τον τέως βασιλιά. Ενα συμβιβασμό που θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Και φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει βάλει μυαλό. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστή η πολιτική της και τη γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από ό,τι πληροφορήθηκα, η εβραϊκή κοινότητα, διαμαρτυρήθηκε για βανδαλισμούς σε τάφους Ισραηλινών. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλινού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία βεβηλώθηκε χθες το εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων και το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη αυτή ενέργεια. Την καταδικάζουμε όλοι ομόφωνα και ομόψυχα. Δεν είναι δυνατό, σε μια χώρα που σέβεται πάντα τον ανθρώπινο πόνο, σε ένα μνημείο που έχει να κάνει με μια πολύ δύσκολη στιγμή της ανθρωπότητας -και μιλώ για το Ολοκαύτωμα- να εκδηλώνονται τέτοιες βαρβαρότητες. Είναι γνωστό ότι ο ελληνικός λαός προστάτευσε και περιέθαλψε, κατά τις πιο δύσκολες ώρες, τις ώρες που η ναζιστική θηριωδία προχωρούσε στο Ολοκαύτωμα, τους πολίτες του εβραϊκού θρησκεύματος. Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο σε Ελληνες πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος και πραγματικά αισθάνομαι ότι πρέπει να εκφράσω την πλήρη αποστροφή της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την ενέργεια.

ΦΙΛΗΣ: Στην ανακοίνωση, όμως, προστίθεται και κάτι άλλο: Γίνεται ένας συσχετισμός και αποδίδονται ευθύνες στον ελληνικό Τύπου, περίπου για ηθική αυτουργία απέναντι σε αυτούς τους βανδαλισμούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Το λέει, όμως, η ανακοίνωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τοποθετούμαι με βάση την ανακοίνωση.

ΦΙΛΗΣ: Εχει σημασία, όμως, δημιουργεί κλίμα, ότι όπως καταδικάζει ο Σαρόν είναι σαν να...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει καταδικαστεί η πολιτική Σαρόν από την ελληνική κυβέρνηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη βασιλική περιουσία, τι προτείνετε; Θα μας δώσετε τελικά αυτό το πόρισμα; Υπάρχει μέσα συμβιβαστική λύση για ποσό; Λέτε ένα ποσό, αλλά δεν προσδιορίζετε το ποσόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε μια ενημέρωση χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία σας παραπέμπω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και μιλάτε εσείς, ότι δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ. Σωστή αυτή η θέση που λέτε, δεν λέω, αλλά όταν μιλά το επίσημο υπόμνημα που στέλνουμε για "εύλογο τίμημα", τι να υποθέσουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να ξαναδιαβάσετε προσεκτικά τη χθεσινή δήλωσή μου. Οπως θα διαπιστώσετε, δεν υπάρχει αναφορά για ένα ευρώ. Αυτό μπορεί να εξαχθεί ως επικοινωνιακό τρικ. Δεν είναι κακό, γιατί πραγματικά αυτή είναι η πρόθεσή μας. Αλλά, δεν αναφέρεται αυτό στην ανακοίνωσή μου. Αναφέρεται ότι πρόθεσή μας είναι να μη διαπραγματευθούμε, σε καμία περίπτωση, με τον τέως βασιλιά. Υπάρχει μια σαφής απόρριψη των παράνομων απαιτήσεών του. Ακόμη κι αν υπήρχε μια συζήτηση περί συμβολικού τιμήματος, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και μια σειρά από άλλους παράγοντες, οι οποίοι ουσιαστικά το μηδενίζουν. Και τέτοιοι παράγοντες είναι οι φόροι κληρονομιάς και μεταβίβασης όπως επίσης και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικοί χώροι. Είμαι σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν λειτουργεί με τρικ, θέλει ουσία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εμείς επί της ουσίας τοποθετούμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το "εύλογο τίμημα" το αναφέρετε μέσα. Τι είστε διατεθειμένοι να δώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει. Δεν γνωρίζω εάν σας ικανοποιεί η απάντησή μου, αλλά έχω απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 April 2002 - 14:05:12 UTC