Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα μπορούσατε να μας αξιολογήσετε τις δηλώσεις και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του Πάσσαρη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι κάπως δύσκολο, γιατί ήταν πολλές και ποικίλες αυτές οι δηλώσεις. Για μια φορά ακόμη, όπως θα προσέξατε, υπήρξε η γνωστή πολυγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και θα υπάρξουν στη συνέχεια ψυχραιμότερες τοποθετήσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσχάτως, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και μετά από τις χθεσινές απαντήσεις του κ. Λαλιώτη στους επικριτές του, φαίνεται ότι αυτός ο κύκλος εσωστρέφειας θα ενταθεί. Ανησυχεί τον Πρωθυπουργό αυτό το φαινόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και βεβαίως ενδιαφέρεται και για την εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον κ. Λαλιώτη συζήτησε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την όλη στάση και τον προγραμματισμό μας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καθώς και θέματα που αφορούν την προώθηση του πολιτικού σχεδιασμού του Κινήματος. Σημειώνω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι -όπως έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή- δεν σχολιάζω ζητήματα που αφορούν το κόμμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για την επίσημη θέση της Ν.Δ. μέσω του κ. Ρουσσόπουλου που είπε ότι για την υπόθεση του Πάσσαρη έχει ευθύνη η κυβέρνηση, αλλά όχι η ΕΛ.ΑΣ, η οποία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι θετικό ότι από τη Ν.Δ., μέσω της επίσημης φωνής της, ειπώθηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, διότι υπήρξαν και πολλές ανεύθυνες τοποθετήσεις από στελέχη της. Με αυτή την έννοια, εάν τελικώς, η επίσημη θέση της Ν.Δ. είναι αυτή, όσον αφορά την ΕΛ.ΑΣ., είναι σωστή και θετική. Όμως, θα πρέπει και τα άλλα στελέχη της να μη δημιουργούν το γνωστό φαινόμενο σύγχυσης και πολυγλωσσίας που χαρακτηρίζει το κόμμα της Ν.Δ..

Οσον αφορά την ευθύνη της κυβέρνησης, περιμένουμε να μας προσδιορίσουν ποια κατά τη γνώμη τους είναι, προκειμένου να μπορούμε να τοποθετηθούμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που κινήθηκε η κρατική μηχανή σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες της Σάμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε έντονο φυσικό φαινόμενο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δημιουργούνται προβλήματα. Πράγματι, οι πλημμύρες στη Σάμο δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη Σάμο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπανικολάου. Από την κυβερνητική πλευρά θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με τους μηχανισμούς που διαθέτουμε, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση από τις ζημιές. Και, βεβαίως, θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο δυνατό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα που έθεσε ο κ. Γαργαλάκος. Χθες, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε μια επισήμανση του κ. Λαλιώτη ότι ο Πρωθυπουργός δεν βάζει χαλινάρι, αναφορικά με τον τρόπο αντιπαράθεσης απέναντι στη Ν.Δ..Θ ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν έχει βάση η επισήμανση αυτή του κ. Λαλιώτη και αν ο Πρωθυπουργός επιθυμεί μια αντιπαράθεση χαμηλών ή υψηλών τόνων με τη Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει ότι δεν θα σχολιάσω δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του Κινήματος. Και αυτό όχι γιατί θέλω να το αποφύγω, αλλά γιατί από την αρχή έχω ξεκαθαρίσει και το έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας ότι από το Press Room δεν θα παρεμβαίνουμε σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά, τώρα το ερώτημά σας για τον Πρωθυπουργό, σας είπα ότι κατά τη συνάντηση που είχε, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Λαλιώτη, συζήτησε θέματα που αφορούν την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό του Κινήματος, ενόψει της συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, για τα ζητήματα που συνδέονται με τη γενικότερη αντιμετώπιση της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ και την τακτική που ακολουθούμε για τα ζητήματα αυτά, έχετε ενημερωθεί από το κείμενο που έχει διανείμει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα γνωρίζετε ότι χθες είχαμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από μεγάλο αριθμό τουρκικών αεροσκαφών. Αυτό μάλιστα το αντελήφθη και ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο Αρχηγείο της Λάρισας. Διερωτώμαι, μετά από αυτή την τουρκική πίεση, αν η περίφημη προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να βάζουμε το κάθε πράγμα στη θέση του. Σε κάθε παραβίαση γίνονται πάντα από την πλευρά μας όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια σειρά ενεργειών που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκείνο, όμως, που πρέπει να δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις είναι πόσο θετικά έχει αποδώσει η πολιτική που ακολουθούμε, η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στους διεθνείς οργανισμούς, σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά και την όλη σχέση μας με την Τουρκία. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούμε να είναι μια σχέση καλής γειτονίας. Είναι μια πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο ζήτημα της προοπτικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Πιστεύουμε ότι είναι μια επιτυχημένη πολιτική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχω αντίρρηση για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την προσέγγιση. Το ερώτημα είναι: Εσείς διαπιστώνετε ότι έχει αλλάξει η τουρκική θέση, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε, κατ` επανάληψη, σημειώσει ότι ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., υπήρξαν ορισμένες κινήσεις σκλήρυνσης από την τουρκική πλευρά. Θέλω να σας θυμίσω ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός, στη Σλοβακία, τόνισε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και θα ακολουθήσουμε σταθερά το δρόμο που έχουμε χαράξει. Ο δρόμος αυτός αποδίδει καρπούς. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι έχει συζητηθεί και αποφασιστεί μέχρι τώρα για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Και βεβαίως πάντοτε εργαζόμαστε σταθερά για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε τους όποιους ισχυρισμούς ή τις όποιες θέσεις προβάλλονται από την τουρκική πλευρά. Ασφαλώς, όχι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το ΓΕΑ, μετά τις χθεσινές 35 παραβιάσεις παρουσία του κ. Κις, συνέταξε ένα ειδικό υπόμνημα και το διαβίβασε στο ΥΠΕΞ με αίτημα να γίνει διάβημα στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι χθεσινές παραβιάσεις ήταν οι μαζικότερες κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Εγινε αυτό το διάβημα, θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακολουθείται η συνήθης διαδικασία προς την τουρκική πλευρά. Εάν υπάρξει κάτι ξεχωριστό για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα σας ενημερώσω.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος εμποδίζει την προβολή του κυβερνητικού έργου; Και δεύτερον, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να παρέμβει σε αυτή τη συζήτηση τις επόμενες μέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Για ένα θέμα το οποίο επανέφερε ο κ. Παπανδρέου: Θέλω να ρωτήσω αν θεωρεί θεμιτό η κυβέρνηση να συμβουλεύει την ελληνική Δικαιοσύνη για το τι είναι χόμπι ή δεν είναι και εάν εν πάση περιπτώσει θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση. Ο κ. Παπανδρέου δεν συμβούλευσε κανέναν. Με την ευαισθησία που πρέπει να διακρίνει το υπουργείο Εξωτερικών απέναντι σε ένα θέμα που στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις, πρόσθεσε ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η προσθήκη αυτού του στοιχείου, πιστεύω ότι είναι χρήσιμη.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή σύμβαση που αφορά και την εταιροδικία έχει αναδρομική ισχύ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά, κατ` εξοχήν, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμπλέκεται με μια σειρά νομικών ζητημάτων και θα λυθεί αρμοδίως.

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε αρμοδίως; Δεν είναι νομοτεχνικό θέμα, πολιτική θέση είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα εξόχως νομικό θέμα. Πολιτική θέση είναι αυτή την οποία αποφασίσαμε χθες: Κύρωση της σύμβασης, η οποία θα υπάρξει.

ΦΙΛΗΣ: Εχει αναδρομική ισχύ;

ΦΙΛΗΣ: Κύρωση της σύμβασης θα υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Από κει και πέρα, είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο θα γίνει σχετική τοποθέτηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι καθαρά νομικό ζήτημα.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα κυρώνει μια σύμβαση και δεν γνωρίζει εάν αυτή η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ ή όχι. Δηλαδή, αναλαμβάνει υποχρεώσεις η Ελλάδα και δεν γνωρίζει τη νομική ισχύ της συμβάσεως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όταν κυρώνεται μια διεθνής σύμβαση, δεν έχεις την ευχέρεια να την καθορίζεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποία κυρώνεται αυτή η σύμβαση. Υπάρχει το θέμα της αναδρομικότητας. Περί αυτού έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις. Θα τοποθετηθεί υπεύθυνα το υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί αφορά μια σειρά νομικών ζητημάτων. Η κύρωση γίνεται με μία συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σας καλώ να διαπλάσσετε τη σύμβαση. Σας λέω, εάν κατά την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αναδρομική ισχύ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Για το βαμβάκι έχετε κάποιο σχόλιο, με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Υπάρχει, πλέον, μια οριστική απόφαση της Ε.Ε, η οποία ελήφθη χθες και ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Βεβαίως, θέλω να σημειώσω ότι υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο κ. Φίσλερ γι` αυτό το θέμα. Οπως, υπήρξε και μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία έγινε από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, τον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη και παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό που αποφασίστηκε, χθες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του βάμβακος που θα διαμορφωθεί να είναι στις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας, δηλαδή, μεταξύ 270 και 286 δραχμών. Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι έχουμε πλέον τις οριστικές απαντήσεις. Η τιμή του βάμβακος θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο για τους παραγωγούς μας, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Το εισόδημα που θα έχει ο παραγωγός κατά κιλό θα είναι περίπου -εάν υπολογιστούν οι επιστροφές του ΦΠΑ και του πετρελαίου- στις περίπου 300 δραχμές, ανά κιλό.

ΦΙΛΗΣ: Κάνατε μεγάλα άλματα στις τιμές. Οι παραγωγοί θα το θυμηθούν όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν. Είπατε, περίπου 300 δραχμές ανά κιλό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω αναλυτικά: Η προκαταβολή που θα πάρει ο Ελληνας βαμβακοπαραγωγός είναι 189,5 δραχμές ανά κιλό. Πέραν, όμως, της προκαταβολής θα υπάρξει και η τελική εκκαθάριση, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Στην εκκαθάριση -γιατί γίνονται κάποιοι υπολογισμοί της ποσότητας και από εκεί εξαρτάται το δεύτερο μέρος της επιδότησης που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση- υπολογίζεται ότι θα φθάσει πολύ παραπάνω η τιμή. Δηλαδή, θα ξεπεράσει τα όρια που είχαν τεθεί. Μαζί με την τιμή που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια, λόγω του ανταγωνισμού, θα προστεθεί ένα ποσό ακόμη και θα πάμε σε ένα όριο, ανάλογα με την ποιότητα, το οποίο θα είναι μεταξύ 270 και 286 δραχμών. Αυτή είναι η βεβαιότητα, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Εάν υπολογιστούν και οι επιστροφές του ΦΠΑ και της τιμής του πετρελαίου, για φέτος η τιμή του βαμβακιού θα φθάσει, γύρω στις 300 δραχμές ανά κιλό. Θέλω να τονίσω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι χάρη στις προσπάθειες που έγιναν και από τον Πρωθυπουργό και από το υπουργείο Γεωργίας έχουμε μια ικανοποιητική εξέλιξη στην τιμή του βαμβακιού στην Ελλάδα. Δεύτερον, ότι είναι η τελική τιμή. Δεν υπάρχει, λόγω και του κανονισμού της Ε.Ε. αλλά και με τις εξελίξεις που έχουμε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καμία δυνατότητα αλλαγής αυτής της απόφασης. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Ελληνες παραγωγοί. Αυτό δεν αλλάζει με κανένα τρόπο.

ΚΑΠΠΟΣ: Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταχθεί θετικά ή αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο αμερικανικών χτυπημάτων στο Ιράκ, Σουδάν και άλλες χώρες. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ποια είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. δεν ευνοεί την επέκταση των επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί με αυτή την απόφαση, πλην εξαιρέσεων, που έχουν να κάνουν με αποδεδειγμένες τρομοκρατικές ενέργειες. σε κάποια περιοχή. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι Οργανισμοί καταγγέλλουν ότι οι «απελευθερωτές» του Αφγανιστάν, η Βόρεια Συμμαχία, μπροστά στα μάτια των διεθνών δυνάμεων, τις οποίες υποστηρίζει και η Ελλάδα, έχουν επιδοθεί σε "πογκρόμ", σε σφαγές και γενικώς αναπτύσσουν δράσεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ο Πρωθυπουργός, προχθές στη Βουλή, δεν βρήκε λόγο να τα καταδικάσει, ίσως να μην τα γνώριζε. Σήμερα υπάρχει κάποια καταδίκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία ενέργεια από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε. Πιστεύω, όμως, ότι όλες αυτές οι καταγγελίες θα εξεταστούν και θα υπάρξει από τη Διεθνή Κοινότητα επίσημη τοποθέτηση. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με ενέργειες που υπερβαίνουν την εντολή της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι αυτονόητη η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς.

ΦΙΛΗΣ: Τι περιμένετε να πει η Αμερική και η Βόρεια Συμμαχία, ότι σφάζουν; Ποια στοιχεία περιμένετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν συνεδριάσουν τα όργανα της Ε.Ε. -και εκτιμώ ότι θα φθάσουν και εκεί οι καταγγελίες- θα τοποθετηθούμε. Βεβαίως, εμείς καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, που δεν συμπίπτει με τις εντολές της Διεθνούς Κοινότητας γι αυτή την επιχείρηση. Αλλά, δεν έγιναν και από τις δυνάμεις της Διεθνούς Κοινότητας.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε εάν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή καλύπτουν ή δείχνουν ανοχή σε αυτές τις σφαγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση που έκανε η Ε.Ε. και συμφώνησε η ελληνική πλευρά, είναι σαφής. Αφορά επιχειρήσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Τίποτα άλλο. Είναι λογικό ότι κάθε πράξη, η οποία είναι εκτός των ορίων και δημιουργεί φαινόμενα βίας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

ΦΙΛΗΣ: Η συνέχιση του πολέμου σήμερα στο Αφγανιστάν είναι εναντίον της τρομοκρατίας; Αυτό μας λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα για την εντολή που δόθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Αλλο σας λέω: Η συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν, συνιστά πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμη οι επικεφαλής της Αλ-Κάιντα.

ΦΙΛΗΣ: Για τον ευρωστρατό έχουμε κάποια νεότερη εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σαφής τοποθέτηση. Είδα ότι έκανε και η Ν.Δ. μια επίκαιρη επερώτηση. Υπήρξε σαφέστατη τοποθέτηση, χθες, και από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και από μένα. Σας παραπέμπω στη χθεσινή τοποθέτησή μου, στην οποία δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε γεωγραφικές εξαιρέσεις από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Πόσο, μάλλον, όταν ορισμένες προτάσεις για τέτοιες εξαιρέσεις αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητες, εθνικά, περιοχές για μας. Θα κινηθούμε αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που όλοι οι εταίροι -και εμείς βεβαίως- έχουμε ψηφίσει στη Σύνοδο της Νίκαιας και εκτιμώ ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους αυτές οι αποφάσεις. Υπάρχουν συνεχείς ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

ΦΙΛΗΣ: Από χθες μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο εξελίξεις για τα θέματα αυτά. Η πρώτη, είναι η δήλωση του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών. Αυτή την περίοδο το Βέλγιο ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε.. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν σας καλύπτει το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης. Τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με Βρετανό ή Αμερικάνο που κάνει παρασκηνιακές ενέργειες. Εχουμε να κάνουμε με τη βελγική προεδρία που συμμετείχε στις ενέργειες αυτές στην Αγκυρα. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η βελγική προεδρία ήταν στην Αγκυρα δια του Πρωθυπουργού του Βελγίου. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, αναμένουμε το Βέλγο Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και εδώ. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι σαφής. Την είπα χθες, την επανέλαβα και σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλω να μου πείτε τη θέση σας. Εντάξει, την κατάλαβα τη θέση σας. Υπάρχει χθεσινό σχόλιο της βελγικής προεδρίας. Είναι δημόσια δήλωση αυτή. Επ` αυτού, τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανέλαβα τη θέση μας, η οποία απαντά σε όλους. Εχουμε ψηφίσει στη Σύνοδο της Νίκαιας ένα πλαίσιο για τη δημιουργία του ευρωστρατού και τον τρόπο παρέμβασής του. Πρέπει να κινηθούμε όλοι μέσα στις κατευθύνσεις που έχουμε αποφασίσει, συμφωνήσει και ψηφίσει. Και πρέπει αυτές οι αποφάσεις να γίνουν από όλους σεβαστές. Κάθε άλλη ενέργεια δεν μπορεί να την κάνουμε αποδεκτή. Αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν το θέμα τεθεί επισήμως, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το θέμα τεθεί επισήμως -βεβαίως, πρέπει να σημειώσω ότι δεν έχει τεθεί σε όργανο της Ε.Ε., μέχρι αυτή τη στιγμή- από οποιαδήποτε πλευρά, η Ελλάδα θα αντιδράσει με όλα τα μέσα που κρίνει πρόσφορα, προς υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας.

ΦΙΛΗΣ: Εχω μία δεύτερη ερώτηση. Ο κ. Παπανδρέου, χθες, μιλώντας στο γεύμα των ξένων ανταποκριτών, είπε ότι το θέμα της άμυνας, της ασφάλειας της Κύπρου δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί από την ευρωπαϊκή άμυνα, γιατί αυτή έχει εντολή μόνο για να παρεμβαίνει ως παρατηρητής για τα θέματα της ειρήνης και όχι για να επιβάλλει την ειρήνη. Δηλαδή, "peace keeping" και όχι "peace making". Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτή η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου διευκολύνει τη φόρμουλα της Αμερικής και των Βρετανών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι διευκολύνει καμία "φόρμουλα". Δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια διαφορά σε ό,τι υπάρχει αυτή την ώρα και σε ό,τι πάει να γίνει. Ο ευρωστρατός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Οι αποφάσεις προς την προώθηση της δημιουργίας του, ως γνωρίζετε, πάρθηκαν στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο -εξάλλου δεν παίρνει και οριστικές αποφάσεις- των αρμόδιων υπουργών. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί και στις τακτικές Συνόδους των οργάνων της Ε.Ε. και από εκεί και πέρα θα μιλάμε για την ύπαρξη του ευρωστρατού. Σήμερα, δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν αποσπάσματα ή μέρη των καταθέσεων του Πάσσαρη στις ρουμανικές αρχές που αφορούν τη δράση του στην Ελλάδα; Και αν αυτές οι καταθέσεις του έχουν να κάνουν με σωφρονιστικούς και δικαστικούς υπαλλήλους και τυχόν ευθύνες τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας πρότεινα να αφήσουμε να προχωρήσει η διαδικασία της ανάκρισης. Υπάρχει στενή συνεργασία των ελληνικών αρμόδιων αρχών με τις ρουμανικές. Με την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, θα υπάρξει και η κατάλληλη ενημέρωση. Θα ήταν λάθος, λοιπόν, να υπάρξουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ξέρει η κυβέρνηση πώς έφυγε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα προκύψει από την ανακριτική διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σύνορά μας δηλαδή, είναι "σουρωτήρι"; Οποιος θέλει μπαίνει, βγαίνει; Πώς έγινε να φύγει ο πιο επικίνδυνος, ο πιο καταζητούμενος κακοποιός στην Ελλάδα; Αν έφυγε αυτός, καταλαβαίνετε οι υπόλοιποι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι έχετε κατανοήσει πως η ερώτησή σας περιέχει το στοιχείο της υπερβολής. Γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται και τη συνεργασία που είχε με ξένους κακοποιούς. Και γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο καλά και αν φυλάς τα σύνορα, πάντα μπορεί κάποιος να βρει διέξοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε "με ξένους κακοποιούς"; Δηλαδή, ξένοι κακοποιοί ελέγχουν τα σύνορα; Οταν μου λέτε ότι έχει συνεργασία με ξένους κακοποιούς, αυτοί μπορούν να ελέγχουν και τα σύνορα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη φορά η ερώτησή σας περιέχει έντονο το στοιχείο της υπερβολής και δεν χρειάζεται να απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη: Ο Πρωθυπουργός γιατί δεν πήγε σήμερα στη Βουλή για τη συζήτηση της ΔΕΚΑ, για την εξεταστική επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε μια σειρά ανειλημμένων υποχρεώσεων για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Και βεβαίως, δεν αξιολογούμε ότι η πρόταση για σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής αποτελεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Εξάλλου, έχω τοποθετηθεί και πολιτικά πάνω στο πραγματικό περιεχόμενο αυτής της πρότασης: Πρόκειται για πρόταση αντιπερισπασμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σοβαρή μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή, όταν κατηγορείται η κυβέρνηση, όταν κατηγορούνται υπουργοί, όταν υπάρχει αυτή η απάτη και δεν θα πάει ο Πρωθυπουργός να υπερασπίσει την κυβέρνηση; Ποιός θα πάει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, θα σας συνιστούσα να προσέχετε στους χαρακτηρισμούς. Και ιδιαίτερα στο χαρακτηρισμό "απάτη" που γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν ισχύει. Αν κάποια απάτη υπάρχει εδώ, είναι η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στον ελληνικό λαό και δημιουργίας γεγονότων σε βάρος της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου από το κόμμα της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, θα έλεγα ότι η ίδια η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δείχνει το χαρακτήρα που και η ίδια η Ν.Δ. δίνει στις κινήσεις της: Κινήσεις εντυπώσεων. Εξεταστική επιτροπή σημαίνει να διερευνήσω και όχι ότι κατηγορώ. Δεν υπάρχει κατηγορία. Οποιος ζητά εξεταστική επιτροπή δεν απευθύνει κατηγορία. Υποτίθεται ότι ζητά έρευνα. Είναι, όμως, καθαρό ότι αυτή η κίνηση είναι κίνηση εντυπώσεων. Στις κινήσεις εντυπώσεων, στους αντιπερισπασμούς αυτούς, πρέπει να αποδώσουμε τη σημασία που τους πρέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ψηφοφορία θα πάει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να έχετε υπομονή ορισμένες ώρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 November 2001 - 14:05:09 UTC