Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο συζήτησης ήταν τα θέματα που συνδέονται με την εισαγωγή του Ευρώ στη χώρα μας.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

"Από την Πρωτοχρονιά ο πολίτης θα έχει την πρώτη του εμπειρία με το νέο νόμισμα. Τότε θα το χρησιμοποιήσει στις καθημερινές του συναλλαγές, θα αρχίσει να σκέπτεται σε τιμές Ευρώ και θα προσπαθεί να συγκρίνει τιμές σε δραχμές και Ευρώ. Εχουμε ένα σημαντικό έργο μπροστά μας και πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι από την εμπειρία αυτή θα εξαρτηθεί η γενικότερη γνώμη για την ΟΝΕ. Εχουμε χρέος να δώσουμε τη σωστή εικόνα για την ΟΝΕ, γιατί γι αυτή έχουμε καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια. Εστειλα σε όλους σας μια επιστολή και παρακάλεσα να κάνετε μια καταγραφή των θεμάτων στον τομέα σας και του βαθμού ετοιμότητας των υπουργείων και όλων των φορέων που εποπτεύετε. Εχουμε καιρό για να διορθώσουμε ατέλειες, έχουμε καιρό για να δούμε προβλήματα και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο. Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι, όπως ξέρουμε όλοι, η μεταρρύθμιση αυτή επηρεάζει 300 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια πορεία που θα φέρει την Ελλάδα στο επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης. Και έχουμε την υποχρέωση να την προστατεύσουμε. Να μην επιτρέψουμε να αμαυρωθεί από τυχόν προβλήματα σε δευτερεύοντα ίσως θέματα, τα οποία όμως για τους πολίτες παίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Από την ανταπόκρισή μας σε αυτό θα κριθούμε και τον επόμενο χρόνο. Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή."

Κλείνοντας τη συζήτηση, η οποία ήταν πλούσια με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης και ετοιμότητας και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια διυπουργική ομάδα, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα υλοποιεί και θα παρεμβαίνει σε οτιδήποτε συνδέεται με αυτό το σχέδιο ετοιμότητας, για οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργηθούν. Επίσης, θα ληφθεί ειδική μέριμνα με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Τύπου & ΜΜΕ και Ανάπτυξης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε οι επικοινωνιακές καμπάνιες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές για την ενημέρωση των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρών επιχειρήσεων- και των πολιτών, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο δυσκολεύονται να έχουν την άμεση επαφή με όλα όσα συνδέονται με την εισαγωγή του Ευρώ.

Εκτός από τη συζήτηση για την εισαγωγή του Ευρώ, υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο γεωργικό τομέα και τα αγροτικά προϊόντα από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ. Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύλληψη του Πάσσαρη στη Ρουμανία.

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να επισημάνω, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, ότι η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξαίρεση γεωγραφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας, ιδιαίτερου εθνικού συμφέροντος, από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η Ε.Ε. στη Νίκαια και αυτό το θεσμικό πλαίσιο που όλοι έχουμε ψηφίσει πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν υπήρξε σχόλιο του Πρωθυπουργού ή εκτίμησή του για τη σύλληψη του Πάσσαρη στη Ρουμανία. Ακόμη, τι είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και τέλος, εάν ο κ. Νασιάκος πήγε στη Ρουμανία με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό, όταν έχουμε ένα γεγονός όπως η σύλληψη του Πάσσαρη, η κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του γι` αυτό το γεγονός. Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, τις οποίες γνωρίζετε. Οπως είπε, επιλέξαμε το δρόμο της επίπονης και συνεχούς προσπάθειας για τη σύλληψη αυτού του κακοποιού και μίλησε για τη γενικότερη προσπάθεια και κατεύθυνσή μας να εμπεδώσουμε στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας. Γνωρίζετε, επίσης, ότι υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, γύρω από οτιδήποτε συνδέεται με τις επιχειρησιακές συνθήκες για τη σύλληψη του Πάσσαρη.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πράγματι ο κ. Νασιάκος μετέβη στη Ρουμανία με το αεροσκάφος αυτό, διότι έπρεπε πολύ γρήγορα να μεταβεί στη χώρα αυτή και να συναντηθεί με τις ρουμανικές αρχές, χθες το βράδυ.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του το παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Εmprair είναι κυβερνητικό αεροπλάνο, δεν είναι του Πρωθυπουργού. Χρησιμοποιείται από κυβερνητικά στελέχη για σημαντικές ανάγκες που υπάρχουν. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι στέλεχος του κράτους με ιδιαίτερη ευθύνη και όταν χρειάστηκε να πάει επειγόντως, για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη, είναι λογικό ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ετέθη καθόλου στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα για το πώς κατάφερε ο Πάσσαρης να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στη Ρουμανία; Και επίσης, υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την έκδοσή του στην Ελλάδα; Τι είπε ο κ. Πετσάλνικος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά πολιτικά τα ζητήματα. Για τα θέματα που θέσατε, υπάρχει ενημέρωση από την ΕΛΑΣ και ίσως προκύψουν τέτοιες ενημερώσεις από την ανάκριση που θα υπάρξει στη Ρουμανία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Οσον αφορά τα θέματα της έκδοσης, βεβαίως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εκδοθεί και να δικαστεί στην Ελλάδα ο Πάσσαρης. Θα ζητήσουμε την έκδοση, έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες και θα επιμείνουμε για την έκδοσή του. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι κατανοείτε τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει σκοτώσει ρουμάνους πολίτες μέσα στη Ρουμανία. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι εμείς και θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε στην έκδοση του Πάσσαρη. Οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση τι απάντηση δίνει στο πώς κατάφερε να διαφύγει; Εχετε καταλήξει κάπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα προκύψει από τις έρευνες της αστυνομίας και την ανάκριση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις πληροφορίες που θέλουν τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Αγροτικά κ. Φίσλερ, να έχει χαρακτηρίσει αναξιόπιστα τα στοιχεία, που του έδωσε χθες σε συνάντησή τους ο κ. Δρυς και να έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υψηλότερου όγκου παραγωγής και μικρότερης τιμής του βαμβακιού; Εγινε συζήτηση γι αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια διαφορετική άποψη, την οποία κατέθεσε χθες ο κ. Φίσλερ. Μια αμφισβήτηση -θα έλεγα- γύρω από αυτό το θέμα. Σήμερα, συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και εντός της ημέρας θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεδρίασης. Είναι σαφές ότι χθες υπήρξε μια διαφωνία. Εχουμε ιδιαίτερα ελεγμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Εχουμε ανακοινώσει ότι η παραγωγή ήταν περίπου 1.146.000 τόνοι βαμβάκι. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι στην Ε.Ε., που προβληματίζονται γύρω από όλα αυτά, μεταξύ αυτών και ο κ. Φίσλερ. Οτι, δηλαδή, η ποσότητα του βαμβακιού είναι περισσότερη. Αυτό, καταλαβαίνετε ότι απειλεί να διαφοροποιήσει το ύψος της επιδότησης. Γι` αυτό το λόγο, έγιναν χθες, όλες οι σχετικές ενέργειες από το υπουργείο Γεωργίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Δρυς είχε συνάντηση με τον κ. Φίσλερ και το επιτελείο του, και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις απόψεις και τα στοιχεία μας. Γίνονται και σήμερα ενέργειες, υπάρχουν επιτελείς του υπουργείου Γεωργίας και δίνουν τη μάχη τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας θα υιοθετηθούν. Αυτό θα το μάθουμε οριστικά το βράδυ. Αμέσως μετά, εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ξεσπάσει μια ιδιότυπη πολιτικοκαλλιτεχνική κόντρα με αφορμή ένα τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε στο Συνέδριο του ΚΕΠ. Θα ήθελα το σχόλιό σας, ως υπουργός Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα ότι όταν πραγματοποιείται Συνέδριο ενός κόμματος, θα πρέπει να προσέχουμε τις πολιτικές θέσεις και απόψεις που εκφράζονται για κρίσιμα ζητήματα του τόπου και να ασχολούμαστε λιγότερο με ένα "επεισόδιο" το οποίο προέκυψε από την παράφραση ενός τραγουδιού. Στην πολιτική πρέπει να βλέπουμε την ουσία. Αυτή είναι που κρίνει μακροπρόθεσμα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και την αισθητική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αισθητική είναι δευτερεύον στοιχείο σε αυτές τις περιπτώσεις. Το Συνέδριο ενός κόμματος είναι, κατ` εξοχήν, πολιτικό γεγονός. Η αισθητική συμβάλλει, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητεί ή να αποκρύπτει την αλήθεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 November 2001 - 15:05:11 UTC