Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Παπανδρέου στη Δαμασκό; Γιατί είναι στο σχεδιασμό μετά και η Τεχεράνη, απλώς δεν ξέρουμε πότε θα πάει ακριβώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την ερχόμενη Κυριακή τη Συρία. Θα συναντηθεί με τον κ. Ασσαντ. Γίνεται δια της διπλωματικής οδού η απαραίτητη προεργασία, ώστε στη συνέχεια να επισκεφθεί και άλλες χώρες, όπως το Ιράν. Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων στη Συρία, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών, να ενισχύσει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της Ε.Ε. και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας, να κρατήσει μια ανοιχτή επαφή με τη Συρία, η οποία είναι χώρα που διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή. Παρενθετικώς αναφέρω, ότι η Συρία μόλις προσφάτως εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Με την ανταλλαγή των απόψεων για τα θέματα της περιοχής, αλλά και για γενικότερα θέματα, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να ασκήσει έναν παρεμβατικό ρόλο, ώστε ο διάλογος για τα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα αυτή την περίοδο, να γίνει με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσοτέρων κυβερνήσεων και κρατών. Και μεταξύ αυτών και της Συρίας, όπως βεβαίως και άλλων χωρών της περιοχής.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάστηκε, χθες, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την άκρατη φιλοαραβική σχέση ΠΑΣΟΚ και ατόμων που προέρχονται από το αραβικό έθνος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική αρχών. Εχουμε πει ότι επιθυμούμε οι σχέσεις μας να έχουν χαρακτήρα πολυμερούς συνεργασίας. Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία αξόνων. Γι αυτό, δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη πολιτική, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός άξονα Ελλάδας-Αράβων. Αλλωστε, έχουμε καλέσει στο Συνέδριο μας, παρά το ό,τι δεν πρέπει να μιλώ εκ μέρους του Κινήματος- και εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. Πρόκειται να έρθει ένα σημαντικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Ισράηλ, που θα απευθύνει χαιρετισμό. Είναι ο υπουργός Μεταφορών της σημερινής κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι σε ένα Συνέδριο, καθένας που εκπροσωπεί μια χώρα ή ένα κόμμα, έχει την άνεση να αναπτύξει τις απόψεις τους, να προβάλει τις θέσεις του. Αυτό έγινε με τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων. Ιδιαιτέρως για τον κ. Αραφάτ υπήρξε μια ευκαιρία να επαναλάβει γνωστές θέσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό -και πρέπει να το γνωρίζετε αυτό- έχουν υιοθετηθεί από την Διεθνή Κοινότητα. Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. στο Εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στο Βερολίνο, το Μάρτιο του 1999, έχει τοποθετηθεί υπέρ της πολιτικής για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κατ επανάληψη, ο ΟΗΕ -αναφέρομαι στα ψηφίσματα 242 και 338- προβλέπει τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Είναι γνωστή η Εκθεση Μίτσελ, εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπου μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να συζητήσουν, προκειμένου να εξευρεθεί λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Δεν υπάρχει τίποτα που να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες και με το Ισραήλ. Επιθυμούμε η πολιτική για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους να είναι πολιτική που θα ολοκληρωθεί χωρίς να θίγει στο ελάχιστο την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Αυτή είναι θέση στην οποία παραμένουμε. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιαδήποτε κατηγορία, μομφή, φόβος ή ανησυχία, ότι η πολιτική μας μετακινείται προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών, την οποία ασκούμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και παραμένουμε σε αυτή την πολιτική.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει μεγάλη προβολή της επιτυχίας -εντός ή εκτός εισαγωγικών- του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε εξασφαλίσει τη συνάντηση των δύο εκπροσώπων των δύο χωρών. Και μάλιστα υποστηρίχθηκε τότε ότι η Ελλάδα παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία και είδαμε χθες ότι οι Εβραίοι δεν έστειλαν το δικό τους άνθρωπο εδώ. Ποια αναντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα δύο;.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αναντιστοιχία, δοθέντος ότι ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε, προσφάτως , τη Μέση Ανατολή και είχε συζήτηση με τους δύο ηγέτες, τον κ. Αραφάτ και τον κ. Πέρες. Γνωρίζετε ότι σε ένα Συνέδριο εκπροσωπούνται κόμματα, δεν εκπροσωπούνται κυβερνήσεις. Αρα, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ θα έρθει εδώ, ως εκπρόσωπος του κόμματός του και όχι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησής του και δεν γνωρίζουμε εάν έχει εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό του, για να προχωρήσει σε συνομιλίες και συζητήσεις με τον κ. Αραφάτ. Αυτό είναι ένα, άλλης τάξης, θέμα. Αυτό που έχει σημασία και θέλω να σας υπενθυμίσω, είναι ότι παλαιότερα, με σημαντική συμβολή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, είχαν γίνει, πολλές φορές, συναντήσεις στην Ελλάδα μεταξύ εκπροσώπων των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, για τα θέματα της περιοχής. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι μόλις πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στη Μέση Ανατολή και είχε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών στους οποίους απηύθυνε πρόσκληση να συναντηθούν -εάν οι ίδιοι το επιλέξουν και το επιθυμούν, γιατί ουδείς μπορεί να τους επιβάλει τις επιλογές τους- στην Αθήνα. Η Αθήνα παραμένει ένας τόπος ανοικτός, φιλόξενος, προκειμένου να γίνουν εδώ τέτοιου είδους συναντήσεις, που θα έχουν έναν χαρακτήρα σημαντικό, προκειμένου να διευθετηθεί ένα περιφερειακό ζήτημα. Παραμένουμε, λοιπόν, σε αυτή τη θέση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάρω την οριστική απάντηση στο ερώτημά μου, λοιπόν, επαναλαμβάνω το αρχικό ερώτημα: Αν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υιοθετεί τα όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και από το Γιάσερ Αραφάτ και από τα άλλα στελέχη που μίλησαν γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε πολλά θέματα και γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις του. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα μέλη του Συνεδρίου, άκουσαν τις ομιλίες των πολιτικών που εκπροσωπούν τα κόμματά τους και τις χώρες τους, καθώς και τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων. Ακούσαμε τις απόψεις τους. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε απολύτως. Ακούσαμε τις απόψεις εκπροσώπων κομμάτων από άλλα κράτη που διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις. Θα μιλήσει στο Συνέδριο ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. Θα διατυπώσει τις δικές του απόψεις. Τις δικές μας θέσεις τις έχουμε διατυπώσει, κατ` επανάληψη. Οσον αφορά το ειδικό, το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, είχα την ευκαιρία στην αρχή, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, να αναφερθώ σε αυτό και να επαναλάβω, κάνοντας ακόμα πιο σαφείς τις θέσεις μας για το θέμα αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι που σας αφορά ως Υπουργό Τύπου. Καθημερινά διαβάζουμε σε ορισμένες, συγκεκριμένες εφημερίδες ότι υπάρχει ένα χάος στις συχνότητες, ότι κλείσατε ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό...

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά το νομικό πλαίσιο που ισχύει και με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της ΕΤΤ, όπως ονομάζεται, δεν επιτρέπεται η λειτουργία οποιουδήποτε ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, εκτός εκείνων που έχουν λάβει άδεια ή συμμετέχουν στις εν εξελίξει ευρισκόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει κλείσει κάποιος σταθμός. Ο σταθμός αυτός με το διακριτικό τίτλο "ΤΗΛΕΤΩΡΑ", μεταβαπτίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό που εκπέμπει το πρόγραμμά του με το λογότυπο "Polis", αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φορέα που κατείχε και χρησιμοποιούσε αυτή τη συχνότητα για να εκπέμπει το σήμα του. Από εκεί και πέρα, έγινε προσπάθεια να καταληφθεί αυθαιρέτως μια άλλη συχνότητα, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπεται. Οποιοι συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία, έχοντας καταθέσει τους φακέλους της υποψηφιότητάς τους για να λάβουν άδεια, συνεχίζουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους, έως ότου το ΕΣΡ επιλέξει τους σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν άδεια και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους. Οι άλλοι θα κλείσουν, όταν φθάσουμε σε εκείνη τη φάση. Αλλά, μέχρι τότε, σε ουδένα επιτρέπεται να καταλαμβάνει αυθαιρέτως μία συχνότητα, η οποία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 October 2001 - 13:05:40 UTC