Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα ξεκινά τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι το Συνέδριο ενός κόμματος και μάλιστα του κόμματος που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Πρόκειται για μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το Συνέδριο θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Εχει πολύ μεγάλη σημασία, το Συνέδριο αυτό να είναι γόνιμο και χρήσιμο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του ΠΑΣΟΚ, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο.

Το απόγευμα, στις 5.30, στο χώρο του Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μέτα, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη χώρα μας, ως προσκεκλημένος του Κινήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. θα έλεγα ότι περνάει μια κρίση. Μια κρίση δηλώσεων. Ο κ. Φερχόϊγκεν χθες και προχθές έκανε πάρα πολύ ουσιαστικές δηλώσεις για το θέμα της ένταξης, αλλά και το θέμα της πολιτικής λύσης του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη. Χθες, έκανε άλλες δηλώσεις και ανέτρεψε τα όσα είχε πει, λέγοντας ότι η ένταξη μιας διχοτομημένης νήσου μπορεί να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. Και διερωτώμαι: Πότε λέει αλήθεια ο κ. Φερχόϊγκεν, προχθές, χθες και τέλος πάντων πού βρίσκεται η αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατά καιρούς για διάφορα θέματα, αλλά και για το συγκεκριμένο γίνονται δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν τη σημασία τους, τις παρακολουθούμε και τις αξιολογούμε. Αυτό, όμως, το οποίο έχει σημασία είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Η απόφαση αυτή ορίζει το πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Γνωρίζετε ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. αποσυνδέεται από την προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν θεωρείται προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου. Η θέση αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί. Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί ως προς αυτό. Η διεύρυνση της Ε.Ε. θα γίνει, με την Κύπρο στο πρώτο κύμα των προς ένταξη χωρών ή αλλιώς δεν θα γίνει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος -η οποία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων διαθέτει όλα τα κριτήρια και έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ουσιαστικά το πρώτο κράτος που δικαιούται να ενταχθεί στην Ε.Ε.- δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα που θα επιθυμούσε η Τουρκία: Να αντιμετωπιστεί, δηλαδή, ως ένα κράτος αιχμάλωτο των δυνάμεων κατοχής και της Τουρκίας. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει η Ε.Ε. Η Κύπρος δικαιούται να ενταχθεί στην Ε.Ε., αφού έχει τα κριτήρια που η Ε.Ε. έχει θέσει για κάθε χώρα που ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε αυτήν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν, γιατί ο κ. Τσοχατζόπουλος που ρωτήθηκε χθες ήταν σιβυλλικός. Και μια δεύτερη ερώτηση: Κάπου είδα έναν τίτλο, όπου η Βουλή προμηθεύτηκε 800 αντιασφυξιογόνες μάσκες και αντιβιοτικά. Ευσταθεί αυτή η πληροφορία και αν ευσταθεί, γιατί συνδράμει η ελληνική Βουλή στην ψύχωση αυτή του βιολογικού πολέμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις της στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην περιοχή του Αφγανιστάν. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Ελπίζουμε ότι δεν θα τεθεί και στο μέλλον. Βεβαίως, δεν μπορούμε να είμαστε μελλοντολόγοι. Κάνουμε εκτιμήσεις που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα τέτοιο, ότι οι επιχειρήσεις με τη μορφή που έχουν δεν θα οδηγήσουν στη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες, γιατί αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Κατά τα άλλα, έχουμε από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί επί του θέματος, ότι παρέχοντας διευκολύνσεις, δίνοντας την έγκρισή μας για μέσα και χώρους των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο σε αυτή τη μεγάλη συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν χρειάζεται, αυτή την ώρα, να συζητούμε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Την παρουσία μας αυτή τη διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, με τη συνεχή επικοινωνία που έχουμε, επιδιώκοντας έτσι να συμβάλλουμε με θετικό τρόπο στην επίτευξη του σκοπού που έχει θέσει η Συμμαχία. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα και πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των επιχειρήσεων δεν θα οδηγήσει σε μια τέτοια ανάγκη συμμετοχής και ελληνικών δυνάμεων.

Οσον αφορά το άλλο ερώτημά μας, ασφαλώς, δεν θα αναφέρεστε σε αυτόν και άλλον εξοπλισμό και υλικά που οφείλουν, εδώ και χρόνια, να έχουν στη διάθεσή τους Οργανισμοί και Υπηρεσίες για λόγους έκτακτης ανάγκης (τροφές, φάρμακα κ.τ.λ).

Πάντως, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία, σε τελευταία ανάλυση, δεν αφορά έναν κίνδυνο που έχει διαπιστωθεί, έχει τεθεί, είναι υπαρκτός, με τέτοιο έντονο τρόπο, ώστε να χρειάζεται μια τέτοιου είδους αντίδραση. Το υπουργείο Υγείας, όπως τόνισα και σε άλλη ευκαιρία, έχει ορίσει ένα πολύ ικανοποιητικό πλαίσιο πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα που αμφισβητούν την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Πρόκειται να ενταθούν ή είστε ικανοποιημένοι και θεωρείτε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα ασφαλείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέτρα των αρμοδίων υπηρεσιών είναι τέτοιας μορφής ώστε να δικαιολογείται, αν όχι ο εφησυχασμός, η αίσθηση ασφάλειας, που πρέπει να έχουμε όλοι μας. Πράγματι, η προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών έχει ενταθεί, τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο, τουλάχιστον αυτή την ώρα Εχουμε κάνει ό,τι είναι χρήσιμο και απαραίτητο. Εάν υπάρξουν εξελίξεις, που τώρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε, θα πρέπει τότε να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα. Τότε, όμως. Αυτή την ώρα τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι επαρκή, υπερεπαρκή θα έλεγα, για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. διαμαρτύρονται γιατί έχει κλείσει το «ΤΗΛΕΤΩΡΑ» και επειδή σας αφορά το θέμα θα ήθελα να δώσετε μια απάντηση γιατί αφήνουν αιχμές και εναντίον σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, γιατί δεν έχει κλείσει ο σταθμός «ΤΗΛΕΤΩΡΑ». Απλώς, με αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας, του φορέα που είχε τον έλεγχο και είχε στην κατοχή του αυτή τη συχνότητα, εκπέμπει τώρα το πρόγραμμά του με άλλο λογότυπο, το διακριτικό τίτλο @POLIS@. Από κει και πέρα, δεν είναι δυνατό, καθώς εξελίσσεται μια διαγωνιστική διαδικασία, να επιτραπεί σε οποιονδήποτε -επαναλαμβάνω σε οποιονδήποτε- να καταλάβει αυθαιρέτως μια συχνότητα. Οι συχνότητες γνωρίζετε ότι είναι περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού λαού. Γίνεται προσπάθεια από κάποιους να καταληφθεί αυθαιρέτως μια συχνότητα, ώστε εκεί να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους με ένα λογότυπο που είχαν πριν, στο πλαίσιο εκπομπής του προγράμματος ενός σταθμού, ο οποίος άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να αποκτήσει έναν νέο σταθμό με αυτόν τον παράνομο τρόπο. Η ηγεσία της Ν.Δ., επί του θέματος αυτού, πρέπει να πάρει θέση. Είναι υπέρ της ανομίας, υπέρ της αδιαφάνειας σε αυτόν τον τομέα; Μια ανεξάρτητη αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πήρε κάποιες αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Εάν οι βουλευτές της Ν.Δ. με τόσο μεγάλη άγνοια του θέματος, προβαίνουν σε τέτοιας μορφής δηλώσεις, αυτό φανερώνει την πολιτική της Ν.Δ., την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί. Επειδή, αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει, ας μην απορούν οι συνάδελφοι, γιατί το κόμμα τους βρίσκεται συνεχώς στην αντιπολίτευση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 October 2001 - 13:05:10 UTC