Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού εν τάχει:

Αυτή την ώρα δέχεται ομάδα δημοσιογράφων που εργάζονται σε Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Υπουργείο Γεωργίας, όπου θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους προέδρους των οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον κ. Ζακ Ρόνγκ, νέο Πρόεδρο της ΔΟΕ και τον κ. Οσβαλντ, ο οποίος αντικατέστησε στην προηγούμενη θέση του τον κ. Ρονγκ, καθώς και την κ. Αγγελοπούλου. Το μεσημέρι στη 1.30, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

Την Πέμπτη, το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Νικόλ Φοντέν, η οποία θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Αργότερα, στις 11.30, θα επισκεφθεί ένα νέο έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε και δίδεται για χρήση στους πολίτες στην περιοχή της Ακρόπολης.

Το Σάββατο, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κομοτηνή, μέσω Αλεξανδρούπολης. Οσοι ενδιαφέρεστε, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται για περιοδεία. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί δύο νέα έργα: Το φράγμα της Γρατινής και τον ατμοηλεκτρικό σταθμό στην Κομοτηνή που λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Πρέπει να σας πω ότι συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, δεν ανακοινώνω αυτή τη στιγμή. Η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού μετατίθεται κατ` αρχήν για την επόμενη Δευτέρα, δοθέντος ότι αναβλήθηκαν οι συνεδριάσεις σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αρα, ο σχεδιασμός μας αλλάζει στο σημείο αυτό και για ό,τι άλλο μέσα στην εβδομάδα, θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη και τον κ. Διαμαντούρο. Επειδή σήμερα ήρθε πάλι στο φως της δημοσιότητας ένα πόρισμα της επιτροπής του Συνήγορου του Πολίτη και αφορά την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, βίλα της υπουργού κ. Παπαζώη. Ηθελα να σας ρωτήσω τι μέλλει γενέσθαι με την κ. Παπαζώη, η οποία είναι και μέλος της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα και αν βεβαίως ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να ενημερωθεί περισσότερο από την Αρχή, από τον κ. Διαμαντούρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη θέτει ένα θέμα, επισημαίνει ένα πρόβλημα και απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία. Η αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, θα πρέπει να εξετάσει και να αντιμετωπίσει το θέμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, που είναι η πολεοδομική υπηρεσία ή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Θα αναμένει να δει ακριβώς τη δραστηριότητα και τις απαντήσεις που θα δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σας καλώ κι εσάς να μην προτρέχετε, δοθέντος ότι οι εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη δεν αποτελούν και αποφάσεις. Γι αυτό, λοιπόν, πριν χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους λέξεις, καλό είναι να είμαστε λίγο συγκρατημένοι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν προτρέχω. Χρησιμοποίησα τη φρασεολογία που αναφέρεται στο πόρισμα περί παρανομίας που έγινε και μάλιστα, το πόρισμα ζητάει και την ανάκληση της άδειας. Και ερωτώ: Όταν το θέμα αφορά κάποιο φτωχό, ο οποίος έχει το αυθαίρετό του, την παράγκα του και σπεύδουμε και τη γκρεμίζουμε, εν προκειμένω, ποια είναι η ευαισθησία της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους, ο Συνήγορος του Πολίτη όταν γίνεται δέκτης διαφόρων αιτημάτων, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα θέματα, αναλόγως των νόμων που ισχύουν στην πατρίδα μας. Για το συγκεκριμένο θέμα, επειδή με την ερώτησή σας δεν αναπτύσσετε το σύνολο του θέματος, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα αναμένουμε, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν. Δεν πρέπει να βγάζετε τελικό συμπέρασμα, πριν έχετε την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο μηνών, θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και να διατυπώσουν την τελική θέση τους. Αναμένουμε, λοιπόν, κι εμείς αυτή την τελική θέση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα. Επειδή τυχαίνει, όπως είπα και πριν, η κ. Παπαζώη να είναι μέλος της κυβέρνησης και ακούω την απάντησή σας ότι δεν έχει καμία εμπλοκή η κυβέρνηση και όλα αυτά τα δέχομαι γιατί είναι σωστά, όμως δεν τίθεται κι ένα θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση, τη στιγμή που μέλος της έχει παρανομήσει, σύμφωνα με τα όσα λέει η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γι αυτό σας λέω ότι δεν αναφέρεστε στο σύνολο των στοιχείων του θέματος. Και το κάνετε προφανώς σκοπίμως. Γιατί, η Ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος του Πολίτη, λέει ότι μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων και την εξέταση από τις δικές μας υπηρεσίες, από τα δικά μας στελέχη, απευθυνόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι οι μόνες, κατά κυριολεξία, αρμόδιες να αντιμετωπίσουν το θέμα. Οι απαντήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι απαντήσεις που θα δώσουν για το θέμα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όχι ο Συνήγορος του Πολίτη μόνο. Εσείς αυτό το αποκόπτετε. Μένετε στη διαπίστωση του Συνήγορου του Πολίτη. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη περιμένει τη θέση των αρμοδίων υπηρεσιών. Πριν υπάρξει αυτή η θέση, δεν μπορεί να βγάλει κανείς ένα τελικό και ασφαλές συμπέρασμα. Αυτό είναι άδικο για οποιονδήποτε πολίτη, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς του. Όταν μιλούμε για την ισονομία, για την ισοπολιτεία, αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνεται ένα παράδειγμα από κυβερνητικό στέλεχος@

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι γιατί επικαλείστε το Συνήγορο του Πολίτη, ένα θεσμό τον οποίο καθιέρωσε η κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο της δημιουργίας θεσμών για την ανάπτυξη και διεύρυνση των δικαιωμάτων του πολίτη και την ουσιαστικότερη λειτουργία της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Χαίρομαι, λοιπόν, που εσείς θεωρείτε θέσφατη αυτή την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη. Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το θεσμό για να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε τη δουλειά του, μένει τώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες, κατ` ανάλογο τρόπο, να φέρουν σε πέρας το δικό τους έργο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί θέσφατη την επιτροπή αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει ποιο είναι το νομικό καθεστώς. Τους νόμους τους έχει ψηφίσει η Βουλή. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και από την κυβέρνηση και από το Συνήγορο του Πολίτη και από τους δημοσιογράφους και από εσάς. Αναμένουμε, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν κατά νόμο την αρμοδιότητα να διατυπώσουν την τελική τους θέση.

ΤΑΚΗΣ: Πριν από λίγο, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και ζήτησε άμεσα την παραίτηση της κ. Παπαζώη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτού του είδους η αντιπολίτευση -και όλοι το αντιλαμβάνονται- δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, γιατί κινείται σε ένα επίπεδο δημιουργίας εντυπώσεων, χωρίς ουσία και βάθος. Η όψιμη αναγνώριση του έργου του Συνήγορου του Πολίτη, ακόμη και από την αντιπολίτευση, είναι το μόνο θετικό στοιχείο που μπορώ να εντοπίσω στη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου. Κατά τα άλλα, ο σεβασμός στη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη, επιβάλλει σε όλους μας να αναμένουμε τη θέση των αρμόδιων υπηρεσιών, μετά την ολοκλήρωση του έργου που ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη τους ζητά να φέρουν σε πέρας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο συγκρατημένοι, πιο υπεύθυνοι, για να είμαστε τελικώς πιο αξιόπιστοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, "εμείς δημιουργήσαμε την Ανεξάρτητη Αρχή". Γιατί, με αυτά που λέτε τώρα, την ξεφτιλίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αυτή που απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εσείς ξεφτιλίζετε την Ανεξάρτητη Αρχή, αν θεωρείτε ότι είναι ξεκομμένη και δεν συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ακριβώς προβλέπεται, σύμφωνα με τους κανόνες που και η ίδια λειτουργεί και οι άλλες, κατά περίπτωση, αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν και να συνεργάζονται με το Συνήγορο του Πολίτη.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε συνθήκες που ήδη λειτουργεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του οποίου ουσιαστικά την ενεργοποίηση προκάλεσαν οι ΗΠΑ, θέλω να ρωτήσω το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι συνυπεύθυνη όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ απέναντι στα όσα πρόκειται να γίνουν, τι ροή πληροφοριών έχει από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τις κινήσεις των ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είπατε ότι είναι συνυπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση, υπονοώντας ότι πρόκειται να συμβεί κάτι πολύ κακό, άρα η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη δική σας άποψη, είναι ήδη κατηγορούμενη για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Ξεκαθαρίζω, για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε αμετάθετα τοποθετημένοι απέναντι στην τρομοκρατία και τους τρομοκράτες. Το μέτωπο αυτό για εμάς είναι διαρκές. Δεν έχουμε καμία ταλάντευση, δεν δείχνουμε καμία κατανόηση και δεν διαθέτουμε την ελάχιστη ανοχή απέναντι στους τρομοκράτες και τα έργα τους. Αυτό το οποίο πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι τούτο: Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανήκει στην Ε.Ε., στην ΟΝΕ και στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτής της Συμμαχίας, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και αυτό επιτάσσουν η υπεράσπιση των αρχών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και οι κανόνες του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχετε πάντοτε υπόψη σας. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι αγώνας υπέρ της δημοκρατίας. Αν επικρατήσει η τρομοκρατία, θα καταλυθεί η δημοκρατία. Αυτή, λοιπόν, η θέση μας είναι οριστική και αμετάθετη. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος εξειδίκευσης αυτής της πολιτικής θέσης που αναφέρεται στις αξίες και τα προτάγματα της πολιτικής μας, αντιμετωπίζεται κάθε φορά πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού, εν ονόματι αυτών των αξιών, που είναι ο γνώμονας της πολιτικής μας. Το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, σε κάθε περίπτωση, εφόσον χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ενέργειες που παίρνουν έναν άλλον, πρακτικό, πλέον, χαρακτήρα. Αυτό, όμως, δεν είναι του παρόντος. Δεν έχουμε πληροφορίες, δεν έχουμε υπόψη μας σχέδια ή αποφάσεις που να απαιτούν από εμάς τη συμμετοχή με άλλο ενεργό τρόπο σε κάποιες δραστηριότητες που πρόκειται να αναληφθούν από την πλευρά των ΗΠΑ. Είναι, λοιπόν, πρόωρο να συζητούμε οτιδήποτε τέτοιο. Η θέση μας έχει γίνει σαφής. Παρακαλώ να αρκεστείτε σε αυτή την κατηγορηματική θέση.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν ρώτησα ακριβώς αυτό και νομίζω ότι ουσιαστικά δεν με κάνατε σοφότερο, γιατί επαναλάβετε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης. Εγώ αυτό που ρώτησα ήταν, αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ουσιαστικές πληροφορίες για τις κινήσεις της Αμερικής και αν, εν τέλει, απαιτεί να έχει πληροφόρηση από την πλευρά των ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Θα έχουμε τη συνεργασία που ανταποκρίνεται στο επίπεδο των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβουμε. Αυτή την ώρα δεν έχει θέσει ουδείς θέμα στη χώρα μας να συμμετάσχει με στρατιωτικές ή χερσαίες δυνάμεις σε μια οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική ενέργεια. Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα. Το θέτετε εσείς και θέλετε να το συζητήσουμε κατ` αυτόν τον πρωθύστερο τρόπο τώρα. Δεν είναι σωστό αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Δηλαδή, οτιδήποτε προκύψει και όποια απόφαση πάρει η ελληνική κυβέρνηση, θα είναι σε επίπεδο στιγμιαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι δεν είναι σε επίπεδο στιγμιαίο, αλλά έχει διαχρονική σημασία και αξία η θέση μας, προκύπτει από τα όσα είπα πριν. Γιατί, η πολιτική μας στηρίζεται σε κάποιες αξίες τις οποίες περιέγραψα. Αυτή είναι η αρχή της πολιτικής μας. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η πολιτική μας δεν έχει στιγμιαίο χαρακτήρα.

ΚΑΠΠΟΣ: Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ενημερώνουν τους πολίτες τους και τους πολίτες όλου του κόσμου, σε σχέση με τις πολεμικές δραστηριότητες τους ή οτιδήποτε άλλο. Και η κατεύθυνση αυτή, είναι ουσιαστικά μηδενική ροή πληροφοριών. Εννοώ προς τους πολίτες. Θα ήθελα να ξέρω, αν είναι βούληση και της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτή την τακτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφασίζει πώς θα χειριστεί ένα θέμα που αφορά εκείνη και τους πολίτες της. Εμείς, έχοντας δηλώσει την αλληλεγγύη μας προς τον αμερικανικό λαό, αυτή την ώρα της δοκιμασίας του, θα αποφασίσουμε πώς θα χειριστούμε θέματα που αφορούν τη δική μας έννομη τάξη. Τα θέματα αυτά θα τα χειριστούμε με σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος της χώρας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Πρώτον, επιβεβαιώνετε πληροφορίες ότι μας ζητήθηκε να περάσουν μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ από τον ελληνικό εναέριο χώρο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το Σάββατο συγκεκριμένα. Και δεύτερον, οι ΗΠΑ είπαν -και ο Πρωθυπουργός το επανέλαβε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Παρασκευής- ότι κάθε χώρα θα προσδιορίσει η ίδια τον τρόπο που θα συμβάλει σε αυτή την εν δυνάμει Συμμαχία. Μπορείτε να μας πείτε, η ελληνική κυβέρνηση πώς σκέφτεται να συμβάλει, αν έχει καταλήξει τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, γνωρίζετε ότι είμαστε μέλη μιας Συμμαχίας. Είναι αυτονόητο και γι` αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο, να δώσουμε την έγκρισή μας για χώρους ή για μέσα των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Αυτό είναι κάτι στο οποίο έχω απαντήσει, ήδη, εκτός πολιτικής ενημέρωσης, χθες στην Τρίπολη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων σας. Αυτό έπρεπε να το θεωρείτε δεδομένο. Δεν είναι θέμα το οποίο χρειάζεται κάποια απάντηση με νέα στοιχεία. Η απάντηση είναι δεδομένη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεύτερον, αυτό το οποίο έχουμε διατυπώσει ως θέση, αυτή την ώρα, είναι το πολιτικό πλαίσιο που εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Οσον αφορά τώρα την πρακτική εφαρμογή και τη συμμετοχή μας, με εξειδικευμένο τρόπο, σε όποια στρατιωτικού χαρακτήρα δραστηριότητα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει ζητηθεί. Γιατί, τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από οποιονδήποτε άλλο, εκτός της χώρας μας. Με αυτή την έννοια, η χώρα μας δεν είναι αυτή που θα αναλάβει πρωτοβουλία να ζητήσει, απευθυνόμενη στο ΝΑΤΟ ή στις ΗΠΑ, να πάρει μέρος σε μία επιχείρηση. Αν της τεθεί τέτοιο θέμα, θα το αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες για τους οποίους μίλησα πριν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει, από χθες, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι κάποιες χώρες, η Ευρώπη και η Αμερική, περιμένουν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνησή μας έχει λάβει κάποια επιπλέον μέτρα ή αν ανησυχεί ιδιαιτέρως ή αν έχει στοιχεία γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκπέμπεται ένα τέτοιο μήνυμα ενδεχόμενης νέας τρομοκρατικής επίθεσης. Ολα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αξιολογούνται, να ελέγχονται και να διασταυρώνονται οι πληροφορίες. Γιατί, αντιλαμβάνεστε πως ζούμε σε μία περίοδο, όπου η παραπληροφόρηση είναι πολύ εύκολη, λόγω της πληθώρας των στοιχείων τα οποία διακινούνται, με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία, όσον αφορά τη χώρα μας. Εμείς, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Δεν έχουμε στοιχεία τέτοια που να μας οδηγούν στο ανάλογο συμπέρασμα, ότι επίκειται μία τέτοια τρομοκρατική επίθεση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να συνεχίσω την ερώτηση του συναδέλφου κ. Μιχαήλ. Το Σάββατο, δόθηκε άδεια για να διέλθουν δύο @αν δεν με απατά η μνήμη μου- αμερικανικά αεροσκάφη από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να πάνε στη βάση του Ινσιρλίκ. Το ερώτημά μου είναι, εάν έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά, να υπάρξει από τώρα παραχώρηση αυτών των διευκολύνσεων στους αεροδιαδρόμους ή θα υποβάλλεται αίτημα, κάθε φορά που θέλουν να περνά ένας συγκεκριμένος αριθμός αεροπλάνων; Δηλαδή, είναι συνολικό το αίτημα που υποβλήθηκε ή αφορούσε μόνο τα δύο αεροσκάφη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό έχει τεθεί από την εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρμοδίως διαβίβασε το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η θέση που έλαβε η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, είναι θετική, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει. Αυτό αφορά τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της πατρίδας μας, με τρόπο που είναι σύμφωνος με τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Συμμαχία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει λάβει η κυβέρνηση κάποια μέτρα αυξημένης επαγρύπνησης σε "ευαίσθητους στόχους" εντός της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μετά την εκδήλωση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, ασφαλώς, υπάρχει μια πιο εντατική προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο όσων μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν στόχο επίθεσης στην Ελλάδα. Είτε είναι χώροι, είτε είναι πρόσωπα. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε -και όλοι νομίζω συμφωνείτε- είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, πέραν αυτού. Και επειδή η σημερινή ειδησεογραφία αναφέρει ότι ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διέκοψε τη λειτουργία του, για συγκεκριμένο λόγο, σας λέω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση. Η διακοπή της λειτουργίας του οφείλεται στην ετήσια συντήρηση που γίνεται στις εγκαταστάσεις του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του, για να μη γίνονται τέτοιου είδους συσχετισμοί, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το προηγούμενο που είπατε, για την παραχώρηση ελληνικού εναέριου χώρου για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, έχει ήδη δοθεί ο χώρος; Εχουν περάσει από τον ελληνικό εναέριο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν από λίγο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με κάθε επιφύλαξη, λοιπόν, να σας πω μια πληροφορία, ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού για ανεφοδιασμό. Η πληροφορία είναι αληθής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία.

ΚΑΠΠΟΣ: Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει διαφορετικά αυτές τις εκδηλώσεις, από ότι τις αντιμετώπιζε μέχρι τώρα και εάν θα απαγορευθεί η προσπέλαση διαδηλωτών προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστό και να τηρείται από όλους, είτε είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να περιφρουρούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών, είτε είναι οι διαδηλωτές, οι πολίτες οι οποίοι διατυπώνοντας ένα αίτημα ή προβάλλοντας τις θέσεις τους, προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες συχνά έχουν και ένα βίαιο χαρακτήρα. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Το Σύνταγμα μας δεσμεύει όλους, σε όποια πλευρά κι αν ανήκει ο καθένας. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εκλάπησαν κάποιες νάρκες, γνωρίζετε εάν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό; Ποιοί τις πήραν και για πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έλεγχο, μετά από αυτό το συμβάν. Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή τους, τουλάχιστον, μέχρι αυτή την ώρα που συζητούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχεί την κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη αυτή η εξέλιξη. Διενεργείται έλεγχος, ώστε το συντομότερο δυνατό να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν διαπράξει την κλοπή του συγκεκριμένου υλικού και για ποιο λόγο, ποια είναι τα κίνητρά τους. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το πούμε αυτή την ώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχετε κάποιες υπόνοιες ή κάποιες ενδείξεις, ότι αυτή η κλοπή μπορεί να αφορά τη δράση του UCK. ή του UCC, αυτής της νέας, τέλος πάντων....

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα είναι αυθαίρετο να βγάλει κάποιος ένα συμπέρασμα, πολύ περισσότερο, ένα τέτοιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, δηλαδή, συσχέτισης αυτής της κλοπής με συγκεκριμένες οργανώσεις.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη δημοσκόπηση της @ΚΑPΑ RESEARCH@ και κυρίως δηλώσεις ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης που έσπευσαν ουσιαστικά να πανηγυρίσουν, αν και στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης ο Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ υπολείπονται αισθητά της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πανηγυρίσει αρκετές φορές. Εδώ και πολλά χρόνια πανηγυρίζουμε, μετά από τις εκλογικές νίκες μας. Επειδή γνώμονας της πολιτικής μας είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και όχι η προσδοκία καλών αποτελεσμάτων, στο πλαίσιο μετρήσεων, που άλλωστε είναι πολλές, μέσα στην τετραετή θητεία μιας κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Στόχος μας είναι, την κατάλληλη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει το έργο μας, έχοντας εφαρμόσει το πρόγραμμά μας, να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, η οποία θα εκφραστεί με την ψήφο του στις κάλπες, για να πανηγυρίσουμε τότε για μια ακόμη φορά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 September 2001 - 13:05:13 UTC