Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

O Πρωθυπουργός, το πρωί, παραβρέθηκε και μίλησε στο διεθνές συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα: "Ξανασκεφτόμαστε τον Πολιτισμό".

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο συζήτησης την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας". Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 7 το βράδυ. Η ημερησία διάταξη προβλέπει την εξέταση της όλης κατάστασης, τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία, τα μέτρα που συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις πρωτοβουλίες γενικότερα της Ε.Ε.. Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν με την εισήγηση του Πρωθυπουργού του Βελγίου, που προεδρεύει γι αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε..

Γνωρίζετε τις ελληνικές θέσεις, τις οποίες ανέφερε σε γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός, χθες, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σας παραπέμπω και στη σημερινή ομιλία του, γιατί εκτός κειμένου έκανε και πάλι αναφορά στην τρομοκρατία.

Τη Δευτέρα, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους περίπου 30 Γερμανούς οικονομικούς συντάκτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους θα συναντηθούν με κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και στο Υπουργείο Τύπου ενημέρωση ειδικά για τους Γερμανούς δημοσιογράφους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση γνώριζε ή γνωρίζει το έγγραφο που παρουσίασε χθες ο "ΑΝΤ1" στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απόφαση του ΓΕΣ, όχι για εθελοντική, αλλά για αναγκαστική συμμετοχή σε ειρηνευτικές ή άλλες αποστολές στρατιωτών και αξιωματικών στο εξωτερικό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς και είναι γνωστό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε ελήφθη αυτή η απόφαση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την ημέρα που αναγράφεται στο έγγραφο. Από τον Αύγουστο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όσο και να θέλετε να μην θίξετε το θέμα. Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, εάν διατάσσεται κάποιος να πάει ή να μην πάει. Οπως γνωρίζετε κάθε στρατευμένος, έφεδρος ή μόνιμος, στρατιώτης ή αξιωματικός, ορκίζεται να φυλάσσει το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η απόφαση να πολεμήσει, λοιπόν, ένας Ελληνας στρατιώτης κάπου αλλού ή να παρευρεθεί σε διατεταγμένη υπηρεσία, είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πολιτικά. Εάν, δηλαδή, αποκλείει ή όχι το ενδεχόμενο, να πάρει την απόφαση να διατάξει Ελληνες στρατιωτικούς να παρουσιαστούν εκτός των ελληνικών συνόρων.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχήν, δεν αφορά τους στρατιώτες, αλλά τους μόνιμους. Τα συμφέροντα της χώρας εμπεριέχουν τις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις, τις οποίες τηρούμε και θα τηρούμε απαρεγκλίτως.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες αποφασίστηκαν ορισμένα μέτρα από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Εχει αρχίσει μια συζήτηση στην Ελλάδα, ότι, δηλαδή, υπάρχει νομική σύγκρουση για το αν μπορούν -με βάση το δικό μας νομικό πλαίσιο- να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες χθες, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα των ενταλμάτων ή ακόμα και η διαδικασία εκδόσεων τους. Η κυβέρνηση πως προτίθεται αυτό το πρόβλημα, εάν το θεωρεί πρόβλημα, να το ξεπεράσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Εγινε μια συζήτηση γύρω από ορισμένα θέματα και μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 6 Δεκεμβρίου. Στη συζήτηση που λέτε ότι γίνεται -και ορθώς γίνεται- πρέπει κατ` αρχήν να προσδιοριστεί ο όρος "τρομοκρατία". Αφού προσδιοριστεί και είναι κοινώς αποδεκτός από τους «15», τότε και μόνο τότε, θα υπάρξει και το ένταλμα σύλληψης εντός του πλαισίου των όσων καθορίζει ο όρος "τρομοκρατία". Επομένως, πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη σε αυτές τις συζητήσεις. Γιατί, οπωσδήποτε -και θέλω να το τονίσω αυτό- θα τηρηθεί το Σύνταγμα και το εσωτερικό δίκαιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να σκεπάσει τα εσωτερικά προβλήματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι κατηγορία που κάνει η Νέα Δημοκρατία για την κυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται σχόλιο, γιατί είναι μικροκομματική αντίληψη της Ν.Δ., που χαρακτηρίζει γενικότερα τη Δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντοτε καθυστερημένη, πίσω από τα γεγονότα, όπως και αυτή τη φορά. Θεωρώ ότι δεν είναι στο ύψος της καταστάσεως και στο ύψος της αντιπολίτευσης που θα έπρεπε να είναι. Η κυβέρνηση διαθέτει σοβαρότητα, ευθύνη και μέτρο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την παρούσα κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Κριτήριο της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Πιστεύω, απολύτως, ότι ο ελληνικός λαός αυτό το κατανοεί και είναι σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 September 2001 - 13:07:00 UTC