Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να σας ενημερώσω ότι αποφασίστηκε η αυριανή ημέρα να είναι ημέρα πένθους για τα θύματα αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης. Επίσης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ πήραν μια κατ` αρχήν απόφαση, ομοφώνως, με βάση το άρθρο 5 του Κανονισμού του διεθνούς οργανισμού. Η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής είναι συνεχής, όσον αφορά τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν οι ομογενείς μας εκεί στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει τεθεί σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τον αριθμό, γιατί θέλω να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο αριθμός αυτός λειτουργεί στο Προξενείο μας εκεί και είναι: 001-212-9885500. Υπάρχει, λοιπόν, σε 24ωρη βάση ανοικτή επικοινωνία, προκειμένου να δίνονται πληροφορίες και γενικότερα να παρέχεται ενημέρωση. Οι ομογενείς μας έχουν κινητοποιηθεί, προσφέρουν αίμα, προσφέρουν υλικά και όποια βοήθεια είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιστάσεις. Επίσης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει τεθεί σε λειτουργία ανάλογη τηλεφωνική γραμμή με αριθμό κλήσης 36.85.555.

Οσον αφορά, τώρα, Ελληνες, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε διασταυρωμένες πληροφορίες. Απλώς, θεωρούνται πιο σημαντικές οι περιπτώσεις εκείνες που ενδεχομένως ομογενείς να περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται στον αριθμό των οκτώ ατόμων, μέχρι αυτή την ώρα που συζητάμε. Μιλούμε, δηλαδή, για ομογενείς που εργάζονταν ή βρίσκονταν στα κτίρια που δέχθηκαν επίθεση και σύμφωνα με τους συγγενείς ή οικείους τους, δεν έχουν δηλώσει παρουσία από εκείνη τη στιγμή. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα διασταυρώσουμε. Είναι η πρώτη προσέγγιση. Όπως, επίσης, γίνεται προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας να ελέγξουν τα ονόματα των τραυματιών που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, προκειμένου έτσι να διαπιστώσουν αν βρίσκονται μεταξύ αυτών των τραυματιών και Ελληνες.

Η ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκφράζει την οργή της γι αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Εχουμε διατυπώσει την πολιτική θέση μας με απόλυτη σαφήνεια, όσον αφορά την ισχυρή βούλησή μας να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. -είμαστε άλλωστε σε ανοικτή και διαρκή επικοινωνία- θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτή την ημέρα πένθους, αν υπάρχουν; Και το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν οι ελληνικές Αρχές έχουν κάποια συμβολή αυτή τη στιγμή στις έρευνες που γίνονται, όπως έχουμε μάθει σήμερα έγινε μια σύλληψη στη Γερμανία. Οι αστυνομικές Αρχές εδώ συνδράμουν, γίνονται έρευνες και μέσα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Βεβαίως, δεν είναι νοητό να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης το έργο αυτών των υπηρεσιών. Ολοι αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, χωρίς η δραστηριότητά τους να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, χωρίς να κινούνται κάτω από το φως της δημοσιότητας.

Οσον αφορά τώρα το άλλο θέμα που θέσατε, πρέπει να σας πω ότι οι εντολές που δόθηκαν σε όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες μας ήταν σαφείς από την πρώτη στιγμή. Σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. συγκεκριμένα τις διπλωματικές αποστολές στα διάφορα κράτη, οι Πρεσβείες της χώρας μας στα διάφορα κράτη ακολούθησαν έναν ορισμένο τρόπο εκδήλωσης της συμπαράστασής μας, με το να κυματίζει μεσίστια η ελληνική σημαία. Αυτό είναι κάτι που αποφάσισαν και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οσον αφορά την αυριανή ημέρα, αναμένεται η έκδοση ενός κειμένου-μηνύματος συμπαράστασης εκ μέρους των χωρών της Ε.Ε.. Αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών της Ε.Ε.. Και ένα άλλο μέτρο είναι να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις δημόσιες υπηρεσίες. Ηδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών αυτό έχει γίνει από χθες. Για τα θέματα, όμως, αυτά στις λεπτομέρειές τους, στην πρακτική εφαρμογή τους, θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα αν είναι δυνατό να εκτιμήσετε τι σημαίνει η επανάκληση του άρθρου 5 του Κανονισμού του ΝΑΤΟ, τόσο για τα επόμενα βήματα της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, όσο και για επόμενα βήματα συνολικά της Ε.Ε., μιας και εμείς υπαγόμαστε στην Ε.Ε., βεβαίως και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης του 1949 αναφέρεται στη ρητή δέσμευση για αμοιβαία συνδρομή που πρέπει να προσφέρουν τα κράτη του ΝΑΤΟ σε ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της συλλογικής αυτοάμυνας. Η αναφορά αυτή του άρθρου 5 σχετίζεται με επίθεση από το εξωτερικό εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ. Αντιλαμβάνεστε ότι η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη ομοφώνως, θέτει το πλαίσιο, αλλά βεβαίως η οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή της απόφασης αυτής, θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στη στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα, θα πρέπει να έχει ένα υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Και επίσης θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να καταστήσουμε σαφές ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές πράξεις στρέφονται εναντίον του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είμαστε διαλλακτικοί με οποιουσδήποτε κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες. Θα πρέπει η στάση μας να είναι αποφασιστική, για να μπορεί να είναι και αποτελεσματική. Αυτό θέλουμε να δηλώσουμε, έχοντας αυτή τη σαφή θέση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με το πένθος, δηλαδή αν κατάλαβα καλά, μεσίστιες σημαίες, εκδηλώσεις, κάποια λειτουργία, που θα την κάνει βέβαια@

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα θέματα αναφέρονται σε εγκύκλιο που δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Αναμένουμε το περιεχόμενό της που θα διευκρινίζει τα μέτρα εκδήλωσης αυτών των συναισθημάτων μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πότε θα εκδοθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω πως αυτό θα γίνει εντός της ημέρας, αφού, όπως είπαμε, η αυριανή ημέρα έχει οριστεί ως ημέρα πένθους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς έφτασε το πόρισμα της Εισαγγελίας στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλου, μιας και η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Εβερτ για το πώς είχε φτάσει στα δικά του χέρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν παρακολουθείτε αυτή την υπόθεση;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πάρα πολύ καλά. Είχε κάνει δηλώσεις, αν θυμάμαι καλά, δύο μέρες πριν, πώς έφτασε στα χέρια του@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε πώς εξελίσσεται η υπόθεση. Αυτό προκύπτει από την ερώτηση που κάνατε. Εδώ και μέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει ότι ζήτησε από τον κ. Σακελλάκο να του δώσει αυτό το υλικό. Πράγματι, έλαβε προχθές το έγγραφο αυτό, καθώς έχει το δικαίωμα από τον οργανισμό των δικαστών, επειδή είναι ο προϊστάμενος Υπουργός Δικαιοσύνης. Εχει ανακοινωθεί αυτό. Και επειδή το θέμα που θέσατε, το έθεσε χθες και ο κ. Εβερτ, απορώ πλέον, που κάποιοι -οι οποίοι θέτουν τόσο σοβαρά ζητήματα προς συζήτηση, προς αντιμετώπιση στη δημόσια ζωή της χώρας- αγνοούν αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματικότητα. Εχει ανακοινωθεί, εδώ και μέρες ότι ο κ. Σταθόπουλος ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας να θέσει υπόψη του αυτό το υλικό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Είναι γνωστό αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και από τις σημερινές δηλώσεις σας, κ. Εκπρόσωπε, παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το τυπικό του θέματος, αν θέλετε, δηλαδή πως έφτασε το έγγραφο στον κ. Εβερτ ή αν ο Εισαγγελέας έκανε σωστά τη δουλειά του. Επί της ουσίας θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα τρία-τέσσερα μέλη της κυβέρνησης επετέλεσαν ουσιαστικώς και νομοτύπως τα καθήκοντά τους, στην προκειμένη περίπτωση ή ζημίωσαν τον ελληνικό λαό με πράξεις ή παραλείψεις; Και για το τυπικό του θέματος, ένα άλλο σκέλος της ερώτησης, με αυτή τη συμπεριφορά της η κυβέρνηση, δηλαδή κάθε φορά που ένας Εισαγγελέας θα ασχολείται με ένα θέμα, θα διενεργείται έλεγχος για να δούμε αν έκανε σωστά τη δουλειά του, μήπως αποθαρρύνεται η δικαστική εξουσία να προβαίνει σε ελέγχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερώτηση συναδέλφου σας που αναφέρθηκε σε ένα θέμα διαδικασίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε ότι θέτω εγώ το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι γιατί φαίνεται ότι με την ερώτησή σας ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση ότι μένει στο θέμα της διαδικασίας, η οποία περιέχει και στοιχεία κριτικής. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει η ουσία. Και αυτό είναι στο οποίο επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Γι αυτό, άλλωστε, στα κείμενα που έχετε στη διάθεσή σας -είτε είναι η δήλωσή μου, είτε είναι κυβερνητική ανακοίνωση θα δείτε- ότι αναφερόμαστε με πολλές λεπτομέρειες και αντικρούουμε, με τεκμηριωμένο τρόπο, αυτό που αποτελεί περιεχόμενο του εισαγγελικού εγγράφου. Στην ουσία αναφερόμαστε. Δεν αναφερόμαστε σε θέματα διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική μεθόδευση εκ μέρους της Ν.Δ.. Είναι βέβαιον ότι η Ν.Δ. επενδύει πολιτικά στην πτώση του Χρηματιστηρίου, αδιαφορώντας αν βλάπτει την οικονομία, αν τελικώς βλάπτει τα συμφέροντα των επενδυτών.

Αρα, λοιπόν, μας ενδιαφέρει το θέμα ουσίας. Και επειδή μας ενδιαφέρει η ουσία αυτής της υπόθεσης, δώσαμε αυτά τα λεπτομερέστατα κείμενα, με τεκμηριωμένες απαντήσεις σημείο προς σημείο. Τα γνωρίζετε κι εσείς ασφαλώς. Από εκεί και πέρα, παραμένει και μας απασχολεί το θέμα της πολιτικής μεθόδευσης της Ν.Δ.. Γιατί, ενώ η ΔΕΚΑ και οι αρμόδιοι υπουργοί έπραξαν το καθήκον τους προς το συμφέρον των πολιτών -αυτή άλλωστε είναι η αποστολή της ΔΕΚΑ- η Ν.Δ. προσεταιρίζεται, προσεπικαλείται αυτό το εισαγγελικό έγγραφο για να κατηγορήσει υπουργούς. Μα, το έκανε τότε, όταν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Όλα αυτά τα στοιχεία που συζητούμε τώρα, είχαν συζητηθεί και τότε, ήταν γνωστά από τότε. Από την άλλη, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ολοκληρώσει, όπως και ο ίδιος δήλωσε, τη σχετική έρευνά του στις 2 Φεβρουαρίου και έστειλε το σχετικό υλικό στον Πρόεδρο της Βουλής, αρχές Σεπτεμβρίου. Θα μου επιτρέψετε, για μια ακόμη φορά, να πω -και επεκτείνομαι πλέον σε ένα άλλο θέμα- ότι γίνεται φανερό από την πλευρά της Ν.Δ. ότι προσπάθησε, επιχείρησε, επιδίωξε να εμπλέξει και δικαστικούς λειτουργούς στη δική της πολιτική μεθόδευση. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την αυτονομία των εξουσιών και των λειτουργιών, καθώς και το κύρος των θεσμών και των φορέων. Και, με αφορμή την ερώτησή σας, αναφέρομαι σε ένα παράδειγμα: Διαλέγω μια εφημερίδα, μεταξύ των πολλών, που εκφράζει και απηχεί τις θέσεις της Ν.Δ.. Θα δείτε σήμερα ότι, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζοντας αυτό το θέμα γράφει: "Ποινικές ευθύνες στους υπουργούς καταλογίζει ο εισαγγελέας. Κατηγορούμενοι οι τρεις υπουργοί. Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης, Δρυς υπόλογοι για διάπραξη ποινικού αδικήματος." Ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει η εφημερίδα, χωρίς να προκύπτει αυτό από το περιεχόμενο του εισαγγελικού εγγράφου ή τα λέει ο ίδιος ο εισαγγελέας και απλώς τα αναπαράγει η εφημερίδα; Και φθάνουμε, δηλαδή, στο σημείο, ενώ δεν έχει καν αρμοδιότητα να διατυπώσει κατηγορία, εδώ να εκδίδει και καταδικαστική απόφαση για τους υπουργούς; Αυτό δεν είναι υπέρβαση αρμοδιότητας; Δεν είναι υπέρβαση των ορίων που θέτει το Σύνταγμα; Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει; Για τη λειτουργία των θεσμών μιλώ πάντοτε. Κατά τα άλλα, μας ενδιαφέρει η ουσία. Και πιστεύουμε ότι οι υπουργοί και η ΔΕΚΑ υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον. Επρεπε να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύουμε ότι η προσφορά της ΔΕΚΑ πρέπει να αναγνωριστεί. Οι απαντήσεις σημείο προς σημείο περιέχονται στις ανακοινώσεις που εκδώσαμε χθες και είναι στη διάθεσή σας, εδώ και πάρα πολλές ώρες. Θα τις έχετε μελετήσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμπιστεύεται τα πρόσωπα αυτά που αναφέρονται στο έγγραφο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αυτονόητο. Ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Δρυς παραμένουν στελέχη της κυβέρνησης και συνεχίζουν με πολύ θετικό τρόπο την προσφορά τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής λειτουργίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωνε ότι είχε άγνοια του περιεχομένου του πορίσματος και ταυτόχρονα μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη. Και ερωτώ: Η απάντηση αυτή του Πρωθυπουργού τι σημαίνει; Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ή έβγαζε πόρισμα ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που ο ίδιος έλεγε ότι δεν γνώριζε τι λέει το πόρισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοπαγιδευτήκατε με την ερώτησή σας. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε το περιεχόμενο του εισαγγελικού εγγράφου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και τότε πώς έλεγε ότι δεν υπάρχουν@

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι εισαγγελείς κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Αρα, δεν είναι δυνατό, δεν είναι νοητό ένας εισαγγελέας να διατυπώνει κατηγορία εναντίον υπουργών. Δεν ανέμενε ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, από κάποιον εισαγγελέα να υπερβεί το όριο των αρμοδιοτήτων του και να φτάσει να καταγγέλλει ή να καταδικάζει κιόλας υπουργούς. Εσείς, με αυτό που είπατε, είναι σαν να ομολογείτε ότι πράγματι οι εισαγγελείς υπερέβησαν αυτό το όριο, διατύπωσαν κατηγορίες, καταδίκασαν τους υπουργούς και απορείτε πώς αυτό δεν το γνώριζε ο Πρωθυπουργός. Μα κανένας Πρωθυπουργός και κανείς από εσάς ή από εμάς δεν μπορεί να αναμένει από εισαγγελείς να καταδικάσουν υπουργούς. Η Βουλή είναι αυτή που έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με το θέμα και να λάβει απόφαση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν αναφέρθηκα στις εισαγγελικές αρχές. Σας ερωτώ, πώς ο Πρωθυπουργός έλεγε πως δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες τη στιγμή που εκείνος δήλωνε ότι δεν γνώριζε τι λέει το πόρισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, οποιοδήποτε πόρισμα κατά τον Πρωθυπουργό, κατά εμένα και κατά εσάς, δεν μπορεί να περιέχει ο,τιδήποτε το οποίο συνιστά αξιολόγηση και μάλιστα τέτοια, που να οδηγεί σε απαγγελία κατηγορίας ή και καταδίκης ακόμη εναντίον υπουργών. Αυτό θα περίμενε κανείς από οποιοδήποτε έγγραφο εισαγγελικού λειτουργού. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει το έγγραφο. Ξέρεις ότι ένας εισαγγελέας που κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν μπορεί σε οποιοδήποτε έγγραφό του να περιέχει στοιχεία που αποτελούν απαγγελία κατηγορίας ή απόφαση καταδίκης υπουργών. Εσείς, με αυτό που είπατε, είναι σαν να λέτε ότι τελικώς ο εισαγγελέας ξεπέρασε το όριό του. Κατηγορείτε τον εισαγγελέα τώρα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν τον κατηγορώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό κάνετε. Είπατε ότι καταδικάζει τους υπουργούς, πράγμα που λέτε ότι δεν ήξερε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να περιμένει από έναν εισαγγελέα να κάνει κάτι άλλο, πέρα από αυτό που επιτάσσει το καθήκον του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και από την εισαγγελική έρευνα, γιατί ο Πρωθυπουργός απέκλειε το ενδεχόμενο να προκύπτουν ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στη Βουλή. Εχει αποφασίσει η Βουλή κάτι τέτοιο; Ποιός μπορεί να μιλά για ευθύνες, πριν το θέμα αυτό απασχολήσει το μόνο αρμόδιο, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, Σώμα -που είναι η Βουλή- το οποίο, αυτό και μόνο, μπορεί να διατυπώσει υπόνοιες και κατηγορίες και να λάβει απόφαση;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκαταλάμβανε ο Πρωθυπουργός με τα όσα έλεγε, τις εισαγγελικές αρχές και το αποτέλεσμα; Πώς το γνώριζε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα, αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Τελικά, μου λέτε δηλαδή, έτσι όπως θέτετε την ερώτηση, ότι οι εισαγγελείς προκαταλαμβάνουν και κατηγορούν υπουργούς, πριν να ασχοληθεί με το θέμα αυτό η Βουλή, που είναι και η μόνη αρμόδια.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Χθες, παραπέμψατε στον υπουργό Δικαιοσύνης τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στο Συμβούλιο που ελέγχει τους δικαστές. Εχει ξεκινήσει η έρευνα και αν όχι, πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα ειδικό θέμα. Δεν αφορά γενικώς την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ακρίβεια και την τυπικότητα που προβλέπεται στο Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους. Είναι, δηλαδή, θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης και μόνον αυτού, ο οποίος αυτές τις μέρες απουσιάζει στο εξωτερικό. Δεν είναι θέμα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε εδώ, ούτε είναι θέμα επί του οποίου η κυβέρνηση θα συνεδριάσει για να λάβει απόφαση. Είναι ένα πολύ ειδικό θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι νόμοι και το Σύνταγμα είναι σαφείς. Εφόσον ο εισαγγελικός λειτουργός έστειλε ένα έγγραφο στη Βουλή, θα πρέπει η Βουλή να το αξιολογήσει και να αποφασίσει. Τίθεται, λοιπόν, το εξής πολύ απλό και καθαρό ερώτημα για την κυβέρνηση: Είναι ανοικτή στο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τη διερεύνηση των όποιων ενδείξεων ή οτιδήποτε άλλων αναφορών, σημειώνει ο δικαστικός λειτουργός; Δηλαδή, είστε εσείς διατεθειμένοι να συζητήσετε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή που μπορεί κάποιο κόμμα να προτείνει και ενδεχομένως να προχωρήσετε σε μια τέτοια διαλεύκανση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, μιλήσατε για αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή, γνωρίζετε ότι, στο σημείο που είμαστε τώρα, δεν είναι επιτρεπτή. Δεν έπρεπε να γίνει. Δεύτερον, δεν έχουν δηλώσει τη θέση τους τα άλλα κόμματα, ιδίως η Ν.Δ., η οποία κινεί όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι, ότι εάν η Ν.Δ. αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ασφαλώς θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Εμείς καλούμε τη Ν.Δ. να αναλάβει την ευθύνη της και, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, οι απαντήσεις μας θα είναι αποστομωτικές, όπως και οι απαντήσεις που δώσαμε, μέχρι τώρα, ήταν τεκμηριωμένες και αποστομωτικές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, εσείς δέχεστε ή θα ήσαστε αρνητικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε αυτή την υπόθεση; Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο τώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ν.Δ. θα ζητήσει σίγουρα εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Μάλλον προανακριτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχει ανακοινώσει αυτό;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το έχει δηλώσει η ίδια η Ν.Δ. ότι θα ζητήσει ένα από τα δύο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν, λοιπόν, η Ν.Δ. έχει έτοιμη τη θέση της, την καλούμε να την καταστήσει σαφή, εγκύρως, επισήμως, προκειμένου να λάβει την απάντησή μας. Αναμένουμε, λοιπόν, τη θέση της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε ποια εφημερίδα αναφερθήκατε πριν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να πει κανείς ότι η εφημερίδα αυτή είναι η μεγαλύτερη του χώρου, είναι ο "Ελεύθερος Τύπος".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το έγγραφο αυτό που είδατε, δεν προκύπτουν ευθύνες σε υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα προηγουμένως σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας, που αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα επί της ουσίας. Δεν ήσασταν από την αρχή εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρατε ειδικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά ο εισαγγελέας αναφέρει και άλλα άρθρα μέσα. Σας ρωτώ και πάλι, δεν υπάρχουν ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα αυτές τις ημέρες, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί. Επίσης, όταν τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη Βουλή, στην Ολομέλεια και στις επιτροπές, συζητήθηκαν με τρόπο -θα έλεγα- εξαντλητικό. Εχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο που να έχει προκύψει από τότε, από τον περασμένο Φλεβάρη, το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία από την πλευρά της Ν.Δ. Είναι φανερή η πολιτική μεθόδευσή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν έχουν συζητηθεί, δεν υπήρχαν τότε αυτά τα αναλυτικά στοιχεία, ότι σταματούσε δηλαδή αυτή η χρηματιστηριακή ΔΕΚΑ, στις 10 του μηνός, ότι άρχιζε στις 5 και σταματούσε στις 10. Δεν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό λέω ότι έχουν συζητηθεί αυτά εξαντλητικά. Γιατί και το εισαγγελικό έγγραφο περιορίζει το χρονικό ορίζοντα των δραστηριοτήτων της ΔΕΚΑ σε μια ορισμένη περίοδο, ενώ η δραστηριότητα αυτή καθ` αυτή είχε ξεκινήσει από το 1998, εξελίχθηκε το 1999 και βεβαίως εκδηλώθηκε και μετά τις εκλογές. Και στις απαντήσεις που δώσαμε, σχολιάζοντας επί της ουσίας πλέον το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου, θα δείτε ότι μεταξύ των άλλων διατυπώνουμε την ένστασή μας για το ότι στη σελίδα 2 του εγγράφου, εσφαλμένα αναφέρεται ότι η στήριξη της τιμής των μετοχών διαρκεί, εκ των προτέρων, καθορισμένη χρονική περίοδο και παύει μετά τη λήξη της. Αυτό που λέτε εσείς, δηλαδή. Εμείς λέμε ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΚΑ επεκτείνονται σε πολύ μεγαλύτερη περίοδο, τόσο πριν από τις εκλογές, όσο και μετά την περίοδο στην οποία αναφέρεται το έγγραφο. Και διατυπώνουμε την κριτική από την πλευρά μας ότι κακώς η προσοχή περιορίζεται σε αυτή τη χρονική περίοδο. Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν λέτε και μετά τις 10 του μηνός τις δραστηριότητες της εταιρίας αυτής; Είστε δικαστής, έχετε βγάλει απόφαση αμέσως;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν είμαι δικαστής και σας παρακαλώ να μη γίνετε και εσείς. Γιατί στην εφημερίδα σας, κάθε μέρα, βλέπω να γράφετε για "απατεώνες και κλέφτες". Εσείς τελικώς κάνετε τους δικαστές. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τη δεοντολογία την οποία πρέπει να τηρούν τα ΜΜΕ. Και εσείς, ως παλιός δημοσιογράφος, που καθημερινά επί τόσα χρόνια -αυτή είναι και δική μου εμπειρία- παρακολουθείτε την πολιτική ενημέρωση, θα ήθελα να συστήσετε στους συνεργάτες σας να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, όταν αποκαλούν πολιτικούς "απατεώνες" και "κλέφτες", χωρίς να έχουν το παραμικρό στοιχείο γι` αυτό. Είστε δικαστής, εκδίδετε δικαστικές αποφάσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εγώ δεν έβγαλα δικαστική απόφαση, αλλά εσείς και ο Πρωθυπουργός γιατί βγάλατε αθωωτική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτός ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται συλλήβδην σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό δείχνει το ήθος με το οποίο κάποιοι κινούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Διαβάζοντας κανείς τη χθεσινή 6σέλιδη κυβερνητική ανακοίνωση, βλέπει ότι επικρίνεται ο εισαγγελικός λειτουργός ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή ότι μεροληπτεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανακοίνωση που δώσαμε είναι εύγλωττη, δίνει αποστομωτικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τίθενται. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, υπάρχει πολιτική μεθόδευση από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία εδώ και μήνες επιχείρησε και προσπάθησε να εμπλέξει στα πολιτικά παιχνίδια της εισαγγελικούς λειτουργούς. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο από την πλευρά της και γι` αυτό καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη στάση της.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτές τις ενέργειες των ενεχομένων σε αυτή την υπόθεση, εσείς ως κυβέρνηση πιστεύετε ότι κέρδισε η κυβέρνηση, κέρδισε το Χρηματιστήριο, κέρδισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κέρδισαν οι επενδυτές από αυτές τις συγκεκριμένες πράξεις που φέρουν την υπογραφή των αρμόδιων μελών της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη λειτουργία της ΔΕΚΑ και τις επιλογές που έκανε, όπως έχει καταθέσει και ο Πρόεδρός της, έγινε προσπάθεια να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και αυτό κατορθώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που ιδρύθηκε η ΔΕΚΑ. Αυτή ήταν η αποστολή της. Και ανάλογος είναι ο ρόλος αντίστοιχων οργανισμών σε άλλες χώρες. Αρα, λοιπόν, υπήρξε πράγματι όφελος από αυτή τη δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα, αυτός ο οποίος χάνει, είναι οι επενδυτές, το Χρηματιστήριο και η ελληνική οικονομία, λόγω της στάσης της Ν.Δ. να συντηρεί ένα θέμα με τρόπο που είναι παντελώς απαράδεκτος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, έχασαν και οι επενδυτές. Αυτή είναι η απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Λόγω της στάσης της Ν.Δ..

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το εξηγείτε. Εγώ ρωτώ, για το γεγονός. Μην μπερδεύετε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα. Οταν βγάζετε συμπέρασμα ...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έβγαλα συμπέρασμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, λέτε, "άρα".

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το λέτε ότι έχασαν οι επενδυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Με τη στάση της Ν.Δ., τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η εξήγηση είναι αυτή. Εγώ μένω στα γεγονότα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν θα κάνουμε αυτού του είδους το διάλογο. Ρωτάτε, απαντώ. Λέτε, "άρα", βγάζοντας συμπέρασμα, λόγω της δικής μου απάντησης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, επιβεβαιώνω τη φράση σας με το "άρα", δεν βγάζω συμπέρασμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά να την λέτε ολόκληρη τη φράση μου, για να μη δημιουργείται παρανόηση. Γιατί, τεχνηέντως, δεν λέτε όλη τη φράση μου. Λέτε, "άρα έχασαν και οι επενδυτές". Επαναλαμβάνω: Χάνουν οι επενδυτές, χάνει το Χρηματιστήριο, χάνει η οικονομία, λόγω της στάσης της Ν.Δ. Να τη λέτε όλη την απάντησή μου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, όμως, γιατί αναγκαζόμαστε να αναλύουμε τις φράσεις σας, όπως το Ευαγγέλιο δηλαδή, φράση-φράση και λέξη-λέξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που θεωρείτε το λόγο μου, λόγο Ευαγγελίου!

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι πάντοτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το είπατε τώρα, δεν το είπα εγώ. Αυτό είναι καλό, δεν είναι κακό. Αυτό είναι τιμητικό για μένα.

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ: Υστερα από την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά αντίποινα εκ μέρους των ΗΠΑ, μήπως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως να αναβληθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο πολιτικός σχεδιασμός της παράταξής μας, γνωρίζετε ότι εξελίσσεται, σύμφωνα με όσα έχουμε αποφασίσει. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για οτιδήποτε έχει σχέση με την πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 September 2001 - 14:05:10 UTC