Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για δύο θέματα: Τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και το θέμα της ΔΕΚΑ, μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού εγγράφου.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μοναδικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια στις ΗΠΑ. Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την οργή και τον αποτροπιασμό μας γι αυτή τη φρικτή τρομοκρατική πράξη. Η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον της ειρήνης, εναντίον της ελευθερίας, εναντίον της Δημοκρατίας, εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι μια εγκληματική ενέργεια που είχε ως στόχο, μεταξύ των άλλων, την αφαίρεση της ζωής αθώων πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είμαστε, με κάθε τρόπο, στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους. Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μας.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι, ήδη, σε εξέλιξη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας. Η Ε.Ε. έχει λάβει απόφαση η "τρόικα" να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση τα νέα δεδομένα. Εχουμε χρέος να παρακολουθήσουμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις. Να είμαστε παρόντες στις συζητήσεις που γίνονται στους διεθνείς οργανισμούς για τα γεγονότα αυτά. Εχουμε αίσθηση αυξημένης ευθύνης να διαχειριστούμε το συμφέρον της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, τα επιτεύγματά μας, να προστατέψουμε την ελληνική οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επισημάνει, αυτή την ώρα, πόσο δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθήσαμε σε ορισμένους τομείς. Η παρουσία της Ελλάδας στην ΟΝΕ της επιτρέπει σήμερα να θεωρεί δεδομένη τη σταθερότητα του νομίσματός μας. Εχουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε την όποια, ενδεχομένως, κρίση εκδηλωθεί, ως συνέχεια της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας.

Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής σε πολλά επίπεδα στην παγκόσμια σκηνή. Εμείς, ως χώρα της Ε.Ε., έχουμε ανοικτή επικοινωνία, είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες χώρες, προκειμένου από κοινού να ορίσουμε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν.

Αυτή την ώρα, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι αρκετά, ώστε να μας οδηγούν στην εξαγωγή ενός ασφαλούς και τελικού συμπεράσματος. Θα πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Αυτό, όμως, που ανεπιφύλακτα καταδικάζουμε είναι αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, αυτή η διεθνής μάστιγα, η τρομοκρατία. Πρέπει να εντείνουμε τη συντονισμένη προσπάθειά μας, ώστε να εξαλειφθεί η τρομοκρατία.

Η ελληνική κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους, έχει εκφράσει τη συμπαράστασή της. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποστείλουμε, αν αυτό είναι χρήσιμο, δυνάμεις των ΕΜΑΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα μετά την τρομοκρατική ενέργεια.

Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που κατ` αρχάς έχουν προκύψει από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια σε πρακτικό και οργανωτικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, εμείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, θα είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε, επαναλαμβάνω, τις εξελίξεις με υπεύθυνο, ψύχραιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

Οσον αφορά το θέμα για το οποίο σας μίλησα και με το οποίο ασχολήθηκε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή, σας επαναλαμβάνω ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, ενημερωνόμαστε και συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. Το επόμενο διάστημα, πολύ σύντομα, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, προκειμένου να έχουμε το σύνολο των στοιχείων που θα είναι διαθέσιμα, ώστε να εκτιμήσουμε και πάλι την κατάσταση και να εξάγουμε το τελικό συμπέρασμα. Αυτό που προέχει τώρα είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Να χειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην πατρίδα μας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Και βεβαίως, να υπερασπιστούμε την ανοικτή δημοκρατική κοινωνία που είναι ουσιαστικά ο μόνος δρόμος για να φθάσουμε στην εξάλειψη αυτών των ακραίων φαινομένων. Γιατί, απέναντι σε εκείνους που στρέφονται εναντίον της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η ελευθερία και η Δημοκρατία είναι αυτές που μπορεί να δώσουν την κατάλληλη απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, τα μέλη της έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, ανταλλάσσοντας κυρίως εκτιμήσεις. Και αυτό, γιατί τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι αρκετά, ώστε να σχηματιστεί μια τελική εικόνα γι` αυτή την πρωτοφανή τρομοκρατική ενέργεια.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Ε.Ε., αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας Διάσκεψη στη Στοκχόλμη, που είχε ως αντικείμενο την προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα.

Πριν σας ενημερώσω για το θέμα της ΔΕΚΑ, θα ήθελα, αν συμφωνείτε, να διαχωρίσουμε τη συζήτηση και να υποβάλετε τις όποιες ερωτήσεις σας για το πρώτο θέμα.

Ακούω, λοιπόν, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, από τις εκτιμήσεις που έγιναν στην Κυβερνητική Επιτροπή, καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των άλλων το τρομοκρατικό χτύπημα στόχευε στην αφαίρεση ζωών. Σε τι άλλο εκτιμήσατε ότι στόχευε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι στόχοι αυτών που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτή την επιχείρηση -που μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ως επιχείρηση ακριβείας, το οποίο σημαίνει ότι τα στελέχη που έφεραν σε πέρας αυτή την "αποστολή" θα έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένα- ήταν δύο κορυφαία σύμβολα: Οι δίδυμοι πύργοι και το αμερικανικό Πεντάγωνο. Αντιλαμβάνεστε πως η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι είναι μια ενέργεια που εκ των πραγμάτων στρέφεται τελικά εναντίον της ανθρωπότητας, εναντίον της Δημοκρατίας, αφού κάποιοι οδηγούνται στο να αφαιρούν τη ζωή συνανθρώπων τους με τόσο φρικτό τρόπο για να προωθήσουν τα όποια πολιτικά σχέδια. Ουδείς δικαιολογείται να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, σηκώνοντας κάποια σημαία. Δεν υπάρχει σημαία κάτω από την οποία μπορούν να καλύπτονται ή να εκφράζονται συμβολικά τρομοκρατικές ενέργειες.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας ότι υπάρχει χάος στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολο να έχουμε κάποια εικόνα, όσον αφορά τα θύματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση μέσω πηγών, όπως είναι οι προξενικές Αρχές ή οι ομογενειακές οργανώσεις, έχει κάποια εικόνα για το αν υπάρχουν ομογενείς μεταξύ των θυμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε μέχρι στιγμής στοιχεία. Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή το θέμα στο οποίο αναφέρεστε είναι πολύ λεπτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να προβούμε σε μια βιαστική προσέγγιση ή εκτίμηση, χωρίς να έχουμε στοιχεία στη διάθεσή μας.

ΠΑΠΠΑ: Συζητήσατε για τη λήψη κάποιων μέτρων όσον αφορά αμερικανικούς στόχους στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αυτονόητο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δώσει εντολές, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να περιφρουρηθούν κτίρια ή χώροι που μπορεί να αποτελέσουν στόχους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάγια η τακτική που ακολουθείται από την πλευρά μας. Το ίδιο, ακριβώς, έγινε και τώρα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός είχε κάποιες ιδιαίτερες συνομιλίες με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την τρομοκρατική ενέργεια μέχρι τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός απέστειλε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο συλλυπητήριο τηλεγράφημα συμπαράστασης. Εκδήλωσε ενδιαφέρον να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, αλλά όπως γνωρίζετε αυτό δεν είναι εφικτό κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έχει συνεχή επικοινωνία, έχει ανοικτή γραμμή με τους ομολόγους του της Ε.Ε.. Εχουμε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται σήμερα, να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματικότητα, η οποία διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας άκουσα πριν να δηλώνετε ότι μπορεί αυτό το γεγονός να αποτελέσει την απαρχή αλλαγής στην παγκόσμια σκηνή και γι αυτό το λόγο πρέπει να λάβουμε από κοινού με τους συμμάχους πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, απαρχή ποιας αλλαγής κατά την κυβέρνηση μπορεί να είναι αυτό το γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή αυτό το γεγονός είναι πρωτοφανές, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα. Πριν, όμως, έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας για την εξαγωγή τελικού συμπεράσματος, δεν μπορούμε να κάνουμε υπεύθυνη εκτίμηση προς ποια κατεύθυνση μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα κινηθούν αυτές οι αλλαγές. Πάντως, οι αλλαγές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Είναι λογικό αυτό. Γι` αυτό ακριβώς η Ε.Ε. πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει έως τώρα συνεχή παρουσία στις διαδικασίες της Ε.Ε. και αυτό αποτελεί την εγγύηση ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα είμαστε παρόντες, θα εκφράσουμε τις απόψεις μας, θα εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την ισχυρή βούλησή μας να συνεργαστούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες και τελικώς να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς οτιδήποτε, αφού η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει υπόψη της -αυτή την ώρα που συζητάμε- ποιοι είναι οι δράστες που ενέχονται σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, για να γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που έφεραν σε πέρας αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, ποια είναι τα κίνητρά τους, ποιοι είναι οι στόχοι τους και αναλόγως να εξετάσουμε ποιες είναι οι επιβεβλημένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά την Ελλάδα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία@

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την τρομοκρατία, έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες για την αντιμετώπισή της. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν συνορεύει με άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Η περιοχή αυτή, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και τη Μέση Ανατολή, δοκιμάζεται κατά καιρούς από κρίσεις, εκδηλώνονται φαινόμενα ρευστότητας και αστάθειας. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί. Είναι στοιχείο που επιπροσθέτως πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Αρα, λοιπόν, η σταθερότητα στην περιοχή είναι ένα αγαθό που πρέπει να περιφρουρήσουμε. Είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα, μετά από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Πιστεύω ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία. Βεβαίως, όμως, επιβάλλεται περισυλλογή και ψυχραιμία, ώστε με αυξημένο αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και να στείλει δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης κάποια απόφαση, για όποια επιχείρηση αποφασιστεί από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. Οσον αφορά το θέμα της ΕΜΑΚ στο οποίο αναφερθήκατε, πράγματι εκφράσαμε αυτό το ενδιαφέρον, γιατί γνωρίζετε ότι μετά την πρώτη τρομοκρατική επίθεση, είχαμε την παρουσία εκεί δυνάμεων και στελεχών των ειδικών υπηρεσιών της αμερικανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σε μεγάλο αριθμό, οι άνδρες αυτής της υπηρεσίας, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ακολούθησε η δεύτερη επίθεση. Αρα, μπορεί να πει κανείς ότι οι ΗΠΑ έχασαν επίλεκτα στελέχη μιας ειδικής υπηρεσίας. Οπως αντιλαμβάνεστε, οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη χώρα και ο αριθμός των στελεχών αυτών των υπηρεσιών ασφαλώς είναι μεγάλος. Ομως, εμείς είχαμε υποχρέωση να εκδηλώσουμε αυτό το ενδιαφέρον.

ΚΟΥΙΝ: Στη συνέχεια αυτού που είπε ο συνάδελφος, αυτή η ενέργεια έχει, ήδη, αλλάξει τα δεδομένα της τρομοκρατίας και έχει φέρει επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισής της. Υπάρχει προβληματισμός και εδώ στην Ελλάδα, κυρίως ενόψει κάποιων μεγάλων γεγονότων που έρχονται στα επόμενα χρόνια ή είναι πολύ νωρίς ακόμα να εκτιμηθούν οι συνέπειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια, επειδή ακριβώς είναι πρωτοφανής, δημιουργεί νέα δεδομένα. Αλλάζει ο χάρτης, όσον αφορά την εκδήλωση αυτού του φαινομένου, αλλά και τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής του. Ολα αυτά, ασφαλώς θα απασχολήσουν τη Διεθνή Κοινότητα το επόμενο διάστημα. Εμείς σε αυτές τις διαδικασίες δηλώνουμε την παρουσία μας, γιατί μας ενδιαφέρει να περιφρουρήσουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας μας. Και βεβαίως, μεταξύ των άλλων, θα το επιτύχουμε αυτό αν πατάξουμε και εξαλείψουμε την τρομοκρατία.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εκτός από τα έκτακτα μέτρα στους πιθανούς αμερικανικούς στόχους, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και στον ελληνικό στρατό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι αυτή που έδωσα στην κ. Παππά, σε σχετική ερώτηση. Σας είπα ότι είναι αυτονόητο να έχουμε λάβει κάποια μέτρα για κτίρια και χώρους που μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενοι στόχοι τέτοιων επιθέσεων. Δεν έχουμε λάβει κάποια ιδιαίτερα μέτρα στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, διότι κρίνουμε τώρα ότι δεν επιβάλλεται αυτό. Από την άλλη η κυβέρνηση, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλώς έχουν "ανοικτές τις κεραίες τους" για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, πράγμα όμως που δεν εκτιμούμε ως πιθανό τώρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν δεχθούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν έγινε από κάποιον μεμονωμένο τρελό, αλλά από κάποιο κίνημα, δεδομένου ότι αυτά εδράζονται σε μία καθυστέρηση, φτώχεια, καταπίεση στις χώρες προέλευσης, η Διεθνής Κοινότητα θα λάβει κάποια μέτρα για να εξαλειφθούν οι αιτίες που δημιουργούν το φαινόμενο, πέρα από την πάταξη και την καταστολή τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πριν ότι η απάντηση σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα και παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, με τις οποίες τελικώς στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας, θα έρθει από τη Δημοκρατία. Θα έρθει από την ελευθερία. Δημοκρατία και ελευθερία υπάρχει όταν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της Διάσκεψης που θα γινόταν στη Στοκχόλμη και επρόκειτο οι ηγέτες να ασχοληθούν με τα θέματα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε προετοιμαστεί να θέσει ανάλογα θέματα στις διάφορες πτυχές τους. Αυτό το οποίο πρέπει να πούμε τώρα είναι ότι η υπόθεση που κάνετε δεν μπορεί να γίνει -αυτή την ώρα τουλάχιστον- αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Γνωρίζετε ποια είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για το ποιοι είναι αυτοί οι πυρήνες που βρίσκονται πίσω από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Είναι πρόωρο να βγάλουμε εμείς τελικό συμπέρασμα, όταν δεν το έχουν κάνει οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ που ασχολούνται με αυτό το θέμα συστηματικά. Τα σενάρια αναφέρονται σε πολλές παραλλαγές. Δεν είναι, δηλαδή, βέβαιο πως αυτοί που θεωρούνται ως οι πιθανότεροι δράστες τέτοιων ενεργειών, είναι μόνο αυτοί. Υπάρχει ένα σενάριο, φερ` ειπείν, που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι μπορεί το χτύπημα να προέρχεται από μία ακροδεξιά οργάνωση που δρα μέσα στις ΗΠΑ. Αυτά όλα, όμως, είναι σενάρια. Είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα, πριν οι αρχές συλλέξουν στοιχεία, εντοπίσουν, συλλάβουν, ώστε να έχουν εκείνες την τελική και καθαρή εικόνα για το ποιοι είναι οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας.

ΚΑΠΠΟΣ: Κάτι που δεν είναι πρόωρο, είναι η αποφασιστικότητα που έδειξαν από χθες οι ΗΠΑ, να πλήξουν αυτούς οι οποίοι τους προκάλεσαν το πλήγμα. Βέβαια οι δράστες δεν είναι γνωστοί. Θα ήθελα να ρωτήσω, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι τυχόν ανταποδοτικό πλήγμα των ΗΠΑ, εκτός συνόρων τους, είναι μονομερής υπόθεση των ΗΠΑ ή πρέπει να υπόκειται σε διεθνή έλεγχο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, μιλάτε για κάτι που δεν έχει εκδηλωθεί. Κάνετε μία υπόθεση την οποία θα πρέπει να δεχθούμε σαν βάση συζήτησης. Δεν δεχόμαστε αυτή την υπόθεση σαν βάση συζήτησης. Αυτό που πρέπει να γίνει -διατύπωσα με σαφήνεια τη θέση μας- είναι τούτο: Στο πλαίσιο των διεθνών συζητήσεων, μετά από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, και με την παρουσία μας, πιστεύουμε ότι θα ληφθούν αποφάσεις με τις οποίες θα διαφυλαχθεί η ελευθερία, η δημοκρατία, η ανοικτή κοινωνία των ανθρώπων και ταυτόχρονα, θα βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Γιατί, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος που επηρεάζει τη διεθνή ζωή σε όλους τους τομείς. Επηρεάζει και την εθνική ζωή της χώρας, έστω και εμμέσως. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να αναφερθώ στο δεύτερο θέμα. Εχετε στη διάθεσή σας τη δήλωσή μου, που εκδόθηκε εδώ και αρκετή ώρα, μετά τη γνωστοποίηση του εγγράφου για το θέμα της ΔΕΚΑ. Οταν ολοκληρωθεί η πολιτική ενημέρωση, θα σας διανεμηθεί ένα ακόμη κείμενο, ως κυβερνητική ανακοίνωση, στο οποίο περιέχονται συγκεκριμένες, σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τη δική μας πλευρά, σε διάφορα θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτό το εισαγγελικό έγγραφο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι φανερό ότι πρόκειται για πολιτική μεθόδευση της Ν.Δ. Η μεθόδευση αυτή είναι τόσο κακότεχνη που δεν είναι δυνατό να αποκρυβεί. Η Ν.Δ. αδιαφορεί αν με τη στάση της πλήττει τους θεσμούς, αν βλάπτει την οικονομία και τα συμφέροντα των πολιτών. Εμείς, ιδιαιτέρως αυτή τη στιγμή, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα, με αίσθημα ευθύνης -εθνικής ευθύνης θα έλεγα- προς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών, που αποτελούν και το μοναδικό γνώμονα για την πολιτική μας.

Χαιρετίζουμε την επίσπευση της δημοσιοποίησης αυτού του εισαγγελικού εγγράφου, γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αντιληφθούν ποιο είναι το περιεχόμενο, το οποίο η Ν.Δ. για μία ορισμένη περίοδο χρησιμοποίησε ως "σημαία", προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση. Ολοι τότε θα διαπιστώσουν ότι αυτά τα θέματα, τα οποία κατ` επανάληψη συζητήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ολομέλεια ή σε ειδικές επιτροπές, έχουν περίπου εξαντληθεί ως θέματα. Δεν προσφέρονται πλέον για συζήτηση, πολύ περισσότερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια πρόκληση και πρωτοβουλία της Ν.Δ. και να δώσουμε και πάλι σαφείς και αποστομοτικές απαντήσεις.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, με βάση τα όσα προκύπτουν από το υλικό αυτό, να κάνω μία μνεία σε ένα μόνο σημείο: Υπενθυμίζω -και αναφέρομαι σε έγγραφα που περιέχονται σε αυτό το υλικό που περιήλθε στη διάθεσή μας σήμερα- ότι στις 30 και 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου του 2001, έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Η συζήτηση αυτή περιστράφηκε κυρίως στα θέματα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Ολα τα θέματα, τα σχετικά με το Χρηματιστήριο, συζητήθηκαν τότε πολύ αναλυτικά. Την επομένη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, στις 2 Φεβρουαρίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ασπρογέρακας, με επιστολή του προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον κ. Σακελλάκο, του λέει -και αυτό, επαναλαμβάνω, είναι στοιχείο του φακέλου που έχετε κι εσείς στη διάθεσή σας- ότι η προκαταρκτική εξέταση που είχε εντολή να διενεργήσει, έφτασε σε ένα σημείο τέτοιο, όπου πλέον αναφέρονται στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί και γι` αυτό θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο του και το υλικό αυτό πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, προκειμένου εκείνη να επιληφθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Στις 7 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά, υπάρχει απάντηση από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας, τον κ. Σακελλάκο. Με επιστολή του προς τον κ. Ασπρογέρακα, του ζητά να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση, "ενόψει και του γεγονότος ότι με τη μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Μιλτιάδη Εβερτ, αλλά και με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, καταγγέλλονται αξιόποινες πράξεις κ.τ.λ.". Ολα αυτά περιλαμβάνονται και θα τα δείτε, θα τα διαβάσετε στο φάκελο που έχετε στη διάθεσή σας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, ότι εδώ δημιουργείται ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε εγώ είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε, να σχολιάσουμε και να αξιολογήσουμε αυτή την ενέργεια. Αρμόδιοι, βεβαίως, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τα Συμβούλια που ελέγχουν τους δικαστές, γιατί βεβαίως όλες οι εξουσίες βρίσκονται πάντοτε υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει εξουσία -σε οποιαδήποτε συντεταγμένη Πολιτεία και στη δική μας- εκτός ελέγχου. Αυτό, λοιπόν, είναι θέμα το οποίο δεν θα σχολιάσω, απλώς το αναφέρω, γιατί, κατ` επανάληψη, έχει ειπωθεί. Αναφέρεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος -την οποία πιστεύω έχετε στα χέρια σας και παρακαλώ να τη μελετήσετε- ο οποίος κάνει μνεία και σχετικής εγκυκλίου που είχε αποστείλει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλος από τον περασμένο Ιούνιο. Μόνο η Βουλή είναι αυτή η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγγελικός λειτουργός για τους υπουργούς και ενδεχόμενες ευθύνες τους. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν, απλώς, έγγραφα στη Βουλή, εφόσον αυτά αφορούν αμέσως ή εμμέσως και μέλη της κυβέρνησης.

Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας αυτή την εισαγωγή και πριν δεχθώ πιθανές ερωτήσεις, να σας πω ότι υπάρχει μία ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων, η οποία εκδόθηκε χθες. Η ανακοίνωση αυτή είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί μου αποδίδει μία φράση την οποία ουδέποτε είπα. Συγκεκριμένα, με κατηγορεί ευθέως ότι, μεταξύ των άλλων, είπα πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί δρουν ως κομματάρχες. Αυτή την "πληροφορία", προφανώς οι κύριοι Εισαγγελείς την είχαν από κάποια ΜΜΕ, έντυπα ίσως. Η αλήθεια είναι -και σας παραπέμπω στα πρακτικά της πολιτικής ενημέρωσης της προηγούμενης Δευτέρας- ότι ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο. Στη σελίδα 4 των πρακτικών της ημέρας αυτής, αναφέρεται αυτό που πολλές φορές έχω πει: Οτι η Ν.Δ. προσπαθεί "να προσεταιριστεί και να χρησιμοποιήσει, κατά κάποιο τρόπο, κάποιους εισαγγελείς, ακόμη και ως κομματάρχες@". Ουδέποτε είπα, λοιπόν, ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δρουν ως κομματάρχες. Αν υπάρχει κάποιος -και καλώ όποιον έχει γνώση του θέματος- να παρουσιάσει απόσπασμα ομιλίας μου, δήλωσής μου, στην οποία μεταξύ των άλλων ισχυρίζομαι ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δρουν ως κομματάρχες, θα αναλάβω τότε εγώ την πλήρη ευθύνη. Αυτό, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, γι` αυτό κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Γιατί, πιστεύω ότι πριν εκδώσουμε μια ανακοίνωση, πρέπει να γνωρίζουμε πώς έχει το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση αυτή. Πιστεύω ότι η άγνοια και μόνο είναι αυτή η οποία οδήγησε στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης. Είναι τελείως άστοχη αυτή η κριτική που ασκείται. Βρίσκω την ευκαιρία να επισημάνω ότι εφημερίδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι απηχούν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκουν ευκαιρία, μετά από τέτοιες ανακονώσεις, μετά από τέτοιες ενέργειες, να παρουσιάζουν το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύουν έναν "πόλεμο" μεταξύ κυβέρνησης και εισαγγελέων, με πηχυαίους τίτλους. Δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώριο, με τις δηλώσεις και τις ενέργειές μας, να δημιουργούνται τέτοιου είδους εντυπώσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να σεβαστούμε την αυτονομία των θεσμών και των λειτουργιών και να περιφρουρήσουμε με τη στάση μας, με την πράξη και το λόγο μας, το κύρος των θεσμών και των φορέων τους. Από τη δική μας πλευρά, παραμένουμε σε αυτή θέση, σεβόμενοι τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ζητώντας ταυτόχρονα από όλους να γίνει σεβαστή αυτή η διάκριση των εξουσιών, των λειτουργών της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Αυτά σε γενικές γραμμές, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έκλεισε, για να μη δημιουργούνται στο μέλλον ανάλογες παρανοήσεις.

Αν έχετε ερωτήσεις, σας ακούω.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Παρά τις τόσες διευκρινίσεις που δώσατε πριν και τώρα, έχετε αφήσει ανοικτό ένα θέμα: Η πολιτική μεθόδευση τελικά είναι της Ν.Δ. ή κάποιων εισαγγελέων; Γιατί κάνετε σχόλια, τα οποία πρέπει να επισημάνω για τη στάση των εισαγγελέων και την τακτική που ακολούθησαν. Είναι ταυτόχρονη και συντονισμένη; Είναι της Ν.Δ. ή είναι των εισαγγελέων η μεθόδευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα απορώ γιατί διατυπώνετε αυτή την ερώτηση. Ηδη, σήμερα, κάνοντας την εισαγωγική δήλωσή μου, μίλησα για πολιτική μεθόδευση της Ν.Δ. Ηταν σαφής η τοποθέτησή μου. Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι η Ν.Δ., ενώ έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών -άρα και υπογραφών- για να θέσει το θέμα στη Βουλή, δεν το έπραξε, ενώ όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επικαλείται, ήταν σε γνώση της, εδώ και αρκετούς μήνες. Συζητούμε τώρα, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο. Τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά από τότε. Η Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι με την πρωτοβουλία του στελέχους της, του κ. Εβερτ, να καταθέσει αυτή τη μηνυτήρια αναφορά, επιχείρησε, επιδίωξε, προσπάθησε να εμπλέξει σε αυτή την πολιτική μεθόδευση και δικαστικούς λειτουργούς. Από κει και πέρα, δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε, από άποψη νομική, από άποψη λειτουργίας της Βουλής ή τήρησης του Κανονισμού της Βουλής, στο σημείο που ήμασταν αρκετούς μήνες πριν. Γιατί η Βουλή είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγγελέας για τους υπουργούς και ουδείς άλλος. Η Ν.Δ. μπορούσε να είχε κινήσει τη διαδικασία αυτή, εδώ και μήνες. Δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Αυτό που μπορεί να πει κανείς ότι είναι καινούργιο, αν όχι ως περιεχόμενο, όχι ως ουσία, αλλά ως ενέργεια, ως γεγονός, είναι η αποστολή αυτού του εισαγγελικού εγγράφου. Το είχε ανάγκη αυτό η Ν.Δ.; Ασφαλώς, δεν το είχε ανάγκη. Γιατί αν είναι πεπεισμένη για τις ευθύνες υπουργών -κάτι τέτοιο άλλωστε δήλωσαν τα στελέχη της από την πρώτη ημέρα, αποδίδοντας ποινικές ευθύνες σε υπουργούς- μπορούσε να λάβει αυτή την πρωτοβουλία. Και δεν το έκανε. Είναι βέβαιο ότι στο παιχνίδι των εντυπώσεων επεδίωξε να εμπλέξει και δικαστικούς λειτουργούς. Η ευθύνη είναι απόλυτη της Ν.Δ. Και η θέση μας είναι σαφής. Καταδικάζουμε αυτή την προσπάθεια της Ν.Δ., επειδή επιθυμούμε να περιφρουρήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς και την ανεξαρτησία τους. Το δήλωσαν όλοι όσοι μίλησαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκείνες τις ημέρες, σε όλους τους τόνους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε, μετά και από αυτή την απάντηση, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος. Από ποιους ζητήσατε, πριν από λίγο, να γίνει σεβαστή η διάκριση των εξουσιών; Μόνο από τη Ν.Δ. ζητάτε να γίνει σεβαστή η διάκριση των εξουσιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις πολύ νευραλγικές για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας Αρχές. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθούν στο καθήκον τους

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περιλαμβάνετε και τμήμα των εισαγγελικών λειτουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στους πάντες και στους υπουργούς και στους βουλευτές, στα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους. Αναφέρομαι, βεβαίως, και στους δικαστικούς λειτουργούς. Αλλά και στο σύνολο των πολιτών που τελικώς μας κρίνουν όλους και πρέπει να έχουν ένα στέρεο αίσθημα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στους φορείς των θεσμών.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πριν από λίγο εμμέσως μιλήσατε ουσιαστικά για υπέρβαση καθήκοντος των εισαγγελικών λειτουργών. Αυτή η στάση τους εννοείτε ότι είναι τυχαία ή είναι ενορχηστρωμένη; Δηλαδή, υπάρχουν εισαγγελικοί λειτουργοί που λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία με πολιτικά κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν μπορώ να ισχυριστώ, γιατί δεν έχω τέτοια στοιχεία, ώστε να μιλήσω με αυτό τον τρόπο. Μου είναι αδιανόητο να θεωρήσω ότι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν δεχθεί την απαλλοτρίωση της αυτονομίας τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι αδιανόητο. Από την πλευρά της η Ν.Δ. αυτό το επιχειρεί. Το επιχειρεί εδώ και χρόνια. Είναι προσφιλής αυτή η τακτική στη Ν.Δ. Κατά τα άλλα, επί της ουσίας, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα, γιατί δεν είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω επί της ουσίας αυτό το υλικό. Το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους προβλέπουν ποια είναι τα όργανα και ποιες οι διαδικασίες, βάσει των οποίων αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Αν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών. Δεν αφορά εμένα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω και θα είμαι πολύ προσεκτικός γιατί επί της διαδικασίας δεν έχω και ιδιαίτερη γνώση: Σήμερα κάνετε μια επισήμανση που αφορά μια εντολή του κ. Σακελάκου, εάν δεν κάνω λάθος, για να συνεχιστεί η διαδικασία, η οποία κατά τον κ. Ασπρογέρακα δεν μπορούσε να συνεχιστεί διότι εμπλέκονται στη διαδικασία, εν πάση περιπτώσει, και πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί, και άρα πρέπει να πάει στη Βουλή. Θα μπορούσατε και επ` αυτού του συγκεκριμένου να κάνετε ένα σχόλιο; Εχετε κάποια στοιχεία; Πως το εξηγείτε ως κυβέρνηση; Τι μπορεί να έχει συμβεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα διαβάσω ένα απόσπασμα της δήλωσης του υπουργού Δικαιοσύνης: «Μια τέτοια πράξη της Εισαγγελίας δεν μπορεί να περιέχει καμία απολύτως αξιολόγηση ως προς την ποινική ευθύνη υπουργών. Διότι, κατά το Σύνταγμα, δεν είναι επιτρεπτή στις εισαγγελικές αρχές ούτε καν η ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά υπουργών. Η μόνη αρμοδιότητα της Εισαγγελίας είναι η απλή διαβίβαση της οποιασδήποτε σχετικής μήνυσης, αναφοράς, καταγγελίας κ.λπ. στη Βουλή.

Οπως τονίζει σε έγγραφό του, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, από 27.6.2001, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλος, η εισαγγελική αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνά τέτοιες περιπτώσεις κατά υπουργών, ακόμη κι αν πρόκειται για περιπτώσεις, προφανώς όλως αβάσιμες ή ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης, δεδομένου ότι τέτοια αξιολόγηση θα απαιτούσε την ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία όμως, κατά συνταγματική επιταγή, δεν είναι επιτρεπτή. Πράγματι, σωρεία τελείως αβάσιμων μηνύσεων, επειδή ακριβώς δεν αξιολογούνται, έχει διαβιβαστεί, τους τελευταίους μήνες, από την Εισαγγελία στη Βουλή.

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου του προαναφερόμενου Εισαγγελέα για το θέμα του Χρηματιστηρίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής δεν το γνωρίζω ακόμη, αφού εστάλη ως απόρρητο και μάλιστα απευθείας και όχι δια του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πράγμα το οποίο, προς το παρόν, δεν θα σχολιάσω.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το έγγραφο αυτό δεν πρέπει να περιέχει καμία αξιολόγηση, γιατί διαφορετικά θα υπήρχε υπέρβαση του Συντάγματος και της παραπάνω σαφούς θέσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οπότε θα έπρεπε να διερευνηθεί η ύπαρξη ευθυνών».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλαδή, το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 September 2001 - 15:05:09 UTC