Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συμπληρωματικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θέλω να σας ανακοινώσω ότι αύριο, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί την Ψυτάλλεια. Γνωρίζετε ότι εκεί, εκτός από το βιολογικό καθαρισμό που έχει ήδη δώσει απτά αποτελέσματα και ο Σαρωνικός είναι, πλέον, σε πολύ υψηλό ποσοστό, μια καθαρή θάλασσα, δημιουργείται μονάδα παραγωγής ενέργειας από καύση βιοαερίου.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα που σας έχω ανακοινώσει από χθες, ο Πρωθυπουργός αύριο το πρωί, στο Ζάππειο, θα λάβει μέρος σε ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης. Με την ημερίδα αυτή, αρχίζει ο εθνικός διάλογος για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά τη χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πώς ο ίδιος και η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα λάβουν το λόγο, βεβαίως, ο υπουργός Εξωτερικών, παράγοντες από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, εκπρόσωποι των κομμάτων, κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα. Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν εθνικό διάλογο, γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να εκφράσω την ευχή μας, να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη FYROM, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει και σύντομα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφοπλισμού των εξτρεμιστικών δυνάμεων που δρουν στη γειτονική χώρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι, παρά τα σποραδικά κρούσματα, σε γενικές γραμμές τηρείται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ για την αποστολή δυνάμεων, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τη διαδικασία αφοπλισμού, θα εφαρμοστεί, αφού όμως ολοκληρωθεί ο πολιτικός διάλογος, με συμφωνία των κομμάτων στη γειτονική χώρα. Παρακολουθούμε το θέμα αυτό και θέλουμε πραγματικά να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι την ευθύνη για να οδηγηθούμε σε αυτή τη θετική εξέλιξη, την έχουν τα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων, την οποία θα αναλάβουν στην πράξη και θα ανταποκριθούν σε αυτή.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα των αλβανικών εκλογών. Γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος. Η έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές. Ηταν ικανοποιητικές οι συνθήκες, όπως αναφέρει και ο μεγάλος αυτός διεθνής Οργανισμός. Τα αποτελέσματα γίνονται σε γενικές γραμμές δεκτά και δεν αμφισβητούνται. Μπορούμε να πούμε ότι με τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές σχέσεις για το καλό και των δύο χωρών. Εχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εθνική μειονότητα. Πιστεύουμε ότι η νέα αλβανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει, ακόμη περισσότερο, προκειμένου, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία, να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα αυτά, ότι η ελληνική μειονότητα εκεί δεν μπόρεσε να εκλέξει ούτε έναν, γιατί υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η Ομόνοια -μέσω του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο συμμετέχει- φαίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ότι θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα μη εκλογής βουλευτών του μειονοτικού κόμματος. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί, εκλέγονται βουλευτές, συμμετέχοντας στους συνδυασμούς και των άλλων κομμάτων της Αλβανίας. Επίσης, γνωρίζετε ότι είχε γίνει προσπάθεια από τις δυνάμεις της μειονότητας να έχουν παρουσία και συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, όσο γίνεται περισσότεροι Αλβανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η συμμετοχή αυτή, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, υπολείπεται των στόχων που είχε θέση η ίδια η μειονότητα. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που δεν αφορά την Αλβανία και τις διαδικασίες των άλλων κομμάτων. Αφορά το κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ομόνοια. Και σε τελευταία ανάλυση, γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε μια χώρα προκύπτουν, σύμφωνα με την έκφραση της βούλησης των πολιτών της. Το ίδιο έγινε και στην Αλβανία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ουσία θα είναι η ίδια κυβέρνηση που ήταν και την προηγούμενη φορά. Τι σας κάνει να είστε πιο αισιόδοξος για την ελληνική μειονότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πάντα πρέπει να εργαζόμαστε, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, για να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας. Εχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο σχέσεων. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας μιλά για Τσαμουριά, είναι καλές οι σχέσεις; Δηλαδή, μπορεί με αυτό τον άνθρωπο να μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε τις επίσημες θέσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Η αλβανική κυβέρνηση, με υπεύθυνο τρόπο, αρκετές φορές, σε διάφορες ευκαιρίες, έχει καταδικάσει ακραία εξτρεμιστικά φαινόμενα, δυνάμεις οι οποίες δρουν με τρόπο που δεν εκφράζει τη θέση και την πολιτική της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστηκαν πολλά και διάφορα χθες, στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση. Θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό το οποίο είπαν, ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει απομυζήσει το λαό για να γεμίσει τις τσέπες δέκα ανθρώπων.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος, καθένας που συμμετέχει στο όργανο που συνεδριάζει, μπορεί να πάρει το λόγο και να εκφράσει τις απόψεις του. Αν έχει κάτι να καταγγείλει, γιατί περί αυτού πρόκειται -αυτό είναι και το νόημα της ερώτησής σας- καλό είναι, πέραν της πολιτικής καταγγελίας, να απευθύνεται και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτή είναι η ελάχιστη ευθύνη που έχει κάποιος, αν ενδιαφέρεται να λάμψει η αλήθεια. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα με την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε ευνοήσει την ανάπτυξη της χώρας και έχουμε δημιουργήσει συνθήκες για να ζει καλύτερα ο ελληνικός λαός. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι το επίπεδο ζωής, το οποίο έχει θεαματικά βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να οδηγεί τον οποιονδήποτε σε αυτό το αστήρικτο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση απομυζά τον ελληνικό λαό. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει συνθήκες καθημερινής ζωής στην Ελλάδα, που είναι πολύ καλύτερες από το πρόσφατο κιόλας παρελθόν. Αλλωστε, τόσο το προηγούμενο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, όσο και το νέο, το λεγόμενο Γ` Κ.Π.Σ., μαζί με τα άλλα εθνικά προγράμματα, έχουν εξασφαλίσει για τη χώρα μας όλες τις οικονομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να μιλούμε γι` αυτή την ανάπτυξη στο παρόν, αλλά κυρίως στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρουν τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Και γιατί δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθύνεστε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Αν θέλετε να μιλήσετε με τα κομματικά στελέχη, μπορείτε να πάρετε συνεντεύξεις από αυτά, για την εφημερίδα που εργάζεστε ή για τα άλλα ηλεκτρονικά Μέσα που ίσως συνεργάζεστε και να έχετε τις δικές τους απόψεις. Γιατί δεν το κάνετε, αν έχετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, την κυβέρνηση κατήγγειλε και τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Τον Πρωθυπουργό τον έχει εκλέξει και έχει γνώμη γι` αυτόν ο ελληνικός λαός. Το σύνολο των οργάνων και των στελεχών του Κινήματος, γνωρίζει, άλλωστε -μιας και θέλετε να μπούμε σε αυτό το θέμα- ότι η Κεντρική Επιτροπή, ομοφώνως, χωρίς μια αρνητική ψήφο, χωρίς καν μία λευκή ψήφο, αποφάσισε να εγκρίνει την πρωτοβουλία, την εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος και την απόφαση του Ε.Γ. για επίσπευση του κομματικού Συνεδρίου. Αυτό δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει αναγνώριση, αποδοχή και στήριξη του Προέδρου και των καθοδηγητικών οργάνων του Κινήματος από τα κεντρικά στελέχη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός στον κύριο αυτόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί εσείς, που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ, δεν παίρνετε μια συνέντευξη από ένα στέλεχος του οποίου οι απόψεις σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή αυτά που είπατε για το επίπεδο ζωής του ελληνικού λαού και την πορεία της οικονομίας, το Χρηματιστήριο αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως κατά καιρούς έχει πει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Γνωρίζετε ότι η αυτονομία του Χρηματιστηρίου δεν πρόκειται να διαταραχθεί από τη δική μας πλευρά. Αυτό το οποίο εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες σε οικονομικό επίπεδο. Πιστεύω ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, με δεδομένη την προσπάθειά μας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας με την αξιοποίηση, ιδίως, των πόρων που προκύπτουν από το Γ` Κ.Π.Σ., δημιουργούν ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που είναι το καλύτερο δυνατό για τη λειτουργία άλλων θεσμών, όπως είναι και το Χρηματιστήριο. Το ότι το Χρηματιστήριο έχει αυτή την πορεία, οφείλεται σε πολλούς λόγους. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Και πάντως, εμείς δεν θα κάνουμε δημοσίως σχόλια που μπορεί να εκληφθούν από οποιονδήποτε ως απόπειρα παρέμβασης στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν, όμως, παλαιότερα είχαμε δηλώσεις και από εσάς και από άλλα κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν ήταν τότε παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να μιλήσουμε για την πορεία της οικονομίας, ευχαρίστως να μιλήσουμε. Αυτό αφορά την κυβέρνηση. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την πορεία του Χρηματιστηρίου, σας παρακαλώ να το αποφύγουμε. Σας συμβουλεύω να το αποφύγετε και εσείς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχετε την αίσθηση και εσείς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά και ο Πρωθυπουργός, ότι μάλλον αρμενίζει στραβά η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται κάποια κορυφαία στελέχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας καλούσα να δώσετε τη δυνατότητα σε διάφορα στελέχη να πουν τις απόψεις τους στα φύλλα ή τα ηλεκτρονικά Μέσα που εργάζεστε, προκειμένου έτσι να έχετε, με κάθε άνεση, με πλήρη λεπτομέρεια και σαφήνεια, τις όποιες απόψεις για τα διάφορα θέματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Οταν ένα κορυφαίο στέλεχος@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε απόψεις στελεχών. Με καλείτε να σχολιάσω απόψεις στελεχών; Ζητάτε, λοιπόν, να περιορίσουμε το δικαίωμα των στελεχών να λένε τις απόψεις τους;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν ζητώ αυτό. Ρωτώ, αν λαμβάνετε υπόψη σας παρατηρήσεις από κορυφαίους υπουργούς, όπως αυτή χθες της κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις αποφάσεις των κυβερνητικών, αλλά και των κομματικών οργάνων. Ασφαλώς, όποιοι συμμετέχουν στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα είναι αυτοί που καθοδηγούν τη χώρα. Ολα αυτά, λαμβάνονται υπόψη, γιατί οι απόψεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες. Είναι το υλικό το οποίο, αξιοποιούμενο, μας οδηγεί, ώστε να βελτιώνουμε την πορεία μας. Και αυτό είναι κάτι που εμείς επιθυμούμε περισσότερο από όλους.

ΚΑΠΠΟΣ: Το τελευταίο διάστημα, 27 χρόνια μετά το πραξικόπημα, παρατηρείται ένα διευρυνόμενο χάσμα, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχουν διαμαρτυρίες στη Λευκωσία για τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική μας και για ενέργειες σε διάφορους δήμους για αδελφοποίηση με τουρκικές πόλεις κ.τ.λ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτό έχει δώσει απαντήσεις η κυπριακή κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει θέση επί όλων αυτών των θεμάτων. Οι συζητήσεις που γίνονται, τόσο για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όσο και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ξεκινούν με πρωτοβουλία και της Ελλάδας. Είναι συζητήσεις οι οποίες έχουν, μέχρι τώρα, γενικά ένα θετικό αντίκτυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ότι υπάρχουν κατά καιρούς προβλήματα, ασφαλώς είναι κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να πούμε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, χειρίζονται υπεύθυνα τα μεγάλα αυτά θέματα, έχοντας υπόψη τους ένα συγκεκριμένο εθνικό και πολιτικό σχέδιο, εφαρμόζοντας μια πολιτική που μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, χωρίς να επιδιώκουμε τη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί, δεν πρόκειται στο εφήμερο να υποτάξουμε αυτό που αποτελεί το μείζον, το εθνικό συμφέρον. Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα.

ΚΑΠΠΟΣ: Να επανέλθουμε στο Χρηματιστήριο. Εχουμε κάποια πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως η αύξηση του πληθωρισμού που πλησιάζει πλέον το 4%. Μπορεί, κατόπιν αυτών, να απεκδύεται η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να λέει ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας παράγοντας στον οποίο δεν επεμβαίνουμε εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, γνωρίζετε ότι η αύξηση της τιμής των οπωροκηπευτικών -τα οποία πριν από 12 μήνες είχαν πολύ χαμηλότερη τιμή- είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το δείκτη τιμών καταναλωτή. Από εκεί και πέρα, θα δείτε ότι υπάρχει μια ανάλογη εξέλιξη, όσον αφορά τον πληθωρισμό, και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα στοιχεία του Ιουνίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί, μέχρι τώρα, για όλες τις χώρες. Με βάση τα στοιχεία του Μαϊου, θα δείτε ότι η Ολλανδία που φημίζεται για τη σταθερότητα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, έχει πληθωρισμό που κινείται στο 5,4% και η Πορτογαλία έχει πληθωρισμό που κινείται στο 4,9%. Εχουμε μια επίδοση που δεν είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Ασφαλώς, η επίδοση αυτή πρέπει να βελτιωθεί την επόμενη περίοδο. Πιστεύουμε ότι, προς το τέλος του χρόνου, θα είμαστε κοντά στις προβλέψεις που έχουμε κάνει. Θα έχουμε ευστοχία και στον τομέα αυτό. Κατά τα άλλα, είναι συγκυριακή αυτή η αύξηση της τιμής του πληθωρισμού και οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ορισμένοι παρατηρητές αθροίζουν τη δυσπραγία που παρατηρείται στις αγορές και την ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και καταλογίζουν στην κυβέρνηση μια απραξία. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι αληθές. Γιατί η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, συζητά πολύ σημαντικά θέματα, τα κυβερνητικά όργανα συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις και εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Δεν έχουμε μιλήσει -και αναφέρω ένα παράδειγμα- για την προσπάθεια που κάνουμε, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής; Δεν είμαστε σε μία περίοδο που θα γίνουν σημαντικές, καθοριστικές συζητήσεις για το μέλλον του Εθνικού Αερομεταφορέα; Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αργεί.

Δεύτερον, όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν γνωρίζετε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και ο υπουργός Υγείας, έχουν επαφή με τους απεργούντες στο ΙΚΑ και συζητούν μαζί τους. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων για ένα θέμα το οποίο, αν οι απεργούντες γιατροί το εντοπίζουν στην απαίτησή τους να νομιμοποιηθούν, είναι δύσκολο να υπερβούμε, επειδή υπάρχει συνταγματικός περιορισμός. Κατά τα άλλα, η κινητοποίηση αυτή ξεκίνησε με μόνη την ενόχληση κάποιων φορέων από την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο νομικό πλαίσιο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Χωρίς να έχει καταστρωθεί αυτό το πλαίσιο σε συγκεκριμένες διατάξεις, σε κάποιο νομοσχέδιο εκδηλώθηκε αντίδραση και απεργιακή κινητοποίηση.

Επίσης, επί άλλων θεμάτων που αφορούν το Γ` Κ.Π.Σ. αυτή την περίοδο είμαστε κατ` εξοχήν σε μια κρίσιμη στιγμή, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συγκρότηση των Επιτροπών Παρακολούθησης. Εχουμε απορρόφηση των πόρων και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε δραστηριότητα. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι είναι δικαιολογημένοι αυτοί οι ισχυρισμοί. Αντιλαμβάνονται όλοι γιατί διατυπώνονται. Και βέβαια, δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού να κάνει κάποιες αλλαγές, εντός των ημερών, στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Μιας και έγινε λόγος για την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και για θέματα υγείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν αισθάνεται ευθύνη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, επειδή στο νοσοκομείο αυτής της μεγάλης πόλης δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευθύνη και αυξημένο ενδιαφέρον. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έχει κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή. Τουλάχιστον, σε επίπεδο εξοπλισμού, πρέπει να σας πω ότι είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Οι αξονικοί τομογράφοι που υπάρχουν στην Ελλάδα -επειδή αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο μηχάνημα- είναι, κατ` αναλογία του πληθυσμού μας, τόσο πολλοί, όσο σε λίγες άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε. Από εκεί και πέρα, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν, προκειμένου να έχουμε μια καλή, μια θετική κατάληξη στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά την υγεία ενός πολίτη. Για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται ΕΔΕ, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες και να αποδοθούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρότι έχετε ανακοινώσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, υπάρχει ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κ. Σημίτης με τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανακοίνωσα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, πέραν των όσων σας ανακοίνωσα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:51:27 UTC