Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησε τις εργασίες της με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος, η οποία είναι στη διάθέσή σας.

Να σας ενημερώσω, εισαγωγικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις επόμενες ημέρες:

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο. Αργότερα, στις 14.00, θα δεχθεί τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα λάβει μέρος σε ημερίδα με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης", όπου θα αναπτύξει τις θέσεις της κυβέρνησης για το πώς βλέπουμε να εξελίσσεται η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στις 14.30, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και στις 7 το απόγευμα θα δεχθεί τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης ένα επίκαιρο θέμα που αφορά το Περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Θα συζητηθεί, επίσης, το εθνικό σχέδιο της πολιτικής μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή, στη 1 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους ευρωβουλευτές του Κινήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ¨τρελών" αγελάδων, διότι τα κρούσματα από ό,τι φαίνεται πολλαπλασιάζονται. Και το ρωτώ αυτό με αφορμή καθησυχαστικές δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Γεωργίας, οι οποίες νομίζω δεν συνάδουν με το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό. Δεν έχει κανένα λόγο ο Υπουργός Γεωργίας να είναι τόσο εφησυχασμένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν δέχομαι ότι ο Υπουργός Γεωργίας ή η κυβέρνησή μας δεν παραμένουν σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα. Πράγματι, διαπιστώθηκε, με σήμα που περιήλθε υπόψη των υπηρεσιών μας, ότι ένα ζώο έχει προέλευση την Ολλανδία και άρα έπρεπε να ελεγχθεί, μήπως νοσεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Το ζώο αυτό δεν παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα, τα οποία να οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Το ζώο αυτό που βρίσκεται στην περιοχή του Εβρου και έχει πλέον εντοπιστεί θα σφαγεί, προκειμένου έτσι να ληφθούν τα στοιχεία εκείνα τα ποία εξεταζόμενα θα οδηγήσουν τους επιστήμονες σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, για το εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι συστηματικοί και γνωρίζετε, επίσης, ότι στην προηγούμενη περίπτωση, όταν διαπιστώθηκε ότι ένα βοοειδές πάσχει από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, η επιλογή που έγινε ήταν να σφαγιαστούν όλα τα ζώα, το σύνολο δηλαδή των βοοειδών που εκτρέφονταν σε αυτή τη συγκεκριμένη μονάδα, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουμε -με αυτόν τον τρόπο, που φαίνεται υπερβολικός και ακραίος, αλλά πιστεύω ότι ήταν το πιο αυστηρό προληπτικό μέτρο που μπορούσαμε να πάρουμε- οποιονδήποτε φόβο για ενδεχόμενο πρόβλημα. Το Υπουργείο Γεωργίας, λοιπόν, και οι υπηρεσίες μας παραμένουν σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα. Δεν έχουμε άλλο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουμε υπόψη μας. Επαναλαμβάνω ότι το συγκεκριμένο βοοειδές, στην περιοχή του Εβρου, θα σφαγιαστεί, προκειμένου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν αν έχει ή όχι αυτή τη νόσο. Από εκεί και πέρα οι έλεγχοι συνεχίζονται. Είναι συστηματικοί και έντονοι. Και, βεβαίως, όλοι μας, ο καθένας από τη δική του πλευρά, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτό που είπε ο υπουργός Γεωργίας -που είπατε ότι είναι και ευαίσθητος- ότι δεν πίνει γάλα, αλλά κρασί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα αυτό, για το αν δηλαδή, μέσω του γάλακτος μπορεί να μεταδοθεί η νόσος, είναι μία συζήτηση, περισσότερο επιστημονική, η οποία δεν έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το γάλα ενοχοποιείται για τη μετάδοση της νόσου. Πολλοί χρησιμοποιούν γαλακτοκομικά προϊόντα, όλοι καταναλώνουν γάλα. Αντιλαμβάνεστε πως θα έχουμε μία μεγάλη ανατροπή στις διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας των ανθρώπων, εάν διαπιστωθεί ότι το γάλα είναι ένα μέσο δια του οποίου μεταδίδεται η νόσος. Αυτό, όμως, μέχρι αυτή την ώρα που συζητούμε, δεν το υπερασπίζεται, ως θέση, ουδείς διεθνής οργανισμός υγείας. Οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας, δεν έχουν αυτή τη θέση. Αρα, λοιπόν, δεν θα πρέπει εμείς, παρά το ότι πάντοτε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να φτάσουμε στο υπερβολικό συμπέρασμα ότι το γάλα ενοχοποιείται και άρα πρέπει να σταματήσει η κατανάλωσή του. Αυτό θα είναι κάτι έξω από μία λογική και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος. Θα είναι μία ανεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτή την ανεύθυνη αντιμετώπιση του υπουργού Γεωργίας, λέω...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση συνολικά έχουν μία απόλυτα υπεύθυνη στάση. Επειδή ακριβώς οι έλεγχοι είναι συστηματικοί οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση του κρούσματος, όταν διαπιστώθηκε αυτό το κρούσμα στο Κιλκίς. Αμέσως προχωρήσαμε στη λήψη των μέτρων που, θα μου επιτρέψετε να πω, ήταν στα όρια της ακραίας ευθύνης. Σφαγιάστηκαν και τα 150 ζώα της συγκεκριμένης μονάδας, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μόνο και μόνο για λόγους πρόληψης. Και διαπιστώθηκε, γιατί ελέγχθηκαν αυτά τα ζώα που σφαγιάστηκαν, ότι κανένα δεν νοσούσε, κανένα δεν είχε αυτή την ασθένεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι η κατάσταση στα Σκόπια, γύρω από τη δική μας διπλωματική αποστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Λειτουργεί το Γραφείο του Συνδέσμου που είναι η διπλωματική αποστολή μας στα Σκόπια. Γνωρίζετε ότι έχουμε μία συνεχή επικοινωνία, ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις. Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε είναι εύθραυστη, ως φαίνεται. Πάντως, τηρείται σε γενικές γραμμές. Πρέπει να αρχίσει και να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του γειτονικού κράτους, ώστε στη συνέχεια να κινηθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να επιτηρήσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφοπλισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η επίθεση στο Γραφείο...

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Γραφείο Τύπου που διαθέτουμε στη γειτονική χώρα -το Γραφείο αυτό βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, σε πολύ προβεβλημένη θέση της πόλης των Σκοπίων- πράγματι είχαμε, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, μία ακόμη επιθετική ενέργεια. Κάποιοι αφαίρεσαν τη σημαία. Είναι η πέμπτη φορά που ακραία στοιχεία προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια. Πρέπει να πω ότι έχουν γίνει όλες οι παραστάσεις, τα προφορικά διαβήματα τα οποία επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ζητούμε από τη γειτονική χώρα να λάβει κάποια μέτρα φύλαξης, αφού φαίνεται ότι το γραφείο Τύπου που διαθέτουμε εκεί είναι στόχος, επειδή βρίσκεται σε προβεβλημένη θέση. Πάντως, γιατί θυμάστε ότι είχατε ξαναθέσει το θέμα, εμείς αναρτούμε τη σημαία μας, στον ιστό. Ασφαλώς, όμως, θα πρέπει η γειτονική χώρα, με τις δυνάμεις ασφάλειας που διαθέτει, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξει το Γραφείο μας. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχούν την κυβέρνηση τα συνθήματα που γράφηκαν έξω από το Γραφείο μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανησυχούν την κυβέρνηση οι ομάδες εκείνες των ακραίων εξτρεμιστών που πιστεύουμε ότι είναι ολιγάριθμες και επιδίδονται σε μία τέτοιου είδους επίθεση κατά της πατρίδας μας. Αυτό έλειπε, η Ελλάδα, η Ελλάδα του 21ου αιώνα, να ανησυχεί από τη δραστηριότητα αυτών των ομάδων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:51:05 UTC