Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και Χρόνια Πολλά.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες.

Ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση και με τον υφυπουργό Ν. Φαρμάκη, παρουσία και του κ. Χαρδούβαλη, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Τώρα, ξεκινά η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Γεωργίας και την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη συμμετοχή και του συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα γεωργίας κ. Δαμιανού. Αργότερα, στις 2.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, όπως γνωρίζετε είναι προγραμματισμένη και θα γίνει η κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο συζήτησης το ασφαλιστικό ζήτημα. Το απόγευμα, στις 7, είναι προγραμματισμένη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Δρυ και τον κ. Χαρδούβαλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την Παρασκευή, στις 12.45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο. Νωρίτερα, θα δεχθεί τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και την κ. Ντόλυ Γουλανδρή.

Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό ζήτημα, μπορεί να πει κανείς ότι σε κυβερνητικό επίπεδο ξεκίνησε χθες, με την επίσκεψη του κ. Γιαννίτση στον κ. Παπαντωνίου και τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Αύριο, με την απόφαση που θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, θα οριστεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει και την έναρξη για τον κοινωνικό διάλογο, το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να οδηγηθούμε στις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που όλοι αναγνωρίζουν ότι υφίσταται και πρέπει, έτσι κι αλλιώς, να αντιμετωπιστεί σε αυτό το χρόνο. Να μην αφήσουμε, δηλαδή, το θέμα αυτό ανοικτό για πολύ καιρό. Θα σας ενημερώσουμε για όλα αυτά. Αλλωστε, αύριο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάποιες δηλώσεις για τα θέματα αυτά.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να δώσω τα πιο θερμά συγχαρητήριά μας στην ομάδα Μπάσκετ του Αμαρουσίου, η οποία μετά από μεγαλειώδη εμφάνιση έφθασε πανάξια στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου "Σαπόρτα". Η σπουδαία αυτή επιτυχία μας κάνει όλους υπερήφανους, καθώς έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες επιτυχίες που έχει να επιδείξει ο ελληνικός Αθλητισμός, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Σας ενημερώνω ότι συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον προπονητή και τους παίκτες του Αμαρουσίου απέστειλε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι δεν πρέπει να μείνει ανοικτό για πολύ καιρό το ασφαλιστικό θέμα. Επιβεβαιώνετε με αυτό την έμμεση αναφορά σε σημερινά δημοσιεύματα που μιλούν ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο κοινωνικός διάλογος και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η κυβέρνηση, έχοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα σε βάθος και να διατυπώσει τις προτάσεις της. Επί τη βάσει αυτών των προτάσεων, οι κοινωνικοί φορείς μπορούν να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις. Πιστεύουμε ότι μέσα από τη σύνθεση των απόψεων μπορεί να οδηγηθούμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα, χωρίς βεβαίως να στερήσουμε το χρόνο που είναι αναγκαίος, ώστε με άνεση να διατυπώσει κάθε πλευρά τις απόψεις της. Αλλά, όσο πιο γρήγορα γίνουν οι ρυθμίσεις και τεθούν σε εφαρμογή, τόσο το καλύτερο για όλους. Γιατί, όλοι διαπιστώνουμε ότι υφίσταται ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτό. Πρέπει να το λύσουμε, ώστε να γνωρίζουν όλοι, ιδίως οι επόμενες γενιές, ποιο είναι το ασφαλιστικό καθεστώς, βάσει του οποίου θα εργάζονται τώρα και θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο, σε αυτό το χρόνο. Είναι σαφής αυτή η επιλογή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιό είναι το κριτήριο προσδιορισμού του χρόνου συζήτησης; Γιατί ήδη ακούμε και στα ραδιόφωνα και μέσα από τα ρεπορτάζ που διαβάζουμε σε όλα τα δημοσιεύματα ότι οι κοινωνικοί φορείς, με πρώτη τη ΓΣΕΕ, λένε ότι αν είναι να κάνουμε μια συζήτηση "εξπρές", αυτές είναι οι προτάσεις μας και "άρπα κόλλα" να ψηφίσουμε ένα νέο ασφαλιστικό νόμο, τότε δεν έχουμε καμία διάθεση να συμμετάσχουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Το νόμο θα τον ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Ολοι γνωρίζουν -και οι κοινωνικοί φορείς- ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν είναι καινούργιο ζήτημα. Επίσης, γνωρίζουν ότι όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό το θέμα. Εχουμε λάβει τη μελέτη του Βρετανικού Οίκου και είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε τη θέση μας. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, οι κοινωνικοί φορείς έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν καταλήξει στις δικές τους προτάσεις. Δεν καταπιάνονται με το θέμα αυτό τώρα, για πρώτη φορά, οι κοινωνικοί φορείς ή και τα πολιτικά κόμματα. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι ο χρόνος που θα δοθεί θα είναι αρκετός. Αλλά, βέβαια, οι διαδικασίες πρέπει να είναι αποτελεσματικές, γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν θα συζητούμε για να συζητούμε, παρά το ότι και αυτό έχει την αξία του. Συζητούμε για να φθάσουμε στο καλύτερο, στο ωφέλιμο για όλους αποτέλεσμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αγγλων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ανακοινωθούν οι θέσεις της κυβέρνησης, μετά και από την αυριανή συνεδρίαση και θα έχετε υπόψη σας όλα τα δεδομένα, τα οποία και οι κοινωνικοί φορείς θα γνωρίζουν, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη τους για τη διατύπωση των δικών τους θέσεων.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σε κάποιο βιβλίο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής γίνεται λόγος για την τρομοκρατία και βάζει στην ίδια μοίρα την Αθήνα με το Πακιστάν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και μάλιστα αφήνει κάποια υπονοούμενα για τους τρομοκράτες, λέγοντας ότι έχουν κοινές ιδεολογικές ρίζες με την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το βιβλίο αυτό δεν εκφράζει τις θέσεις κάποιας υπηρεσίας. Το βιβλίο αυτό -το τονίζει ο συγγραφέας- εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και εκτιμήσεις. Δεύτερον, η αναφορά που γίνεται έχει σχέση με ένα ιστορικό προηγούμενο, ανάγεται στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για την οποία θυμίζω ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ζητήσει συγγνώμη, γιατί δέχθηκε ότι είχε αρνητική συμβολή σε αυτή τη θεσμική εκτροπή η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επίσης, αναφέρεται ότι δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι κάτι που και εμείς έχουμε, κατ` επανάληψη, τονίσει και αναγνωρίζουμε. Οπως, επίσης, στο βιβλίο αυτό τονίζεται ότι είναι δεδομένη και ισχυρή η πολιτική βούληση της ηγεσίας της χώρας μας να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα. Αρα, λοιπόν, με δεδομένη τη βούλησή μας, με δεδομένες τις προσπάθειες που κάνουμε και μάλιστα σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες άλλων κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, δεν δικαιολογείται αυτή η κριτική η οποία είναι υπερβολική. Και όταν δεν στηρίζεται στην αλήθεια ή σε λογικές παραδοχές, αντιλαμβάνεστε ότι την αφορμή ή την αιτία για τέτοια δημοσιεύματα, δεν μπορούμε παρά να την αναζητήσουμε στο χώρο των σκοπιμοτήτων και μόνο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι αύριο θα αποφασιστεί το πλαίσιο για τον κοινωνικό διάλογο. Στην πρώτη ερώτηση, είπατε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διατυπώσει τις προτάσεις της. Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε από στελέχη του κόμματός σας ότι συνεδριάζει η ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος για να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις; Σας ρωτώ, γιατί είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, από την προηγούμενη εβδομάδα είπαμε ότι θα γίνει η συνεδρίαση αυτή. Και αναφέραμε ότι θα γίνει αύριο, ημέρα Πέμπτη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συνεδριάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη που συμμετέχουν, να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Και οι αποφάσεις λαμβάνονται, αφού διατυπωθούν όλες οι απόψεις, με τη συναίνεση όσων συμμετέχουν σε αυτές τις συνεδριάσεις. Δεν προκαταλαμβάνεται κανείς. Σας είπα ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα αυτό, εν ολομελεία, στην κοινή συνεδρίαση και του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ασφαλώς, οι εισηγητές θα κάνουν μια πλήρη ανάπτυξη του θέματος. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι όλοι είναι έτοιμοι να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις. Και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, καθένας -αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε και επιθυμούμε- θα αξιολογήσει και θα αξιοποιήσει πιστεύω κάθε θετική άποψη που προέρχεται από άλλη πλευρά. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε. Εμείς τουλάχιστον αυτό θα επιδιώξουμε.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνεται λόγος από στόματα κληρικών ότι η Πολιτεία προσκαλεί τον Πάπα στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια και να "δοκιμάσει" τις σχέσεις της με το Μακαριότατο Χριστόδουλο. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την πρόσκληση την απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γνωρίζετε, επίσης, ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ποντίφικα στη χώρα μας καταρτίζεται σύμφωνα με τα όσα και η Εκκλησία της Ελλάδας συμφωνήσει ότι πρέπει να ακολουθηθούν. Εμείς προσφέρουμε την υποστήριξη, μέσω των κυβερνητικών υπηρεσιών. Δεν έχουμε καμία άλλη εμπλοκή στα θέματα αυτά. Θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές στον Πάπα που επισκέπτεται την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας έχει το δικό της ρόλο στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που βεβαίως γίνεται σεβαστός από όλους και από την Καθολική Εκκλησία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο χαροποιεί και εμάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά την εμμονή της Ελλάδας στην πολιτική προσέγγιση με την Τουρκία, θα γνωρίζετε ότι ο κ. Τζεμ επισκέπτεται, αυτές τις ημέρες, παρανόμως το στρατοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αναφέρεται, στην ομιλία του, για ύπαρξη δύο κρατών και μιλά για επίτευξη συμφωνίας μόνον εφόσον αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα ο γνωστός Τούρκος συνταγματολόγος Ιζάλ απειλεί, με προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αν, λέει , η Ε.Ε. δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της πριν από τη λύση του Κυπριακού. Διερωτώμαι, αν με αυτά τα "χαϊδεύματα" κ. Υπουργέ, προς την Τουρκία, μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και να οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες ή θα "φρενάρει" το Κυπριακό εδώ που είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε., όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά ίσα-ίσα συνεχίζεται ομαλά και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσής της. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει απομείνει να διατυπώνει τέτοιες θέσεις για την επίλυση του κυπριακού θέματος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ηγεσία των κατεχομένων απέχει από τις συνομιλίες. Αυτό τη βαρύνει αρνητικά. Η Τουρκία επιχειρεί να προσφέρει μια υποστήριξη -αυτό είναι αναμενόμενο- προς τον κ. Ντενκτάς, πιστεύουμε χωρίς επιτυχία. Εχουν περιέλθει σε απομόνωση. Η πολιτική που ακολουθούμε, παρά το ότι δημιούργησε αμφιβολίες σε κάποιους για τα αποτελέσματά της, τώρα είναι φανερό ότι αποδίδει καρπούς. Είναι μια σωστή πολιτική. Εχουμε κερδίσει μια θέση πολιτικής υπεροχής και αυτή την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί αυτή ευνοεί το εθνικό συμφέρον. Ευνοεί ιδιαιτέρως την υπόθεση της Κύπρου, τόσο ως προς το σκέλος της ένταξής της στην Ε.Ε., όσο και ως προς τη διατήρηση της κινητικότητας γύρω από το κυπριακό ζήτημα, πράγμα που αναμφίβολα έχει ένα θετικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχαστεί και να "μείνει στο ράφι" το κυπριακό θέμα. Πρέπει να συζητείται. Εμείς επιθυμούμε να συζητείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Πιστεύω ότι είναι μια σωστή πολιτική και αυτή θα συνεχίσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτά που, κατά καιρούς, λένε οι Τούρκοι περί προσάρτησης των κατεχομένων, εφόσον...

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάστε πόσες φορές τα έχουν πει αυτά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς απαντάτε σε αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση συζητά με την Ε.Ε. για την ένταξή της σε αυτή. Στο πλαίσιο του διαλόγου για τις διαπραγματεύσεις της ένταξης, έχουν κληθεί και οι Τουρκοκύπριοι να εκπροσωπηθούν. Αρνούνται, δυστυχώς, γιατί στερούνται αυτό το δικαίωμα από την ηγεσία τους, να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι τέτοιες απειλές έχουν στόχο να δημιουργούν εντυπώσεις και μόνο, οι οποίες βεβαίως έχουν έναν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Δεν βοηθούν την Τουρκία, δεν βοηθούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι γνωρίζετε ότι στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους επιθυμούν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., προσβλέποντας ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα άλλο status από το κατοχικό status που υφίσταται σήμερα στο νησί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει τεθεί ζήτημα κοινωνικού πόρου για το ασφαλιστικό, για να μπορέσει να προχωρήσει; Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της εκκαθάρισης του μητρώου, γιατί υπάρχει μια έρευνα που έβγαζε ότι οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα είναι 13 εκατομμύρια!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πράγματι γίνεται ένας εξορθολογισμός των μητρώων των ασφαλιστικών ταμείων -όχι μόνο του ΙΚΑ, αλλά και των άλλων- προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής αριθμός, γιατί υπάρχουν -μικρές πάντως- αποκλίσεις. Κατά τα άλλα, οι λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό ζήτημα θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες. Μπορούμε να πούμε ότι η αυριανή συνεδρίαση και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά από αυτή, θα αποτελέσουν το έναυσμα για έναν κοινωνικό διάλογο εκτεταμένο, πλήρη, ουσιαστικό, σε βάθος, προκειμένου να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ολοι επιθυμούν να προχωρήσουμε γρήγορα σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κυκλοφορούν κάποια σενάρια τις τελευταίες ημέρες για την αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία της "μεγάλης Αλβανίας", με βάση τις μειονότητες. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα σενάρια είναι σενάρια. Κάποιοι φορείς θα ήθελαν ίσως αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Είναι κάτι, όμως, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής, όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι μεγάλες χώρες που ασκούν μια επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις, έχουν αντιμετωπίσει από μία θέση στην οποία παραμένουν και μάλιστα με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Δεν νοείται αλλαγή συνόρων στο σύγχρονο κόσμο, στην Ευρώπη, στην περιοχή μας ιδιαιτέρως. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα κράτη. Αυτά, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες ενέργειες, κάθε φορά που εκδηλώνεται μια κρίση και δεν πρέπει -αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν- να οδηγούν σε ανατροπή των υπαρχόντων συνόρων στην περιοχή.

ΚΟΛΟΚΑΣ: Στη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Παπαντωνίου και Γιαννίτση μπήκε η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε αυτή την έννοια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει και παλαιότερα για την έννοια αυτή και έχουμε πει ότι πρέπει να διέπεται από ένα τέτοιο χαρακτήρα το ασφαλιστικό σύστημα. Πρώτον, πρέπει να είναι βιώσιμο, δηλαδή να εξασφαλίζει με τη λειτουργία του, ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν τη σύνταξη που δικαιούνται. Και δεύτερο, να είναι κοινωνικά δίκαιο, δηλαδή να εξαλειφθούν οι ανισότητες που ήδη υπάρχουν σήμερα και που κάποιοι με μικρές σχετικά εισφορές παίρνουν μεγάλες συντάξεις, ενώ κάποιοι που δίνουν μεγαλύτερες εισφορές παίρνουν σχετικά μικρότερες συντάξεις. Αυτό -και μένω σε ένα παράδειγμα μόνο, το οποίο θεωρώ ότι είναι ουσιαστικό- δείχνει ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνει πραγματικά κοινωνικά δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

ΚΟΛΟΚΑΣ: Ακόμα και με προσβολή των κεκτημένων, ας πούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι τα ώριμα, τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν πρόκειται να θιγούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πάπας έρχεται στη χώρα μας ως αρχηγός κράτους. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, στις 4 Μαϊου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρόγραμμα που διενεμήθη δεν αναφέρεται η συνάντηση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Το πρόγραμμα, με όλες τις λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και τις επόμενες ώρες. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε προέρχεται από τις υπηρεσίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα αυτό συμφωνούν ή πρέπει να συμφωνήσουν, πέραν της Καθολικής Εκκλησίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και βεβαίως οι υπηρεσίες της κυβέρνησης. Είπα ότι η κυβέρνηση παρέχει την τεχνική και διοικητική υποστήριξή της και δεν θέτει θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μία αλλαγή, μήπως γνωρίζετε γιατί; Γιατί είχε γραφτεί κατ` επανάληψη, ότι η λειτουργία που θα τελέσει ο Πάπας θα γινόταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τώρα, μιλούν για το ΟΑΚΑ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Για λόγους ασφαλείας έγινε αυτή η αλλαγή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Ηταν ένα θέμα το οποίο απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πλευρών. Φαίνεται ότι καταλήγουμε στο χώρο αυτό που ανακοινώθηκε χθες. Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα που να μας απασχολεί. Οποιοσδήποτε χώρος επιλεγεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να είναι ο χώρος που θα τελέσει κάποια δημόσια Θεία λειτουργία ο Ποντίφικας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΘΑ κ. Τσοχατζόπουλο, την Παρασκευή, κλείνει ένας κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με πολιτικά στελέχη. Να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο τον ανασχηματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό Σαββατοκύριακο εννοείτε;!

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αυτό που έρχεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, να μην περιμένετε αυτό το Σαββατοκύριακο και πολλά άλλα Σαββατοκύριακα. Σας καλώ να τα περάσετε ήσυχα, χωρίς αγωνίες και αναμονή για επικείμενο ανασχηματισμό. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 April 2001 - 15:05:17 UTC