Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις, θα ήθελα να τονίσω ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση του Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά του Μαραθώνα, δεν προβλέπεται στο εθνικό πάρκο η δημιουργία μονίμων εγκαταστάσεων αναψυκτηρίων ή άλλων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Επειδή, βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση και κάποια πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με τη γνωμοδότησή του στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, πρέπει να πω ότι συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του ΣτΕ. Μέσα στο εθνικό πάρκο ούτε προβλέφτηκαν, ούτε σχεδιάστηκαν εγκαταστάσεις αναψυχής. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Η θέση του κωπηλατοδρομίου, το οποίο θα γίνει, είχε εγκριθεί από το ΣτΕ, και έτσι δεν δημιουργήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε τι απαγόρευσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις αναψυκτηρίων μέσα στο εθνικό πάρκο. Αυτό, επαναλαμβάνω, δεν προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα. Απλώς, για τις δέκα εκείνες ημέρες των αγώνων θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των θεατών, των αθλητών, των παραγόντων. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα δημιουργίας εγκαταστάσεων αναψυχής στο εθνικό πάρκο.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να κάνω ένα σχόλιο για το Ασφαλιστικό και να πω ότι : Οποια συζήτηση αναφέρεται σε θέσεις της κυβέρνησης, είναι πρόωρη. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της μετά το Πάσχα. Την Πέμπτη του Πάσχα θα γίνει η κοινή συνεδρίαση -έτσι κατ αρχάς έχει προγραμματιστεί- μεταξύ της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου θα τεθεί το θέμα και έτσι θα ξεκινήσει ένας διάλογος, που πιστεύουμε ότι θα γίνει με άνεση χρόνου και θα είναι γόνιμος, ώστε όλες οι πλευρές να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Αρα, τα σχετικά με το Ασφαλιστικό παρακαλώ να αναμένετε να τα πληροφορηθείτε -για τις θέσεις της κυβέρνησης μιλώ πάντοτε- μετά το Πάσχα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις παρατηρήσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει κάνει παρατηρήσεις. Δεν έχει κάνει καμία παρατήρηση εξ όσων γνωρίζω. Από κει και πέρα -και αυτό πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο- πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι ποτέ δεν σχολιάζουμε τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κοινωνική ευαισθησία, όπως έχουμε όλοι μας για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι επιλογές μας και στο ασφαλιστικό ζήτημα θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορούν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος, όσο και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, που μπορεί να υπάρχουν σε ένα σύστημα και πρέπει να εξαλειφθούν.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Είπατε ότι για το Ασφαλιστικό είναι πρόωρη η όποια συζήτηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα. Δηλαδή, διαψεύδετε αυτό το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εργασίας προς την Ε.Ε. για αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι είναι σύνηθες να ανταλλάσσονται έγγραφα, μεταξύ των υπηρεσιών της Ε.Ε. και των υπηρεσιών της χώρας μας. Αφορούν επισημάνσεις, προτάσεις, προβληματισμούς. Το συγκεκριμένο το έχει αποστείλει ο κ. Τήνιος και πράγματι αναφέρεται σε ένα θέμα που απασχολεί και άλλες χώρες της Ε.Ε. και εμάς.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή, ο κ. Τήνιος εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις. Γίνονται επισημάνσεις. Ολες αυτές οι επισημάνσεις θα ληφθούν υπόψη. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Εκφράζει την κυβέρνηση αυτή η θέση, ότι πρέπει...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η θέση της κυβέρνησης θα γίνει γνωστή μετά το Πάσχα, εφόσον συζητηθούν τα θέματα αυτά και οριστεί ένα πλαίσιο επί του οποίου όλοι οι φορείς θα κληθούν να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια σύνθεση, να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μιλήσατε για συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου. Δηλαδή, από αυτή τη συνεδρίαση θα βγει μια συναπόφαση; Γιατί το Εκτελεστικό Γραφείο δεν είναι θεσμικό κυβερνητικό όργανο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, έχουν γίνει πολλές συνεδριάσεις αυτού του τύπου για σημαντικά θέματα και έχουν ανταλλαγεί απόψεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε τέτοιες συνεδριάσεις δεν έχουν τον τυπικό δεσμευτικό χαρακτήρα. Πράγματι, είναι σωστό αυτό που λέτε. Από την άλλη, όμως, και εμείς δεν θα λάβουμε την τελική θέση μας στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεδρίασης. Εμείς θέλουμε να ορίσουμε το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος που θα ακολουθήσει. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα είναι η έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης για το ασφαλιστικό ζήτημα και με αυτή την έννοια, θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις, ώστε η συζήτηση αυτή να γίνει με τρόπο που θα αποφέρει αποτελέσματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τήνιος τι απόψεις εκφράζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τήνιος είναι σύμβουλος επί των θεμάτων αυτών και είναι επιφορτισμένος με αυτά τα καθήκοντα. Αλλά, σας λέω ότι αρκετά έγγραφα αυτού του είδους, αυτής της κατηγορίας, διακινούνται. Ανταλλάσσονται απόψεις, διατυπώνονται προτάσεις. Αυτός είναι ο ρόλος των υπηρεσιών της χώρας μας και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Ε.Ε. Να συνεννοούνται για κάθε είδους θέματα, εφόσον αφορούν ένα συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή τον τομέα αρμοδιότητας της συγκεκριμένης Επιτροπής ή των συγκεκριμένων υπηρεσιών της χώρας μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι, ασφαλώς, διακινούνται πολλά τέτοια έγγραφα και δεν είναι δυνατό να εκφράζει κάποιος προσωπικές απόψεις, όταν μιλά εξ ονόματος μιας χώρας, με τα όργανα της Ε.Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρατε τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν λάβει το πρώτο τμήμα της μελέτης, αυτό που αφορά τη διαπίστωση για το πώς έχει η κατάσταση. Επίσης, έρχεται στο υπουργείο Εργασίας, κατά τμήματα, και η μελέτη του Βρετανικού Οίκου που αφορά προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Το σύνολο της μελέτης θα το επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός Εργασίας θα κάνει τη σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση για την οποία μιλήσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, έρχεται κατά τμήματα; Δηλαδή, κάθε εβδομάδα στέλνουν και ...

ΡΕΠΠΑΣ: Το δεύτερο τμήμα της μελέτης αυτής δεν έχει έρθει ακόμα ολόκληρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το στείλουν ολοκληρωμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν το συζητήσουμε θα είναι ολοκληρωμένο. Απλά, μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σταματόπουλος, χθες, για ποιό θέμα έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως σας είπα χθες, ζήτησε ο ίδιος να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για θέματα λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, πράγμα το οποίο έγινε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπέβαλε παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει βάση κάτι τέτοιο. Για ό,τι άλλο, παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Σταματόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε αν υπέβαλε παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα. Εγώ ξέρω ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για θέματα λειτουργίας του αεροδρομίου. Ολα τα άλλα δεν έχουν θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του ζήτησε ο Πρωθυπουργός να παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι και είμαι κατηγορηματικός.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Γνωρίζετε ότι η ελληνική χρηματαγορά αναβαθμίζεται αυτή την περίοδο. Εντάσσεται στις ώριμες χρηματαγορές και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πολύ καλή προοπτική του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σας ευχαριστώ.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

Η πολιτική ενημέρωση θα επαναρχίσει την Τετάρτη του Πάσχα (18/4/01).


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 April 2001 - 13:05:13 UTC