Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, αύριο και μεθαύριο (23 και 24 του μηνός) θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την κοινωνική Ευρώπη και την απασχόληση. Είναι η συνέχεια των συζητήσεων του Συμβουλίου της Λισσαβόνας.

Σημαντικό θέμα είναι και η παρουσία εκεί του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις συζητήσεις που θα έχει για την εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. - Ρωσίας.

Επίσης, θα βρίσκεται στη Στοκχόλμη και ο Πρόεδρος της FYROM κ. Τραϊκόφσκι, ο οποίος θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα του.

Θα ήθελα, ακόμη να σας πω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και θα έχει γεύμα εργασίες με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Πάουελ, στις 21 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Πάουελ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και οι δύο εξέφρασαν τη θέλησή τους να υπάρξει συνάντηση.

Θέλω να σας πω για ενημέρωσή σας ότι υπήρξε απάντηση του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ κ. Μπάουτσερ, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γκρόσμαν που συζητήθηκαν χθες, εδώ. Ο κ. Μπάουτσερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν αποδόθηκαν ακριβώς οι δηλώσεις του κ. Γκρόσμαν, δεν εννοούσε αυτά που μεταδόθηκαν, δεν διατύπωσε κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τι εννοούσε ο κ. Γκρόσμαν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Μπάουτσερ απάντησε ότι "ο κ. Γκρόσμαν δεν εννοούσε αυτό και δεν διατύπωσε κάτι τέτοιο. Εχουμε έντονα υποστηρίξει την απόφαση της Ε.Ε. στο θέμα της ένταξης της Κύπρου και τις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999, που διατυπώνουν ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτό υποστηρίζουμε".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτα. Δηλαδή, πρώτα θα λυθεί το πολιτικό ζήτημα και μετά θα προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης. Αυτό λέει και ο κ. Γκρόσμαν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το "πρώτα" είναι δικό σας συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αφού το λέει στην απάντηση που μας διαβάσατε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ερώτηση ήταν ακριβώς αν πρέπει πρώτα γίνει αυτό ή όχι. Ο κ. Μπάουτσερ το διαψεύδει αυτό και λέει τι εννοούσε ο κ. Γκρόσμαν και ποια είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα άλλο θέμα. Οι συνταξιούχοι, βγαίνοντας από τις Τράπεζες έλεγαν ότι κανένας δεν πήρε τις 152.000 δραχμές που είχε ο Πρωθυπουργός υποσχεθεί προεκλογικά. Γιατί δεν δόθηκαν σε όλους; Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα δοθούν σε όλους. Είχε πει ότι η κατώτατη σύνταξη θα ήταν 152.000 δρχ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το ποσό αυτό. Οι 152.000 δρχ. δίνονται από τον Ιανουάριο του 2001 στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Αυτή ήταν η δέσμευση και αυτό γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στους συνταξιούχους του ΙΚΑ μόνον είχε πει ο Πρωθυπουργός, προεκλογικά ή το κατώτατο όριο στις συντάξεις θα ίσχυε για όλους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η δέσμευση του Πρωθυπουργού αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του ΣτΕ για τις ταυτότητες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πάγια θέση της κυβέρνησης, όπως ξέρετε, είναι να μη σχολιάζονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το θέμα των ταυτοτήτων έχει λήξει, έχει κριθεί. Με την απόφαση του ΣτΕ έχει κριθεί και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Θα έλεγα, ότι τώρα πλέον πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Υπάρχουν πολλά και σπουδαία θέματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας. Οι δηλώσεις και οι υπερβολές στο θέμα των ταυτοτήτων πιστεύω ότι κάνουν κακό στην εικόνα της χώρας και το σοβαρότερο είναι ότι διχάζουν τους Ελληνες. Θα έλεγα ότι ακόμη και το θέμα της συλλογής υπογραφών είναι άστοχο. Τι σημαίνει "μαζέψαμε 2,5 εκατομμύρια υπογραφές", όταν είναι γνωστό σε όλους μας ότι είμαστε πάνω από 10 εκατομμύρια Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι. Επομένως, η επιμονή σε αυτό το θέμα νομίζω ότι είναι λάθος. Για να μην πω και την ιστορική φράση "είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος".

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, που σχολίασε το ζήτημα αυτό, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας -μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα τεθεί στη Βουλή έτσι ή αλλιώς- είχαμε και μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη, χθες, στο Κοινοβούλιο, ο οποίος άσκησε κριτική και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στην Αρχή Δαφέρμου. Επ` αυτού έχετε κάτι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχετε δίκιο. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες επ` αυτού στη Βουλή, κάνοντας κριτική και στην απόφαση της Δικαιοσύνης. Επίσης, ήταν επιθετικός όσον αφορά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.. Πρέπει να επαναλάβω και να πω ότι η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει, αλλά σέβεται, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τους θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης παγίως περιφρονεί και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τους θεσμούς. Είναι ίδιον της πολιτικής του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Λαλιώτη, που σχολιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύει για την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει «περάσει γενιές δεκατέσσερις» το Συμβούλιο Επικρατείας. Γι αυτό λέω! Ισχύει και γι αυτόν ή δεν ισχύει γι αυτόν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεστε ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει βγει ανοικτά ο κ. Λαλιώτης και έχει καταγγείλει το Συμβούλιο Επικρατείας για τις αποφάσεις του πέντε- δέκα φορές, τουλάχιστον, τον τελευταίο καιρό. Εσείς λέτε, δεν τις σχολιάζετε. Ο κ. Λαλιώτης είναι εκτός κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σ` αυτή την περίπτωση νομίζω ότι κάθε ένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ξανά ή με διαφορετικό τρόπο. Επομένως;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο κ. Λαλιώτης δεν προσφεύγει. Καταγγέλλει το Συμβούλιο Επικρατείας μονίμως. Δεν γνωρίζετε τι κάνει τις τελευταίες ημέρες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το έχω ακούσει αυτό. Αλλα έχω ακούσει να λέει ο κ. Λαλιώτης. Και αυτά που λέει, απαντώντας στη Ν.Δ., είναι πολύ σωστά. Τα λέει εξαιτίας της στάσης που τηρεί για το θέμα του Αεροδρομίου και γενικώς για τα μεγάλα έργα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα για το Συμβούλιο Επικρατείας και όχι για τα μεγάλα έργα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι όπως τα λέτε. Και για να το πάμε παρακάτω το θέμα, μια και το αναφέρετε, επειδή ακούω και σχετικές δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη, όπως και άλλων στελεχών της Ν.Δ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το Συμβούλιο Επικρατείας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για το Αεροδρόμιο και για τον κ. Λαλιώτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο αυτό το θέμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι άλλο, αλλά είναι εξίσου σπουδαίο. Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι οι απρέπειες αυτών των δηλώσεων απέναντι στον κ. Λαλιώτη και απέναντι στην κυβέρνηση, καταδεικνύουν αιφνιδιασμό για τη Ν.Δ., σπασμωδικές κινήσεις και κυρίως μικροψυχία. Και όλα μαζί απουσία πολιτικής, έλλειψη κοινής λογικής, απέναντι σε έργα που είναι τόσο κρίσιμα για την πατρίδα μας και αλλάζουν την όψη της Ελλάδας συμπεριλαμβάνοντάς μας στη χορεία των σύγχρονων κρατών. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. -δεν ξέρω αν το καταλαβαίνει η ίδια- αλλά είναι απλώς θεατής του έργου της κυβέρνησης και μάλιστα κακός θεατής.

ΤΑΚΙΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η επιμονή στη συλλογή υπογραφών για τις ταυτότητες «είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος». Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσουκάτο, που επιμένει να συγκεντρώνει υπογραφές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας τους πενήντα επτά, πενήντα οκτώ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησε ο κ. Ρέππας χθες για το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που αφορά τη Βουλή, τους βουλευτές. Σας παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΤΑΚΙΣ: Για εσάς είναι λάθος η επιμονή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ αρχήν, όταν ένα θέμα έρχεται και επανέρχεται, πολλές φορές χάνει το στόχο του, πέρα από το ότι μπορεί να παρεξηγηθεί.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης είπε σε σχετικές δηλώσεις του ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα, αλλά όχι ένας απλός ανασχηματισμός και υποστήριξε ότι «αυτό πρέπει να το δούμε στο Συνέδριο». Εθεσε και χρονικά όρια, δηλαδή, μέχρι το Μάρτιο του 2002. Πώς το σχολιάζετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης είναι Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και μιλάει για το Συνέδριο και για τα εσωτερικά θέματα του κόμματός μας. Στην αίθουσα αυτή δεν σχολιάζουμε δραστηριότητες του κόμματος. Εδώ, σχολιάζουμε τα της κυβέρνησης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε, επίσης, ότι «πρέπει να δουλέψουμε, γιατί η εικόνα που έχουμε σήμερα, μπορεί και να μην είναι αναστρέψιμη, αν δεν στρωθούμε στη δουλειά».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό δεν το λέει μόνον ο κ. Σκανδαλίδης, το λέμε όλοι μας. Απηχεί τις απόψεις όλων μας, ότι πρέπει να δουλεύουμε. Και αυτό κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σκανδαλίδης, εκτός από Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι και βουλευτής, που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Συνεπώς, έχει λόγο και για το πως πορεύεται η κυβέρνηση. Δεν έχει λόγο δυσαρέσκειας. Λέει, όμως, ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και μάλιστα όχι απλός, για να δουλέψουμε ακόμα καλύτερα. Η κυβέρνηση, εσείς δηλαδή που είστε εκπρόσωπός της, το σχολιάζετε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης γνωρίζει ότι τον ανασχηματισμό τον κάνει ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό λέει, να κάνει ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ωραία. Να το πει στον Πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ανασχηματισμός δεν γίνεται. Ούτε ενόψει υπάρχει ανασχηματισμός, αν είναι αυτή η ερώτησή σας και τη θέτετε πλαγίως. Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Η αυριανή ενημέρωση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο..


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 March 2001 - 18:11:53 UTC