Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Σε λίγο, στη 1.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Γιαννίτση.

Αύριο στις 10.15 το πρωί, θα δεχθεί τη Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", στα Σπάτα. Στις 7 το απόγευμα θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ, ενόψει και της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Την Τετάρτη στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα τον ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η συνάντηση αυτή μεταξύ των δύο ανδρών είναι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, κάθε μήνα. Στις 12.30 θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στις 7 το απόγευμα θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Γιαννίτση και Νίκο Φαρμάκη, αντίστοιχα.

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει, με διευρυμένη σύνθεση, η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή θα λάβει μέρος στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή. Επιφυλάσσομαι να σας ανακοινώσω, μέχρι την Τετάρτη, τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει. Αργότερα, θα δεχθεί τον κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο τον επικεφαλής του "Συνήγορου του Πολίτη".

Το Σάββατο γνωρίζετε ότι οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εδώ υπηρεσίες της, εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για να τιμηθεί η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς συμπληρώνονται περίπου 20 χρόνια. Θα μιλήσουν στην εκδήλωση αυτή ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πρόντι. Επίσης, θα έχουν ιδιαίτερη συνομιλία, μετά την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Την επόμενη εβδομάδα οργανώνεται στην Αθήνα οικονομικό συνέδριο. Με την ευκαιρία του συνεδρίου, θα είναι εδώ ξένοι ηγέτες και έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών του Πρωθυπουργού μαζί τους. Θα μιλήσουμε γι αυτά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Σύνοδος Κορυφής στη Στοκχόλμη. Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη Σύνοδος, γιατί η Ε.Ε. αναζητεί τους δρόμους για να φτάσει στην οικονομική ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία, με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η προσπάθεια που γίνεται είναι στις συνθήκες της νέας οικονομίας να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα εξασφαλίζει σε κάθε χώρα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα πλήρη και ποιοτική απασχόληση. Η αναζήτηση αυτή των ηγετών της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Μετά τη Λισσαβόνα η ανάδειξη των θεμάτων αυτών, σε αυτή τη Σύνοδο στη Στοκχόλμη και η συστηματική ενασχόληση των ηγετών των χωρών με τα θέματα αυτά, δείχνουν ότι η Ευρώπη, πραγματικά, βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν, τελευταία, το κυβερνών κόμμα να είναι πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία; Μήπως πρέπει να βιαστεί ο Πρωθυπουργός να κάνει κάποιες αλλαγές για να αναστρέψει το κλίμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ένα κόμμα το οποίο κερδίζει πάλι και πάλι τις εκλογές, μία κυβέρνηση η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη θητεία της και κατορθώνει πάντοτε να φτάνει με επιτυχία στους στόχους της, λογικό είναι να μην ανησυχεί, αλλά λογικό και αναμενόμενο από εσάς πρέπει να είναι ότι δεν εφησυχάζει, δεν επαναπαύεται. Η προσπάθειά μας είναι διαρκής. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις των πολιτών μια ορισμένη στιγμή. Δεν δημιουργούν οποιαδήποτε δέσμευση οι απαντήσεις που δίνει ο πολίτης. Οι απαντήσεις αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές σε μια άλλη χρονική περίοδο. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, ώστε την κρίσιμη στιγμή που θα κριθούμε από αυτόν, στις εκλογές δηλαδή, να είμαστε και πάλι νικητές. Θέματα αλλαγών δεν τίθενται έτσι όπως εσείς τα υπονοείτε στην ερώτησή σας. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να έχετε υπόψη σας -το γνωρίζετε άλλωστε- είναι τούτο: Πάντοτε το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγών, ένα κόμμα μεταρρύθμισης, γι αυτό κατορθώνει να διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, να έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με το λαό της χώρας μας και γι αυτό να επικρατεί στις εκλογικές αναμετρήσεις και να κυβερνά.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Για το ίδιο θέμα από μια άλλη παράμετρο. Επειδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον της κοινής γνώμης, κοντά στο 71%, δεν ικανοποιείται από την πολιτική της κυβέρνησης και επειδή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν τελευταία για αλλαγή πολιτικής, θεωρείτε πώς θα πρέπει να υπάρξει αυτή η αλλαγή πολιτικής για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα. Βεβαίως, πάντοτε, όταν κάνουμε επιλογές για συγκεκριμένα θέματα, αντιλαμβάνεστε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα που αποφασίζουμε, χρειάζεται να περάσει ένας ορισμένος χρόνος. Αυτό που έχει σημασία -και αυτό επιδιώκουμε εμείς- είναι να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας. Να μην είμαστε απλώς ευχάριστοι. Θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, βεβαίως, αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Κυρίως θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Η προσπάθεια που κάνουμε -επαναλαμβάνω- έχει ορίζοντα τετραετίας. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική που έχουμε συμφωνήσει με τον ελληνικό λαό, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλοί, στο πλαίσιο τέτοιων δημοσκοπήσεων, δεν παίρνουν θέση, δεν συμμετέχουν, δεν απαντούν, ενώ όσοι συμμετέχουν δηλώνουν την πρόθεση ψήφου, την οποία θα έδιναν, αν γίνονταν εκλογές. Οι περισσότεροι όμως, ακόμη και αυτοί που δεν απαντούν στο πλαίσιο των ερωτήσεων για την πρόθεση της ψήφου τους, βλέπετε ότι ερωτώμενοι για το ποιος είναι αυτός που κατά τη γνώμη τους θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, απαντούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Γιατί, είναι προφανές ότι είναι το κόμμα που επιλέγουν να ψηφίσουν οι ίδιοι στις επόμενες εκλογές. Όλα έχουν μια εξήγηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου με τις οποίες ουσιαστικά έτεινε χείρα βοηθείας ή χείρα φιλίας προς την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Τσακμάκογλου στην ουσία ήταν αρνητικός και απαίτησε πρώτα αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Πώς απαντάτε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε με σύνεση και λογική. Μίλησε με ευθύνη για το μέλλον της χώρας μας και το μέλλον των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Είναι σε άλλο μήκος κύματος, σε διαφορά φάσης -θα έλεγα- οι αντιδράσεις των αξιωματούχων της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τα θέματα που έθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος θα πρέπει η Τουρκία να τα δει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιληφθεί πού, μεταξύ των άλλων, οφείλει η Ελλάδα την επιτυχή πορεία της τα τελευταία χρόνια. Στο ότι ακολουθούμε μια πολιτική η οποία είναι λογική, ρεαλιστική και σύμφωνη με τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα των λαών της ευρύτερης περιοχής.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιός είναι ο λόγος που υπαγορεύει συνάντηση δύο φορές του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιαννίτση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός επιλέγει τις συνεργασίες του με βάση την ατζέντα των θεμάτων, που ο ίδιος έχει ιεραρχήσει, για να τον απασχολήσουν μια ορισμένη περίοδο. Αυτή την περίοδο, γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Λογικό είναι ο Πρωθυπουργός να έχει συνεργασίες με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συνέχεια της ερώτησης του κ. Κωνσταντινίδη. Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει επισήμως στην Τουρκία ζήτημα αμοιβαίας μείωσης στρατευμάτων και κονδυλίων για τους εξοπλισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θέτει κανένα θέμα σε οποιονδήποτε άλλον. Καλεί όλους να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τα συμφέροντά τους, αλλά πάντοτε βέβαια στο πνεύμα και το γράμμα του Διεθνούς Δικαίου, όσον αφορά τις διακρατικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα, είναι εσωτερικό θέμα οι προτεραιότητες που θέτει κάθε κράτος, στο πλαίσιο της πολιτικής του. Εμείς, ακολουθούμε μια πολιτική, η οποία από τα πράγματα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Γιατί, με τη στάση μας αυτή, με τις επιλογές μας, από τη μια έχουμε διασφαλίσει την αμυντική επάρκεια της χώρας και μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Από την άλλη, συνεχίζουμε τη συστηματική και επιτυχή προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας για όλους τους πολίτες. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε και καλό είναι το παράδειγμά μας να το μιμηθούν και άλλες χώρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπονοείτε ότι μονομερώς τουλάχιστον η Ελλάδα θα μειώσει τα κονδύλιά της, όσον αφορά τους εξοπλισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων έχουν αντιμετωπίσει, κατά περιόδους, συγκεκριμένα θέματα και έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα θέματα αυτά και για το συγκεκριμένο. Αλλωστε την Πέμπτη, όπως σας ανακοίνωσα, θα συζητήσουμε τα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ακουστούν διάφορες απόψεις, αλλά βεβαίως είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε άλλο αυτή την ώρα. Εμείς έχουμε αποφασίσει, μεταξύ των άλλων, και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και η απόφαση αυτή παραμένει ισχυρή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Τουρκία απαιτεί αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και από την άλλη μεριά, όταν μιλάμε για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, εκεί πλέον είναι ανένδοτη, δεν κουνάει από τη θέση της.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι και μόνο η ερώτησή σας αποτελεί απαντητικό σχόλιο. Δεν χρειάζεται να σχολιάζω και να απαντώ σε τέτοιου είδους θέματα που θίγονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, γιατί γνωρίζετε ότι, όπως είπα, είναι σε άλλο μήκος κύματος, είναι τελείως διαφορετική και πάντως απολύτως λανθασμένη η κατεύθυνση της Τουρκίας να θέτει τέτοια θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σύμφωνα με ορισμένες δηλώσεις του κ. Γιαννίτση, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι` αυτό το σχέδιο δράσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός -ας μου επιτραπεί αυτή η λέξη- το να καταρτίζουμε ένα σχέδιο δράσης για την απασχόληση. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατ` επανάληψη, ο Πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς έχει αντιμετωπίσει αυτή την πτυχή της πολιτικής μας, δηλαδή τη δημιουργία ενός ιστού κοινωνικής προστασίας. Μιλούμε για ένα δίχτυ κοινωνικής πολιτικής που αφορά τους αδύναμους, αυτούς που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Η συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, πιστεύω ότι, μεταξύ των άλλων, θα αναφερθεί και σε αυτή την πτυχή, γιατί η υποβοήθηση εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που είναι ασθενείς και έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής μας. Αρα, λοιπόν, η πολιτική μας είναι αυτή που γνωρίζετε: Είναι πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα πολιτική, η οποία, με αντισταθμιστικά μέτρα, οδηγεί στην εξυπηρέτηση, ανακούφιση και υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί δεν δεχόσαστε αυτή την πρόταση των 56-57 βουλευτών της παράταξής σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μη θέτετε έτσι την ερώτηση, γιατί δεν υπάρχει ούτε αποδοχή, ούτε απόρριψη. Αυτό που ζητά η κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό, είναι ακριβώς, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της, πώς με συγκεκριμένα μέτρα θα ανακουφίσει αυτούς που έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχουμε μιλήσει, εδώ και πολύ καιρό. Θα έλεγα αμέσως μετά τις εκλογές. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι η πολιτική αυτή που είναι δεδομένη απαιτεί εξειδικεύσεις, απαιτεί μέτρα σε επιμέρους τομείς, πράγμα το οποίο μένει να αποφασιστεί και θα γίνει την επόμενη περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και η πρόταση αυτή του κ. Τσουκάτου, το ίδιο δεν λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, υπάρχει μια πολιτική αρχή. Οσον αφορά την αρχή, συμφωνούμε όλοι. Δεν παρακολουθήσατε την απάντησή μου. Είπα ότι η αρχή είναι δεδομένη. Η κοινωνική πολιτική δεν αμφισβητείται, είναι γνωστή. Αυτό το οποίο μένει είναι η ολοκλήρωση επιμέρους πτυχών αυτής της πολιτικής με μέτρα τα οποία εξειδικεύουν την αρχή αυτής της πολιτικής. Αρα, λοιπόν, το θέμα αυτό παραμένει πάντοτε επίκαιρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννίτσης πήρε αυτές τις προτάσεις των Αγγλων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ακόμη περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης αυτή η έκθεση. Πιστεύω ότι είναι θέμα αυτής της περιόδου. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες η έκθεση θα είναι στα χέρια του αρμόδιου υπουργού και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης στο πλαίσιο συνεδρίασης των Οργάνων της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί δύο φορές τον κ. Γιαννίτση και είπατε ότι και η Κυβερνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα; Δεν θα τις έχουν αυτές τις προτάσεις; Τι θα συζητήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε γι` αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή που συζητούμε. Σας είπα ότι είναι θέμα αυτών των ημερών. Πράγματι, αυτές τις ημέρες αναμένεται από το βρετανικό Οίκο, με τον οποίο η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο έχει συνάψει συνεργασία, η έκθεσή του για το συγκεκριμένο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 March 2001 - 17:05:09 UTC