Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο γειτονικό κράτος της FYROM. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Εχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Είμαστε σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Όπως γνωρίζετε, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον επισκέπτεται τη χώρα μας και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, κυρίως αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ θα πρέπει να τύχει εφαρμογής και στις πλευρές εκείνες, όπου αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Γι αυτό, οι δυνάμεις της KFOR πρέπει να εντείνουν την προσπάθειά τους, ώστε να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο αποκλεισμός των δυνάμεων του UCEKA δεν έχει επιτευχθεί, η φύλαξη και ο έλεγχος των κοινών συνόρων δεν γίνεται στο βαθμό που είναι απαραίτητο, αν και αυτά είναι στοιχεία του προαναφερθέντος ψηφίσματος. Πιστεύουμε ότι η πολιτική θέση που έχει πάρει η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς οργανισμοί, όλες οι κυβερνήσεις για το θέμα αυτό, αποτελούν μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην επιτραπεί η εξάπλωση της κρίσης αυτής, πράγμα που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στο γειτονικό κράτος και ίσως στην ευρύτερη περιοχή.

Επαναλαμβάνω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται. Και βεβαίως, είμαστε και θα είμαστε παρόντες, όπου χρειαστεί, προκειμένου να συμβάλουμε στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση.

Γνωρίζετε, ότι σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση αυτή είναι πολύ σημαντική. Εχετε ήδη στη διάθεσή σας την ομιλία του Πρωθυπουργού. Εχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις εργασίες της Συνόδου και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρόμπερτσον τι ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόμπερτσον έχει προβεί σε δηλώσεις, μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ακολουθεί συνάντησή του και με τον Πρωθυπουργό. Η θέση που έχει διατυπώσει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, είναι και θέση της Συμμαχίας. Είναι θέση αποδοκιμασίας αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από εξτρεμιστικές ομάδες. Επίσης είναι θέση, η οποία με κάθε τρόπο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως ένα εκ των ων ουκ άνευ στοιχείων για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η διατήρηση των συνόρων που έχει σήμερα το γειτονικό κράτος. Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, έχουμε πει κατ` επανάληψη, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και της δικής μας πολιτικής, αλλά είναι η βάση και της πολιτικής της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας ζήτησε να συμμετέχουμε με στρατιωτικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Δεν φαίνεται πως επίκειται η συγκρότηση μιας τέτοιας δύναμης και η αποστολή της στο γειτονικό κράτος. Θυμίζω ότι περίπου 45.000 άνθρωποι στελεχώνουν τις δυνάμεις της ΚFOR που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις αυτές είναι αρκετές. Πρέπει να εντείνουν την προσπάθειά τους, προκειμένου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σε περίπτωση που συγκροτηθεί αστυνομική δύναμη η Ελλάδα θα συμμετάσχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα η συγκρότηση και η αποστολή στο γειτονικό κράτος μιας τέτοιας δύναμης, είτε στρατιωτικής, είτε αστυνομικής, από άλλες χώρες. Αυτό το οποίο έχει σημασία -το δήλωσα, άλλωστε, έστω και εμμέσως- είναι τούτο: Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες και εφόσον ληφθεί μια σχετική απόφαση να ενισχυθούν οι δυνάμεις της KFOR, να συγκροτηθεί μια κάποια άλλη δύναμη, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα τότε και ασφαλώς θα είμαστε παρόντες και συμμέτοχοι. Αλλά, τέτοιο θέμα δεν τίθεται, τουλάχιστον τώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή σταθερή πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να υπάρχει πάντα απόφαση του ΟΗΕ, θα θέσει η Ελλάδα αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφάλειας για συγκρότηση τέτοιας δύναμης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Δεν έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση. Εμείς δεν θέτουμε, αυτή την ώρα, τέτοιο θέμα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσει το ρόλο της η KFOR, με βάση τα όσα περιέχονται στο ψήφισμα 1244, αλλά βεβαίως, γενικότερα δραστηριοποιούμενη στην περιοχή σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να αντιμετωπίσει, δηλαδή, αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες των Αλβανών εξτρεμιστών. Γνωρίζετε, επίσης, ότι τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά και από δική μας πρωτοβουλία, έχει κληθεί, προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Κερίμ, όπως επίσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Στοκχόλμη στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα συζητηθεί και αυτό το θέμα, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης την οποία αποδέχθηκε η σουηδική Προεδρία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες δεν μας τα είπατε όλα εδώ για το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποφασίσατε δημόσια έργα να προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου ή ακύρωσης από το Συμβούλιο Επικρατείας; Εγινε κάποια τέτοια πρόταση και πρόκειται να το βάλετε στο Σύνταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία τέτοια συζήτηση δεν έγινε. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το θέμα που, κατά καιρούς, έχει προκύψει, όταν αυτοί οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν να εξασφαλίσουν υπέρ των συμφερόντων τους ένα διαγωνισμό, προσφεύγουν στο Δικαστήρια, χρησιμοποιώντας τα όποια ένδικα μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό είναι δικό τους αναφαίρετο δικαίωμα. Αλλά, γνωρίζετε, επίσης ότι με σχετικά πρόσφατο νόμο παρέχεται δικαστική προστασία σε όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν θιγεί τα συμφέροντά τους, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να τα διεκδικήσουν. Το πλαίσιο που ισχύει σήμερα είναι ικανοποιητικό, αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 March 2001 - 14:05:19 UTC