Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Μ. Βρετανία. Από το πρόγραμμά του επισημαίνω το δείπνο εργασίας, το οποίο παραθέτει αύριο το βράδυ στις 7.30, στον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνυ Μπλερ.

Στο τέλος της εβδομάδας, γνωρίζετε ότι στη Στοκχόλμη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Η Σουηδία ασκεί την προεδρία γι αυτό το εξάμηνο. Η Σύνοδος θα έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των θεμάτων που για πρώτη φορά τέθηκαν στην ατζέντα της Ε.Ε., κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα. Επίσης, θα αντιμετωπίσει και άλλα θέματα επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων, την κρίση στη γειτονική ΠΔΓΜ.

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω σε μια ερώτηση που μου τέθηκε γραπτώς, πριν από λίγο, από τον κ. Κοέν. Η ερώτηση είναι η εξής: "Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στην παρατήρηση του Αρχιεπισκόπου ότι ο παγκόσμιος εβραϊσμός φταίει για το θέμα των ταυτοτήτων;" Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη, την έχω δώσει άλλωστε πολλές φορές: Σε ένα διοικητικού χαρακτήρα θέμα, όπως είναι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξορθολογισμό της όλης διαδικασίας, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να περιορίζεται η άσκηση των δικαιωμάτων του με την αναγραφή διαφόρων στοιχείων που δεν αφορούν την αναγνωρισιμότητά του, αλλά τις πεποιθήσεις του. Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι κατά καιρούς διατυπώνονται από πολλές πλευρές για το θέμα αυτό είναι παντελώς ανυπόστατοι. Ασφαλώς, είναι εκτός πραγματικότητας το ότι κάποιοι άλλοι επέβαλαν αυτή την επιλογή. Πιστεύω ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός, πέραν του ότι είναι απολύτως ψευδής, προκαλεί προβλήματα και στη διεθνή εικόνα της χώρας, δοθέντος ότι μεταξύ των άλλων θέτει σε αμφισβήτηση τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πώς σχολιάζετε το ντοκυμαντέρ του BBC που μεταδόθηκε χθες για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, όπου ισχυρίζεται ότι η αποτυχία στην αντιμετώπισή της οφείλεται σε έλλειψη βούλησης των πολιτικών και λέει ακόμη ότι τα μέλη της "17Ν" έχουν την προστασία βετεράνων του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόκειται για μια απολύτως αυθαίρετη κατασκευή. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ένα χαρακτήρα παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. Το συγκεκριμένο θέμα -γνωρίζετε πολύ καλά- απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, και της Μ. Βρετανίας. Είναι λυπηρό το φαινόμενο να ασκείται κριτική για το ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, που αυτό είναι πράγματι αληθινό. Αλλά η κριτική αυτή φτάνει μέχρι του σημείου να δικάζονται προθέσεις και περίπου να χρεώνεται στην ελληνική κυβέρνηση, στην Πολιτεία, ότι δεν επιθυμεί την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Συνιστά αθλιότητα, να ισχυρίζεται κάποιος κάτι τέτοιο. Είναι επίσης να απορεί κανείς πώς ένας σταθμός με αυτό το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία, φτάνει σε αυτή την παρουσίαση προγράμματος με τέτοιο τρόπο που πέρα από το να παραπληροφορεί, όχι μόνο δεν βοηθάει στην ευόδωση των προσπαθειών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, αντιθέτως δυσχεραίνει, θα έλεγα, την προσπάθεια αυτή, γιατί δημιουργεί σύγχυση. Λυπούμαστε πάρα πολύ για τέτοιου είδους δημοσιεύματα ή προγράμματα που δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. Αυτές οι αθλιότητες πρέπει να σταματήσουν. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο επιδιώκει εκείνος που χρησιμοποιεί τέτοια μέσα, το βέβαιο είναι πάντως ότι αυτό που επιδιώκει δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναφέρεται ως κεντρικός στόχος: Η αντιμετώπιση και η εξάλειψη της τρομοκρατίας. Καμία σχέση με αυτό. Όλα τα άλλα τα αφήνω στη δική σας κρίση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, σε σχέση με την κρίση στην ΠΓΔΜ, πέρα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο, έχει κατά νου να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες όπως π.χ. ενημέρωση του Κοινοβουλίου για την κρίση; Και δεύτερον ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενες συνταγματικές αλλαγές στο εσωτερικό των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γειτονικό κράτος είναι κυρίαρχο κράτος και θα αντιμετωπίσει με τις δικές του διαδικασίες και με τις δικές του δυνάμεις την κρίση που έχει ξεσπάσει. Εμείς είμαστε παρόντες σε όλες τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., οι Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. συζητούν και αυτό το θέμα, με την παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών του γειτονικού κράτους κ. Κερίμ. Πιστεύουμε ότι η KFOR είναι η δύναμη η οποία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, να εφαρμόσει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ που δεν έχει εφαρμοστεί. Μεταξύ των άλλων, το ψήφισμα αυτό προβλέπει τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Ετσι αποδεικνύεται στην πράξη, από τις μετέπειτα εξελίξεις. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να ενισχυθεί πολιτικά η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους -και πιστεύω ότι αυτή την πολιτική υποστήριξη την έχει απολύτως από τη διεθνή κοινότητα- και ταυτόχρονα θα πρέπει οι δυνάμεις που η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταστήσει στην περιοχή, στο πλαίσιο της KFOR, να ασκήσουν το ρόλο τους με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτών των φαινομένων. Φαινομένων τα οποία οδηγούν σε ρευστότητα και αστάθεια για την ευρύτερη περιοχή.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς τα εξειδικευμένα, πρόκειται να ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο@;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο των διαδικασιών του το γειτονικό κράτος. Εμείς είμαστε παρόντες -το είπα και αυτό- στις διεθνείς διαβουλεύσεις. Άλλο θέμα δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποια είναι η ατζέντα της συνάντησης Σημίτη-Μπλέρ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση των θεμάτων γενικού και διμερούς ενδιαφέροντος. Οι δύο ηγέτες έχουν, στο πλαίσιο της Ε.Ε., πολύ καλή συνεργασία και στενή επικοινωνία. Κρίθηκε σκόπιμο και από τις δύο πλευρές να συναντηθούν αυτή την περίοδο και να συνομιλήσουν για θέματα διμερούς, αλλά και ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Και αυτό θα γίνει αυτές τις ημέρες στη Μ. Βρετανία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα συμπεριληφθεί και το θέμα της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν θέτει κάποιος, όταν είναι γνωστό ότι αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών, εδώ και πολύ καιρό. Η κοινή βούληση έχει εκφραστεί για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της τρομοκρατίας. Αλλωστε, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αυτό, αφορά όλον τον κόσμο. Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης εκεί που υπάρχει συμφωνία. Η συζήτηση προκαλείται όταν διαπιστώνεται διαφωνία μεταξύ των πλευρών που συζητούν. Αλλά, βεβαίως, σε μια τέτοια επικοινωνία μπορεί να θέσει όλα τα θέματα, οποιοσδήποτε συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για το ενδεχόμενο υποδοχής προσφύγων από τα βόρεια σύνορά μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα του κύματος προσφύγων, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης αντιμετωπίστηκε, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Είχαν ληφθεί, κατ αρχήν, κάποιες αποφάσεις, που συνιστούν και ένα πλαίσιο, για το πώς μπορεί η Διεθνής Κοινότητα να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς, όπως και οι άλλες χώρες, δεν βλέπουμε πιθανό να έχουμε εκδήλωση ενός τέτοιου κύματος προσφύγων και προς τη δική μας περιοχή. Απλώς, μπορώ να πω ότι έχουμε αύξηση των αιτήσεων που υποβάλλονται στο Προξενείο μας για την εξασφάλιση αδειών εισόδου στη χώρα μας. Αλλά, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ρωτάτε εσείς. Το λέω αυτό για να μη γίνει οποιαδήποτε σύγχυση. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε. Εφόσον, βεβαίως, η κατάσταση έχει τέτοια στοιχεία, τα οποία οδηγούν και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να είστε σίγουροι ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και σε συνεννόηση απευθείας με την κυβέρνηση του γειτονικού κράτους, θα λάβουμε κι εμείς τα μέτρα μας, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Τέτοιο θέμα, όμως, δεν χρειάζεται τώρα να το αντιμετωπίσουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Με δεδομένο, όπως είπατε, ότι η ΚFOR δεν εφαρμόζει πλήρως το ψήφισμα 1244, η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις μονομερείς συμφωνίες που έχει με τη ΠΓΔΜ, η οποία ζητάει ενεργοποίηση και βοήθεια και σε ανθρώπους και σε υλικό..

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε θέσει σε εφαρμογή αυτές τις συμφωνίες τις τηρούμε και είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία συμφωνούμε και υπογράφουμε. Γνωρίζετε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο κρατών, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αποστείλει υλική βοήθεια και υποστήριξη στο γειτονικό κράτος, πράγμα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, εφόσον αυτό χρειάζεται.

ΓΡΟΜΑΝ: Θα αναφερθώ σε ένα σχόλιό σας, στην πρώτη ερώτηση. Είπατε ότι είναι λυπηρό το να υπάρχει κριτική για το ότι δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που είναι αλήθεια. Τι αποτελέσματα αναμένατε, πέρσι τον Ιούνιο, όταν άρχισαν οι έρευνες και η συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιάρντ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν ασκείται κριτική μόνο για το ότι δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πράγμα το οποίο είναι αλήθεια. Δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, το έχω δηλώσει, κατ επανάληψη, αυτό, δεν το λέω για πρώτη φορά. Αλλά, η κριτική εδώ φθάνει μέχρι του σημείου να δικάζονται προθέσεις: Κάποιοι να θεωρούν ότι εμείς δεν επιθυμούμε να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία. Γνωρίζετε ότι η τρομοκρατία είναι μια διεθνής μάστιγα. Από τη δική μας πλευρά γίνονται συντονισμένες προσπάθειες με τη συμμετοχή και τη συνεργασία, βεβαίως και των αρμοδίων υπηρεσιών των άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Αυτό που κάποιοι επιδιώκουν, όπως φαίνεται, είναι τούτο: Να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Μπορείτε μόνοι σας να συγκρίνετε τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, με το τι συμβαίνει σε άλλες μεγάλες χώρες, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αυτή είναι η αποστομωτική απάντηση που μπορεί να δοθεί, όσον αφορά αυτό το θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δημοσιεύονται πληροφορίες ότι στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται μια δημοσκόπηση -κατ άλλους δύο και τρεις- που καταγράφουν ραγδαία συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει στη διάθεσή του το αποτέλεσμα οποιασδήποτε δημοσκόπησης, είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο αυτή. Κατά τα άλλα, βεβαίως, γίνονται κατά καιρούς δημοσκοπήσεις. Εχουμε διατυπώσει μια πάγια θέση. Καλό είναι να κερδίζεις πρωτιές στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών, ακόμη καλύτερο όμως είναι να κερδίζεις την πρωτιά στις εκλογές. Εμείς αξιολογούμε τα αποτελέσματα των όποιων μετρήσεων τίθενται υπόψη μας. Αυτό, όμως, που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε αφοσιωμένοι, προσηλωμένοι στο έργο μας γιατί από αυτό θα κριθούμε για να κερδίσουμε τις εκλογές, όταν και πάλι κληθεί ο ελληνικός λαός να εκλέξει την κυβέρνησή του.

ΣΕΪΣΟΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι αυξημένος ο αριθμός αιτήσεων αδειών εισόδου, τις τελευταίες ημέρες, από τη FYROM και αν ναι πώς αντιμετωπίζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι πράγματι υπάρχει στο Προξενείο μας στα Σκόπια αύξηση των αιτήσεων για άδεια εισόδου στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω υπόψη μου τον συγκεκριμένο αριθμό. Η αύξηση αυτή, πάντως, δεν είναι τέτοια, ώστε να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε ένα οιονεί κύμα το οποίο δημιουργείται μεταξύ των πολιτών του γειτονικού κράτους που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται περί αυτού, είμαι κατηγορηματικός.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Γνωρίζετε φαντάζομαι την περιπέτεια δύο Ελλήνων πολιτών, που τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφοι, σας ερωτώ και ως υπουργό Τύπου, στην Ιορδανία. Επειδή τα όσα αποκαλύπτονται είναι μάλλον ανατριχιαστικά για όσα συνέβησαν εκεί, θα ήθελα να σας ρωτήσω οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν τις ιορδανικές για τη ζωή και τη δράση αυτών των δύο ανθρώπων στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να κάνω γνωστό -εσείς ίσως το γνωρίζετε- ότι την Παρασκευή το βράδυ έγινα δέκτης της πληροφορίας από την εφημερίδα στην οποία εργάζεστε, ότι έχουν συλληφθεί στην Ιορδανία οι δύο δημοσιογράφοι. Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας μας στην Ιορδανία, έκανε τις ανάλογες παραστάσεις. Πρέπει να πω ότι, τουλάχιστον στην αρχή, οι υπηρεσίες της Ιορδανίας δεν ήταν απολύτως ενήμερες για την τύχη των δύο συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι αυτή η στενή συνεργασία και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, οδήγησαν σε αυτό το τελικώς καλό αποτέλεσμα, να απελευθερωθούν αυτοί οι δύο συμπολίτες μας, οι οποίοι κρατούνταν για κάποιες ώρες και ανακρίθηκαν από υπηρεσίες της Ιορδανίας. Ασφαλώς, κάθε κράτος, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων που έχει θεσπίσει, ασκεί τα καθήκοντά του με τον τρόπο που εκείνο επιλέγει, όμως, τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Εχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για τους Ελληνες πολίτες εφόσον βρίσκονται σε μια άλλη χώρα. Αυτό το καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή και πιστεύουμε ότι συνυπολογίστηκε, συνεκτιμήθηκε για τις τελικές επιλογές που έκαναν οι υπηρεσίες της Ιορδανίας. Οι αρχές της Ιορδανίας είχαν υπόψη τους κάποια στοιχεία για έναν εκ των δύο, ο οποίος -γνωρίζετε- ότι ως δημοσιογράφος ασχολείται με τα θέματα της περιοχής και για μεγάλες περιόδους βρίσκεται σε αυτήν. Το πως συνέλεξαν αυτά τα στοιχεία είναι θέμα αυτών των υπηρεσιών. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι σε τέτοια θέματα έχουμε ευαισθησία και θα παραμένουμε σε αυτή τη θέση, κάθε φορά, που κάποιος πολίτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο ή δημιουργούνται περιορισμοί για την άσκηση των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Επειδή αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο και με δεδομένη την εμπειρία της περιόδου 1990-93 δεν ανησυχείτε μήπως τέτοια φαινόμενα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν πρόκειται για αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται σε αρμονία με τις προβλέψεις του Συντάγματός μας. Είναι -θα έλεγα- αποτύπωση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ 150 κρατών του ΟΗΕ, λίγους μήνες πριν, στη σύσκεψη του έγινε στο Παλέρμο. Αυτές οι ρυθμίσεις υπάρχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μάλλον στην πιο αυστηρή εκδοχή τους, στο νομικό πλαίσιο των άλλων χωρών της Ε.Ε. Η κριτική που ασκείται δεν δικαιολογείται, πιστεύουμε ότι προέρχεται από άγνοια. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τις επόμενες ημέρες, θα φωτίσει όλες τις πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε όταν κατατεθεί αυτό το κείμενο στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, να μην υπάρχουν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν σήμερα. Πρέπει να σας πω, πάντως, ότι αυτό το κείμενο δεν έχει καμία σχέση με το νόμο που ίσχυσε εκείνη την περίοδο στην οποία αναφερθήκατε. Και πάντως, γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών. Ενώ, ταυτόχρονα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες που έχουμε σήμερα, προκειμένου να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε: Να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την όποια παράνομη δραστηριότητα, είτε αυτή αναφέρεται στην τρομοκρατία, είτε στο δουλεμπόριο, είτε στην διακίνηση ναρκωτικών, είτε σε άλλους τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν πρόκειται για αντιτρομοκρατικό νόμο. Για ποιους το φτιάχνεται αυτό το νόμο. Για την τρομοκρατία δεν τον φτιάχνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή κάνατε αναφορά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Παίρνω μια αναφορά δικιά σας που αναφέρεται στην άγνοια των ανθρώπων που αντιδρούν σε αυτό το νομοσχέδιο και σας λέω ότι, πρώτον εδώ έχουμε να κάνουμε με προέδρους. Τον πρόεδρο π.χ. του Δικηγορικού Συλλόγου, με συγκεκριμένους εγκληματολόγους, όπως τον κ. Πανούση. Και, δεύτερον για ποια ευαισθησία μιλάμε όταν δεν υπάρχει μόνο το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, αλλά είναι και ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Και στα δύο θέματα έχω απαντήσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτή είναι ευαισθησία, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μεγάλη και αναγνωρίζεται από τον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 March 2001 - 14:05:11 UTC