Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Συνεχίζεται και σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στη Νίκαια. Το μεσημέρι, ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου. Εχουν συζητηθεί θέματα οικονομικά, κοινωνικά, εξωτερικής πολιτικής, τα θέματα της διεύρυνσης και των Βαλκανίων. Υπάρχει σχέδιο συμπερασμάτων, γι` αυτό το πρώτο μέρος της Συνόδου, το οποίο είναι γενικώς αποδεκτό.

Το απόγευμα, αρχίζει το δεύτερο μέρος των εργασιών της Συνόδου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά το μέλλον της Ευρώπης, κυρίως μετά τη διεύρυνσής της. Ως γνωστό, τα 15 μέλη πρόκειται, τα επόμενα χρόνια, να γίνουν 27, ίσως και παραπάνω. Η συζήτηση για τη συγκρότηση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, δηλαδή, το θεσμικό μέρος, η λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, θα αρχίσει το απόγευμα. Και η συζήτηση αυτή -που είναι βεβαίως πολύ ενδιαφέρουσα- φαίνεται ότι θα κρατήσει, όπως λέγεται, μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωινές της Κυριακής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ξαφνιάστηκε και κατά πόσο, η κυβέρνηση από την πρωτοβουλία του κ. Τσουκάτου, να φέρει ένα κείμενο ως πρόταση νόμου για τη βοήθεια των χαμηλοσυνταξιούχων ή ανθρώπων που έχουν εισόδημα κάτω από 600.000 σε αυτή τη φάση; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα, χθες στη Νίκαια, όπως επίσης και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υγείας. Για να μείνω, λοιπόν, σε αυτό που ρωτάτε, σας λέω ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Συμφωνείτε με την άποψη κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι ο κ. Τσουκάτος ήθελε να προλάβει κάποια κίνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για παρόμοια πρόταση στο εγγύς μέλλον;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω περαιτέρω σχόλια. Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα: Η κυβέρνηση δεν ήταν σε γνώση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν όντως βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, έστω και μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι υπήρξε ερώτηση, εδώ στο briefing πριν από λίγο καιρό, και ο κ. Ρέππας είχε πει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μου δίνετε την αφορμή, με την ερώτησή σας, να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δείξει κοινωνική ευαισθησία. Είναι δεδομένη. Οπως δεδομένη είναι και η σοβαρότητα, η προσοχή και η ευθύνη, με την οποία χειρίζεται τα οικονομικά θέματα. Οταν προωθούνται ή εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση τέτοια θέματα, τότε σημαίνει ότι είναι ώριμα και επεξεργασμένα στη λεπτομέρειά τους. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -στη χθεσινή δήλωσή του- ανέφερε ότι όντως έχει απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ το θέμα αυτό και ότι υπάρχει μια επεξεργασία η οποία συνεχίζεται. Δεν είναι της στιγμής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε πριν, ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι ο αιφνιδιασμός λειτούργησε θετικά ή αρνητικά προς τον ανάλογο κυβερνητικό σχεδιασμό; Τι ρόλο έπαιξε σε αυτό το γενικότερο σχεδιασμό που έχετε ως κυβέρνηση, ο οποίος δεν είναι της παρούσης, αλλά πάντως είναι μέσα στα σχέδιά σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πρόγραμμα της κυβέρνησης υλοποιείται απαρέγκλιτα, όπως το είχε αποφασίσει η κυβέρνηση. Επομένως, δεν παίζει κανένα ρόλο, ούτε αρνητικό, ούτε θετικό η χθεσινή ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει το πρόγραμμά της, το οποίο υλοποιεί και βεβαίως θα ολοκληρώσει.

ΣΩΚΟΣ: Αυτή η πρόταση νόμου των 50 ή 70 βουλευτών, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ερώτηση των 61 βουλευτών για την Ολυμπιακή. Αυτές οι μαζικές κινήσεις της συλλογής υπογραφών, ανησυχούν την κυβέρνηση; Πού τις αποδίδει ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι επηρεάζεστε από τις εντυπώσεις. Η ουσία είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση δεν φοβάται, εάν είναι αυτό που θέλετε να μάθετε. Από εκεί και πέρα, κάθε βουλευτής, στην κοινοβουλευτική διαδικασία, έχει προφανώς την ευθύνη αυτού που προτείνει και αυτού που υπογράφει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι δεν φοβάται η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με ρώτησε ο συνάδελφός σας, αν φοβάται η κυβέρνηση από την ενέργεια αυτή. Η απάντηση είναι ότι δεν φοβάται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φοβάται τους βουλευτές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, προφανώς. Τους βουλευτές της να φοβάται η κυβέρνηση; Τι είναι αυτά που λέτε;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον κ. Τσουκάτο, είναι μια από τις πάγιες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Γιατί, λοιπόν, να εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από αυτή την πρόταση και αν, εν πάση περιπτώσει, απαντήσει επίσημα η κυβέρνηση για το πότε σκέφτεται να εφαρμόσει κάτι τέτοιο, να υλοποιήσει μια τέτοιου είδους πρόταση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση είναι η μόνη, η οποία, δια στόματος του Πρωθυπουργού ή των υπουργών και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνει τις πρωτοβουλίες της, για την πολιτική της, την κατάλληλη στιγμή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία των βουλευτών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι κάθε βουλευτής, ασφαλώς κινείται μέσα σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει την ευθύνη των πρωτοβουλιών του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως είναι ένα "τρικ" εντυπωσιασμού από τον κ. Τσουκάτο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τι ρωτάτε τώρα; Μπορώ να σας απαντήσω, σε αυτό;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, θεωρείται, από όλες τις εφημερίδες, ως ηγέτης του κοινωνικού κινήματος των βουλευτών. Του είχαν δώσει το προσωνύμιο "στρατηγός", όταν ήταν δίπλα στον κ. Σημίτη. Τώρα, του έχουν δώσει το προσωνύμιο "Σπάρτακος". Μιας και είστε και Εκπρόσωπος και ποιητής, θα ήθελα την άποψη σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχήν, δεν σχολιάζω τα σχόλια των εφημερίδων. Και εδώ, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μιλώ για την κυβέρνηση. Επομένως και πολλά είπα!

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει και υλοποιεί το πρόγραμμά της. Και αποφασίζει και για το χρόνο. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι μια πίεση προς την κυβέρνηση η θέληση 70 και πλέον βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της με συνέπεια, πέρα από πιέσεις και ενέργειες, όπως αυτές στις οποίες αναφέρεστε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή του κ. Τσουκάτου εξόργισε τον Πρωθυπουργό. Αυτό ευσταθεί ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι συνάδελφοί σας που βρίσκονται στη Νίκαια μαζί με τον Πρωθυπουργό, πιστεύω, φαντάζομαι να είναι ενημερωμένοι σωστά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ζήτημα δεν είναι αν έχει θυμώσει ή όχι ο Πρωθυπουργός, αλλά αυτό που προέχει είναι να πράττει σωστά. Αυτό κάνει. Και αυτό έκανε και χθες με τις δηλώσεις του για το θέμα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, σε απογευματινή εφημερίδα, δημοσιεύονται πληροφορίες για το πόρισμα που αφορά το ναυάγιο του "Σάμινα" και γίνεται λόγος περί ευθύνης πληρώματος και έλλειψης σωστικών μέτρων στο πλοίο και ότι δεν έπρεπε να κριθεί αξιόπλοο και κατάλληλο. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, γιατί η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στη διαδικασία, η οποία έχει ανοίξει γύρω από το θέμα του ναυαγίου. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης, γύρω από τη δραστηριότητα αστυνομικών συνεργατών κυβερνητικών βουλευτών. Τον τελευταίο καιρό, σε όλα τα ΜΜΕ, υπάρχουν ονόματα αστυνομικών συνεργατών κυβερνητικών βουλευτών που έχουν αναμειχθεί σε διάφορες κακοποιές δραστηριότητες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω καθόλου αυτό το θέμα. Ο,τι, όμως, επισημαίνεται και ό,τι καταγγέλλεται, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο δρόμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, όμως, παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα μόνο σε κυβερνητικούς βουλευτές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο,τι και να παρουσιάζεται, όπου και αν παρουσιάζεται, που δεν είναι έννομο, υπάρχει ο νόμος και οι διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι κανείς εκτός νομικού πλαισίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απασχολεί τον Πρωθυπουργό που παρουσιάζονται αυτά σε κυβερνητικούς βουλευτές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου που κάνει λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα και πολιτικό αναχρονιστικό σύστημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος νομίζω κάνει ασκήσεις προθέρμανσης για τη δημιουργία, όπως αφήνεται να νοηθεί, πολιτικού κόμματος. Αλλά φοβάμαι ότι έχει τη συνήθεια να μιλά λίγο αφ` υψηλού. Ιδίως, όταν μιλά για δημοκρατικό έλλειμμα. Οταν θα κατέβει στον πολιτικό στίβο, φαντάζομαι ότι θα δείξει, μέσα στο κόμμα του, τη δημοκρατικότητα που τον διακρίνει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 December 2000 - 14:05:11 UTC