Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

Θα ξεκινήσω, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Θέλω να πω ότι καλό θα είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την ομιλία του Πρωθυπουργού, από όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την πορεία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία της οικονομίας δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται, ούτε από κραυγές, ούτε από ατομικές πρόσκαιρες επιδιώξεις. Χρειάζεται σταθερότητα στόχων, στρατηγική δηλαδή, αποφασιστικότητα και σύνεση. Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, όπως είχε την επιτυχία της ΟΝΕ, την περασμένη τετραετία, προχωρά και αυτή την τετραετία, χωρίς παρεκκλίσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας, στην εξυγίανση και την ανάπτυξη, για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Ελληνες πολίτες και για τις επόμενες γενιές.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να κάνω ένα σχόλιο σε μια δήλωση που έκανε χθες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής, σχετικά με την εταιρική σχέση. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αρνητής, από την πρώτη στιγμή, του περιεχομένου των συμπερασμάτων του Ελσίνκι, με μικροπολιτική και παλαιοκομματική διάθεση, υποστηρίζει στη χθεσινή του δήλωση ότι "ενός κακού -διάβαζε Συμφωνία Ελσίνκι- μύρια έπονται". Μπορεί να εύχεται, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής ή να προφητεύει, κατά απαράδεκτο βεβαίως τρόπο, μύρια κακά, που προέρχονται ή που θα προέρθουν από τη Συμφωνία αυτή, μήπως και επωφεληθεί έτσι και ο ίδιος και το κόμμα του. Αλλά, καλύτερα θα ήταν, αντί να είναι αρνητής των πάντων και εκτός χρόνου, να έπειθε τους ομολόγους του Ευρωπαίους, στα συντηρητικά κόμματα, γύρω από τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα ακολουθεί με σταθερότητα την πολιτική της, στο πνεύμα του Ελσίνκι. Θέλω να τονίσω ότι η εταιρική σχέση είναι πράξη. Δεν είναι ερμηνεία. Βάζει τα θέματα σε μια τροχιά, θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Και να προσθέσω ότι η Ελλάδα ακούγεται -και αυτό είναι γνωστό- στην Ευρώπη. Συμμετέχει και αναγνωρίζεται. Και αυτό, την ίδια στιγμή που, δυστυχώς, η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, παρουσιάζεται και είναι ανεύθυνος θεατής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, από ό,τι διαβάζω σήμερα. Θα γίνει στη Λάρισα. Εμφανίζει την Κύπρο ως εχθρική προς τη Συμμαχία, την Ελλάδα να μαστίζεται από τρομοκρατία και την Τουρκία την αναγορεύει σε μια πολυπολιτισμική χώρα. Εάν ισχύουν αυτά, πώς δέχθηκαν οι Ελληνες αξιωματικοί να συμμετάσχουν; Αν όχι, πείτε μας τι ακριβώς έγινε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτή είναι μία άσκηση επί χάρτου. Το πλαίσιο τέτοιων ασκήσεων, που γίνονται πολλές και σε όλες τις περιοχές -μία αντίστοιχη άσκηση με περίπου τα ίδια δεδομένα γίνεται στη Ρώμη- αναφέρεται σε μια εικονική πραγματικότητα. Επεξεργάζεται μετά, με ηλεκτρονικά μέσα, διάφορες εκδοχές. Είναι κάτι κοινό. Η Κύπρος δεν παρουσιάζεται ως εχθρική, αλλά ως φίλη χώρα. Και εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πρέπει για κάτι που γίνεται από το ΝΑΤΟ, συχνά-πυκνά.

Να σας αναφέρω, μιας και το έχω πρόσφατο, ότι προχθές το βράδυ παρακολούθησα στην τηλεόραση μία ταινία, όπου υπήρχε απαγωγή του Αμερικανού Προέδρου. Ας μην υπερβάλλουμε, λοιπόν, τώρα. Ασκήσεις γίνονται και παίρνονται χιλιάδες ενδεχόμενα. Οπως μιλάει για απειλή για τη Δημοκρατία. Αντίστοιχη άσκηση που γίνεται -όπως ήδη ανέφερα- στη Ρώμη, παρουσιάζει επίσης τη Ρώμη ως μία πόλη όπου γίνονται τρομοκρατικές ενέργειες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο ο κ. Κεδίκογλου έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του. Μεταξύ άλλων, καταλογίζει κυρίως στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης σκανδαλώδεις, όπως είπε, διαδικασίες ανάθεσης κατασκευής του κτιρίου του Εφετείου και χαρακτήρισε το Γραφείο του Πρωθυπουργού "κέντρο διαπλοκής", όπου γίνονται όλα αυτά@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο κ. Κεδίκογλου είναι ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πώς αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομική κρίση που υπάρχει στην Τουρκία και αν ανησυχεί ότι θα έχει επιπτώσεις στον πολιτικό της ορίζοντα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, παρόλο που άκουσα σήμερα -δεν είμαι, όμως, σίγουρος- ότι το Χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε αισθητά. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την Τουρκία. Εμείς πιστεύουμε ότι ακριβώς η εταιρική σχέση και ο προσανατολισμός της Τουρκίας προς την Ευρώπη, είναι η λύση και αυτών των προβλημάτων. Αυτή είναι η άποψή μας: Ο εκσυγχρονισμός της Τουρκίας και η οικονομική ανάπτυξή της περνά και θα μπορούσε να περάσει -αυτό ευχόμαστε- από τη σχέση της με την Ενωμένη Ευρώπη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Σημίτης στην ομιλία του, είπε ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα γενικότερα και με τους "βολεμένους". Ποιοί είναι αυτοί οι "βολεμένοι";

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να κάνω ερμηνεία σε κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, χθες στην ομιλία του. Το γενικό, πάντως, μήνυμα είναι ότι η εξυγίανση που χρειάζεται η οικονομία, μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ, θέλει πράξη, θέλει αποφασιστικότητα και ότι σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Γιατί, η ανάπτυξη και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όλο τον ελληνικό λαό.

Γνωρίζετε ότι, σήμερα, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Είναι και αυτό μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης και αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, την τόνωση της απασχόλησης. Είναι ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε μετά από συζητήσεις, διάλογο. Και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σε αυτό.

Οπως γνωρίζετε, αύριο (7/12), υπάρχει στάση εργασίας που λήγει στις 15.00.

Σεβόμενος, λοιπόν, την απεργία, ήθελα να σας ρωτήσω τι θέλετε να γίνει με το briefing; Να γίνει στις 15.00 ή να μη γίνει καθόλου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Να μην γίνει briefing αύριο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως νομίζετε εσείς. Εμείς πάντως θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 December 2000 - 14:05:11 UTC