Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη. Είμαι σίγουρος ότι περάσατε καλά και ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία και στην περίοδο που ξεκινά τώρα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Στις 13.30 ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με τους Υπουργούς Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και τους Υφυπουργούς Χρήστο Πάχτα, Γιώργο Δρύ και Απόστολο Φωτιάδη, για θέματα οικονομικής πολιτικής, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 13.30, θα δεχθεί εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Χαρδούβελης. Και αυτή η συνάντηση γίνεται, ενόψει της ΔΕΘ. Το απόγευμα, στις 7, θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον Υπουργό Πέτρο Ευθυμίου και τον Υφυπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

Την Τετάρτη, στις 12.30, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η Διυπουργική Επιτροπή για την Ολυμπιάδα του 2004. Γνωρίζετε, ότι τις επόμενες ημέρες επισκέπτεται την Ελλάδα κλιμάκιο της ΔΟΕ, προκειμένου να συζητήσει με τους Ελληνες αρμόδιους τα θέματα προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνονται εφεξής Πέμπτη και όχι Παρασκευή, όπως γίνονταν έως τώρα. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή διαφόρων παραγόντων και στελεχών, σχετικά με θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός, όπως συνηθίζεται, θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, θα εκφωνήσει ομιλία οικονομικού, κυρίως, περιεχομένου και την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον ΟΗΕ, ενόψει της νέας χιλιετίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής και μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον, στις 6 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει με 14 ακόμη ηγέτες σε δείπνο, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον τρόπο της προοδευτικής διακυβέρνησης στο σύγχρονο κόσμο, θέματα που είχαν συζητήσει οι ηγέτες, στο πρόσφατο παρελθόν, στην ανάλογη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Βερολίνο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τον κ. Ρονγκ, που έρχεται την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση. Θα γίνει μόνο η συνεδρίαση της Τετάρτης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο κ. Ρονγκ θα συνεργαστεί με τους επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και όπως γνωρίζω θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

ΒΙΔΑΛΗ: Είναι σε εξέλιξη μια συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Μπορείτε να μας πείτε τα θέματα που τους απασχολούν κι αν έχουν σχέση και με τη σύσκεψη που θα γίνει για την Ολυμπιάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βρίσκεται, πράγματι, σε εξέλιξη αυτή η συνεργασία των δύο υπουργών, με αντικείμενο θέματα κοινής αρμοδιότητάς τους. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέπτεται αύριο, στο πλαίσιο των διμερών επαφών, την Αλβανία. Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του και θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Ένα θέμα, λοιπόν, που συζητείται στη σύσκεψη αυτή είναι η επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Αλβανία. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους δύο υπουργούς είναι η καθιέρωση ενός συστήματος επίσκεψης στα ελληνικά νησιά τουριστών προερχομένων από την Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να χρειάζονται βίζα. Είναι ένα καθεστώς το οποίο πιλοτικά έχει ισχύσει την τελευταία περίοδο. Ανταλλάσσονται διάφορες σκέψεις και αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να παγιωθεί αυτή η διαδικασία με τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Αυτή την ώρα δεν μπαίνω σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Πιστεύω, όμως, ότι το αίτημα που έχουν διατυπώσει και τοπικοί κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς διαφόρων περιοχών της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Είναι κάτι που μας απασχολεί, χωρίς επαναλαμβάνω να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Αυτά είναι τα θέματα κατά βάση που συζητούν οι δύο υπουργοί σε αυτή τη συνεργασία τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης προέβη σε κάποιες πολιτικές παρατηρήσεις ή επισημάνσεις και σε ό,τι αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης αν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τις αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές, όπως αυτές προκύπτουν ως ανάγκη από τη διδακτική πράξη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα θέματα που τους απασχολούν. Θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα θέματα που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο αρμόδιος υπουργός έχει στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και συζητά τα θέματά τους.

Οσον αφορά τη σημερινή συνεργασία μας, αυτή -όπως γνωρίζετε- εξαντλήθηκε σε οργανωτικά θέματα. Συζητήσαμε και καταρτίσαμε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι` αυτή την εβδομάδα, που σε γενικές γραμμές σας ανακοίνωσα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση τη δική του και της κυβέρνησης, πως πρέπει να προχωρήσουμε με συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες μας για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, να ενισχύσουμε το διεθνή ρόλο της Ελλάδας και, βεβαίως, να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα, οικονομικά και κοινωνικά, ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειάς μας σε τομείς που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί από αυτούς εξαρτάται η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι το καθεστώς εργασίας, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ο χώρος της Υγείας και τα προβλήματα που παρατηρούνται σε αυτόν και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, καθώς και τα θέματα της Παιδείας, τα οποία θα μας απασχολήσουν στο πρώτο μετά τις διακοπές Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη. Η θέση της κυβέρνησης, όπως αυτή θα εκφραστεί, επισήμως, από τον Πρωθυπουργό, σε λίγες ημέρες, στη ΔΕΘ είναι αυτή που γνωρίζετε. Με συνέπεια παραμένουμε, αταλάντευτα, στις θέσεις που έχουμε ανακοινώσει. Οι διακηρύξεις μας θα εφαρμοστούν. Εχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η εγκληματικότητα δεν απασχόλησε σήμερα τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήσαμε ειδικά θέματα πολιτικής. Τα θέματα της Δημόσιας Τάξης, της ασφάλειας των πολιτών απασχολούν βεβαίως την κυβέρνηση. Τα έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, για να επανέλθω σε προηγούμενη ερώτηση, δεν θα συζητήσει με τον κ. Χρυσοχοϊδη για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Αμερική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί και σε παλαιότερες συνεργασίες των δύο υπουργών. Γνωρίζετε ότι η θέση της κυβέρνησης έχει ανακοινωθεί, είναι γνωστή σε σας και παραμένει η ίδια. Είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να υπογράψουμε με τις ΗΠΑ ένα τέτοιο κείμενο. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν σύντομα την τελική θέση τους, προκειμένου να καταστεί εφικτό, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ, να υπογραφεί από τον κ. Χρυσοχοϊδη και την ομόλογό του το κείμενο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπογραφεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που αυτή την ώρα δεν μπορώ να το ανακοινώσω επισήμως, γιατί @όπως σας είπα- αναμένουμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την τελική θέση της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, έχει γραφτεί για ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου, θα πάει ο υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι αναμένουμε την τελική θέση των ΗΠΑ. Επισήμως δεν έχουμε λάβει αυτή τη θέση. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να είμαι κι εγώ επιφυλακτικός, χωρίς να αποκλείω ότι εντός του Σεπτεμβρίου ο υπουργός μπορεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να υπογράψει με την ομόλογό του το σχετικό κείμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ταυτίστηκε με τον κ. Χριστόδουλο σε ό,τι αφορά το θρήσκευμα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ορθές οι δηλώσεις που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Γνωρίζετε ότι δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τις θέσεις του. Δεν πρέπει, όμως, να σας διαφεύγει @και το επισημαίνω αυτό ευθύς εξ αρχής- ότι μίλησε σε ένα χωριό, σε μια χώρα, η οποία βρισκόταν έως πριν από λίγα χρόνια υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Αντιλαμβάνεστε ότι ο λόγος για τον οποίο μίλησε με αυτόν τον τρόπο είναι προφανής. Και, βεβαίως, εμείς επιθυμούμε να είναι άριστες οι σχέσεις του Φαναρίου με την Εκκλησία της Ελλάδας. Επίσης, επιθυμούμε και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις και με την Εκκλησία της Ελλάδας, γιατί βεβαίως ο ρόλος της, ο πνευματικός, ο κοινωνικός είναι αναγνωρισμένος και ουδείς τον αμφισβητεί. Αλλά, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, που απασχόλησε την κοινή γνώμη την τελευταία περίοδο, το θέμα το σχετικό με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στα δελτία αναγνώρισης των πολιτών.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με το θέμα της βίζας που όπως είπατε γίνεται πιλοτικά στις ακριτικές περιοχές, όταν λέτε «τελευταίο διάστημα», τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ αυτή την περίοδο, την τουριστική, που διανύουμε. Εχει εφαρμοστεί πιλοτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα με καλά αποτελέσματα. Είναι κάτι που οι τοπικοί φορείς επιθυμούν να συνεχιστεί, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω, πόσοι ήρθαν@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορείτε να το πληροφορηθείτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εδώ δεν συζητούμε εν εκτάσει και με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο μιας σύσκεψης. Σας ενημερώνω ότι γίνεται σύσκεψη γι` αυτό το θέμα. Και σας λέω ότι επιθυμούμε για μια συγκεκριμένη περίοδο κάθε χρόνο, την τουριστική περίοδο, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς, να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα κάποιοι να επισκέπτονται τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί προηγουμένως βίζα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, να λάβουμε κάποια μέτρα, όπως π.χ. να είναι γνωστός ο αριθμός των επισκεπτών από την προηγούμενη ημέρα, γιατί είναι δυνατό μέσα από αυτούς τους τρόπους επίσκεψης να ανοίξουν και νέοι δρόμοι, προκειμένου λαθρομετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν προβλήματα. Δεν μας αφήνουν αδιάφορους τα αιτήματα που διατυπώνουν οι τοπικοί φορείς, αλλά δεν θα μείνουμε αδιάφοροι απέναντι και στα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Όταν λέτε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι αποκλειστικά αυτά τα νησιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για επισκέψεις που διαρκούν μια ημέρα, για μονοήμερες επισκέψεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, κάποιος με ένα γιωτ πάει στη Ρόδο και μετά πάει στη Σαντορίνη. Μπορεί να πάει στη Σαντορίνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού θα μπει χωρίς βίζα στη Ρόδο, μπορεί να πάει και αλλού, αρκεί αυτό να είναι γνωστό εκ των προτέρων. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο μιας μονοήμερης επίσκεψης και με ένα γιωτ δεν είναι πολύ εύκολο να φθάσεις σε τόσο πολλούς προορισμούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ξέρετε καλά βέβαια το θέμα που έχει προκύψει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, τον κ. Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τις όποιες αντιδράσεις του κ. Κακλαμάνη. Θα σας έλεγα ότι στην Κύπρο έχει δημιουργήσει και μια αναστάτωση στα κόμματα. Ο κ. Κυπριανού, μάλιστα, σήμερα σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, λέει ότι έπαψε πλέον το Κυπριακό να αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Θα ήθελα ένα σχολιασμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Το κυπριακό θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής μας. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί καθένας από τα μέτρα και τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζω ότι ο όρος που θέσαμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, προκειμένου να συμφωνήσουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ήταν κυρίως η ανεμπόδιστη πρόοδος των διαδικασιών, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε.. Από την άλλη, γνωρίζετε πολύ καλά, πως στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) οι σχέσεις των δύο κρατών και των δύο Κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως, έχουν αναπτυχθεί και σε αυτόν τον τομέα όσο ποτέ στο παρελθόν. Η κινητικότητα γύρω από το κυπριακό θέμα που την τελευταία περίοδο είναι εμφανής, ελπίζουμε να έχει και θετικά αποτελέσματα. Να μην αποδειχθεί, δηλαδή, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρυσμα. Η κινητικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με το να θέτει το Κυπριακό στις διεθνείς συναντήσεις της. Οσον αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, μετά τη διατύπωση του αιτήματος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, τον κ. Κυπριανού, ο οποίος υπενθυμίζω ότι είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Κύπρο, είναι πράγματι ένα λυπηρό φαινόμενο, αλλά αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της Κύπρου. Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πιστεύω όμως ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να αντιπαρατίθενται τα κόμματα της Κύπρου για ένα τέτοιο θέμα.

Οσον αφορά τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, την έχει διατυπώσει με γνήσιο, αυθεντικό και πρωτογενή τρόπο ο ίδιος και μάλιστα με τέτοια σαφήνεια και λεπτομέρεια, ώστε να μη χρειάζεται να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της απόφασης του Ελσίνκι, έχει κάνει κάποιες δηλώσεις, σήμερα, ο κ. Χάνεϊ, που και αυτές έχουν δημιουργήσει ένταση στην κυπριακή κυβέρνηση. Ο κ. Χάνεϊ, μεταξύ των άλλων, λέει ότι προωθεί την επέκταση του χρονοδιαγράμματος λύσης του Κυπριακού με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Δηλαδή, θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες, να μη λυθεί το Κυπριακό μέχρι να δεχθούν να ενταχθεί στην Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το ένα θέμα δεν μπορεί να συνδέεται με το άλλο. Η πρόοδος και πολύ περισσότερο η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Αυτό είναι δεδομένη απόφαση της Ε.Ε. Οι δηλώσεις που γίνονται από διάφορους παράγοντες, κατά καιρούς, ασφαλώς πρέπει να αξιολογούνται, να σχολιάζονται, να αναλύονται, αλλά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Δεν θα πρέπει κάθε φορά που κάποιος αξιωματούχος προβαίνει σε μια δήλωση, εμείς να θεωρούμε ότι αλλάζει η πολιτική που έχει σφραγιστεί από αποφάσεις κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε. ή αλλάζει ο προσανατολισμός της Ελλάδας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων της Κύπρου. Είτε είναι το εθνικό πρόβλημα, είτε η πορεία ένταξής της στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Εχουμε ξεκάθαρη, σαφή, εξειδικευμένη και συγκεκριμένη πολιτική για τα θέματα που αφορούν την Κύπρο. Την έχουμε χαράξει, σχεδιάσει και την εφαρμόζουμε με πολύ συστηματικό τρόπο. Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή θα δώσει αποτελέσματα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα περαιτέρω σχόλιο για το θέμα του κ. Κυπριανού, δεδομένου ότι σήμερα ο κ. Βαρβιτσιώτης ζητεί με επιστολή του προς τον κ. Παπούλια να επιτραπεί στον κ. Κυπριανού να μιλήσει στη διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα το αντιμετωπίσει η ίδια η Επιτροπή. Απλώς, θυμίζω @γιατί πρέπει να έχουμε μνήμη- ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν εκ των πολιτικών που είχαν ταχθεί εναντίον του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τίποτα άλλο. Αυτό τα λέει όλα. Για να γνωρίζουμε όλοι πότε το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και πότε εκδηλώνεται μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 August 2000 - 14:05:11 UTC