Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο θέμα συζήτησης την πολιτική στο χώρο της Υγείας. Γνωρίζετε ότι το 1983 δημιουργήσαμε το ΕΣΥ. Η πολιτική που ακολουθήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στον πληθυσμό της χώρας μας. Περιφρουρούμε τα κεκτημένα στο χώρο της Υγείας στην υπηρεσία των πολιτών. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ε.Ε., όπου η παροχή υπηρεσιών Υγείας @σε συγκριτικό επίπεδο, εξετάζοντας τα πράγματα- είναι πολύ ικανοποιητική.

Θα διαφυλάξουμε το ΕΣΥ, το οποίο είναι δικό μας δημιούργημα. Πρέπει, όμως, τώρα να ολοκληρώσουμε τις τομές που, από το 1983, εισαγάγαμε. Και, επίσης, να οδηγήσουμε το σύστημα αυτό στην ποιοτική μετεξέλιξή του, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται, επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Είναι σαφές ότι η πολιτική μας στον τομέα αυτό στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη και πρέπει όλες οι πλευρές, τόσο η Πολιτεία, η κυβέρνηση με την πολιτική της, με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει, όσο και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και βαθμίδων στο χώρο της Υγείας, να συμβάλουμε, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό αυτό στόχο: την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Η εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού, από κάθε άποψη, ήταν πλήρης και έτυχε της επιδοκιμασίας όλων των συναδέλφων.

Οι άξονες στους οποίους κινείται η τομή που τώρα επιχειρούμε είναι, κατά βάση, οκτώ. Αφορούν όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Οι λεπτομέρειες θα αναπτυχθούν από τον αρμόδιο υπουργό που δίνει συνέντευξη στους συναδέλφους σας. Περιορίζομαι να αναφέρω σε συντομία τους οκτώ αυτούς άξονες.

Αξονας πρώτος: Προβλέπεται η δημιουργία 18 Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠΕΣΥ), σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της χώρας, ως Ν.Π.Δ.Δ.. Αποστολή τους θα είναι ο συντονισμός, σε περιφερειακό επίπεδο, της πολιτικής Υγείας, έτσι όπως την έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας.

Δεύτερος άξονας: Η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ενιαίου χρηματοδοτικού φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, του επονομαζόμενου ΟΔΙΠΥ. Η αλλαγή αυτή -μπορεί να πει κανείς- αποτελεί μια επανάσταση. Βασική αρχή είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτόν που παράγει τις υπηρεσίες υγείας και σε αυτόν που τις έχει ανάγκη και τις αγοράζει.

Τρίτος άξονας: Δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον άξονα αυτό αποτελεί η μετεξέλιξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με τη δημιουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, που αποτελεί εμπλουτισμό του θεσμού που είχαμε δημιουργήσει. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται για πρώτη φορά αστικού τύπου Κέντρα Υγείας. Γιατί, έως τώρα είχαμε Κέντρα Υγείας στην ελληνική περιφέρεια, θα έχουμε τώρα και αστικού τύπου Κέντρα Υγείας στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, για να μη συνωθείται ο κόσμος στα εξωτερικά ιατρεία των μεγάλων νοσοκομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέταρτος άξονας: Αφορά τα νοσοκομεία, τα οποία παύουν πλέον να είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα και εντάσσονται, ως μονάδες -που έχουν βέβαια την αυτονομία τους- στο ΠΕΣΥ που ανήκουν. Τα νοσοκομεία αποκτούν συγκεκριμένη ταυτότητα και ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα Γενικά και Ειδικά. Παύουν να ισχύουν οι έως τώρα γνωστές κατηγορίες ( εθνικά, περιφερειακά, νομαρχιακά κ.τλ.).

Πέμπτος άξονας: Αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Διατηρείται η εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να παρέχουν υπηρεσίες υγείας και σε ιδιωτική βάση. Πάντοτε, όμως, μέσα στο νοσοκομείο που υπηρετούν. Οι νεοεισερχόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ θα κρίνονται μετά την παρέλευση πενταετίας. Θα μπορούν να είναι μόνιμοι στο ΕΣΥ, εφόσον έχουν προηγηθεί τρεις επιτυχείς κρίσεις, ενώ, σήμερα, κάθε γιατρός που εισέρχεται στο ΕΣΥ αποκτά μια μόνιμη θέση.

Μετά την παρέλευση της πρώτης και της δεύτερης πενταετίας, για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης θα γίνεται ανοικτή προκήρυξη, ανοικτός διαγωνισμός και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προσέλθει για να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη θέση.

Εκτος άξονας: Αφορά την εθνική πολιτική Υγείας, με την αναβάθμιση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, ως Ν.Π.Ι.Δ.. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.

Εβδομος άξονας: Αφορά τη δημόσια υγεία και την πολιτική πρόληψης. Βασικό μέτρο στον άξονα αυτό είναι η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.

Ογδοος άξονας: Αφορά αυτό το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αναδιαρθρώνεται και μετεξελίσσεται σε ένα καθαρά επιτελικό όργανο.

Ταυτόχρονα, συγκροτείται Σώμα Επιθεωρητών στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, κατά το πρότυπο άλλων Σωμάτων, με αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, αρχίζει διάλογος με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και με τα κόμματα, από τις 20 Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πιστεύουμε ότι θα είναι ουσιαστικός και γόνιμος ο διάλογος αυτός και ότι με την παρέλευση εξαμήνου θα είμαστε έτοιμοι @αυτός είναι ο προγραμματισμός μας- να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί και να καταστεί νόμος του κράτους.

Θέλω να προσθέσω ότι ο Πρωθυπουργός, μιλώντας εισαγωγικά, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, μαζί με την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελούν τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, για την τετραετία που έχει ξεκινήσει.

Πιστεύουμε ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός και η αποφασιστική εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνουμε στους τομείς αυτούς, θα προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα για δεκαετίες, θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την κοινωνική προστασία στη χώρα μας.

Θέση της κυβέρνησης @όπως την ανέπτυξε ο πρωθυπουργός- είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και των ευκαιριών ζωής που παρέχονται στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Αυτός είναι ο σταθερός προσανατολισμός μας.

Είναι γνωστή σε όλους η κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας. Από πολλές πλευρές και για λόγους ιδιοτελείς @όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- καλλιεργείται μια εικόνα διάλυσης. Η εικόνα αυτή, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αδικεί υπέρμετρα όλους εκείνους οι οποίοι κάνουν έντιμα, με ευσυνειδησία και συνέπεια τη δουλειά τους, στο πλαίσιο του ΕΣΥ, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους.

Ασφαλώς, δεν παραγνωρίζουμε ότι παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης, ανοργανωσιάς και ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φαινόμενα αυτά έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο.

Προσπάθειά μας είναι να εξασφαλίσουμε, για όλους τους πολίτες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, περιφρουρώντας το ΕΣΥ, που εγκαθιδρύσαμε πριν από 17 χρόνια, προχωρώντας στην ποιοτική μετεξέλιξή του.

Η χώρα μας δαπανά πολλά χρήματα στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Σε σχέση, μάλιστα, με το παρελθόν, σήμερα δαπανούμε πολύ περισσότερα.

Θέλουμε έναν εξορθολογισμό του συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους, που σήμερα σπαταλώνται, και να τους αξιοποιήσουμε, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, έκανε μια σύντομη αναφορά σε μια πρόσφατη εξέλιξη -την έγκριση του Γ@ ΚΠΣ από την Ε.Ε., την περασμένη Τετάρτη- που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Πρόκειται για ένα συνολικό πρόγραμμα, από το οποίο εξασφαλίζουμε πόρους 17τρις δρχ.. Πιο συγκεκριμένα: εξασφαλίζουμε 15,1 τρις δρχ. από το Γ@ ΚΠΣ, δύο τρις δρχ. από το β@ Ταμείο Συνοχής και 400 δις δρχ. από τις διάφορες κοινοτικές πρωτοβουλίες. Και, βεβαίως, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που θα δοθούν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα οποία ανέρχονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δρχ.. Γίνεται, λοιπόν, προφανές ότι η αναπτυξιακή ώθηση που δίνεται στη χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ σημαντική.

Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και ασχολήθηκε με το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) της περιόδου 2001-2005. Σκοπός για τον οποίο αποφασίζονται και προωθούνται τα προγράμματα αυτά είναι, όπως πάντα, η διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, η περιφρούρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και η παρουσία της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και η διεθνής πρακτική.

Οι αποφάσεις που πήρε σήμερα το ΚΥΣΕΑ είναι σημαντικές. Πρέπει να πω ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου για την γενναία χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο καλύπτει περίπου το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ετησίως, διαθέτουμε αναλογικά τα περισσότερα χρήματα, από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εχουμε το υψηλότερο ποσοστό (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι, πραγματικά, μια δαπάνη, την οποία αναλαμβάνει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, επειδή ακριβώς θέλουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής.

Το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα είναι για τα έτη 2001-2005, αλλά η αποπληρωμή του θα ολοκληρωθεί σε μια περίοδο 10ετίας, μέχρι το 2010. Εχει ύψος 3 τρισεκατομμύρια 960 δισεκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, ποσό 1 τρισεκατομμυρίου 770 δισεκατομμυρίων δραχμών θα καταβληθεί εντός της 1ης πενταετίας, μέχρι το 2005 και το υπόλοιπο ποσό (τα 2 τρισεκατομμύρια 220 δισεκατομμύρια δραχμές) θα καταβληθεί κατά την περίοδο 2005-2010. Αυτή την 10ετία, από τώρα μέχρι το 2010, για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί παλαιότερα, για αποπληρωμές για το προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 1996-2000, για την προμήθεια αεροπλάνων ΜΙRΑΖ, για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter και βεβαίως, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2001-2005, θα δαπανήσουμε συνολικά 9 τρισεκατομμύρια δραχμές.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από το 2005 έως το 2010 θα υπάρχει νέο ΕΜΠΑΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το πει τώρα, γιατί απέχουμε πέντε χρόνια. Τώρα ξεκινάει το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2001-2005. Τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις. Πιστεύουμε οι πολιτικο-στρατιωτικές συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί τότε, να είναι τελείως διαφορετικές, ώστε όχι μόνο να ελαφρυνθεί η οικονομία μας, επειδή δεν θα χρειάζεται ένα ανάλογο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά -επειδή στην περιοχή θα έχουν επικρατήσει άλλες συνθήκες- να μην χρειάζονται πλέον, εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι πολύ αισιόδοξη αυτή η πρόβλεψη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς σχεδιάζουμε με βάση το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτής της 5ετίας. Τα άλλα θέματα θα τα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το 2,7% πώς προκύπτει;

ΡΕΠΠΑΣ: Προκύπτει ακριβώς, εάν εκτιμηθεί το ποσό το οποίο θα δαπανήσουμε για εξοπλιστικά προγράμματα, σε ετήσια βάση. Γιατί όλα αυτά τα ποσά τα οποία καταβάλλονται, με βάση συμφωνίες που έχουν γίνει, έχουν κατανεμηθεί έτσι, ώστε ετησίως να καταβάλλεται ένα ποσό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών -που δεν είναι πάντοτε το ίδιο- πράγμα το οποίο μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία. Αυτό το ποσό, που ετησίως καταβάλλεται για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εκτιμάται ότι φθάνει το 2,7% του ΑΕΠ. Εάν προστεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες, τότε ξεπερνούμε ετησίως το 5% του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο φέρνει την Ελλάδα, σε μια από τις τρεις υψηλότερες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σήμερα, αποφασίστηκε η πλήρωση των δύο κενών θέσεων Αντιπροέδρων του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Προάγονται ως Αντιπρόεδροι Α` και Β` αντιστοίχως, οι κύριοι Γεώργιος Καμβύσης και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος.

Από τη Δευτέρα αρχίζει η επιστροφή των δυνάμεων της χώρας μας από την περιοχή των Τιράνων. Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, για περίπου 2,5 χρόνια όσο παρέμεινε στα Τίρανα, προσέφερε πάρα πολύ σημαντικό έργο. Ολοκλήρωσε την αποστολή της, με βάση το γεγονός ότι επιτεύχθηκαν οι σκοποί που οδήγησαν στην εκεί εγκατάστασή τους. Σήμερα, προχωρούμε στην ανάκλησή των δυνάμενων αυτών στην Ελλάδα, αφού εξέλειπε ο λόγος για τον οποίον εγκαταστάθηκαν εκεί. Γνωρίζετε ότι εγκαταστάθηκαν το 1997, όταν ξέσπασε η κρίση στην Αλβανία και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της κρίσης στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Η ελληνική παρουσία είναι πάντοτε ειρηνική, δημιουργική, εποικοδομητική. Δεν έχει πλέον λόγο παρουσίας εκεί ο ελληνικός στρατός. Τερματίζεται, λοιπόν, η παρουσία της ελληνικής δύναμης εκεί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ολες οι αλλαγές στο ΕΣΥ, πόσο θα κοστίσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης, προκειμένου να γνωρίζουμε το ύψος των δαπανών που πρέπει να γίνουν, αλλά και πώς εξειδικεύεται η δαπάνη αυτή, κατά τομέα. Εχουμε την οικονομική υποστήριξη από τα προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου που ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Πάντως, η μελέτη αυτή όταν ολοκληρωθεί θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πιο καθαρή εικόνα. Οι δαπάνες είναι απολύτως εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Δεν δημιουργείται κανένας κίνδυνος για οποιαδήποτε ανισορροπία στα δημοσιονομικά μεγέθη.

ΜΙΧΑΗΛ: Καταλαβαίνω τη λογική πρώτα να εξαγγέλλονται τα μέτρα και μετά να «υποχρεώνεται» η χρηματοδότησή τους. Ομως, δεν μπορεί να μην έχετε κάνει μια μελέτη, πώς μετατοπίστηκαν αυτές οι αλλαγές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, υπήρξε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν πρέπει να το ρωτάτε. Από κει και πέρα, όμως, για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων, δεν είναι δυνατόν αυτή την ώρα, να προβλεφθεί ποιό κόστος συνεπάγονται, δοθέντος ότι αναμένεται και εξοικονόμηση σημαντικών χρηματικών ποσών με την εφαρμογή αυτών των μέτρων μεταρρύθμισης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν λέτε «προσωπικός γιατρός» θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει το γιατρό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό μπορεί να γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πληθώρα ιατρών. Στις περιφέρειες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι έτσι, όπως ακριβώς το λέτε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν ένας γιατρός κάνει σωστά τη δουλειά του και απευθύνονται πολλοί πολίτες σε αυτόν. Θα του δίνετε κάποιο bonus, σε σχέση με τους άλλους που δεν έχουν δουλειά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι προβλέπεται με κάθε λεπτομέρεια ποιο θα είναι το καθεστώς, εντός του οποίου, θα εργάζεται ο «προσωπικός γιατρός».

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι από το 2000 έως το 2005, θα χρειαστεί 1 τρις 770 δις δραχμές. Μήπως μπορούμε να κάνουμε μια κατανομή αυτών των κονδυλίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αποφασιστεί κατά όπλο, αλλά δεν είναι του παρόντος, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Τα ξημερώματα εμφανίστηκαν κάποια «μπλόκα» στη Ραφήνα. Η Κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει γι αυτό τελικά; Θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοικτό το δρόμο για την προσπέλαση των πολιτών στο λιμάνι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός έχει επιληφθεί του θέματος. Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο αιχμής, τοπικοί φορείς να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες εμποδίζοντας τη διακίνηση πολιτών. Η άσκηση αρμοδιοτήτων κατ` αυτό τον τρόπο, αντιλαμβάνεστε πως είναι απολύτως καταχρηστική, γιατί εμποδίζει άλλους πολίτες κατά την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πάρει οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία να έχουν χαρακτήρα αυταρχικό, κάτι το οποίο πάρα πολλοί θα έψεγαν με μεγάλη ευκολία. Δεν θα μείνει, όμως, απαθής. Αναμένει πάντως το πώς ακριβώς οι δικαστικοί λειτουργοί θα αντιμετωπίσουν το θέμα. Πιστεύουμε ότι η διέλευση των πολιτών, πρέπει να παραμείνει αδιατάραχτη, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, κατά την οποία πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς σε εκείνη την περιοχή, για να φθάσουν στους προορισμούς των διακοπών τους.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοεί ο υπουργός Παιδείας όταν λέει για το θέμα των μετεξεταστέων της Β` Λυκείου, ότι δεν απασχολεί πάγια ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο και μόνο αυτό, να προχωρήσει σε μια κατά περίπτωση ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτού του θέματος, για τώρα, άπαξ. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα άλλο μόνιμο καθεστώς, επανερχόμενοι στο θεσμό των επανεξεταστέων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε να περιμένουμε την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός, τις επόμενες ημέρες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εάν έχει υπολογιστεί, εάν έκανε κάποια ενημέρωση ο υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έκταση της διαφθοράς και της κατασπατάλησης πόρων στα οποία αναφερθήκατε. Και εάν θα γίνουν διώξεις απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι ευθύνονται γι αυτές τις πράξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιό είναι το πειθαρχικό σύστημα, το οποίο ισχύει, σήμερα. Πρέπει να πούμε ότι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν επιβάλλονται ποινές, δεν τιμωρούνται πολλοί, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν ευθύνες. Νομίζω ότι η αλλαγή που προτείνουμε, η οποία αφορά τη δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων σε επίπεδο περιφέρειας, κατ` αντιστοιχία του περιφερειακού συμβουλίου υγείας, θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Γιατί σήμερα το Πειθαρχικό Συμβούλιο που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου που διαπράττεται μια αξιόποινη πράξη, λόγω των προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται παίρνει αποφάσεις επιεικείς, για να μην πω ότι είναι απόλυτα χαριστικό. Οι ρυθμίσεις αυτές -αν τις μελετήσετε στις λεπτομέρειές τους, για να έχετε ένα πλήρες συμπέρασμα- βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έγινε, όμως, αναφορά στο κόστος, το οποίο προκύπτει από φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοια φαινόμενα αφορούν συγκεκριμένους υπαλλήλους, λειτουργούς, στελέχη, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν σε προσωπικό επίπεδο. Τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα όργανα τα οποία επιλαμβάνονται των θεμάτων αυτών, πρέπει να επιβάλουν ποινές. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αυτό. Αλλά, πολιτικές ευθύνες να αποδοθούν σε ποιόν;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Στον εκάστοτε υπουργό Υγείας, τώρα τον κ. Παπαδόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Υγείας είναι αυτός ο οποίος, ίσα-ίσα, μελέτησε πολύ καλά τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της υγείας. Ολα αυτά, τα οποία αναφέρονται και στην εισήγηση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, αποδίδοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», στηρίζονται και στην εργασία που έχουν κάνει, είτε οι προκάτοχοί του, είτε διάφορες ομάδες που έχουν μελετήσει τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχετε κάποιο σχόλιο για την παραίτηση του κ. Κουνιάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κουνιάκης εδώ και αρκετούς μήνες είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων του. Επανήλθε στο θέμα αυτό, ζήτησε να απαλλαγεί, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή. Πρέπει να σας πω ότι συζητώντας με τον αρμόδιο υπουργό, προτάθηκαν θέσεις στον κ. Κουνιάκη, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να αναλάβει άλλα καθήκοντα. Δεν ήθελε να παραμείνει σε αυτή τη θέση και δεν ήθελε να αναλάβει κάποια άλλη θέση. Η συμβολή του ήταν πολύ σημαντική σε μια λεπτή φάση ανάπτυξης του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνδέεται με τις κατηγορίες της Ν.Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ο κ. Κουνιάκης ήταν πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Ο κ. Κουνιάκης δεν έχει οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, εμπλοκή με θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΚΑ. Καμία συναρμοδιότητα, καμία συνάφεια.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλές Διακοπές.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 July 2000 - 16:05:11 UTC