Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες.

Αυτή την ώρα δέχεται, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και συνεργάζεται μαζί τους. Παρόντες είναι ο υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης.

Στις 14.00 θα δεχθεί την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα τον ενημερώσει για θέματα της Ολυμπιάδας.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών, ανά μήνα, συναντήσεων των δύο ηγετών. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο κύκλο επαφών με τους υπουργούς, επισκεπτόμενος υπουργεία, για να παρακολουθήσει, με συστηματικό τρόπο, την εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, των κατευθύνσεων που δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί και θα συνεργαστεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, για θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί, μετά από αίτημά της, την κ. Νίκη Τζαβέλλα, Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα. Στις 12.30 θα συνεδριάσει και πάλι το διυπουργικό όργανο, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004. Θυμίζω ότι και την προηγούμενη, αλλά και την προπροηγούμενη Τετάρτη, συνεδρίασε αυτό το διυπουργικό όργανο. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην «Ωρα του Πρωθυπουργού». Επίσης, στις 7 το απόγευμα θα παραστεί και θα χαιρετίσει τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, θα υποδεχθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Ζεμάν, στον οποίο θα παραθέσει και γεύμα.

Την Παρασκευή το πρωί, την καθιερωμένη ώρα, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα συζήτησης θα είναι η οδική ασφάλεια, η αντιμετώπιση, δηλαδή, των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την κυκλοφορία στους δρόμους. Μιλώ για τα τροχαία ατυχήματα. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν μόνο υπουργοί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δέχεται ξεχωριστά την κ. Αγγελοπούλου και ξεχωριστά την κ. Τζαβέλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ζήτησαν να επισκεφθούν τον Πρωθυπουργό. Η κ. Αγγελοπούλου θα τον ενημερώσει, μετά την πρόσφατη ανάληψή των καθηκόντων της. Η κ. Τζαβέλα ζήτησε και αυτή να δει τον Πρωθυπουργό και η συνάντηση θα γίνει την ημέρα και ώρα που ανέφερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελεί υπό παραίτηση η κ. Τζαβέλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό.

ΠΑΡΙΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε ορισμένες λεπτομέρειες για την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και από δηλώσεις στο πλαίσιο προγραμματισμού του έργου του υπουργείου που έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός, ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε στο συγκεκριμένο τομέα. Γι αυτά τα θέματα θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό και τους συνεργάτες του. Θα κάνει σχετικές δηλώσεις. Ας μην προτρέξουμε και αναφερθούμε τώρα σε λεπτομέρειες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με τα γυμνάσια, ο Τύπος γράφει πολλά πράγματα, ότι υπάρχει εμπλοκή, ότι έχει λυθεί η εμπλοκή@ Τι ακριβώς έχει γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την άσκηση αυτή, η οποία είναι ΝΑΤΟϊκή, συντονίζει ο Ελληνας Διοικητής του Στρατηγείου της Λάρισας. Ολα τα μαχητικά αεροσκάφη κινούνται με διαταγές του Ελληνα Διοικητή, ο οποίος, βεβαίως, ενεργεί ως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη, κατά την κίνησή τους, υποβάλλουν σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία, τα οποία είναι κοινά για όλα τα αεροπλάνα, τα οποία θα κινηθούν συμμετέχοντας στην άσκηση, ανεξαρτήτως της βάσης από την οποία εξορμούν, είτε αυτή είναι στην Ελλάδα, είτε είναι εκτός Ελλάδας. Οποιοδήποτε αεροπλάνο κινηθεί, χωρίς να παίρνει μέρος στην άσκηση, χωρίς να υποβάλει, να αναφέρει αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα αντιμετωπίζεται όπως πάντοτε στο παρελθόν. Δηλαδή, θα αναχαιτίζεται.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αφού τελεί υπό τη διοίκηση του Αρχηγείου της Λάρισας, είναι δυνατό να μην υποβάλει σχέδια πτήσης στον Αρχηγό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Στρατηγείο της Λάρισας, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι λειτουργικό τμήμα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ο Ελληνας διοικητής έχει, βεβαίως, την ευθύνη συντονισμού της άσκησης, αλλά λειτουργεί με την ιδιότητα του αξιωματικού του ΝΑΤΟ. Και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν τα μαχητικά αεροσκάφη έχει και αυτός προβλεφθεί και θα είναι κοινός για όλα τα αεροσκάφη.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει πρόταση από την τουρκική πλευρά να αποσυρθεί η στρατιά του Αιγαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε λόγο να σχολιάζουμε άρθρα ή απόψεις διαφόρων παραγόντων σε οποιαδήποτε χώρα και στην Τουρκία. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει εμάς είναι η εφαρμοζόμενη στην πράξη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Επιθυμούμε να συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της έντασης @και από την πλευρά της Τουρκίας- στις μεταξύ μας σχέσεις, καθώς και βελτίωση του κλίματος και παγίωση μιας νέας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό μπορεί, βεβαίως, να στηριχτεί στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που μεταξύ των άλλων προβλέπουν πώς μπορούν δύο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε μια εντύπωση που έχω αποκομίσει από ένα νέο τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ο οποίος μοιάζει να είναι πιο πρωθυπουργοκεντρικός. Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει ο κύκλος των επισκέψεων που έχει προγραμματιστεί από τον Πρωθυπουργό σε όλα τα Υπουργεία, όπως επίσης και οι ημερήσιες διατάξεις των υπουργικών συμβουλίων, αρχής γενομένης από το προηγούμενο, οι οποίες άπτονται, νομίζω, μερικών ζητημάτων και όχι συνολικών που μέχρι τώρα μας είχε συνηθίσει να ασχολείται το υπουργικό συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πρακτική αυτή των επισκέψεων του Πρωθυπουργού σε διάφορα υπουργεία, ακολουθείται από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Απλώς, ο Πρωθυπουργός @επαναλαμβάνω- με μεθοδικό, συστηματικό, προγραμματισμένο τρόπο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων. Την εφαρμογή των κατευθύνσεων που ο ίδιος δίνει.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων γνωρίζετε ότι έχει καταστεί τακτική, εδώ και αρκετά χρόνια. Κάθε Παρασκευή συνεδριάζει κυβερνητικό όργανο. Θα διαφωνήσω μαζί σας για το ότι το αντικείμενο συζήτησης σε κάποια τέτοια όργανα δεν είναι πάντοτε αυτό το οποίο εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να είναι. Ισα-ίσα, το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων @για να αναφερθώ σε συγκεκριμένο παράδειγμα- είναι πολύ σημαντικό στη χώρα μας. Ξεχνάτε πόσες ζωές θρηνήσαμε το Πάσχα που πέρασε. Είναι ένας αριθμός πολύ υψηλός. Κάθε Σαββατοκύριακο, γνωρίζετε, ότι έχουμε πολλά τροχαία ατυχήματα για διάφορους λόγους. Είναι ένα θέμα μείζονος ενδιαφέροντος. Τα θέματα τα οποία αφορούν τον πολίτη και τη ζωή του πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ημερήσιας διάταξης στο έργο της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια αυτό το αντικείμενο έχει τη θέση του σε μια τέτοια συζήτηση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα; Δηλαδή, να αλλάξετε τον τρόπο χορήγησης άδειας οδήγησης@

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν, χρειάζεται συνδυασμένη δράση από πολλούς συναρμόδιους φορείς. Αυτά τα θέματα θα μας απασχολήσουν σε υψηλό επίπεδο, την Παρασκευή, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα αναληφθούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους θλιβερά φαινόμενα.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 May 2000 - 13:05:20 UTC