Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης και των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων, τα οποία προκύπτουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη θερινή περίοδο.

Δίνονται κατευθύνσεις για εξειδικευμένες δράσεις, σε επιμέρους τομείς, για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπου αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα, να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα, τα οποία κορυφώνονται, οξύνονται, κατά την καλούμενη τουριστική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν το λόγο οι συναρμόδιοι υπουργοί. Καθένας αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν τον τομέα του. Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω, αναφερόμενος, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, στις πρωτοβουλίες, στην πολιτική που ακολουθεί κάθε υπουργείο.

Επισημάνθηκε, κατ` αρχάς, από την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών ότι θα πρέπει με κατάλληλο συντονισμό να επαναλάβουμε την επιτυχία του προηγούμενου έτους, όπου όσον αφορά τα θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν, πράγματι, απολύτως αποτελεσματική η παρουσία των κρατικών υπηρεσιών. Φέτος, οι συνθήκες φαίνεται να είναι εξ αντικειμένου πιο δύσκολες, λόγω της αυξημένης ξηρασίας, η οποία προέκυψε από τη μείωση των βροχοπτώσεων. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, ότι φέτος έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων κατά 43%, σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Ηδη, από τις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, συνεδρίασε το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, το γνωστό ΣΔΟ, προκειμένου να προετοιμάσει τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Γιατί, βεβαίως, δύο είναι τα στάδια που μας απασχολούν. Το ένα είναι αυτό που σχετίζεται με την κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών και το άλλο εκείνο που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των φαινομένων, όταν αυτά εκδηλωθούν. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε αποφασιστεί ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες, ώστε το αργότερο έως τις 15 Μαΐου να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ηδη, δηλαδή, είμαστε στην περίοδο που οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί, ώστε να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη της λήψης και ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχο των χωματερών και γενικά των τόπων όπου ρίπτονται απορρίμματα, καθώς επίσης είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του καθαρισμού των αστικών και περιαστικών δασών. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αναλάβουν αυτό το έργο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και πάλι το ΣΔΟ, προκειμένου να ασχοληθεί ειδικώς με τα θέματα αυτά. Δηλαδή, τον εντοπισμό προβλημάτων, όπου υπάρχουν ακόμη, σε τόπους ρίψης απορριμμάτων ή σε αστικά και περιαστικά δάση, που αποτελούν, συνήθως, εστίες πυρκαγιών.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο κίνημα εθελοντισμού, το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες. Προς τούτο, έχει δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα με το όνομα «Καραμολέγκος» προς τιμήν του νεκρού εθελοντή πολίτη. Γνωρίζετε ότι στο πρόγραμμα αυτό, ήδη, συμμετέχουν πολλοί συμπολίτες μας. Για το 2000 έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 500 εκατομμυρίων δρχ. για την υποστήριξη των σχετικών πρωτοβουλιών. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται από κατάλληλους εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος και εξοπλίζονται με τα κατάλληλα μέσα και εφόδια για να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Δημιουργείται ειδική τηλεφωνική γραμμή με ειδικό αριθμό κλήσης, μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Και, βεβαίως, θα αναπτυχθεί μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό και γενικότερα την ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες, ώστε να συμβάλουν, συνεργαζόμενοι με τις κρατικές υπηρεσίες, στην εξάλειψη του φαινομένου των πυρκαγιών.

Γνωρίζετε ότι την ευθύνη, πλέον, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών, την έχει καθ` ολοκληρίαν το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά το νόμο 2613/98. Οπως είπε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι φέτος ενισχυμένα. Ο εναέριος στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος θα έχει επιπλέον δύο υπερσύγχρονα αεροσκάφη Canadair και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα, όπως επίσης δύο ακόμη συντονιστικά ελικόπτερα.

Επίσης, ιδρύθηκαν 26 νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας που κρίθηκαν ευαίσθητες. Τον Απρίλιο που πέρασε προσλήφθηκαν 1450 πυροσβέστες, οι οποίοι ήδη έχουν εκπαιδευτεί και τοποθετηθεί στους πυροσβεστικούς σταθμούς. Αναμένεται η πρόσληψη 4.000 εποχικών πυροσβεστών, από τους οποίους οι 3.200 θα έχουν υποχρεωτικώς εμπειρία από προηγούμενες περιόδους.

Επίσης, ιδρύθηκε και λειτουργεί Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στο πλαίσιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, ειδική στελέχωση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Είναι μια καινούργια δράση.

Οσον αφορά, την ευθύνη που έχουν οι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, πρέπει να σας πω ότι έγινε εκτεταμένη αναφορά στους κινδύνους, οι οποίοι υπάρχουν από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καλούμενων χωματερών, των τόπων ρίψης απορριμμάτων, όπου όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, τα υλικά που απορρίπτονται (πλαστικά, γυαλιά) μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επισημάνθηκε, λοιπόν, η ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιμεληθούν, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αυτοανάφλεξης σε χωματερές που παραμένουν ανεξέλεγκτες. Ηδη, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ασκήσει αγωγή κατά δύο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, λόγω της εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων στα όριά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκαν, συγκεκριμένα, ο Δήμος Σαλαμίνας και ο Δήμος Καπανδριτίου.

Οσον αφορά, τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Οργανισμών που εποπτεύει, ο Υπουργός είπε ότι:

Η ΔΕΗ έχει οδηγίες και λαμβάνει πρόνοια, ώστε τα δίκτυά της, ιδίως τα δίκτυα υψηλών τάσεων, να έχουν συντηρηθεί ώστε να μη δημιουργούν πρόβλημα, να μη συμβάλουν, δηλαδή, στην έναρξη πυρκαγιών. Επίσης, διαθέτει μηχανήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΟΣΕ, όσον αφορά τις γραμμές και τη βλάστηση σε αυτές.

Η ΕΥΔΑΠ έχει φροντίσει για τη λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών στις αστικές περιοχές.

Οσον αφορά τον Τουρισμό και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αυξημένη τουριστική κίνηση, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ήδη, έχει ξεκινήσει προσπάθεια ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση, κατά την επόμενη περίοδο, με κάθε είδους σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα, ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ, αναλαμβάνουν την αποκομιδή των νεκρών ζώων από τους διάφορους δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που δημιουργεί, πέραν της κακής εικόνας, και πολλούς κινδύνους κατά την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από τον ΕΟΤ καθιερώνεται, για κάθε κατάλυμα, ένα βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών, ώστε μετά από την καταγραφή των εντυπώσεών τους, βάσει ελέγχου της αρμόδιας υπηρεσίας, να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες ή να επιβάλλονται κυρώσεις.

Οσον αφορά τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τιμών, που έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια, εντείνει τους ελέγχους, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Οσον αφορά, τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», όπως αναφέρεται σε αυτό από το 1998, υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, λόγω μεγάλου καύσωνα. Αντιμετωπίζονται με την επιφυλακή των υπηρεσιών του Υπουργείου σε 24ωρη βάση, με την ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση της υποδομής, κυρίως, σε Ιδρύματα όπου υπάρχουν πάσχοντες και υπερήλικες.

Σχετικές αρμοδιότητες, σε όλη την Ελλάδα, έχουν αναλάβει οι Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει, μέσω εγκυκλίου του το Υπουργείο Υγείας. Και, βεβαίως, ένα άλλο θέμα που αφορά τον τομέα αυτό, είναι η ποιότητα των εμφιαλωμένων νερών, που χρησιμοποιούνται σε αυξημένες ποσότητες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Λόγω υψηλής θερμοκρασίας, κατά την μετακίνησή τους, συχνά υφίστανται αλλοιώσεις. Θα ενταθούν οι έλεγχοι.

Στη συνέχεια, έγινε -και πάλι- λόγος από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για θέματα που αφορούν τον έλεγχο των χωματερών.

Ειπώθηκε ότι σε ένα μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο έλεγχος δεν είναι επαρκής.

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη να ενισχυθεί το Κίνημα Εθελοντισμού, το οποίο αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα μας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει την ευθύνη για την ανάπλαση και τον καθαρισμό ακτών, έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρώσει τις σχετικές δράσεις σε 40 νομούς της χώρας. Παράλληλα, ελέγχει και τα νερά κολύμβησης σε περισσότερα από 1.500 σημεία σε όλη τη χώρα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, βραβεύεται με τις γαλάζιες σημαίες από την Ε.Ε, για την καθαρότητα και την καταλληλότητα των θαλασσών της.

Επισημάνθηκε το μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης, η οποία προκαλείται με διάφορους τρόπους, ιδίως, στις τουριστικές περιοχές, την καλοκαιρινή περίοδο. Πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος από τις επιτόπιες υπηρεσίες. Γιατί, πολλές φορές, γίνεται προσπάθεια μετακίνησης ευθυνών σε άλλες υπηρεσίες που εδρεύουν πολύ μακριά από τις εστίες πρόκλησης αυτού του θορύβου της ηχορύπανσης, είτε αυτός προέρχεται από την κίνηση μηχανημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών) είτε από τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης, είτε από άλλες αιτίες. Εγινε λόγος για την προσπάθεια τήρησης της οδικής ασφάλειας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ιδίως κατά τα Σαββατοκύριακα που είναι αυξημένη η κίνηση των οχημάτων.

Υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της λειτουργίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική. Γνωρίζετε ότι αυτό το πρόβλημα παραμένει εκκρεμές, με πολλές συνέπειες.

Ο Υπουργός Πολιτισμού επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί, όσο γίνεται πιο σύντομα, μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας. Είπε ότι, πράγματι, λαμβάνονται μέτρα για τη διακίνηση των πολιτών με τα οδικά μέσα, ιδίως κατά το Σαββατοκύριακο. Υπάρχει η κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, για τις εθνικές οδούς, όπου δεν επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα η κίνηση βαρέων οχημάτων, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οσον αφορά τις συγκοινωνίες στην Αθήνα, ο Υπουργός ανέφερε ότι από το σύνολο των 1.500 λεωφορείων που χρησιμοποιούνται στις αστικές συγκοινωνίες, τα 890 διαθέτουν κλιματισμό και άλλα 110 προετοιμάζονται, ώστε στο επόμενο διάστημα, μέσα σε αυτή την περίοδο δηλαδή, να διαθέτουν και αυτά κλιματισμό.

Οσον αφορά τον ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ, προσαρμόζουν τις δραστηριότητες και ενισχύουν τις υπηρεσίες τους και την υποδομή τους, εκεί που υπάρχει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οσον αφορά την ακτοπλοΐα και άλλα θέματα, αναφέρθηκε σχετικά ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Είπε, συγκεκριμένα ότι εξυπηρετούνται 100 ελληνικά νησιά. Τα πλοία της ακτοπλοίας προσεγγίζουν σε περίπου 150 λιμάνια. Κάθε χρόνο διακινούνται -είναι χαρακτηριστικά αυτά τα στοιχεία και τα αναφέρω- 42 εκατομμύρια επιβάτες και 11 εκατομμύρια τροχοφόρα, μέσω της ακτοπλοίας. Το 30% αυτού του όγκου, διακινείται κατά τη θερινή περίοδο. Φέτος, αναμένεται -αυτή είναι η πρόβλεψη- μία αύξηση κατά 5% της κίνησης και στις δύο κατηγορίες -και στους επιβάτες και στα τροχοφόρα- σε σχέση με πέρυσι.

Εντείνονται οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρεται από ένα πλοίο, είναι αυτός ο οποίος έχει προβλεφθεί. Γιατί διαπιστώνεται ότι, πολλές φορές, εκδίδονται -ας το πω έτσι- υπεράριθμα εισιτήρια.

Επίσης, εντείνονται οι έλεγχοι, προκειμένου τα πλοία να εκτελούν απολύτως τα δρομολόγια, τα οποία προβλέπεται ότι πρέπει να εκτελέσουν, σύμφωνα με την άδεια που έχει εκδοθεί. Γιατί διαπιστώνεται, σε κάποιες περιπτώσεις, ότι αποφεύγουν να προσεγγίσουν λιμάνια που δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, παρά το ότι αυτό είναι υποχρέωσή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η άδεια που τους έχει δοθεί.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι μέσα στα πλοία θα ταξιδεύουν, με πολιτική περιβολή, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ελέγχουν επιτόπου τα όποια προβλήματα υπάρχουν και αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επιβάτες και τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι ένα είδος ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελέγχει επιτόπου, αν πραγματικά τηρούνται οι κανονισμοί.

Λειτουργεί, πλέον, σε 24ωρη βάση, αμέσως ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επίσης, ελέγχεται εντονότερα το θαλάσσιο περιβάλλον στις ακτές όπου αναπτύσσονται διάφορες ναυταθλητικές δραστηριότητες. Οπως, επίσης, και το Λιμενικό Σώμα ενισχύει την παρουσία του σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Εγινε ιδιαίτερη αναφορά, από τον Υπουργό Αιγαίου, σε θέματα που αντιμετωπίζονται ιδιαιτέρως στις νησιωτικές περιοχές, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου. Ειπώθηκε ότι, ήδη, νέα σκάφη, με σύγχρονο εξοπλισμό και μεγάλη ταχύτητα, θα τεθούν σε λειτουργία για να εξυπηρετήσουν τις γραμμές. Αυξάνεται, δηλαδή, η δυνατότητα μεταφοράς επισκεπτών στα νησιά. Αλλά, βεβαίως, επισημάνθηκε και η ανάγκη να προχωρήσουν διάφορα έργα σε λιμάνια στη νησιωτική Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτά τα νέα σκάφη.

Αλλοι υπουργοί αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή εμπειρίες που έχουν για συναφή προβλήματα.

Ο Υπουργός Γεωργίας -το Υπουργείο Γεωργίας έχει την ευθύνη για τη δασική πολιτική- επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει στα δασικά συστήματα, αλλά εντοπίζεται, κυρίως, στα αστικά και περιαστικά δάση. Ανέφερε ότι, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, όπου συμμετείχαν όλα τα στελέχη που έχουν σχέση με το χώρο αυτό, έχουν υπογραφεί 206 προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και των ΟΤΑ, προκειμένου να συντηρηθούν, να καθαριστούν και να φρουρηθούν τα αστικά ή περιαστικά δάση. Εχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό 6.800 συμπολίτες μας. Και έχει δαπανηθεί ένα ποσό, περίπου 3,5 δις δραχμών, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η συζήτηση -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- ήταν χρήσιμη και ανέδειξε όλα τα θέματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός, πέρα από το να διαπιστώνουμε, καθήκον μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα.

Τελικά, εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα, την επόμενη περίοδο. Κάθε υπουργείο, πέρα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα, θα προχωρήσει και σε νέες δράσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Και, βεβαίως, όποια θέματα προκύψουν, θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων.

Αυτή ήταν η βασική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολούθησε, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπουργού Β. Παπανδρέου, απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την τοποθέτηση νέων Περιφερειαρχών σε κενές θέσεις και τη μετακίνηση ορισμένων. Κενά δημιουργήθηκαν σε Γενικές Γραμματείες Περιφερειών, μετά τις παραιτήσεις του κ. Σοφιανού, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του κ. Παπαδημητρίου, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του κ. Καλουδιώτη από την Περιφέρεια Ηπείρου και του κ. Χαμακιώτη από την Περιφέρεια Αττικής. Το σύνολο των αλλαγών που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, οδηγεί στο εξής σχήμα:

Στην Κεντρική Μακεδονία μετατίθεται ο κ. Βαλασσόπουλος, που μέχρι σήμερα ήταν Περιφερειάρχης στην Κρήτη.

Στην Κρήτη μετατίθεται ο κ. Καρούντζος, που μέχρι σήμερα ήταν Περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο.

Στη Δυτική Ελλάδα τοποθετείται ο κ. Μπελιβάνης, ο οποίος μέχρι τώρα και επί σειρά ετών, είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης.

Στο Βόρειο Αιγαίο τοποθετείται η κ. Σκέμπερη, η οποία για αρκετά χρόνια υπήρξε Δήμαρχος Νιγρίτας.

Στην Ηπειρο μετατίθεται ο κ. Λιακόπουλος, μέχρι τώρα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Στα Ιόνια Νησιά τοποθετείται η κ. Κανελλοπούλου, η οποία και παλαιότερα είχε θητεύσει ως Νομάρχης.

Στην Περιφέρεια Αττικής τοποθετείται ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος για πολλά χρόνια θήτευσε σε υπηρεσίες της Ε.Ε. και για ένα διάστημα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

Επισημαίνω ότι για όλους τους παραπάνω και για όσους, βέβαια, παραμένουν στη θέση που τώρα κατέχουν, ισχύει το λεγόμενο πολιτικό ασυμβίβαστο, που έχουμε αποφασίσει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Δεν έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Και, βεβαίως, ίσχυσε, και σε αυτές τις περιπτώσεις, το λεγόμενο κώλυμα εντοπιότητας. Ουδείς τοποθετείται στην περιοχή όπου γεννήθηκε ή κατοικεί.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, εισηγήθηκε -και αυτό ήταν το τελευταίο θέμα που αντιμετώπισε το Υπουργικό Συμβούλιο- την τοποθέτηση του καθηγητή κ. Παντερμαλή, στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ο κ. Παντερμαλής, γνωστός σε σας καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει πλούσια σχετική εμπειρία. Υπήρξε πρωτοστάτης στην ανέγερση τριών Μουσείων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Γνωρίζετε ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανεγερθεί στο χώρο όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Η εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού εγκρίθηκε ομόφωνα.

Αυτό, σε γενικές γραμμές, ήταν το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 May 2000 - 16:05:16 UTC