Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, από τη μια μιλάμε για βήματα προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας και από την άλλη ο κ. Ετσεβίτ κάνει δηλώσεις όπου, μεταξύ των άλλων, λέει ότι δεν υπάρχει ελπιδοφόρο κλίμα εκ μέρους της Ελλάδας. Επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει κάποιο βήμα στα θέματα του Αιγαίου, αρνείται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών. Οσον αφορά το Κυπριακό, λέει ότι είναι θέμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι μόνο μέσω διαλόγου των δύο κοινοτήτων @αρνείται δηλαδή τους διεθνείς οργανισμούς- θα επιλυθεί το Κυπριακό. Ακόμη μιλάει και για αποστρατικοποίηση των νησιών. Θα ήθελα μια απάντηση για όλα αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ξεκάθαρο. Δεν πρέπει να επιχειρείται από οποιαδήποτε πλευρά, πολύ περισσότερο από την επίσημη ηγεσία της Τουρκίας, να γίνει ομιχλώδες. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει όλες οι χώρες και η Τουρκία να τηρούν. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θα πρέπει η Τουρκία να συμβάλει στην αντιμετώπιση και επίλυσή του. Επίσης, γνωρίζετε καλά, όσον αφορά τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία, ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του γράμματος και του πνεύματος των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Υπάρχει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, το μόνο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Εχει νομικό χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλα θέματα μπορεί να συζητηθούν, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση. Και έχουν συζητηθεί θέματα με καλή πίστη μεταξύ των δύο χωρών. Εχουν προκύψει συμφωνίες, μετά από διάλογο, οι οποίες δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέματα, όμως, τα οποία αφορούν εθνικά συμφέροντα ή κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι δυνατό να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Με αυτή την έννοια, προσφέρει κακή υπηρεσία όποιος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις αυτή την περίοδο, που γίνεται προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι τούτο: Οσο πιο γρήγορα αξιοποιήσει η Τουρκία τις δυνατότητες που προσφέρονται, τόσο καλύτερα θα εξυπηρετήσει το συμφέρον της και του λαού της. Οπως η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες, το ίδιο και η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και να αποδείξει στην πράξη ότι δικαιούται να είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε..

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες δύο ημέρες, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και εφημερίδες του εξωτερικού συνδέουν τη ραγδαία πτώση του Ευρώ με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Παράλληλα, αμφισβητούν και τα οικονομικά στοιχεία της ένταξης της χώρας μας, όπως επίσης και για το αν είναι ικανή η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς μείωσης, ας πούμε, του ελλείμματος ή της διατήρησης του πληθωρισμού στα σημερινά επίπεδα. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτά τα σχόλια που διατυπώνονται, όπως, επίσης, και τα σχόλια εφημερίδων π.χ. των Financial Times που χθες συνέδεαν την υπόθεση του συλληφθέντος στην Κομοτηνή Ρώσου εγκληματία, με το αν η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο, ανήκει, δηλαδή, στη Δύση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της. Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε επιτύχει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση της πολιτικής που ακολουθήσαμε και των προσπαθειών, των θυσιών του ελληνικού λαού. Σε πολλά μεγέθη η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο, από αυτό στο οποίο βρέθηκαν άλλες χώρες της Ε.Ε., όταν εντάχθηκαν στην ΟΝΕ. Αλλά ακόμη και σήμερα, όσον αφορά, φερ` ειπείν, το μέγεθος του δημόσιου χρέους, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επίδοση από άλλες χώρες που είναι ενταγμένες στην ΟΝΕ. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε τέτοια κριτική. Γνωρίζω ότι οι εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας έχουν εκφράσει αμφιβολία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ενταχθεί και να παραμείνει ως ισότιμο μέλος στην ΟΝΕ. Είναι η θέση αυτού του κόμματος. Λυπούμαστε γι` αυτή τη θέση. Δεν έχει καμία επιρροή, όμως, η θέση αυτή και δεν αλλάζει τα δεδομένα. Οι θέσεις των ηγετών της Ε.Ε. είναι γνωστές, αφού η απόφαση θα ληφθεί με βάση την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι σε σας γνωστή. Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οσον αφορά την πτώση του Ευρώ πρέπει να πω ότι αυτή η σχέση μεταξύ δολαρίου και Ευρώ παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει λάβει αυτή την εξέλιξη, πολύ πριν γίνει αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αρα, δεν δικαιολογείται αυτή η συσχέτιση. Αν θέλετε, μια εξήγηση του φαινομένου, μπορώ να κάνω ένα σχόλιο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία υστερεί σε σχέση με την αμερικανική, τουλάχιστον σήμερα. Αυτό ακριβώς κάνει το δολάριο να είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρό. Η Ε.Ε., προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία των χωρών-μελών της σε ανάκαμψη, έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Είναι στο 4%, ενώ τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι στο 6%, πράγμα το οποίο κάνει το δολάριο να είναι πιο ελκυστικό.

Μπορεί να γίνουν, λοιπόν, διάφορα σχόλια που εξηγούν αυτή την εξέλιξη. Το μόνο που δεν δικαιολογείται να χρησιμοποιείται ως ερμηνεία είναι η αναμενόμενη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, όπως είχαν και οι άλλες χώρες που κρίθηκαν στο παρελθόν, για να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Δεν γίνεται καμία χάρη, καμία παραχώρηση. Μπαίνουμε με το σπαθί μας στην ΟΝΕ. Γι` αυτό, ακριβώς, δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, η Ελλάδα @επαναλαμβάνω, είναι μια χώρα στην οποία υπάρχει ασφάλεια και τάξη για όλους τους πολίτες που ζουν σε αυτή. Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Αν αναφέρεστε στην υπόθεση Ταταρέγκο, γνωρίζετε καλά ότι έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Προκαλεί, όμως, ερωτηματικά πώς κάποιοι μιλούν περί της δυνατότητας να ληφθεί απόφαση για προσωρινή έκδοση ενός κρατούμενου σε μια άλλη χώρα. Καθεστώς προσωρινής έκδοσης δεν προβλέπεται, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορείς, δηλαδή, να εκδώσεις κάποιον και μετά να ζητήσεις και πάλι την επιστροφή του. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, που ασχολούνται με το θέμα, έχουν και το λόγο. Εγώ δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε άλλο, που μπορεί @έστω και εμμέσως- να θεωρηθεί παρέμβαση στο δικό τους έργο.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει μια σειρά από ερωτηματικά, σχετικά με το πώς τελικά ήρθε το μωρό της οικογένειας Διαμαντή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Και τα ερωτηματικά αναφέρονται στα εξής: Γιατί, για παράδειγμα, το ΥΠΕΞ , το οποίο ευθύς εξ αρχής @και παραδέχεται ακόμη- είχε εμπλακεί στην υπόθεση αυτή, γιατί δεν διεκπεραίωσε μέχρι τέλους όλη αυτή την ιστορία. Για παράδειγμα, υπάρχουν αντιφάσεις για το πού είχε φροντίσει να πάει η οικογένεια να παραλάβει το παιδί και πού αυτή πήγε. Το δεύτερο είναι, ότι εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι είχε σχετική κασέτα την οποία θα έδινε σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, από την κρατική τηλεόραση σε όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά, και η κασέτα αυτή απεδείχθη «μαύρη». Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, αν εσείς, ως αρμόδιος υπουργός, θα ζητήσετε να γίνει έρευνα από την ΕΡΤ, σχετικά με το αν υπάρχουν ευθύνες και ποιού είδους και τέλος πάντων, ως κυβέρνηση τι έχετε να πείτε για όλες αυτές τις αντιφάσεις, διότι απεδείχθη ότι μόνο ένα τηλεοπτικό δίκτυο είχε την πρόσβαση σε όλη αυτή την επιχείρηση, ίσως διευκολούμενο από μια σειρά αντιφατικών ενεργειών.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλατε να θέσετε το δεύτερο θέμα και θέσατε και ένα πρώτο ερώτημα, το οποίο ασφαλώς δεν έχει θέση στη συζήτησή μας. Θα σας απαντήσω και στα δύο@

ΜΙΧΑΗΛ: Να σας πω γιατί θέτω το θέμα. Θέτω το θέμα για τον εξής λόγο. Διότι το υπουργείο Εξωτερικών ή ειδοποιεί τους πάντες και λέει ότι γίνεται η επιχείρηση και τούτο και το άλλο ή δεν μπορεί επιλεκτικά κάποιοι άνθρωποι του ΥΠΕΞ, αν το έκαναν, να το έκαναν επιλεκτικά προς μια και μόνον κατεύθυνση@

ΡΕΠΠΑΣ: Τελικά, αυτό ήθελα να πω ότι και τα δύο ερωτήματά σας@

ΜΙΧΑΗΛ: Συνδέονται..

ΡΕΠΠΑΣ: @ έχουν σχέση με τη μετάδοση κάποιων σκηνών, ενός οπτικοακουστικού υλικού@

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι μόνον, και τις ενέργειες του υπουργείου.

ΡΕΠΠΑΣ: @από συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και μόνο από αυτόν. Πρώτα απ` όλα το ελληνικό ΥΠΕΞ έδειξε, πραγματικά, έντονο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Είχε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αιγύπτου. Βεβαίως, δεν διαθέτουμε εμείς δυνάμεις στην Αίγυπτο. Το επιχειρησιακό μέρος, προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό το αίσιο τέλος, το ανέλαβαν οι δυνάμεις της Αιγύπτου. Εμείς παρακολουθήσαμε από κοντά όλους τους χειρισμούς που έγιναν και είμαστε ικανοποιημένοι γι` αυτή την εξέλιξη.

Οσον αφορά, τη μετάδοση συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού από τηλεοπτικό σταθμό, πρέπει να πω ότι το υλικό αυτό δεν φαίνεται να προέρχεται από οποιονδήποτε υπάλληλο κρατικής υπηρεσίας. Μπορεί ο τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος ίσως ειδοποιήθηκε από τους ίδιους τους γονείς του παιδιού, να εξασφάλισε αυτό το υλικό με δικά του μέσα. Πρέπει να σας πω ότι εκείνο το βράδυ, όταν ειδοποιήθηκαν οι γονείς να έλθουν στην Αθήνα για να συναντήσουν το παιδί τους, ήρθαν συνοδευόμενοι και από συγγενείς τους, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τα κατάλληλα μέσα (κάμερες κ.α.), προκειμένου να απαθανατίσουν αυτές τις στιγμές, να μαγνητοσκοπήσουν αυτά τα γεγονότα. Αρα, λοιπόν, υπάρχουν και άλλες πηγές μέσω των οποίων θα μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει ένα τέτοιο υλικό. Μπορώ να ενισχύσω την επιχειρηματολογία μου αυτή, λέγοντας πως και στο υλικό που προβλήθηκε από συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, θα δείτε πως ο φερόμενος ως έχων στη διάθεσή του το υλικό αυτό, υπάλληλος του ΥΠΕΞ, είναι μέσα στο πλάνο, απαθανατίζεται μέσα στο πλάνο, το οποίο με την κάμερά του κάποιος άλλος, εκείνη την ώρα, κατέγραψε και αποτύπωσε στη δική του κάμερα. Αρα, λοιπόν, το υλικό αυτό ουδείς μπορεί να πει ότι είναι έργο του συγκεκριμένου υπαλλήλου, γιατί αυτό υπονοείτε με την ερώτησή σας. Πρέπει να είμαστε σαφείς. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος παρέδωσε το υλικό αυτό στην ΕΡΤ, προκειμένου να αναπαραχθεί και να μεταγραφεί σε κασέτες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα μηχανήματα των τηλεοπτικών σταθμών. Εκεί διαπιστώθηκε και με τη βοήθεια ιδιωτικών σταθμών που έχουν και την κατάλληλη υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό, ότι η κασέτα αυτή ήταν άνευ συγκεκριμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει επ` ουδενί ότι το περιεχόμενο το οποίο χρησιμοποίησε ένας τηλεοπτικός σταθμός προήλθε από το συγκεκριμένο υπάλληλο, όπως εννοείτε ή κάποιοι άφησαν να εννοηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός, είπε ότι «εγώ είδα πως η κασέτα είχε υλικό. Και την είδα και στο σπίτι».

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι έτσι ακριβώς. Και την παρέδωσε γι` αυτό το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς λοιπόν βρέθηκε αυτή να μην έχει υλικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να έγινε κάποιο λάθος προφανώς, από κάποιον αδαή ή από κάποιον ο οποίος δεν ήταν αρκούντως επιμελής και το περιεχόμενο της κασέτας αυτής σβήστηκε πριν δοθεί στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα την κρίσιμη στιγμή να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε περιεχόμενο. Αλλά, αυτό το θέμα το συζητάμε τόση ώρα @και μένω κι εγώ σε αυτή την ανάπτυξη του θέματος- γιατί θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση, ούτε καν σκέψη υπήρξε, να ευνοηθεί κάποιος συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός. Το υλικό το είχε εξασφαλίσει, προφανώς, από άλλη πηγή.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάτι άλλο: Το ΥΠΕΞ, όταν λοιπόν ενημερώθηκε ότι οι αιγυπτιακές αρχές φέρνουν το παιδί, ειδοποίησε την οικογένεια να έρθει να το παραλάβει. Φρόντισε, μάλιστα, να δημιουργήσει και τις κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν. Η οικογένεια βρέθηκε αλλού και το παιδί @άγνωστο πώς- αλλού. Πώς λοιπόν το ΥΠΕΞ, όπως και οι υπηρεσίες του παραδέχονται είχαν κανονίσει τη συνάντηση στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, βρέθηκαν στην περιοχή των Ιλισίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα το ΥΠΕΞ είχε πράγματι κανονίσει σε κεντρικό ξενοδοχείο να γίνει αυτή η συνάντηση. Στο κεντρικό ξενοδοχείο ήρθε το παιδί και έγινε η συνάντηση. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι γονείς πήραν το παιδί τους. Το ΥΠΕΞ έκρινε ότι για ψυχολογικούς λόγους δεν θα έπρεπε να είναι παρόντα εκεί τα ΜΜΕ, επειδή ακριβώς οι στιγμές αυτές είναι πολύ ιδιαίτερες και θα μπορούσε να γίνουν και τραυματικές για το παιδί, το οποίο πέρασε μια περιπέτεια, αλλά και για τους γονείς. Το εάν άλλοι ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία και ειδοποίησαν ΜΜΕ, αυτό δεν αφορά το ΥΠΕΞ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μιλήσατε για κάποιον αδαή. Θα κάνετε ΕΔΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλούμε για ΕΔΕ. Ασφαλώς, όμως, το θέμα αυτό είναι αντικείμενο έρευνας. Από χθες, ήδη, έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για να δούμε πώς ακριβώς έχουν τα γεγονότα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το σχετικό υλικό υπάρχει ακόμη στην κρατική τηλεόραση και η κασέτα είναι τελικά γραμμένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δημόσια τηλεόραση πρώτα απ` όλα έχει υποχρέωση @και αυτή είναι η θέση της παγίως- ό,τι υλικό έχει να το διανέμει και στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και αν είχε στη διάθεσή της αυτό το υλικό, θα είχε κάθε λόγο, κάθε ενδιαφέρον να προβάλει το υλικό αυτό, πράγμα το οποίο δεν έκανε. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μην κάνετε τέτοιους συνειρμούς.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Σε μας είναι σαφές ότι η βιντεοσκόπηση που προβλήθηκε στο συγκεκριμένο κανάλι από ερασιτεχνική κάμερα, προέρχεται από τεχνικό του συγκεκριμένου ιδιωτικού καναλιού και όχι από κάποιο μέλος της οικογένειας. Αυτό σε μας, τουλάχιστον, είναι σαφές. Μπορεί σε σας να μην είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Να είστε πιο συγκεκριμένος, γιατί σας είπα και εγώ πριν, ότι οι ίδιοι οι γονείς και κάποιοι που τους συνόδευαν, ενδεχομένως, είναι πιθανότατο να ειδοποίησαν κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. Το είπα, πριν. Και φαίνεται ότι ειδοποίησαν συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα ερευνήσετε εσείς αν ειδοποίησαν συγκεκριμένο σταθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ερευνήσουμε εμείς αν ειδοποίησαν τηλεοπτικό σταθμό; Είναι δικό τους θέμα. Δεν μας αφορά.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα ερευνήσετε, εάν όχι έξω από το ξενοδοχείο, αλλά μέσα στο ξενοδοχείο και στη συνάντηση που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν παρών και ο υπάλληλος του συγκεκριμένου καναλιού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι γονείς ήρθαν συνοδευόμενοι από κάποιους άλλους πολίτες, που παρουσίασαν ως συγγενείς τους. Οι πολίτες αυτοί έφεραν μαζί τους εξαρτήματα, αξεσουάρ, κάμερες και άλλα, τα οποία τους επέτρεπαν να συλλέξουν αυτό το υλικό. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα δικό τους. Δική τους η πρωτοβουλία, δική τους και η ευθύνη.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Γιατί αποκρύφτηκε επί 12 ώρες η ύπαρξη της κασέτας από το υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκρύφτηκε απολύτως τίποτα. Το υπουργείο Εξωτερικών, για λόγους που εκτίμησαν οι αρμόδιοι παράγοντές του, θεώρησε πως δεν έπρεπε οι στιγμές αυτές να προβληθούν με τέτοιο τρόπο, για λόγους που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού και των γονέων, παρά το ότι γνωρίζετε ότι το γεγονός αυτό ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη. Αλλά, από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε πως δεν ήταν μόνο οι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών αυτοί οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση. Ηταν οι γονείς και άλλοι, οι οποίοι έχουν και αυτοί λόγο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά, αφού αυτή η κασέτα υπήρχε από τη νύχτα στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί ως τις τέσσερις το απόγευμα δεν δόθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών ήθελαν το υλικό αυτό, κατ` αρχάς, για δική τους χρήση, για το αρχείο τους. Δεν συνέλεξαν το υλικό αυτό, δεν αποτύπωσαν τις στιγμές, προκειμένου να κάνουν αργότερα τη διανομή στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ναι, αλλά γιατί δεν είπαν ότι υπάρχει, έστω, αλλά δεν θέλουμε να τη δώσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω ποιο είναι το θέμα το οποίο θέτετε. Γνωρίζω ότι υπάρχει -και αντιλαμβάνομαι γιατί- μία ενόχληση από τηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή ένα συγκεκριμένο κανάλι είχε αυτό το υλικό στη διάθεσή του. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρέπει να φθάνουμε μέχρι το σημείο να καταδικάζουμε τους κρατικούς λειτουργούς ή να αποδίδουμε σε αυτούς προθέσεις, που δεν είναι βέβαιο ότι τις έχουν. Δεν πρέπει, όμως, να παραμείνουμε σε αυτό το θέμα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μας πείτε την ειδικότητα του υπαλλήλου που έκανε αυτή τη μαγνητοσκόπηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι στην Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επισήμως από τις κυπριακές Αρχές για την αναβολή της εδώ επίσκεψης του κ. Κληρίδη, λόγω της ασθένειάς του.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλεται, αύριο, σε εγχείρηση, στην Κύπρο. Πρέπει να σας πω ότι, χθες, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου Προέδρου, προκειμένου να εκφράσει τις ευχές του για την πορεία της υγείας του. Θα επικοινωνήσει και πάλι αύριο, μετά την επέμβαση. Γνωρίζετε ότι, από την Κύπρο, έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα έχουμε μια μικρή χρονική μετάθεση των δραστηριοτήτων στις οποίες παίρνει μέρος ο Κύπριος Πρόεδρος. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η μετάθεση συμπεριλαμβάνει και την ημερομηνία έναρξης@

ΡΕΠΠΑΣ: Συμπεριλαμβάνει τα πάντα. Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν μετά την περάτωση της θεραπείας στην οποία θα υποβληθεί, μετά την επέμβαση, ο κ. Κληρίδης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά την Εκθεση της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρείται δεδομένη η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Μήπως, όμως, αυτή η επιτυχία συνοδεύεται και με δεσμεύσεις για λιτότητα ή για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της χώρας, αφού εξασφαλίζει σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερες συνθήκες για την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών. Αλλωστε, η ζωή σε μία αναπτυγμένη οικονομία, όπως είναι η οικονομία μιας χώρας που είναι ενταγμένη στην ΟΝΕ, δεν μπορεί να είναι συνώνυμη της λιτότητας. Κάθε άλλο. Θα έλεγα ότι πιο σωστά αποδίδει τη ζωή σε μια αναπτυγμένη οικονομία η λέξη «ευημερία». Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά πως υπάρχουν αρχές και κανόνες που πρέπει και εμείς να σεβαστούμε. Πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, να καταστήσουμε ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις, να διασφαλίσουμε το εισόδημα των εργαζομένων. Πώς θα πορευθούμε, την επόμενη περίοδο, ως χώρα που είμαστε πλέον ισότιμο μέλος στην ΟΝΕ, έχει αναφερθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς και στο προεκλογικό πρόγραμμα που εξήγγειλε στον ελληνικό λαό. Και βεβαίως, τα ειδικότερα θέματα, συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο, όπως λέμε, πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Ολα αυτά, λοιπόν, είναι γνωστά, είναι καταγραμμένα. Βάσει αυτών θα κινηθούμε. Δεν αλλάζει τίποτα. Δεν δικαιολογείται αυτή η ανησυχία. Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να προσθέσω μόνο ότι η Ν.Δ. παραμένει σε ένα λόγο αρνητικό και μεμψίμοιρο. Αυτό αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα. Θέλει να σκιάσει ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας και του λαού μας. Αυτή η στάση είναι πολιτικά αδικαιολόγητη. Η Ν.Δ. αποδεικνύει πως δεν μπορεί και δεν αξίζει τελικά να είναι κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο υπάλληλος του ΥΠΕΞ που είχε την κασέτα, μιλώντας στον ALPHA, χθες, τηλεφωνικά, διευκρίνισε ότι δεν είδε την κασέτα σε βίντεο, αλλά έβλεπε την κασέτα όταν «τραβούσε». Δηλαδή, δεν πιστοποίησε ότι είχε τραβηχτεί η κασέτα, γιατί δεν την είδε σε βίντεο. Και τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του ALPHA και το διευκρίνισε αυτό. Εσάς, ως υπουργός Τύπου, σας απασχολεί το γεγονός ότι ο κεντρικός παρουσιαστής ενός τηλεοπτικού σταθμού που έχει νόμιμη άδεια, με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο εκβιάζει την οικογένεια, βγάζει τον αστυνομικό συντάκτη, ανασύρει από το αρχείο στοιχεία της οικογένειας, αφήνει υπαινιγμούς και θέτει θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα μας, επειδή έπαθε μία δημοσιογραφική «γκάφα»; Η Δημοκρατία απειλείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, δεν κάνω κανένα σχόλιο. Αφού είπε αυτά ο συγκεκριμένος υπάλληλος, έτσι θα έχουν τα πράγματα. Αλλωστε, αυτό δεν αποτελεί σημείο αντιδικίας.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα μας, θίγετε το μέγα θέμα της δεοντολογίας, την οποία πρέπει να σέβονται και να τηρούν, ιδιαιτέρως οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Τα θέματα αυτά, όμως, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Αν πραγματικά έχουμε μία υπέρβαση των κανόνων δεοντολογίας, πιστεύω ότι το αρμόδιο όργανο θα επιληφθεί.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Με πληροφορούν, μόλις τώρα, ότι στο υπουργείο Εξωτερικών ξαναπήγε το ζευγάρι το πρωί, χωρίς το παιδί@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να κρίνω τις επιλογές και τις αποφάσεις που παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενός υπουργείου.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το ρωτώ, γιατί επικαλεστήκατε, για χθες βράδυ, ψυχολογικούς λόγους του παιδιού, οι οποίοι σήμερα δεν υπήρχαν. Αρα, γιατί δεν μας ενημερώσατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι κάθε φορά που γίνεται μία επικοινωνία, θα πρέπει να ενημερώνονται τα ΜΜΕ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Πάλι ένα κανάλι ενημερώθηκε, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, μην περιμένετε από μένα να γίνω τροχονόμος και διαιτητής ενός ανταγωνισμού ο οποίος, στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας, είναι παραδεκτός, αλλά εντός των ορίων.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Πώς πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών το κανάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για να έχετε περισσότερες πληροφορίες. Υπηρεσίες Ενημέρωσης - Τύπου έχουν όλα τα υπουργεία. Απευθυνθείτε αρμοδίως. Οσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών, ασφαλώς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. Τα ΜΜΕ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών και θεωρώ αυτονόητη και δεδομένη τη συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών Ενημέρωσης και Τύπου των κρατικών οργανισμών και των υπουργείων με τα ΜΜΕ της χώρας μας. Αυτή τη συνεργασία τη θεωρώ δεδομένη και πρέπει να είναι αδιατάραχτη.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνετε σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το πόρισμα για το ατύχημα του FALCON θα βγει από τις ρουμανικές Αρχές, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10 του μηνός.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να γίνουν συστηματικές έρευνες, να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το τραγικό συμβάν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τις έχουν. Θα αναμένουμε, γιατί έφθασε πλέον η στιγμή, από την πλευρά των ρουμανικών Αρχών, το σχετικό πόρισμα. Αυτή την ώρα, δεν έχω υπόψη μου συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πιστεύω, όμως, ότι είμαστε εντός της περιόδου στην οποία θα πρέπει το πόρισμα αυτό να δοθεί, προκειμένου να γνωρίσουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα των ερευνών που έκαναν οι ρουμανικές υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 May 2000 - 14:05:25 UTC