Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο. Να επανέλθω στην παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης για τη νέα τετραετία, από τον Πρωθυπουργό, χθες, στο Ζάππειο Μέγαρο, προς τον ελληνικό λαό: Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη τετραετία. Ο ελληνικός λαός εκτιμά το έργο της δικής μας κυβέρνησης. Εκτιμά το ότι η πρότασή μας για τη νέα τετραετία 2000-2004 είναι τεκμηριωμένη. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η προσδοκία του ελληνικού λαού, με τη συνέχιση του έργου αυτής της κυβέρνησης, να επιτύχουμε τους νέους στόχους που θέσαμε. Δέκα μεγάλοι στόχοι αποτελούν το πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τα επόμενα χρόνια. Προσπάθεια, κοινή με τον ελληνικό λαό, που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε καλά, θεαματικά αποτελέσματα, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες σε αυτή τη χώρα. Λυπούμαστε, γιατί η Αντιπολίτευση, αντί να προτείνει το δικό της θετικό λόγο, αρκείται να μεμψιμοιρεί, αρκείται στο να κατηγορεί την κυβέρνηση. Ομως, ο ελληνικός λαός μας παρακολουθεί και μας κρίνει όλους. Εκείνος γνωρίζει ποιος ηγέτης και ποια παράταξη μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα, με επιτυχία, κατά τα επόμενα χρόνια. Το βήμα που έγινε χθες, το δεύτερο κορυφαίο βήμα, μετά το πρώτο που ήταν η έγκαιρη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και η ανακοίνωσή τους, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, θα ακολουθηθεί και από άλλα βήματα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των άλλων στελεχών. Οι εκλογές της 9ης Απριλίου, θα αναδείξουν τελικά μία ισχυρή κυβέρνηση, με την καθαρή λαϊκή εντολή, πράγμα το οποίο αποτελεί και επιταγή των καιρών, ώστε να διασφαλίσουμε το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας που τόσο απαραίτητο είναι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Οσον αφορά θέματα του δικού μας υπουργείου, να περιοριστώ, εκτός εάν ερωτηθώ για άλλα θέματα, στην έκθεση της αμερικανικής αρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που αναφέρεται στο έργο που έγινε στον τομέα αυτό, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και τονίζεται ότι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των υπηρεσιών, με τις οποίες συνεργάζονται οι αμερικανικές Αρχές, το ποσοστό της τηλε-πειρατείας στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 5%, με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου, του άρθρου 17 του Ν. 2644 που ψηφίσαμε. Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα εξαλειφθεί τελείως στο άμεσο μέλλον. Αναγνωρίζεται το τεράστιο έργο που κάναμε σε αυτό τον τομέα. Αποτελεί μία πηγή ικανοποίησης για μας, ότι ένα θέμα το οποίο οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, κρίση η οποία εκδηλώθηκε και στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, φαίνεται ότι βρίσκει την οριστική λύση του, με αναγνώριση από την άλλη πλευρά της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε, ως κυβέρνηση, σε αυτό τον τομέα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει «καθαρή» λαϊκή εντολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό το οποίο προέχει σε αυτό τον τόπο, και έχει εμπεδωθεί αυτή η πεποίθηση στον ελληνικό λαό, είναι να περιφρουρήσουμε, μεταξύ των άλλων αγαθών της δημοκρατίας, την πολιτική σταθερότητα. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για επιλογές, από την πλευρά του λαού, τέτοιες που θα οδηγούν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει αυτή την πολιτική σταθερότητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, και αυτό είναι το μήνυμα, ότι ο ελληνικός λαός, μεταξύ των άλλων, θα αναδείξει μία ισχυρή κυβέρνηση, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα, να οδηγήσει τη χώρα κατά την επόμενη περίοδο.

ΠΑΠΠΑ: Το ψηφοδέλτιο επικρατείας, πότε θα ανακοινωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ψηφοδέλτιο επικρατείας θα ανακοινωθεί ευθύς ως ο Πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός που χειρίζεται το θέμα, ολοκληρώσει τις επιλογές του.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στο Ζάππειο, παρουσιάζοντας τα δέκα προγραμματικά σημεία και αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν γίνει, επανέλαβε το γνωστό και πάγιο -και το μεταφέρω επί λέξει- «ήρθαμε σε ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα, δεν υποκύψαμε στο πολιτικό κόστος». Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εφόσον, εκτός από πολιτικό κόστος, όπως το εννοεί η κυβέρνηση, υπάρχει και το κοινωνικό κόστος, από τις μεταρρυθμίσεις. Επειδή, εκτός από τη ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες, από ό,τι θυμόμαστε πολλοί, οι ρήξεις που έκανε η κυβέρνηση ήταν με κάποια στρώματα, όπως οι αγρότες, οι μαθητές, οι φοιτητές. Στις επόμενες διαρθρωτικές αλλαγές της επόμενης 4ετίας, σε ρήξη με ποιά κατεστημένα συμφέροντα θα έρθει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν αναπτύσσετε τα επιχειρήματά σας σε μια ομιλία που θα κάνετε για τα σχετικά θέματα. Τι θέλετε ακριβώς να σας απαντήσω; Εάν συνεπάγονται κοινωνικό κόστος οι αλλαγές; Ασφαλώς! Οι μεταρρυθμίσεις, σε κάθε περίπτωση, συνεπάγονται και κοινωνικό κόστος. Και για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των αλλαγών, σε κοινωνικό επίπεδο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, μέσω μέτρων αντισταθμιστικής πολιτικής, να ενισχύσουμε και να ανακουφίσουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Γνωρίζετε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε αυτό τον τομέα. Από την άλλη, ασφαλώς, τολμήσαμε να προχωρήσουμε σε ρήξεις με στερεότυπες συμπεριφορές ή κατεστημένα συμφέροντα. Η κατάργηση της επετηρίδας, μιας και το θέμα της Παιδείας είναι στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, αποτελεί μια πολύ σημαντική τομή, αναγκαία και χρήσιμη. Γιατί αυτό το οποίο, τελικώς, έχει σημασία είναι να εφοδιάσουμε τα ελληνόπουλα, τους Ελληνες μαθητές, με όλο εκείνο το μαθησιακό, γνωστικό εξοπλισμό, ώστε να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά με τα παιδιά των άλλων χωρών της Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τα Ελληνόπουλα να βρίσκονται σε ένα υποδεέστερο επίπεδο γνώσεων, άρα και δυνατοτήτων να επιβιώσουν και να προκόψουν στην κοινωνία, σε σχέση με τα παιδιά της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και προκειμένου να το επιτύχεις αυτό, ασφαλώς, έρχεσαι σε σύγκρουση, πολλές φορές, με φορείς, με κοινωνικές ομάδες, που δεν προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον ή την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να τους διακατέχει, αλλά τα συντεχνιακά συμφέροντα. Οδηγηθήκαμε σε ρήξη με αυτά τα συμφέροντα.

ΚΑΠΠΟΣ: Ηταν σαφής η ερώτησή μου, την επόμενη 4ετία, εφόσον θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, σε ποιες άλλες ρήξεις θα έρθει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες. Μπορώ ενδεικτικά να σας υπενθυμίσω ένα παράδειγμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές, που θα καταστήσουν αυτό το Σύστημα, πιο λειτουργικό, πιο ποιοτικό, πιο αποτελεσματικό, προκειμένου να προσφέρουμε υπηρεσίες στον πολίτη, όπως τις αξίζει και τις δικαιούται. Και, όπως πρέπει να είναι, αναλόγως των χρηματικών ποσών που διαθέτουμε σε αυτό τον τομέα. Γιατί τα κονδύλια που διατίθενται -πρέπει να σας πω- είναι πολύ σημαντικά, δεν είναι λίγα, δεν λείπουν οι πόροι για την Υγεία. Προφανώς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ορισμένες δυσλειτουργίες με αλλαγές οργανωτικού, λειτουργικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα ανώτερο ποιοτικά Σύστημα Υγείας.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επίκειται την επόμενη Κυριακή τριμερής συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, στο Τριεθνές. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση; Και ένα δεύτερο ερώτημα που αφορά τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακούγιου της νότιας Τουρκίας, εάν έχει θέση η ελληνική κυβέρνηση για αυτό το μείζον ζήτημα και εάν η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, γνωρίζετε ποια είναι η θέση που έχουμε διατυπώσει όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλες χώρες που έχουν απολύτως αρνητική στάση απέναντι στη δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων. Αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί αυτό το εργοστάσιο, δημιουργείται πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή. Εχουμε αναλάβει, μαζί με άλλους, σχετικές πρωτοβουλίες. Θα παραμείνουμε σε αυτή τη γραμμή μέχρι τέλους. Οσον αφορά τώρα, την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι μετά τη Βαλκανική Διάσκεψη, που για πρώτη φορά οργανώθηκε στην Κρήτη το 1997, έχουν λάβει χώρα πολλές συναντήσεις και είναι σε εξέλιξη η συνεργασία σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης, αφού μέσω της κατανόησης, του διαλόγου, της επικοινωνίας είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε ένα άλλο, ήρεμο περιβάλλον στην περιοχή αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαιτέρως αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει στην έκδοση κάποιου κειμένου, ενός κοινού ανακοινωθέντος, που θα περιέχει τις θέσεις των τριών χωρών για το πώς αντιλαμβάνονται την κοινή πορεία τους για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή. Με αυτή την έννοια είναι σημαντική αυτή η συνάντηση και εντάσσεται στο σύνολο των διμερών ή πολυμερών συνεργασιών που θα έλεγα ότι γνωρίζουν πρωτοφανή άνθιση τα τελευταία χρόνια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΚΑΠΠΟΣ: Περίπου πριν από μιάμιση εβδομάδα, σε αυτή την αίθουσα, σας είχαμε ερωτήσει κάποιοι συνάδελφοι για το θέμα των δύο απεργών πείνας, του Παναγιώτη Καρπούζου και του Κώστα Κάτσιλα. Τότε, απαντώντας -και σε επισήμανση για την ευαισθησία του κοινού- είχατε πει ότι την ίδια ευαισθησία δείχνει και η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι ότι οι δύο απεργοί δεν χαίρονται καθόλου, γιατί συνεχίζουν και για 46η ημέρα, σήμερα, την απεργία πείνας. Θα ήθελα να ρωτήσω, ποια εξέλιξη σκέφτεται η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει στο αυτό το ζήτημα, γιατί, πλέον, μιλάμε όντως για κίνδυνο ζωής. Εχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, είναι αφυδατωμένοι@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η ευαισθησία μας επιδεικνύεται από το ότι έχουν όλη την υγειονομική φροντίδα που είναι απαραίτητη, προκειμένου να περιφρουρήσουμε τη ζωή τους. Οι συγκεκριμένοι είναι έγκλειστοι στις φυλακές για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών. Εχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα. Δεν είναι δυνατό να απελευθερωθούν, όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που τους καταδίκασαν. Από την άλλη, βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιληφθεί, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να προστατευθεί η ζωή τους. Είναι στο νοσοκομείο, έχουν τη νοσοκομειακή-υγειονομική φροντίδα, προκειμένου να αποτρέψουμε μία δυσμενή εξέλιξη. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό κάνουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Μα, εφόσον η απεργία πείνας συνεχίζεται@

ΡΕΠΠΑΣ: Σημαίνει ότι όποιος καταδικασμένος ή έγκλειστος φυλακών προβαίνει σε απεργία πείνας, θα πρέπει να απελευθερώνεται; Αυτή είναι η άποψή σας;

ΚΑΠΠΟΣ: Αν ρωτάτε εμένα, νομίζω ότι δεν είμαι εγώ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εγώ, απλώς ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή μου είναι ρητορική. Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει απόφαση δικαστηρίου την οποία πρέπει να σέβονται όλες οι Αρχές και όλοι οι πολίτες και οι συγκεκριμένοι πολίτες. Και βεβαίως, έχουν ένδικα μέσα στη διάθεσή τους, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν, αν θεωρούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άδικη γι` αυτούς. Αλλά, πρέπει να σεβαστούμε αυτό το πλαίσιο.

ΚΑΠΠΟΣ: Τα οποία ένδικα μέσα ασκούν. Και από ότι είμαι σε θέση να ξέρω, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ήδη, έχει καθυστερήσει φοβερά να εξετάσει την αίτησή τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Η κριτική δεν είναι προς την κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να ρυθμίσει τα της λειτουργίας των δικαστικών συμβουλίων.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Ζητείται από τους ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα με την άδεια παραμονής ένα πιστοποιητικό υγείας, το οποίο δεν ζητείται από τους Ελληνες που δουλεύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει κάποια ρύθμιση γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Θα το ερευνήσουμε το θέμα.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 March 2000 - 20:16:34 UTC