Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ευσταθεί η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του δύο εκθέσεις, μία του Στέητ Ντιπάρτμεντ η οποία αφορά τις αμερικανικές υποθέσεις για την κρίση στο Κόσσοβο και μία του κ. Μπερνς, ο οποίος βλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, χωρίς να αποκλείει ανατροπή από την εκτίμησή του αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Με κατηγορηματικό τρόπο θέλω να δηλώσω ότι δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε σχετικό με την ύπαρξη ή μη τέτοιων εκθέσεων. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι τούτο: Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας οποιοδήποτε κείμενο έκθεσης οποιασδήποτε υπηρεσίας από τις αναφερόμενες στα σχετικά δημοσιεύματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, αυτές οι πληροφορίες για τις εκθέσεις διοχετεύθηκαν από κυβερνητικά στελέχη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω με κατηγορηματικό τρόπο και πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι γι` αυτό ότι δεν υπάρχει στη διάθεση της κυβέρνησης οποιαδήποτε έκθεση. Και δεν γνωρίζουμε, αν πράγματι υπάρχουν τέτοιου είδους εκθέσεις.

ΜΠΕΚΑΣ: Επιμένετε και σήμερα στην εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθούν δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι μία ταραγμένη περιοχή. Πιστεύω ότι η παρουσία του διεθνούς παράγοντα είναι αυτή, η οποία εγγυάται τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύω, επίσης, ότι και οι τοπικές δυνάμεις, όλες οι πλευρές που εμπλέκονται σε αυτή την κρίση, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος μέσω πολεμικής σύρραξης. Η αναζωπύρωση του μετώπου θα οδηγήσει σε μία καταστροφή για όλους. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η ένταση που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται και θα παραμείνει κάτω από έλεγχο και θα οδηγηθούμε σε εξομάλυνση της κατάστασης.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη διείσδυση Αλβανών του UCK στη Σερβία και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η περιοχή είναι μία περιοχή όπου διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Ισως θέλουν να προωθήσουν κάποια σχέδια. Αυτό που έχει σημασία -και επιμένουμε σε αυτό- είναι να γίνουν σεβαστές και να τύχουν εφαρμογής οι αποφάσεις και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ψήφισμα 1244. Δεν είναι δυνατό να επιτραπεί η αλλαγή συνόρων στην περιοχή, ούτε η ανάπτυξη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να δράσουν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση -παρά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας- της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να ανοίξει τα σύνορα Αλβανίας @ Μαυροβουνίου, συνεπώς να μην υπάρχει έλεγχος του ομοσπονδιακού γιουγκοσλαβικού στρατού στα σύνορα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η τοπική κυβέρνηση λειτουργεί σε ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας. Εχει συγκεκριμένα δικαιώματα τα οποία πρέπει να ασκεί. Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες. Εν κατακλείδι, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η διεθνής κοινότητα -και αυτή είναι η θέση και της Ελλάδας- δεν μπορεί να δεχθεί αλλαγή του status quo στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, μεταξύ των άλλων, μπορεί να περιλαμβάνει και αλλαγή συνόρων. Είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται παραδεκτό.

ΦΙΛΗΣ: Αν τα σύνορα μιας χώρας δεν τα φροντίζει ο στρατός της χώρας @

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τοπική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Γνωρίζετε, επίσης, ότι πολλές φορές οι αποφάσεις της τοπικής κυβέρνησης δεν είναι στην ίδια γραμμή με αυτές της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός του πλαισίου της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η όποια επιλογή της τοπικής κυβέρνησης να οδηγήσει σε αλλαγή του status quo στην περιοχή, πράγμα το οποίο δεν είναι παραδεκτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 March 2000 - 14:05:13 UTC