Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Κάθε μέρα βλέπουμε στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία στα ρεπορτάζ τους λένε ότι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών. Και οι εκλογές γίνονται από το τέλος Φεβρουαρίου έως το Σεπτέμβριο, ανά εβδομάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σκέπτεται η κυβέρνηση να κάνει πρόωρες εκλογές και αν όχι γιατί διατηρεί αυτό το κλίμα. Διότι, διατηρώντας αυτό το κλίμα δεν δίνει θέση και βήμα σε διάφορα συμφέροντα, ομίλους συμφερόντων να της ασκούν πίεση, ώστε να προλάβουν τις κάλπες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η κυβέρνηση δεν ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέραν των καθηκόντων της. Θέμα εκλογών δεν τίθεται, δεν μας απασχολεί. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Οσον αφορά, τώρα, τις διαδικασίες βάσει των οποίων μια χώρα οδηγείται στις εκλογές, αυτές αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αποτελεί το πλαίσιο, εντός του οποίου έχουμε επιλέξει να κινούμεθα πάντοτε. Το συμφέρον της χώρας αποτελεί το γνώμονα και το κριτήριο για τις επιλογές μας. Θέμα εκλογών δεν τίθεται. Οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας και τη θητεία μας. Πιστεύω ότι για τη δημιουργία αυτού του κλίματος μεγάλη ευθύνη έχει, κυρίως, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος, επί πολλούς μήνες, απευθυνόμενος στα ακροατήρια του κόμματός του ισχυριζόταν ότι θα σύρει τη χώρα σε εκλογές, ότι θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αναδιπλώθηκε @θετική ήταν η αναδίπλωση αυτή- τουλάχιστον εξ αντικειμένου, γιατί παρήγαγε συγκεκριμένο αποτέλεσμα την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια νέα θητεία. Ομως, η εκλογολογία την οποία έσπειρε η Νέα Δημοκρατία παραμένει και σήμερα, σε κάποιο βαθμό, με ευθύνη πολλών παραγόντων, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, για το τι προβάλλουν, τι γράφουν. Δεν μπορεί να ελέγξει τους παράγοντες της δημόσιας ζωής, όταν μιλούν γι` αυτό το θέμα και εκφράζουν τη δική τους άποψη. Η κυβέρνηση διατυπώνει τη δική της θέση με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα. Δεν τίθεται θέμα εκλογών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα εκλογών, μήπως τίθεται για το ΠΑΣΟΚ; Γιατί, χθες, από ό,τι έμαθα συζητούσαν για τους ετεροδημότες, για τις μονοεδρικές περιφέρειες κ.τλ. Τί γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση ασχολείται με το κυβερνητικό έργο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε λίγους μήνες θα γίνουν εκλογές. Είμαστε στο έτος που θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμο. Και, βεβαίως, όλη αυτή η εργασία που γίνεται με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεστε πως αποτελεί στοιχείο της φυσιολογικής λειτουργίας ενός κόμματος σε μια περίοδο, η οποία είναι πολύ κοντά σε μια εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο, όπως και τα άλλα κόμματα, να είναι πανέτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Ξεχνάτε ότι η Νέα Δημοκρατία, εδώ και αρκετούς μήνες, μέσω προκριματικών εκλογών ή άλλων διαδικασιών, όπως προβλέπει το καταστατικό της ή αποφάσισε η ηγεσία της, έχει αναδείξει τους υποψήφιούς της για τις επικείμενες εκλογές;

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, όμως, έλεγε ότι ήθελε εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία, τότε, έλεγε ότι ήθελε εκλογές. Μάλιστα, έλεγε ότι θα επέβαλε εκλογές. Αργότερα αρκέστηκε στο να ζητάει εκλογές και τώρα έχει περιοριστεί στο να αναμένει τον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει, όπως λέει η Ν.Δ., τη θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Την επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Οποιοι, λοιπόν, επανέρχονται σε αυτό το θέμα και εκλογολογούν προσφέρουν αρνητική υπηρεσία. Η εκλογολογία δεν είναι ό,τι καλύτερο για να συνεχίσουμε με ωφέλιμο τρόπο την κυβερνητική προσπάθειά μας. Από την άλλη, όμως, δεν πρόκειται να αστυνομεύσουμε την έκφραση του φρονήματος ή τη διατύπωση διαφόρων απόψεων γι` αυτό το θέμα. Μη μας ζητάτε να το κάνουμε αυτό. Αρκεστείτε στη θέση που διατυπώνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα μια πολύ σαφή απάντηση. Αν είναι θέση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της θητείας της παρούσης Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με την ολοκλήρωση του έργου μας, με την ολοκλήρωση της θητείας της Βουλής και της κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση μας.

ΦΙΛΗΣ: Αφήστε το «πρέπει». Εσείς καθορίζετε. Τί σημαίνει «πρέπει»;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι θα γίνουν οι εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Είναι σαφές αυτό που λέω. Δεν πρόκειται να μεταβληθούμε σε μάντεις, εδώ, για να προβλέψουμε τί μπορεί να γίνει την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα. Σας λέω ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο να γίνουν οι εκλογές όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας. Και μη βιάζεστε, γιατί πολλοί θα απογοητευθείτε που κάνετε προβλέψεις, προσδιορίζοντας, μάλιστα, και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σας λέω ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και παραμένουμε σταθερά σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν, σε όλες τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ από το μυαλό των δημοσιογράφων. Εδώ έχουμε διαρροή πληροφοριών από υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει ούτε ένας, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό για το θέμα των εκλογών. Ούτε ένας. Το ό,τι διατυπώνουν τα στελέχη τις απόψεις τους δεν σημαίνει ότι εκφράζουν τη θέση της κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Γι` αυτό σας ρώτησα ευθέως. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ταυτόσημοι, δεν είναι δύο διαφορετικοί παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να βρεθούν σε διάσταση. Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000, όταν ολοκληρώνεται η θητεία αυτής της Κυβέρνησης. Είναι σαφής η θέση μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τότε, πώς εξηγείτε αυτό που λέτε ότι θέση σας είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο και να ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης και παραμονές Πρωτοχρονιάς ο Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά σε τι ερώτηση απάντησε και με ποιόν τρόπο επέλεξε να απαντήσει. Με ένα ύφος το οποίο ήταν αποκαλυπτικό για το ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε αυτή την απάντηση, όχι επειδή εξέφραζε μια πολιτική θέση, αλλά επειδή ήθελε να κάνει το δικό του σχόλιο με αυτόν τον τρόπο, απέναντι σε μια ερώτηση η οποία έγινε, επίσης, με έναν τρόπο, ας μου επιτραπεί η λέξη, χαριτωμένο.

ΦΙΛΗΣ: Αν πιστεύετε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο εθνικό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα σε εξέλιξη, το οποίο να μπορεί να πει κανείς ότι δεν το ελέγχει η κυβέρνηση. Αν θέλετε να χαρακτηρίσετε εθνικό θέμα τη συζήτηση που γίνεται και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οριστική υπέρβαση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγματι αυτό είναι εθνικό θέμα. Αν θέλετε να χαρακτηρίσετε εθνικό θέμα την προσπάθεια που κάναμε, έως τώρα, προκειμένου να φέρουμε σε απόσταση αναπνοής τη χώρα μας από την ένταξή της στην ΟΝΕ και την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να επιτύχουμε στο τελικό στάδιο την οριστική ένταξη, την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ναι και αυτό είναι ένα εθνικό θέμα. Και άλλα θέματα έχουν εθνική σημασία. Αλλά, όλα τα θέματα αυτού του χαρακτήρα ελέγχονται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει σταθερή βάση, ισχυρή υποστήριξη στη Βουλή και το λαό. Μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα και αδιατάραχτα το έργο της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός συνέφαγε με τον Μακαριότατο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνδαιτημών, όμως, ήταν και ο κ. Λαλιώτης, όπως μάθαμε από το ρεπορτάζ. Ενδιαφέρεται η Εκκλησία για θέματα της αρμοδιότητας του κ. Λαλιώτη με τα ολυμπιακά έργα ή για άλλα θέματα; Και γι` αυτό προσεκλήθη και ο κ. Λαλιώτης στο κοινό τραπέζι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στο Μακαριότατο έγινε σε ανταπόδοση παλαιότερης συνάντησής τους στην οικία του Αρχιεπισκόπου. Και στη συνάντηση εκείνη ήταν παρόντες οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν και στο δείπνο χθες το βράδυ.

ΦΙΛΗΣ: Ηταν και ο κ. Λαλιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Δεν έχει κανένα άλλο νόημα, ούτε πρέπει να δίνεται άλλη ερμηνεία σε αυτή τη σύνθεση. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης έχει κάποια κυβερνητική αρμοδιότητα για τη σχέση με την Εκκλησία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, εσείς θα ορίσετε τη σύνθεση των παραγόντων της κυβέρνησης ή του κράτους, με τους οποίους θα συναντάται ο Πρωθυπουργός ή ποιοί μαζί με τον Πρωθυπουργό θα συναντώνται με άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής; Καμία σχέση δεν έχει αυτό και σας παρακαλώ μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Αρσένης ήταν παρών, χθες; Συμμετείχε στο δείπνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ένα κοινωνικό γεγονός, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν είναι η αρμοδιότητα αυτή που καθορίζει τη σύνθεση. Και σας είπα ότι το δείπνο ήταν σε ανταπόδοση παλαιότερου δείπνου που είχε παραθέσει ο Μακαριότατος προς τον Πρωθυπουργό, στο οποίο συμμετείχαν και όσοι παραβρέθηκαν χθες.

ΦΙΛΗΣ: Στο δείπνο που καλεί ο Μακαριότατος τους συνδαιτημόνες συμμετείχε ο κ. Λαλιώτης και όχι ο κ. Αρσένης. Στο δείπνο το οποίο διοργανώνει ο Πρωθυπουργός ξανασυμμετέχει ο κ. Λαλιώτης@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν συνάντηση εργασίας@

ΦΙΛΗΣ: @για το δείπνο μιλώ@

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα κοινωνικό γεγονός είναι. Το ποιος θα καλέσει ποιόν είναι δικό του θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Τι είδους κοινωνικές σχέσεις είναι αυτές που έχει αναπτύξει ο κ. Λαλιώτης@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, κ. Φίλη. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείτε τώρα τη νοημοσύνη μας ή και το γέλωτα; Είναι δυνατόν;

ΦΙΛΗΣ: Ούτε γέλωτες καταλαβαίνω, ούτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το καταλαβαίνετε, αλλά πρέπει να σας πω ότι τους προκαλείτε.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς προκαλείτε τη νοημοσύνη μας με την απάντησή σας. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι@

ΡΕΠΠΑΣ: Σε συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα θα ορίσετε εσείς ποια θα είναι η σύνθεση των παραγόντων που συμμετέχουν;

ΦΙΛΗΣ: Εγώ θα ορίσω; Ρωτώ ποια είναι τα κριτήρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν κριτήρια. Υπάρχει γνωριμία, υπάρχει η φιλική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Γιατί θέλετε να σας προσδιορίσω εγώ με ποια σύνθεση πραγματοποιούνται οι κοινωνικές συναντήσεις, οι κοινωνικές συναναστροφές; Γνωριμίες, φιλικοί δεσμοί είναι αυτοί που, πολλές φορές, προσδιορίζουν και τη σύνθεση των ομάδων, των ανθρώπων που συναντώνται.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει τέτοια φιλική και κοινωνική σχέση του κ. Λαλιώτη με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Σχολιάζουν πολλοί μαζί).

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ αυτά να καταγραφούν. Τα σχόλια των συναδέλφων σας θέλω να είναι μέσα στο <i><strong><FONT COLOR=#ff0000>briefing</FONT></strong></i>, γιατί αντιλαμβάνεστε@

ΦΙΛΗΣ: Αλλά, δεν είναι ονομαστικά τα σχόλια. Οποιος θέλει να κάνει σχόλιο να πάρει το λόγο. Αφήστε, λοιπόν, τα γενικά περί σχολίων, γιατί σχολιάζουμε κι εσάς όταν γελάμε από κάτω. Αφήστε, λοιπόν, την εύκολη λύση της θυμηδίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, τώρα σχολιάζετε κι εμένα. Αλλά, μην επανέρχεστε στο ίδιο θέμα όταν έχω δώσει, ήδη, απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Επανέρχομαι γιατί είναι σοβαρό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σοβαρό θέμα;

ΦΙΛΗΣ: Προ μιας εβδομάδας απασχόλησε το <i><strong><FONT COLOR=#ff0000>briefing</FONT></strong></i>, εδώ, η επίθεση του Μακαριοτάτου στον κ. Λαλιώτη, που είπε ότι οι υπουργοί δεν σέβονται τον Αρχιεπίσκοπο. Μετά από μια εβδομάδα μόνος από όλη την κυβέρνηση προσκαλείται -στο κοινωνικό αυτό γεγονός, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Χριστόδουλος- από τον Πρωθυπουργό ο κ. Λαλιώτης. Αυτό δεν έχει πολιτική σημασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη@

ΦΙΛΗΣ: Γελάτε πάλι.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω γελαστή την απάντησή μου!

ΦΙΛΗΣ: Απαντείστε γελώντας, λοιπόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης, λοιπόν, απάντησε με τη δική του θέση σε αυτή τη θέση που διατύπωσε ο Μακαριότατος. Γνωρίζετε τι είπε ο κ. Λαλιώτης. Και οι δύο παράγοντες, διατυπώνοντας την άποψή τους για συγκεκριμένο ζήτημα, έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχει υπόστρωμα προσωπικής αντίθεσης, ούτε κρίση στην προσωπική σχέση. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την ελληνική κοινωνία, απασχόλησε και τους συγκεκριμένους παράγοντες που μίλησαν γι` αυτό. Δεν είναι αυτό λόγος για να μη μιλούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Το ότι διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, δεν σημαίνει ότι τσακώνονται οι άνθρωποι και δεν συναντώνται. Υπάρχει ένας φιλικός δεσμός ο οποίος παραμένει. Δεν ανατρέπεται, ούτε διαρρηγνύεται. Και απορώ γιατί απορείτε. Εσείς στο κόμμα σας που είναι, υποτίθεται, όπως και στο δικό μας και σε άλλα κόμματα, πολύ πιο περιοριστικές οι διαδικασίες, συμφωνείτε σε όλα; Και όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις σημαίνει ότι σταματούμε να πίνουμε μαζί ένα καφέ, να συναντιόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις;

ΦΙΛΗΣ: Ο Μακριότατος είναι ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω, όταν αυτό συμβαίνει.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί κάνετε παραλληλισμούς; Η φοβάστε μπας και είναι Νέα Δημοκρατία ο Μακαριότατος; Για να καταλάβω, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, όλα αυτά τα οποία λέτε ασφαλώς θα τα χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε κάποια συμπεράσματα στην εφημερίδα σας αύριο. Θα το διαβάσουμε αυτό. Αλλά, όταν οι περιορισμοί αυτοί είναι πολύ μεγάλοι σε ένα κόμμα και παρά τις αντιθέσεις που διατυπώνονται επί συγκεκριμένων θεμάτων δεν οδηγούνται σε ρήξη οι σχέσεις των ανθρώπων, αντιλαμβάνεστε πως αυτό είναι αδιανόητο να συμβεί σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό, το αυτονόητο και λογικό, λέω. Είναι δυνατόν η διατύπωση διαφορετικής άποψης για ένα θέμα να οδηγήσει σε ρήξη προσωπικών σχέσεων; Πού το είδατε αυτό; Συμβαίνει κάπου αλλού αυτό και θεωρείτε επιβεβλημένο να συμβεί κι εδώ;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αμφιτρύων ήταν ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, κ. Μούρτζη. Είναι σε ανταπόδοση παλαιότερου δείπνου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προσκάλεσε τον κ. Λαλιώτη στο δείπνο μαζί με το Μακαριότατο, δηλαδή, απηύθυνε προσωπική πρόσκληση;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμμετείχαν τα ίδια στελέχη, τα οποία έλαβαν μέρος και στο δείπνο που παρέθεσε παλαιότερα ο Μακαριότατος προς τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Παρ` ότι ήταν συνάντηση @όπως την είπατε- κοινωνικού χαρακτήρα, μήπως ξέρετε εάν ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε κάποιο αίτημα στον πρωθυπουργό ή τον κ. Λαλιώτη; Γιατί το ρεπορτάζ κάτι τέτοιο λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα αίτημα. Ποιο αίτημα; Να αναφέρετε συγκεκριμένα κάποιο αίτημα για να σας δώσω και σαφέστερη απάντηση. Παρακαλώ να το κλείσουμε το θέμα, γιατί πάμε στη «δειπνολογία» τώρα, μετά την εκλογολογία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ζήτησε εκλογές μετά το Πάσχα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατηγορηματικά, δεν έθεσε οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Το εκκρεμές θέμα της Μητρόπολης Αθηνών, πού θα οικοδομηθεί η νέα Μητρόπολη που ζητά ο κ. Χριστόδουλος. Δημοσίως έχει εκδηλώσει@

ΡΕΠΠΑΣ: Αντηλλάγησαν απόψεις για διάφορα θέματα. Δεν ετέθη οποιοδήποτε θέμα με τη μορφή αιτήματος. Αυτά τα θέματα τίθενται και συζητούνται, στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας που γίνονται σε τακτά διαστήματα.

ΦΙΛΗΣ: Η Μητρόπολη υπήρξε θέμα συζήτησης, δημοσίως, υπάρχει μια διαφορά γνώμης του κ. Λαλιώτη με την πρόταση του κ. Χριστόδουλου να γίνει η Μητρόπολη, εδώ, στο Χίλτον μπροστά. Χθες, πρότεινε άλλους χώρους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο παραγόντων, του Μακαριοτάτου και του Υπουργού. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν.

ΦΙΛΗΣ: Ετέθη ξανά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη ως αίτημα. Ανταλλάσονται απόψεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Δεν ήταν συνάντηση εργασίας για να τεθούν θέματα και να ληφθούν αποφάσεις, να χαραχτεί, δηλαδή, πολιτική. Είμαι σαφής σε αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι ακριβείς χρόνοι της εκλογής και της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Η ορκωμοσία του Προέδρου θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα. Και μέσω της γνωστής διαδικασίας, θα οριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποιό ήταν ακριβώς το περιεχόμενο της συνάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενημέρωση για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Εχει κάνει δήλωση ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό το θέμα μιλήσαμε. Αυτά που σας λέω απηχούν τις θέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για τον Πρόεδρο, λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λέμε διαφορετικά πράγματα στον Πρόεδρο από αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό. Ούτε στον ελληνικό λαό λέμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέμε στον Πρόεδρο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αρα, απασχόλησε τη συζήτηση των δύο ανδρών το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η θέση μας είναι σαφής. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ κατηγορείται πλέον με βούλευμα για την υπόθεση της οδού Νιόβης. Η κυβέρνηση προτίθεται, λοιπόν, να προχωρήσει πάραυτα στην αντικατάστασή του, διότι πλέον, η κατηγορία από τον Εισαγγελέα είναι ευθεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του. Τα δικαστικά όργανα έχουν αρμοδιότητα και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας παραμένει στη θέση του, έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέχρι πότε παραμένει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση. Απέχει πάρα πολύ η δικαστική ενέργεια, στο στάδιο που τώρα βρισκόμαστε, από το να πει κανείς ότι έχει εκδοθεί μια απόφαση που καταμαρτυρά συγκεκριμένες ευθύνες στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Βεβαίως, δεν θα σχολιάσω εγώ την πρωτοβουλία των δικαστικών οργάνων. Από την άλλη όμως, επαναλαμβάνω -και διατυπώνω αυτή τη θέση- ότι ο Αρχηγός συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως πρέπει να κάνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Και για τον σημερινό Αρχηγό της ΕΛΑΣ ισχύει ότι τίθεται υπό κρίση στις τακτικές κρίσεις του Σώματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, τι λέτε, κ. Μιχαήλ; Λέω ότι συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του. Οταν έρθει η ώρα να γίνουν κρίσεις, τα αρμόδια όργανα θα λάβουν τις αποφάσεις τους. Είναι αυτό θέμα που μας απασχολεί τώρα; Θέλετε να κάνουμε εμείς κρίση πριν έρθει εκείνη η ώρα; Ποιό είναι το θέμα που θέτετε; Σας λέω ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και συνεχίζει το έργο του.

ΜΙΧΑΗΛ: Και σας ρωτώ εάν ισχύουν και για τον ίδιο τα κριτήρια που ισχύουν για όλους τους άλλους αξιωματικούς, διότι οι κρίσεις -το ξέρετε πολύ καλά- ότι θα γίνουν σε λιγότερο από ένα μήνα. Τέλος Φεβρουαρίου θα γίνουν οι κρίσεις για την Ελληνική Αστυνομία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση ποιά είναι, αν θα γίνουν σε ένα μήνα;

ΜΙΧΑΗΛ: Η ερώτηση είναι, εάν ισχύουν και για τον ίδιο τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους άλλους Αξιωματικούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλους τους Αρχηγούς, είτε των Ενόπλων Δυνάμενων, είτε των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε άλλων Σωμάτων, τα κριτήρια είναι πάντοτε τα ίδια: Η ικανότητά τους, η εμπειρία τους, η αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι αυτά τα οποία εκτιμά η κυβέρνηση για να λάβει την τελική απόφασή της. Παντού, τα ίδια κριτήρια ισχύουν, δεν έχει γίνει ποτέ κάτι διαφορετικό.

ΠΑΡΙΣ: Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ θα φθάσει μέχρι τις κρίσεις; Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται περίπου υπό κατηγορία από αμέλεια και διάφορες άλλες κατηγορίες. Δεν είναι ένα βάρος αυτό για την ΕΛΑΣ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε όλα αυτά. Ισχύουν τα όσα είπα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πότε θα συναντηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία που έχει έρθει με τον κ. Wayne Merry για να συναντηθούν με τους κυρίους Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλο, Χρυσοχοϊδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε «αμερικανική αντιπροσωπεία» τι εννοείτε; Γιατί δίνεται η εντύπωση ότι είναι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων που έχουν έρθει, μετά από πρόσκληση του κ. Μπερνς, στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν ζητήσει συναντήσεις με τους κυρίους Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλο, Χρυσοχοϊδη και νομίζω και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εμπειρογνώμονες αυτοί που ανήκουν στα λεγόμενα «think thanks» ή σε κάποια εξ αυτών που λειτουργούν στις ΗΠΑ, πράγματι πρόκειται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη, τις επόμενες ημέρες, στην Ελλάδα και θα συναντηθούν με διάφορους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης. Θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συναντήσουν και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως προβλέπεται κατ` αρχάς στο πρόγραμμα. Κάνει εντύπωση γιατί τίτλος εφημερίδας εμφανίζει τους παράγοντες αυτούς ως ανακριτές. Αναφέρει το δημοσίευμα: «Ερχονται στην Ελλάδα για να ανακρίνουν τους υπουργούς», όταν ο συντάκτης γνωρίζει, πρέπει να γνωρίζει, ότι θα συναντήσουν και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προφανώς, όχι για να τον «ανακρίνουν», για να «ανακριθούν» από αυτόν ή να του μεταφέρουν αυτά τα οποία έμαθαν από την «ανάκριση» στην οποίαν υπέβαλαν τους παράγοντες της κυβέρνησης! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δημιουργεί σκέψεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιές σκέψεις δημιουργεί κ. Βιτάλη; Το ότι έρχονται κάποιοι παράγοντες, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές ή σχολιαστές στην Ελλάδα και θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου, δίνει την εντύπωση ότι έρχονται για να «ανακρίνουν» την ελληνική κυβέρνηση;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν στην αντιπροσωπεία αυτή επικεφαλής είναι ο κ. Wayne Merry, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από κατηγορίες -τις οποίες εσείς ο ίδιος απορρίψατε- εμπλέκοντας υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε τρομοκρατία, έρχεται εδώ για να συζητήσει για τρομοκρατία με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, είναι ένα θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι στο πλαίσιο προγραμμάτων που και το Υπουργείο μας έχει εφαρμόσει, επισκέπτονται την Ελλάδα και παράγοντες των ΜΜΕ άλλων χωρών. Εχουμε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, εκτός των άλλων, να συζητήσουμε μαζί τους. Θέτουν ερωτήματα για οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι δυνατό να επιβάλουμε περιορισμούς. Και δίνουμε τις απαντήσεις μας, αναδεικνύοντας την πολιτική μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι παράγοντες αυτοί οι οποίοι, σε σημαντικό βαθμό, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην πατρίδα τους, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου και από «πρώτο χέρι» να πληροφορηθούν την πολιτική μας σε διάφορους τομείς. Καλό είναι αυτό, δεν είναι κακό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα να αποκλειστεί, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε με τις απόψεις του. Ισα-ίσα, θα πρέπει να διεκδικήσουμε από τη δική μας πλευρά την υπέρ ημών εξέλιξη των θεμάτων, ώστε ο ίδιος παράγοντας που ίσως έχει από κακή πληροφόρηση μια άλλη θέση, να πειστεί για την ορθότητα της πολιτικής μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ναι, αλλά η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβαλε φοβερές αντιρρήσεις για την παρουσία του κ. Wayne Merry σε αυτή την αντιπροσωπεία, με δεδομένο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με το άρθρο του, παραμονές της επίσκεψης του κ. Κλίντον.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ένα δεν πρέπει να επηρεάζει το άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά, ποιες είναι οι θέσεις που εκφράσαμε εμείς για τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Το έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις. Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον, αν αυτό επιβάλλεται. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι του σημείου να λέτε πως θα πρέπει να αποκλείουμε κάποιους που έχουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα -και έτσι κι αλλιώς με την ιδιότητά τους αυτή συγκαταλέγονται σε κάποιες ομάδες- και που έχουν κληθεί να επισκεφθούν την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εμείς συζητούμε με όλους και θέτουμε τα θέματα της πολιτικής μας.

ΦΙΛΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά, αυτή η ομάδα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` αρχάς, αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα που έχουμε, μέχρι τώρα, στη διάθεσή μας.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό δεν γεννά ορισμένα ερωτήματα; Το να συναντηθεί με τους αρμοδίους υπουργούς -έστω και αν είναι τρεις-τέσσερις αυτοί, μια αρμαθιά- έχει μια λογική. Ποια λογική έχει να συναντάται@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι την αποστολή αυτή την οργανώνει το λεγόμενο «Κέντρο Δυτικής Πολιτικής». Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής είναι ένα κέντρο στο οποίο έχουν ενεργοποιηθεί παράγοντες της ομογένειας, ελληνικής καταγωγής παράγοντες οι οποίοι υπερασπίζονται τα εθνικά μας θέματα. Οι ίδιοι είχαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν σε διάφορα @think-thanks@ των ΗΠΑ, να τους φέρουν στην Ελλάδα, να δώσουν τη δυνατότητα στους παράγοντες αυτούς να συζητήσουν με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης διάφορα θέματα. Και βεβαίως, να συναντήσουν και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής για να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα. Να έχουν μια καλύτερη γνώμη για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Κακό είναι αυτό;

ΦΙΛΗΣ : Εγώ δε λέω αν είναι καλό ή κακό. Πάντως, δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται τέτοιου είδους επισκέψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Δεν είναι, πράγματι, συνηθισμένο, αλλά έχει ξαναγίνει. Και πρέπει να σας πω, ότι παράγοντες, οι οποίοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην πατρίδα τους, καλό είναι να βρίσκονται σε επαφή μαζί μας, προκειμένου με την ανάδειξη των θέσεών μας να τους πείθουμε για την ορθότητα της πολιτικής μας. Καλό είναι αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή γίνεται συζήτηση γι αυτό το θέμα, ήθελα να σας ρωτήσω: Υπήρξε, πριν από 10 ημέρες περίπου, μια -εν πάση περιπτώσει- κατ` αρχάς συμφωνία για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας και για τη Συμφωνία που ρυθμίζει τα θέματα του προσωπικού των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Πότε περίπου βλέπει η ελληνική πλευρά ότι αυτές οι συμφωνίες θα υπογραφούν από την αμερικανική πλευρά ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον και στις τελευταίες λεπτομέρειες προκύψουν συμφωνίες, θα υπογραφούν. Αυτό, όμως, είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε για να το πετύχουμε.

ΠΑΡΙΣ: Η συνάντηση στις Πρέσπες θα γίνει κ. Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Η τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες θα γίνει, θα συμμετάσχει σ` αυτήν και ο Πρωθυπουργός.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 January 2000 - 16:03:12 UTC