Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, κατ` αρχάς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Οργανισμού «Αθήνα 2004», τον κ. Θωμόπουλο. Τώρα συνεργάζεται με υπουργούς και άλλους αρμόδιους παράγοντες για θέματα που αφορούν τα έργα ενόψει της Ολυμπιάδας. Συνεργάζεται με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Λαλιώτη, την κ. Παπαζώη, τον κ. Πάχτα, τον κ. Βερελή, τον κ. Φούρα και άλλους. Αργότερα, στις 2.30 μ.μ., θα δεχθεί σε συνεργασία τον επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κατηφόρη. Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, σε ανταπόδοση επίσκεψης που του είχε κάνει παλαιότερα.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Θα τον ενημερώσει για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αργότερα, στις 11.45, θα έχει συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη. Γύρω στη 1 το μεσημέρι προβλέπεται να επισκεφθεί τον Πειραιά, όπου θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο «Μέγαρο Βάτη», όπως ονομάζεται, όπου η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί μια νέα υπηρεσία που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους ναυτιλιακούς παράγοντες. Το κατάστημα αυτό της Εθνικής Τράπεζας θα προσφέρει ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη. Αμέσως μετά θα δεχθεί τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Κληρίδη, ο οποίος θα του επιδώσει επιταγή χρηματικού ποσού για την ενίσχυση των σεισμοπαθών στην Ελλάδα. Οταν τελειώσει η συνάντηση αυτή, θα δεχθεί τον κ. Βενιζέλο. Το απόγευμα θα απαντήσει, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, σε δύο ερωτήσεις συναδέλφων. Του κ. Λάμπρου Κανελλόπουλου για θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή παιδιών, δηλαδή παιδιών με ειδικά προβλήματα και του κ. Δημήτρη Σιούφα για το δημογραφικό πρόβλημα. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, όπου θα ξεναγηθεί και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το Σύνταγμα θα ξεκινήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του Συντάγματος. Από εκεί ξεκινούμε. Με βάση το Σύνταγμα, κάνουμε όλες τις επιλογές μας.

Την Πέμπτη θα έχει συνεργασία με αρμόδιους υπουργούς και άλλους παράγοντες για θέματα που αφορούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αργότερα, θα κόψει την πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα, για τα οποία θα σας ενημερώσω πάλι, με περισσότερες λεπτομέρειες. Το μεσημέρι, στη 1, θα γίνουν τα εγκαίνια του ΜΕΤΡΟ, με όλους τους τύπους που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» οργανώνεται η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστικών και Εργατικών Κομμάτων των πρωτευουσών των χωρών της Ε.Ε., όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι σοσιαλιστικών και εργατικών κομματικών οργανώσεων. Εκεί θα εκφωνήσουν λόγο ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Σουηδός ομόλογός του Κόραν Πέρσον, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα εκείνη την ημέρα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η επίσημη επίσκεψη του Σουηδού Πρωθυπουργού ξεκινά την επόμενη Δευτέρα, μετά από μία εβδομάδα από σήμερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρά το γεγονός ότι εσείς συνεχίζετε, ως εκ της θέσεώς σας, εκφράζοντας την μέχρι τώρα άποψη του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν βάσει του Συντάγματος, η συζήτηση αναμοχλεύεται. Νέα δημοσιεύματα ομιλούν για γρηγορότερη διεξαγωγή, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός, όπως ο κ. Πάγκαλος, ζητούν από τον Πρωθυπουργό, δημοσίως, να βγεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ενα σχόλιο επ` αυτού έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εσείς, ως εκ της ιδιότητάς σας και της θέσης σας, κάνετε διάφορες ερωτήσεις, αναλύσεις, σχόλια ή προχωράτε σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και σας καλώ να αποφύγουμε την εκλογολογία, η οποία είναι απολύτως επιζήμια. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και το συνεχίζει απερίσπαστα, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες και τη χώρα. Δεν μας απασχολεί τίποτα άλλο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε σημερινή του συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «¨Απογευματινή», καθώς και σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Φλας», σήμερα το μεσημέρι, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτα από όλη τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Κάλεσε, επίσης, τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό και αν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να παρέμβει.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η πολιτική που είχε αποφασιστεί, στο πλαίσιο κυβερνητικών οργάνων. Είναι πολιτική σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Ολοι έχουμε αναγνωρίσει πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι θετική και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ότι υπάρχει ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι κάτι απολύτως θετικό. Ασφαλώς, κάθε τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να γίνεται σε μια στέρεη βάση. Στέρεη βάση δεν είναι άλλη από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και από τις Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Το πλαίσιο του Ελσίνκι δεν μπορεί να μείνει γράμμα κενό περιεχομένου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να εργαστούμε με βάση την απόφαση αυτή της Συνόδου Κορυφής και να συμβάλλουμε για να δημιουργηθεί μια νέα περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Οποιοιδήποτε φόβοι διατυπώνονται, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διατυπώνονται κατηγορίες, πρέπει να πω ότι δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό υπόβαθρο αυτής της προσπάθειας. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι πολιτική αρχών. Είναι αυτή που έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα, είναι σε συνέχεια των μεγάλων επιλογών που κάναμε στην αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Επιθυμούμε την προσέγγιση, με βάση αρχές, κανόνες, όρους και προϋποθέσεις που δεσμεύουν όλους και την Τουρκία. Ουδείς έχει την ψευδαίσθηση να διακηρύττει αυτή την ώρα ότι η Τουρκία έχει αλλάξει την εξωτερική πολιτική της. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι διαφορετικό, είναι καλύτερο και αυτό, υπό μια έννοια, συνιστά πρόοδο, γιατί αποτελεί μια καλή προϋπόθεση η οποία μπορεί περαιτέρω να αξιοποιηθεί για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με την πρόσκληση του κ. Πάγκαλου προς τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση σε όλα αυτά τα ζητήματα@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Γερόπουλε. Είπα ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι η πολιτική που είχε αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα, στα οποία προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι πολιτική, η οποία ασκείται ερήμην της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά από αυτά που είπατε, μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι και όλα αυτά που γίνονται στην Τουρκία, σήμερα, σημαίνει ότι η πολιτική της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει, όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, που παραμένει το μοναδικό θέμα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο μπορεί να πάει και στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης για να επιλυθεί; Αλλα θέματα δεν τίθενται σε αυτές τις συνομιλίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής και δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Το μόνο θέμα το οποίο συνιστά και διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ενα νομικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί δια της γνωστής οδού, της σύναψης, δηλαδή, συνυποσχετικού και της προώθησής του προς αντιμετώπιση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η θέση αυτή, που κατ επανάληψη, έχει διατυπωθεί από την πλευρά μας έχει και τώρα απόλυτα την αξία και την ισχύ της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες συναντώνται συνέχεια με τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής. Πότε θα αρχίσουν τα ολυμπιακά έργα; Μήπως μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποια έργα, τα οποία θα υποστηρίξουν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, είναι σε εξέλιξη. Κάποια άλλα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο να γίνουν οι ανάλογες αναθέσεις. Εν πάση περιπτώσει, ελέγχουμε απόλυτα τον παράγοντα χρόνο. Είμαστε εντός των προθεσμιών, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα. Με αυτή την έννοια, δεν δημιουργείται ανησυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε και για το Ολυμπιακό χωριό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως καμία ανησυχία.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Μπακούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα επανέλθω στο θέμα που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η ελληνική πλευρά αποδέχεται την πρόταση του κ. Τζεμ για την αναζήτηση τρόπων, ακόμα και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, στο Αιγαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όταν συναντώνται, επικοινωνούν και συζητούν οι πολιτικοί παράγοντες, είναι δυνατόν οποιοδήποτε θέμα σκέπτεται ή απασχολεί κάποιον εξ αυτών, να το θέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δρομολόγηση ανάλογων εξελίξεων με αφορμή αυτή τη σκέψη, την ιδέα ή την πρόταση που διατυπώνεται. Τέτοιο θέμα, λοιπόν, δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε σημαντική προσπάθεια ακόμη, ώστε να διασφαλίσουμε πως είναι οριστικό και διαρκές αυτό το νέο κλίμα που φαίνεται ότι δημιουργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και με βάση αυτό το κλίμα, ως μία σημαντική προϋπόθεση, να προχωρήσουμε τις προσπάθειές μας για μία οριστική υπέρβαση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά, χρειάζεται να κάνουμε ακόμα πολλή προσπάθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατέθηκε στη Βουλή αυτή η τροπολογία για τα πανωτόκια. Η κυβέρνηση θα δεχθεί τροποποιήσεις πάνω σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Οπως είπαμε από την αρχή, ο βασικός κορμός, δηλαδή, η μέθοδος υπολογισμού του ποσού που πρέπει να καταβληθεί, παραμένει όπως και στην πρώτη διάταξη, με βάση, δηλαδή, το οφειλόμενο κεφάλαιο. Οι προσθήκες που έγιναν και αφορούν τον αγροτικό κόσμο, είναι σημαντικές. Συνεπάγονται μία επιβάρυνση, την οποία αναλαμβάνει το Δημόσιο, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από τους βουλευτές, με την τελική διατύπωση που έχει λάβει αυτή η διάταξη. Αλλά, επαναλαμβάνω, πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τους συναδέλφους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η διάταξη -εκτός από τους αγρότες, η υπόλοιπη είναι η ίδια- είχε προκαλέσει αντιδράσεις, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρξε ένας ουσιαστικός και μεγάλης διάρκειας διάλογος, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των συναδέλφων και οι απόψεις και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν έχουν ληφθεί υπόψη, προκειμένου να διατυπωθεί το νέο κείμενο. Νομίζω ότι όλες οι επικοινωνίες που έχουν γίνει καταλήγουν στο συμπέρασμα, στην εκτίμηση, ότι η διάταξη αυτή θα ψηφιστεί, σύμφωνα με την τελική διατύπωσή της.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση υιοθετεί το χαρακτηρισμό «μπαταχτσήδες», που έδωσε ο κ. Παπαντωνίου, σε όλου τους δανειολήπτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ουδείς αναφέρεται σε όλους τους δανειολήπτες με κάποιο χαρακτηρισμό. Γιατί οι δανειολήπτες είναι διαφόρων κατηγοριών και δεν μπορεί όλοι να υπαχθούν σε ένα χαρακτηρισμό. Αν ρωτάτε εμένα, δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τι ακριβώς είπε ο κ. Παπαντωνίου. Μπορώ να πω, όμως, ότι υπάρχει μία μικρή κατηγορία συμπολιτών μας που δεν επιθυμούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι δεν έχουν κάνει την παραμικρή προσπάθεια, από τότε που έλαβαν ένα δάνειο, εδώ και αρκετά χρόνια, να το εξοφλήσουν. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι κάποιοι που δεν έχουν καν καταβάλει προσπάθεια να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωσή τους, ενώ έχουν λάβει κάποιο δάνειο. Αρα, είναι κάποιοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να εξοφλήσουν το χρέος τους απέναντι σε ένα τραπεζικό ίδρυμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί είναι απατεώνες. Αλλο ρώτησα, αν υιοθετεί η Κυβέρνηση τη φραστική αυτή άποψη του κ. Παπαντωνίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν είπε τέτοια φράση. Αλλά, σας είπα ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα μπορούσατε να δώσετε ένα χαρακτηρισμό για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη; Ηταν ικανοποιητικά, λιγότερο ικανοποιητικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν θετικά και αποτελούν μία πολύ καλή βάση, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, από κοινού να αντιμετωπίσουμε θέματα που έχουν ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες και να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 January 2000 - 16:03:11 UTC