Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν συντομία, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, κατά τις προσεχείς ημέρες.

* Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση απονομής κρατικών βραβείων βιβλίου, στην παλαιά Βουλή.

* Αύριο, στις 10 το πρωί, έχει συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς, για θέματα γεωργίας. Θα λάβουν μέρος ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου και οι υφυπουργοί Γ. Χριστοδουλάκης και Γ. Φλωρίδης. Αντικείμενο της συζήτησης θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως αποζημιώσεις, επιδοτήσεις κ. τ. λ. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει και θα λάβει μέρος στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, στη Βουλή. Γνωρίζετε ότι αύριο το βράδυ ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός.

* Την Τετάρτη το πρωί, επισκέπτεται την Ελλάδα ο Αλβανός Πρωθυπουργός κ. Μέτα, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό που θα του παραθέσει και γεύμα. Η συνεργασία τους θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο Πρωθυπουργούς.

* Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

* Την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως γνωρίζετε, είναι καθιερωμένο να δέχεται ομάδες πολιτών που ψάλλουν τα κάλαντα. Αυτό θα γίνει και φέτος.

ΜΙΧΑΗΛ: Χριστούγεννα θα κάνει εδώ ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα κάνει Χριστούγεννα στην Αθήνα. Η πρώτη επίσκεψη που θα κάνει το νέο χρόνο, θα είναι στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 3 του μηνός. Για τις άλλες δραστηριότητές του, ενδιαμέσως, θα σας ενημερώσω αργότερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς, για τον οποίο τόσος λόγος είχε γίνει, πού θα πάει, δήλωσε χθες ότι δεν θα είναι βουλευτής. Υπήρξε μια ανακοίνωση από τη Ν. Δ. Εσείς, ως κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα, πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά την κυβέρνηση. Οι απόψεις του κ. Σουφλιά είναι σεβαστές. Ακούγονται πάντοτε με προσοχή, όπως και οι επιλογές του είναι σεβαστές. Ο κ. Σουφλιάς είναι μια αυτοτελής πολιτική προσωπικότητα και οι κινήσεις και οι δηλώσεις που κάνει προκαλούν πάντοτε ενδιαφέρον.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχει η εκτίμηση από την Ουάσιγκτον ότι ενόψει του ΜILLENNIUM αναμένεται κάποια τρομοκρατική επίθεση κατά των Αμερικανών, στο εξωτερικό, πέραν της Αμερικής. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια επιπλέον μέτρα ασφάλειας...;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέτρα που παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πάντοτε σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχουν λάβει κάποια έκτακτα μέτρα ενόψει των εορτών. Για τα θέματα αυτά, γνωρίζετε ότι υπάρχει συνεργασία των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών με αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για το οποίο, πάντως, δεν έχουμε κάποια πληροφορία.

ΜΙΧΑΗΛ: Να επανέλθω στο θέμα του κ. Σουφλιά. Είπατε ότι ακούγονται με προσοχή οι απόψεις του. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν η κυβέρνηση άκουσε με προσοχή τα όσα είπε ο κ. Σουφλιάς και πώς τα σχολιάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σουφλιάς δεν απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. Το σχόλιο, το οποίο έκανα πριν, νομίζω ότι ήταν περιεκτικό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει κάποια ανησυχία στην κυβέρνηση από τη συνεχιζόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο και αν σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να κάνει κάποια σύσκεψη ή να καλέσει το Οικονομικό Επιτελείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να περιφρουρηθεί, ως αυτόνομη λειτουργία. Πιστεύουμε ότι το Χρηματιστήριο, πέραν των διακυμάνσεων που αποτελούν ένα φυσιολογικό στοιχείο της λειτουργίας του, έχει όλες τις προϋποθέσεις, επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει, να έχει ανοδική πορεία την επόμενη περίοδο.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συνυπογράψει με την τουρκική κυβέρνηση συμφωνία για θέματα κοινής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το πρώτο ερώτημα είναι, αν το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα απηχεί το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί. Και το δεύτερο ερώτημά μου: Αν από το κείμενο προκύπτει η πρόθεση των δύο πλευρών για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων επαναπροώθησης μεταναστών, με πρωτοβουλία του ενός ή του άλλου μέρους. Με δεδομένο ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα του Κουρδικού και ο τρόπος αντιμετώπισής του, συγκεκριμένα από την τουρκική πλευρά, πώς προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει αφενός τις συμβατικές της υποχρεώσεις που θα υπογράψει με την Τουρκία και αφετέρου, να μην "υποκύψει" στη θέση της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για σειρά θεμάτων είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος. Για κάποια θέματα έχει επέλθει, κατ αρχάς, μια συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών. Δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, ούτε έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες στις οποίες θα υπογραφούν συμφωνίες. Ούτε έχουν προκύψει αυτή την ώρα συμφωνίες, για τις οποίες μπορούμε ή επιτρέπεται να μιλούμε, ως να είναι κάτι δεδομένο. Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω, τουλάχιστον, αυτή την ώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι τελείως άλλο πράγμα να μας λέτε ότι δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος και ο τρόπος υπογραφής τέτοιων συμφωνιών και είναι τελείως διαφορετικό αυτό που ρώτησε η κ. Καραγιάννη.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω πολύ καλά τι ρώτησε η κ. Καραγιάννη.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα το θέσω πιο απλά το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε την ερώτηση και κάνετε το σχόλιο;

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί σας ρώτησε και δεν θέλετε να απαντήσετε επί της ουσίας. Εγώ θα επιμείνω σε αυτό. Είναι το κείμενο που δημοσιεύθηκε, κείμενο που έχει συμφωνηθεί; Κείμενο καταληκτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει, ως οριστικό κάποιο κείμενο το οποίο να έχει το χαρακτήρα συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν γίνει συζητήσεις, οι οποίες έχουν φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο ωρίμανσης, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι έχει προκύψει μια σύμπτωση απόψεων. Το να πάρει ένα κείμενο τη μορφή συμφωνίας και μάλιστα με υπογραφή των εκπροσώπων των δύο χωρών, είναι μια άλλη διαδικασία. Και γι αυτή τη διαδικασία, αυτή την ώρα, δεν έχουμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Αυτό είπα, πριν, με άλλα λόγια. Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Βλέπω ότι είστε ικανοποιημένος τώρα, ενώ πριν δεν ήσασταν.

Σας ευχαριστώ.

* Αύριο, Τρίτη 21/12/1999, η πολιτική ενημέρωση θα γίνει στη 1.30, μετά το μεσημέρι.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 December 1999 - 15:30:18 UTC