Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με κεντρικό αντικείμενο τα θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Για τα θέματα αυτά παραχωρεί συνέντευξη στους συναδέλφους σας η υπουργός Πολιτισμού κ. Παπαζώη. Περιορίζομαι, λοιπόν, σε μια απλή εισαγωγή:

* Οπως γνωρίζετε, εισηγηθήκαμε -και έγινε δεκτή η εισήγηση αυτή- τη δημιουργία ενός νέου θεσμού. Η Ελλάδα, πέραν του ότι αναγνωρίζεται ως κληρονόμος ενός πολιτισμού που έχει παγκόσμιο διαμέτρημα, θα πρέπει να διεκδικεί τη θέση της στη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία. Πιστεύουμε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να δείξουμε και το σύγχρονο πολιτιστικό και πολιτισμικό πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά βεβαίως, να δώσουμε και μία διάσταση Ολυμπιακή -δηλαδή πλανητική- στην πολιτισμική δημιουργία. Οι μηχανισμοί και η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων αυτών, αποτελούν θέμα το οποίο θα εξετάσουν και για το οποίο θα λάβουν αποφάσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή, οι υπουργοί οι αρμόδιοι για τα οικονομικά και η υπουργός Πολιτισμού.

Μετά την εξέλιξη που υπήρξε, λόγω της ακύρωσης της θέσπισης του Ολυμπιακού Βιντεολόττο, το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών που απαιτείται για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, θα αναζητηθεί με διάφορα χρηματοδοτικά σχήματα, τα οποία αυτή την ώρα συζητά η κυβέρνηση και για τα οποία, σύντομα, θα καταλήξει σε αποφάσεις.

Οσον αφορά τη δομή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μπορεί να πει κανείς ότι η δομή αυτή αναπτύσσεται ή περιλαμβάνει ενότητες:


-Στην πρώτη ενότητα, περιλαμβάνονται το τελετουργικό μέρος, δηλαδή, η τελετή έναρξης και λήξης, καθώς και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Την ευθύνη για τις εκδηλώσεις αυτές έχει ο Οργανισμός "Αθήνα 2004".


-Μια άλλη ενότητα, αναφέρεται στον εμπλουτισμό των μόνιμων θεσμών που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, των θεσμών που είναι καθιερωμένοι και επαναλαμβάνονται κάθε φορά, όπως είναι η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η Ολυμπιακή Ακαδημία και η λειτουργία της κ. α. Ολα αυτά αποτελούν συναρμοδιότητα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.


-Μια άλλη ενότητα, αφορά τον κορμό, τον άξονα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, δηλαδή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια μιας ολόκληρης τετραετίας, από το 2001 έως το 2004, και θα αποτελέσουν την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, το νέο θεσμό που καθιερώνεται.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, γιατί θα μιλήσει εφ όλης της ύλης η κα Παπαζώη.

* Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε, επίσης, μια ενημέρωση από την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παπανδρέου, για την προετοιμασία του κράτους ενόψει της αλλαγής της χιλιετίας και την ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από το λεγόμενο "ιό του 2000". Εχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία μας και είμαστε έτοιμοι, μαζί με όλες τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ετοιμότητας. Πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν τέτοια προβλήματα. Εχουν ληφθεί μέτρα και εκείνες τις κρίσιμες ώρες, της αλλαγής του χρόνου και της χιλιετίας, το κράτος, οι παράγοντες του Δημοσίου θα επαγρυπνούν για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο έκτακτο περιστατικό σε αυτό τον τομέα.

* Μιλώντας εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση αυτή -που, όπως ξέρετε, είναι η τελευταία του χρόνου, της εκατονταετίας και της χιλιετίας- έκανε διάφορα σχόλια:

Αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης σε βασικούς τομείς, στους έντονους ρυθμούς ανάπτυξης που πετύχαμε, παρά τις οικονομικές κρίσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν και δοκίμασαν ακόμη και μεγάλες, προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εφόδια τα οποία έχει πλέον η χώρα μας για να διεκδικήσει και να πετύχει την ένταξή της στην ΟΝΕ, λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο. Επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει η προσπάθειά μας αυτή να χαλαρώσει, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις-επιλογές, οι οποίες είναι πιθανό να μας απομακρύνουν από αυτόν το βασικό μας στόχο, να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2000. Τότε θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση και πιστεύουμε βέβαια ότι θα πετύχουμε το στόχο μας.

* Οσον αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε ιδιαιτέρως την υπεύθυνη στάση που τήρησε η Ελλάδα, κατά την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος. Δεν ενεπλάκη σε μία αναμέτρηση, η οποία μπορούσε να έχει δυσμενέστατες συνέπειες για τη χώρα μας. Υπογράμμισε, επίσης, πως η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι σηματοδοτεί μία νέα περίοδο για την περιοχή, για τις σχέσεις των κρατών στην περιοχή, προκειμένου να εμπεδώσουμε συνθήκες σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα, έκανε μία ενδεικτική αναφορά στην προσπάθεια που έχουμε κάνει, όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινής μας ζωής, μένοντας ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού.

Δήλωσε, ακόμη, πως το έργο το οποίο έχουμε κάνει είναι πλούσιο και αναγνωρίζεται και αυτό αποτελεί μία καλή βάση αισιοδοξίας για τη δουλειά μας. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό. Δεν πρέπει, όμως, να επικρατεί υπερβολική βεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε εφησυχασμό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε μια πολιτική προσπάθεια.

Τέλος, μαζί με τις ευχές του σε όλους, ενόψει των εορτών, ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και με το έργο μας να κερδίσουμε την εκτίμηση και την αναγνώριση των πολιτών. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης και της Βουλής, το έργο αυτό το οποίο είναι σημαντικό και πλούσιο, θα είναι ακόμη πιο πλούσιο, θα ολοκληρωθεί και θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, όταν το Σεπτέμβριο του 2000 κληθούν στην κάλπη να επιλέξουν και πάλι την κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

* Ο κ. Παπαντωνίου εισηγήθηκε την τοποθέτηση του κ. Ευστρατίου Βολάνη, μέχρι τώρα Αντιπροέδρου, στη θέση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του κ. Αναστασίου Σοφού στη θέση Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι δύο αυτές θέσεις ήταν κενές. Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή.

* Επίσης, με εισήγηση του υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών Χρήστου Ροκόφυλλου, έγινε δεκτή η προαγωγή 19 διπλωματών από το βαθμό του Συμβούλου Α' στο βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β'.

* Τέλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εισηγήθηκε -και έγινε δεκτή η εισήγησή του- την ανανέωση της θητείας του κ. Ευστρατόγλου ως επικεφαλής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Σε πολύ γενικές γραμμές αυτά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις υποχωρήσεις στο Ελσίνκι και το "ναι" που είπε η Ελλάδα, "άρχισαν τα όργανα". Χθες και προχθές, και τις τελευταίες ημέρες, είχαμε παραβιάσεις, παραβάσεις και αερομαχίες. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοια φαινόμενα εκδηλώθηκαν, χθες. Εχετε ενημερωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας, ασφαλώς είναι μία αρνητική συνεισφορά στην προσπάθεια που γίνεται να εναρμονιστεί η χώρα αυτή με το κοινοτικό πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, είναι και μία πρόκληση για την Τουρκία και για όλους, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή στην περιοχή. Κάποιοι έχουν μια μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια και να πετύχουν αυτή την προσαρμογή. Κατά τα άλλα, εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική που έχουμε χαράξει. Δεν πρέπει να δούμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος. Θα πρέπει σε αυτό το πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι, να αναπτύξουμε και να οικοδομήσουμε την πολιτική μας, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί και το μόνο δρόμο για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή προς όφελος όλων των χωρών και όλων των λαών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία και πριν και μετά το Ελσίνκι, είχε πει ότι δεν αλλάζει πολιτική. Συνεπώς, αυτά θα συνεχίζονται, αφού η χώρα αυτή δεν εφαρμόζει την απόφαση του Ελσίνκι. Τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Ελσίνκι αποφασίστηκε ένα πλαίσιο σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στο οποίο ανταποκρίθηκε θετικά η Τουρκία, απάντησε "ναι", δέχθηκε την πρόταση της Ε. Ε. Μένει, πλέον, στην πράξη -επαναλαμβάνω- να προσαρμόσει την πολιτική της, ώστε να εφαρμόσει αυτές τις αρχές, τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την απόφαση Κορυφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας λέω. Οτι η Τουρκία δεν πρόκειται να εναρμονιστεί...

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βγάζετε συμπέρασμα τόσο γρήγορα. Είστε πολύ βιαστικός. Βλέπετε το δέντρο, αλλά δεν βλέπετε το δάσος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τα χθεσινά δεν τα είδατε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είναι ένα αρνητικό φαινόμενο αυτό το οποίο εκδηλώθηκε. Παρακαλώ, όμως, να παραμείνετε και εσείς ψύχραιμοι και νηφάλιοι αναλυτές, προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια της Ε. Ε., από την μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, με βάση το πλαίσιο το οποίο αποφάσισαν, συναίνεσαν, δέχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, επίσης, να ρωτήσω τί απαντάτε σε αυτό που λένε για τουρκική υπηκοότητα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει δικαιώματα που γίνονται σεβαστά στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε κριτική, από οποιονδήποτε και αν διατυπώνεται, για υπονόμευση των δικαιωμάτων που έχουν Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι κατά το θρήσκευμα. Δεν έχουμε οτιδήποτε άλλο να πούμε, όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, αυτή την ώρα. Είναι γνωστή η πολιτική μας και παραμένουμε σε αυτή. Πιστεύουμε ότι είναι πλήρης και πάντως στο ίδιο προωθημένο σημείο, σε σχέση με τις πολιτικές για τις μειονότητες που ακολουθούν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να θέσουν αυτό το θέμα, στην εφ` όλης της ύλης...

ΡΕΠΠΑΣ: Βιάζεστε περισσότερο από τους Τούρκος εσείς κ. Σταματόπουλε, γιατί λέτε "είναι έτοιμοι να το θέσουν". Ας το θέσουν και θα πάρουν απάντηση. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη απαρτίζεται από Ελληνες πολίτες, που έχουν συγκεκριμένη υπηκοότητα, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες. Αυτά είναι τόσο σαφή, ώστε δεν χρειάζεται να τα συζητούμε περισσότερο.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα, στο Χρηματιστήριο φαίνεται ότι έχουν στηθεί κάποια "δόκανα" με στόχο τους μικροεπενδυτές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι παίζονται και πολιτικά παιχνίδια, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η άνοδος του Χρηματιστηρίου τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε φθάσει στο διπλάσιο του επιπέδου, στο οποίο κινείτο ένα χρόνο πριν το ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι διακυμάνσεις αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Θα πρέπει να περιφρουρήσουμε την αυτονομία αυτού του θεσμού. Δεν πρέπει να επιχειρείται εμπλοκή του Χρηματιστηρίου στους πολιτικούς σχεδιασμούς. Οποιοσδήποτε τέτοιος πειρασμός, είναι κακός σύμβουλος. Οποιοι το επιχείρησαν, έστω και εμμέσως, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι αυτό αποτελεί ολέθριο σφάλμα, που έχει συνέπειες. Θυμίζω την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο κ. Καραμανλής, να ζητήσει στοιχεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές. Υπενθυμίζω, επίσης, την πολιτική σκανδαλολογίας της Ν. Δ. για φορείς, που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι επιλογή της Ν. Δ. να συμπεριλάβει στον πολιτικό σχεδιασμό της και τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αν σκέφτεται κάτι τέτοιο, αν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι προσφέρει πολύ αρνητική υπηρεσία.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού από την κρατική μηχανή, ποιο σχόλιο ακριβώς έκανε; Διότι εδώ, παρουσιάζονται στοιχεία ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας για μια μεγάλη κατηγορία σεισμοπαθών. Για παράδειγμα στο Μενίδι, μόνο ο ένας στους δέκα δικαιούχους έχει λάβει το βοήθημα για τη στέγαση και μόνο το ένα στα δέκα κόκκινα σπίτια έχει κατεδαφιστεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα, απ` όλα, το ότι δεν έχουν κατεδαφιστεί όλα τα κόκκινα σπίτια δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται. Δεν δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος γι αυτούς οι οποίοι κατοικούσαν στα σπίτια αυτά πριν. Εχουν, ήδη, μετεγκατασταθεί κάπου αλλού. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει αίτημα, το οποίο αυτή την ώρα, να διατυπώνεται, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω βοήθεια -σε υλικό, χρηματικά ή άλλα μέσα- σε δικαιούχους. Αυτοί οι οποίοι παραμένουν στις σκηνές είναι ελάχιστοι. Είναι αυτοί που μένουν εκτός καταυλισμών, επειδή θέλουν να βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους. Από τα στοιχεία τα οποία έχει το αρμόδιο Υπουργείο στη διάθεσή του, δεν προκύπτει κάποιο κενό, κάποια καθυστέρηση, ως προς την αντιμετώπιση αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί. Δεν διατυπώνονται πλέον αιτήματα από τις αρχές της Τ. Α. Για το θέμα αυτό έγινε και σήμερα στη Βουλή συζήτηση. Απάντησε, σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Βερελής, με αποκαλυπτικά στοιχεία, στα οποία σας παραπέμψω γιατί δεν είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στο θέμα αυτό ενήργησε κατά τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό. Ηταν, δηλαδή, μια πολύ καλή στιγμή παρουσίας του ελληνικού κράτους, σε ένα πολύ ιδιαίτερο, έκτακτο φαινόμενο.

ΦΙΛΗΣ: Ποια προβλήματα εντόπισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των σεισμοπαθών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε μια αναφορά εν είδη παραδείγματος. Δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Ως καλό παράδειγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, ως καλό παράδειγμα. Μίλησε για την ενεργοποίηση του κράτους με αφορμή την εκδήλωση αυτού του φαινομένου.

ΦΙΛΗΣ: Μα, μόλις προχθές, πριν από δύο μέρες, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Πριν δύο μέρες!

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, υπάρχουν προβλήματα της κρατικής μηχανής, γενικώς.

ΦΙΛΗΣ: Τότε, πώς "ως καλό παράδειγμα";

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση και όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό, η ενεργοποίηση του κράτους ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αυτό είναι κοινά παραδεκτό.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός πριν τρεις ημέρες ενώπιον όλων μας...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Αλλαξε γνώμη μετά από τρεις ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν άλλαξε καμία γνώμη. Ο Πρωθυπουργός, επειδή είναι σύγχρονος, ειλικρινής και ευθύς πολιτικός, γνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς και στη λειτουργία του κράτους. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε το κράτος με την ενεργοποίησή του και την αποτελεσματική παρουσία του για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Να εξηγούμαστε.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, σε ερώτηση συναδέλφου μας είπατε ότι η επιστολή του κ. Λίπονεν είναι προσωπική επιστολή και δεν δεσμεύεται η Ε. Ε., απαντώντας μάλιστα στον ισχυρισμό του κ. Ετζεβίτ, ότι η επιστολή εστάλη από τη φιλανδική Προεδρία και όχι προσωπικά από τον κ. Λίπονεν και συνεπώς, κατά τη γνώμη του κ. Ετζεβίτ, δεσμεύει την Ε. Ε. Χθες, όμως, η φιλανδική Προεδρία, με αφορμή και συζήτηση που έγινε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρίνισε ότι ο κ. Λίπονεν ενήργησε ως προεδρεύων της Ε. Ε. αλλά, βεβαίως, αυτό το κείμενο δεν έχει την ίδια ισχύ και αξία με την απόφαση των "15". Δηλαδή, μια ενδιάμεση στάση, ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να είστε ειλικρινής στην ερώτησή σας. Δεν είπε ότι εστάλη από τον Πρόεδρο της Ε. Ε., και ότι η επιστολή αυτή δεν έχει την ίδια ισχύ και αξία με το κείμενο των 15. Είπε ότι "αυτή η επιστολή δεν δεσμεύει την Ε. Ε. ". Αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε. Δεν είπε ότι "δεν έχει την ίδια αξία". Είπε, ο εκπρόσωπος της Φιλανδίας, ότι "δεν δεσμεύει την Ε. Ε. ". Αρα, λοιπόν, αυτή η επιστολή είναι προσωπική επιστολή. Ασφαλώς του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν εστάλη από έναν τυχαίο πολιτικό. Εστάλη από τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δείτε την επιστολή, πουθενά δεν φέρει τα διακριτικά ή τα σήματα της Ε. Ε. Αυτό είναι σαφές. Και επανέλαβε, αυτό το οποίο άλλωστε είπαμε κι εμείς κατ επανάληψη, αντίθετα με όσα ισχυρίζονται κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί μας, ότι αυτό το κείμενο δεν αποτελεί στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου, ώστε να δεσμεύει την Ε. Ε., αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ετζεβίτ και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, που λένε ότι είναι κι αυτό κάτι το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με το κείμενο που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν συνυπολογίζεται, δεν συνεκτιμάται. Είναι εκτός της απόφασης που έχει λάβει η Ε. Ε., που μόνον αυτή (η απόφαση) δεσμεύει την Ε. Ε. και όχι η επιστολή του κ. Λιπόνεν. Αυτό είναι πολύ καθαρό.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο. Δεν είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι το δεύτερο. Αυτό είναι το στοιχείο.

ΦΙΛΗΣ: Είπε δύο πράγματα ο κ. Λιπόνεν. Ρωτώ, διότι εδώ υπάρχει ένα θέμα αντικειμενικής σταθμίσεως της αξίας αυτής της επιστολής.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντικειμενικής; Μάλιστα.

ΦΙΛΗΣ: Αντικειμενικής. Διότι ο κ. Ετζεβίτ το "τραβάει" από την πλευρά του και λέει πράγματα που δεν ισχύουν, ότι αυτή η επιστολή δεσμεύει τους "15" και ότι δεν είναι προσωπική.

ΡΕΠΠΑΣ: Η φιλανδική Προεδρία τι είπε, κ. Φίλη; Είπε ότι δεσμεύει τους 15 ή είπε ότι δεν δεσμεύει τους 15;

ΦΙΛΗΣ: Είπε ότι είναι επιστολή της φιλανδικής Προεδρίας, η οποία δεν επέχει θέση...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν λέτε ότι "δεν δεσμεύει" κ. Φίλη;

ΦΙΛΗΣ: Οτι διάβασα, λέω κ. Υπουργέ. Οτι δεν επέχει θέση κοινοτικού εγγράφου. Εσείς, όμως είπατε, ότι είναι προσωπική επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΦΙΛΗΣ: Ξέρετε τι διαφορά έχει η προσωπική επιστολή του Πρωθυπουργού από του προεδρεύοντος της Ε. Ε.; Εντελώς διαφορετική είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι προσωπική επιστολή υπό την έννοια ότι αναφέρεται σε προσωπικά θέματα. Σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν τις σχέσεις της Ε. Ε. με την Τουρκία, αναφέρεται αυτή η επιστολή. Αλλά, δεν είναι επιστολή, η οποία δεσμεύει την Ε. Ε., η οποία αποτελεί κείμενο της Ε. Ε., και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου. Και στην Ελλάδα, δυστυχώς, γίνεται αυτό -και λυπούμαι πάρα πολύ- προκειμένου έτσι να αναπτύξουν κάποιοι αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς διευκολύνατε αυτή την εξέλιξη. Γιατί λυπάστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει απόφαση της Ε. Ε. που είναι δεσμευτική για όλους και σε αυτή παραμένουμε. Και χαίρομαι που η φιλανδική Προεδρία έδωσε αυτές τις διευκρινίσεις, ώστε να μη συνεχιστεί στην Ελλάδα αυτό το περίεργο παιχνίδι, κάποιοι να θέλουν να βάλουν περίπου στην ίδια βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ομόφωνη μάλιστα απόφαση, με μια επιστολή που έστειλε ο προεδρεύων της Ε. Ε. προς την Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, εκείνες τις στιγμές, πολλές μέθοδοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Μην επιμένετε, όμως, ότι η επιστολή αυτή αποτελεί κείμενο της Ε. Ε., το οποίο τη δεσμεύει. Αυτό είναι αποσαφηνισμένο. Δεν τη δεσμεύει.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, συγκροτήθηκε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα ο Πρωθυπουργός κάλεσε και πάλι τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι σε εκλογική ετοιμότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ενώ υπάρχει αυτή η βεβαιότητα στο κυβερνών κόμμα, ότι θα πάμε σε εκλογές και μάλιστα με ευθύνη της Ν. Δ., φαίνεται ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει εντονότατος προβληματισμός, αν θα πρέπει τελικά ή όχι η Ν. Δ. να εμμείνει σε αυτή την επιλογή της. Η ερώτηση είναι η εξής: Είστε σίγουροι, ως κυβέρνηση, ότι θα προκληθούν με ευθύνη της Ν. Δ. πρόωρες εκλογές με βάση αυτά τα νέα δεδομένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχουμε πει, κατ επανάληψη, και το επαναλαμβάνω: Η χώρα έχει άξιο Πρόεδρο. Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβρη του 2000. Η εκλογική επιτροπή, στην οποία αναφερθήκατε, δεν έχει συγκροτηθεί. Είναι μια πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού σε στελέχη του Κινήματος, να λάβουν μέρος σε μια σύσκεψη που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου, ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων. Είναι εξελίξεις ενδεχόμενες, λόγω της θέσης που έχει, μέχρι τώρα, τηρήσει η Ν. Δ., ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, το οποίο εμείς πρέπει να πούμε αυτή την ώρα, δοθέντος ότι η Ν. Δ. είναι αυτή που πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Εμεις έχουμε σαφή τοποθέτηση, εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε προνοητικοί. Είπαμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2000, η χώρα μας κάνει μια σημαντική προσπάθεια που πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Θα πρέπει απερίσπαστοι να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Ισα-ίσα αυτή η προσπάθειά μας θα πρέπει να εξελιχθεί σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η Ν. Δ. δεν έχει πάρει θέση. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και ότι η, κατά τη γνώμη της, επιζήμια και επικίνδυνη για τη χώρα κυβέρνηση, πρέπει να απομακρυνθεί και ότι γι αυτό πρέπει να πάμε σε εκλογές. Αν η Ν. Δ. αλλάξει τη στάση της, αυτό -είπα χθες και επαναλαμβάνω- θα είναι μια θετική εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μου πείτε, αν ο Πρωθυπουργός είπε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι με ευθύνη της Ν. Δ. μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ακριβώς αυτό. Είπε ότι, όπως φαίνεται η Ν. Δ., επειδή ακριβώς ισχυρίζεται ότι πρέπει να απομακρυνθεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί έτσι το, κατά τη γνώμη της, υπάρχον πολιτικό πρόβλημα, είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, "πράγμα που απεύχομαι". Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Παραμένουμε, λοιπόν, στη θέση που παγίως διατυπώνουμε για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, με την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, για να καταλάβω, όπως μας μεταφέρετε την αποστροφή του Πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θέλει εκλογές το Σεπτέμβριο του 2000 και η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα μόλις πριν και το επαναλαμβάνω με σταθερή φωνή και με ισχυρή βούληση: Αυτή είναι η θέση μας και παραμένουμε σε αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς, όμως, συμβαδίζει αυτή η πάγια θέση που επαναλαμβάνετε με την αποστροφή του Πρωθυπουργού, τρεις φορές μέχρι τώρα, και στο Ελσίνκι και στους ξένους ανταποκριτές και πρόσφατα, ότι η 26η Μαρτίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε όλες αυτές τις συζητήσεις είπε ότι θα πρέπει η Βουλή να ολοκληρώσει τη θητεία της και να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβριο του 2000. Από την άλλη, είπε -σε αυτή την κοινωνία ζούμε, σε αυτή την πολιτική ζωή συμμετέχουμε- ότι η Ν. Δ. είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε εμείς. Είναι κάτι το οποίο, ως φαίνεται, επιδιώκει η Ν. Δ., γιατί επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης, την κυβερνητική αλλαγή. Αυτό δεν επιδιώκει η Ν. Δ.; Και έχει προβεί σε αυτό το θεσμικό ολίσθημα, αν θέλετε, να υπαγάγει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον πολιτικό σχεδιασμό της, στα κομματικά σχέδιά της. Αυτά θα πρέπει να αποσυνδεθούν. Το έχουμε πει κατ` επανάληψη. Διατυπώσαμε τη θέση αυτή στις συζητήσεις που γίνονται για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν πρέπει να συσχετίζεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θητεία της Βουλής.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν. Δ. τον εγκαινιασμό της προεκλογικής περιόδου; Διότι αυτό προκύπτει...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εγκαινιάζεται προεκλογική περίοδος. Ισως, αυτό το συμπέρασμα βγαίνει επειδή κλήθηκαν κάποια στελέχη να λάβουν μέρος σε μια σύσκεψη που πρόκειται να γίνει στην αρχή του νέου χρόνου. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, με δεδομένη τη θέση που, τουλάχιστον, έως τώρα έχει τηρήσει η Ν. Δ..

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ρωτάω, γιατί υπήρξε μια πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν. Δ., πιθανόν με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά, ότι εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε ότι η ομιλία που έκανε ο κ. Καραμανλής στον Πειραιά ήταν μια ομιλία η οποία δεν είχε περιεχόμενο και πολιτική ουσία. Ηταν μια συγκέντρωση για τη δημιουργία εντυπώσεων, συγκέντρωση προεκλογικού χαρακτήρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει η δήλωση που είχατε κάνει χθες ότι πιθανή ψήφιση του κ. Στεφανόπουλου από τη Ν. Δ., θα αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς ισχύει. Η Ν. Δ. δεν είναι αυτή, η οποία λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές και απομακρύνοντας την κυβέρνηση; Αν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές το κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί. Εμείς, επιθυμούμε η Ν. Δ. να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το Σεπτέμβριο του 2000. Αυτή είναι η σταθερή θέση μας. Και είναι τόσο σαφής που πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και στα εθνικά συμφέροντα και στην κοινή νοημοσύνη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στην αρχή είπατε ότι επίκεινται ανακοινώσεις για τους μηχανισμούς και τους τρόπους χρηματοδότησης της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά και γενικότερα της Ολυμπιάδας. Θέλω να ρωτήσω, αν μέσα στους προβληματισμούς σας είναι η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζουμε τώρα. Ολα αυτά τα σχήματα χρηματοδότησης θα τα επιλέξουν το οικονομικό επιτελείο με την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χρονικά πότε; Επειδή είναι η πρώτη φορά που επανέρχεστε στο θέμα, μετά...

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά, επειδή το θέμα αυτό συζητήθηκε εν εκτάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γι αυτό επανερχόμαστε. Δεν έχουμε άλλο λόγο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, μαζί με τον κ. Μανιτάκη, παραιτήθηκαν και τρία μέλη του ΕΣΡ, τα οποία είχαν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάποιο σχόλιο για την παραίτηση των τριών μελών; Για τον κ. Μανιτάκη διαβάσαμε τι είπατε. Του... "τα σύρατε"! Για τα τρία μέλη τι έχετε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό σας. Ηταν η δέουσα απάντηση σε μια επιστολή που κρίνω ότι είναι απολύτως εμπαθής. Η επιστολή αυτή είχε προσωπικό χαρακτήρα. Ηταν μια προσωπική επιστολή-επίθεση του κ. Μανιτάκη σε μένα. Κρίνω αδικαιολόγητο το ότι μέλη του ΕΣΡ ανακάλυψαν προσφάτως ότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, ανακάλυψαν όλα αυτά τα προβλήματα -τα οποία διατυπώνουν δημοσίως με αυτόν τον επιζήμιο για το ίδιο το ΕΣΡ και τους θεσμούς τρόπο- μετά τη νομική διαφωνία που προέκυψε για το αν επιτρέπεται αναδρομική επιβολή κυρώσεων. Μέχρι τότε είχατε εσείς γίνει κοινωνοί κάποιων αιτιάσεων ή κριτικής από μέλη του ΕΣΡ για προβλήματα που αντιμετώπιζαν; Τώρα, μέσα σε ένα μήνα, μόνον προβλήματα ακούω ότι αντιμετωπίζουν τα μέλη και το ΕΣΡ. Θέλετε να σας αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για το 1999 του ΕΣΡ ήταν 195 εκατομμύρια και έχουν απορροφηθεί περίπου 120 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Απορροφητικότητα περίπου στο 53%; Ευθύνεται γι αυτό το Υπουργείο; Μήπως, τους έχουμε στερήσει πόρους και μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους; Ευθύνεται το Υπουργείο γιατί το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ προχώρησαν στην επιλογή στελεχών για τις υπηρεσίες τους, με ρυθμό ο οποίος μπορεί να μην είναι γι αυτούς ικανοποιητικός; Γαιτί δεν το έκαναν κάποιο χρόνο πριν; Τα συγκεκριμένα μέλη διατύπωσαν τη θέση τους και ο τρόπος που αντέδρασαν δείχνει -με ενάργεια, θα έλεγα- ότι το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε μέλη για το ΕΣΡ, τα οποία δεν είχαν κομματικές εξαρτήσεις. Δεν ανέδειξαν την κομματική τους ιδιότητα, όπως δυστυχώς έκαναν άλλα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία προτίμησαν να λειτουργήσουν ως κομματικοί εκπρόσωποι, πράγμα ανεπίτρεπτο. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά για το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και την "πέτρα του σκανδάλου", δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, όσο κάποιοι επιμένουν ότι επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου να επιβάλλονται αναδρομικά κυρώσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θα αναπληρωθούν τα κενά αυτά και πιστεύω ότι το ΕΣΡ θα βρει το δρόμο του. Επαναλαμβάνω ότι με το ν. 2644 φτάσαμε σήμερα, με την ολοκλήρωση των προβλεπομένων διαδικασιών, στη θέση να υπογράψουμε (το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας) μια σύμβαση παραχώρησης με ένα ιδιωτικό φορέα για την ανάπτυξη των νέων συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών με ψηφιακή τεχνολογία μέσω δορυφόρου. Αυτό δείχνει ότι είχαμε δίκιο όταν δεν επιτρέψαμε να αναπτυχθούν αυτές οι υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Και, επιπλέον, το θεσμικό αυτό πλαίσιο είναι πλήρες, συγκεκριμένο και διασφαλίζει τα συμφέροντα και του Δημοσίου και των πολιτών.

Αρα, λοιπόν, ας αφήσουμε το ΕΣΡ έξω από αυτό το δημόσιο διάλογο. Ολες οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές έχουν προβλήματα, όπως και όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Δεν επιδίδονται, όμως, σε τέτοιου είδους δημαγωγική και λαϊκίστικη προσέγγιση για να αναδείξουν τα προβλήματά τους. Υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες αρχές και όλες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οπως και υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δεν είναι όλα τέλεια. Αλλά, τέτοια δημαγωγική και λαϊκίστικη προσέγγιση ουδείς επιχειρεί. Ισως, επειδή σε άλλες ανεξάρτητες αρχές δεν εμπλέκονται τα κόμματα, όσον αφορά τη σύνθεση ή τη συγκρότησή τους. Αυτό είναι κάτι που με λυπεί. Είναι πρωτοφανές αυτό να εκδίδονται ανακοινώσεις μελών του ΕΣΡ από Γραφεία Τύπου κομμάτων! Και μετά μιλούν περί ανεξάρτητης αρχής; Είναι πρωτοφανές.

ΦΙΛΗΣ: Στις άλλες αρχές δεν εμπλέκονται τα κόμματα και είναι λογικό αυτό, εμπλέκεται το κυβερνητικό κόμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφήστε τα, κ. Φίλη, αυτά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, φερ ειπείν, το ΑΣΕΠ ή ο Συνήγορος του Πολίτου ή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άλλες αρχές, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να τις χρησιμοποιήσει ως πεδίο για να αναπτύξει μικροκομματική πολιτική, είτε φιλοκυβερνητική, είτε αντιπολιτευτική. Αυτά είναι σαφή. Και καλώ δημοσίως να ανακοινώσουν τα μέλη του ΕΣΡ, που είτε υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, είτε από άλλα κόμματα, αν εγώ οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα έκανα προσπάθεια να παρέμβω στο έργο τους.

ΦΙΛΗΣ: Σας καταλογίζουν αλλοίωση της απόφασής τους, η οποία θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την άποψη πολλών νομικών. Ηδη, ο ΣΚΑτ έκανε προσφυγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα εκείνες τις ημέρες ότι προσφέρουν κακή υπηρεσία, αυτοί οι οποίοι λένε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ακυρώσιμες.

ΦΙΛΗΣ: Η διαπίστωση του νομικού προβλήματος δεν είναι καλή ή κακή υπηρεσία. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν δεκτή από τα δικαστήρια, στα οποία θα προσέφευγε ο ενδιαφερόμενος, η προσφυγή του για μια απόφασή μου, η οποία, μεταξύ των άλλων, πέρα δηλαδή από τα χρηματικά πρόστιμα τα οποία έχω επιβάλει και κυρώσει -και πρέπει να είναι σαφές αυτό- θα προέβλεπε και κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται αναδρομικά, γιατί προβλέπονται σε μεταγενέστερο νόμο. Σας λέω ότι δεν θα καταπέσει αυτή η απόφαση γι αυτό το λόγο. Αλλωστε, αυτόν το λόγο δεν τον επικαλείται ούτε ο προσφεύγων. Στην προσφυγή του το τηλεοπτικός σταθμός επικαλείται λόγους στη συνταγματικότητα του ΕΣΡ και επίσης αναφέρεται σε θέματα δεοντολογίας. Δεν αναφέρεται σε οτιδήποτε άλλο. Το μόνο θετικό είναι ότι έτσι επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται πως εγώ έχω κυρώσει την απόφαση για τα χρηματικά πρόστιμα που κάποιοι ισχυρίζονται ότι αρνούμαι να επιβάλω. Η απόφαση θα έπεφτε αν δεχόμουν την απόφαση-εισήγηση του ΕΣΡ και περιελάμβανα στην τελική δική μου απόφαση την αναδρομική επιβολή κυρώσεων. Τότε θα είχαμε πρόβλημα. Και λυπούμαι, όταν μέλη του ΕΣΡ λένε ότι οι αποφάσεις μου είναι ακυρώσιμες, δίνοντας έτσι το πράσινο φως σε κάποιους να προσφύγουν στα δικαστήρια. Θα αποδειχθεί και αυτό. Αλλά, μη συζητούμε -επαναλαμβάνω- για το "αν κινείται η γη". Αναδρομική επιβολή κυρώσεων σε ένα κράτος δικαίου, δεν επιτρέπεται. Και αυτό δεν βγαίνει το ΕΣΡ να το παραδεχθεί, επιτέλους. Παραμένει σε μία θέση, σαν να δέχεται ότι μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί να γίνει αναδρομική επιβολή κυρώσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τρεις αυτοί του ΠΑΣΟΚ, γιατί παραιτήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν τους λόγους τους, οι οποίοι είναι απολύτως σεβαστοί. Και δεν είναι τρεις του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εσάς κατηγορούν. Για παρεμβάσεις δικές σας λένε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κριτικές είναι δεκτές. Εγώ, λοιπόν, καλώ και προκαλώ να μου πει οποιοσδήποτε -και από τους τρεις και οποιοσδήποτε άλλος- ποια παρέμβαση έκανα, προκειμένου να παρεμποδίσω τα μέλη του ΕΣΡ στο έργο τους. Τους προκαλώ να μου πούνε πότε και για ποιο λόγο. Και δεν το κάνει κανείς.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 18 December 1999 - 9:02:00 UTC