Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχουμε κάτι από τη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση είναι σε εξέλιξη. Θα ενημερωθείτε αρμοδίως. Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, έχει πολλές συναντήσεις, όπως έχω ανακοινώσει. Για την πρώτη συνάντηση που ολοκληρώθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αυτή την ώρα, ο κ. Παπαϊωάννου παραχωρεί συνέντευξη στους συναδέλφους σας, οι οποίοι θα ενημερωθούν λεπτομερώς για τα θέματα που συζητήθηκαν.

ΦΙΛΗΣ: Ο Καγκελάριος Σρέντερ, προχθές, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη ξέχασε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα της Κύπρου στην Ε. Ε., όπως προκύπτει από το κείμενο των δηλώσεών του που διανεμήθηκε. Μήπως υπήρξε κάποια επιφύλαξη κατά τις συναντήσεις του κ. Σρέντερ με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της προόδου της κυπριακής υποψηφιότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι σαφής στο σημείο αυτό: Η υποψηφιότητα της Κύπρου, προκειμένου να ενταχθεί στην Ε. Ε. αποτελεί θέση της Ε. Ε.. Είναι απόφαση των οργάνων της Ε. Ε. και η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε ανάκληση. Ολες οι χώρες της Ε. Ε. συμφωνούν στην κατεύθυνση ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε.. Κατά καιρούς, διάφοροι κοινοτικοί αξιωματούχοι θέτουν θέματα τα οποία σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί -μετά το '74 με το καθεστώς κατοχής- στην Κύπρο. Αυτό το οποίο είπε ο κ. Σρέντερ οφείλεται, προφανώς, σε παραδρομή. Δεν ήθελε να διαχωρίσει -το πιστεύω απόλυτα αυτό- την Κύπρο από τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρες. Πολύ περισσότερο που η Κύπρος είναι η χώρα εκείνη, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις υποψήφιες χώρες, εκπληρώνει τα οικονομικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια που τίθενται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τη θέση της Κύπρου, όσον αφορά την πορεία ένταξής της στην Ε. Ε.. Δεν έθεσε οποιοδήποτε τέτοιο θέμα ο κ. Σρέντερ, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και αυτό με κάνει να οδηγούμαι στο συμπέρασμα το οποίο ανέπτυξα μόλις πριν. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε θέση, η οποία να δηλώνει άρνηση ή επιφύλαξη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε. Ε..

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε. Ε., όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καταληκτική, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία για οποιαδήποτε υποψήφια χώρα. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά την Κύπρο, είναι ικανοποιητικός. Και πάντως η Κύπρος είναι πολύ περισσότερο έτοιμη από οποιαδήποτε άλλη χώρα να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Ε. Ε., προκειμένου να γίνει μέλος της. Το πολιτικό θέμα, το οποίο υπάρχει επίσης, απασχολεί κατά καιρούς τα όργανα της Ε. Ε.. Εχουμε δηλώσει -και είναι και θέση της Ε. Ε. αυτή- ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμένει αιχμάλωτη της Τουρκίας. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., λοιπόν, δεν μπορεί να υπονομευθεί από οποιονδήποτε.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Χθες, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροπλάνα δεν πρόκειται να προσγειωθούν στην Πάφο. Ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο θέμα, σ αυτή την περίπτωση, "εθνικής συγκάλυψης", όπως την αποκαλέσατε χθες. Διότι μ αυτό το αιτιολογικό αποκρούσατε σχετικό ερώτημα εδώ. Δεν απαντήσατε στο σχετικό ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχετε υπόψη σας τις πλήρεις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις αυτές. Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Ισχύουν απολύτως αυτά που είπε ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος είπε ότι, βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνουν προσγειώσεις στο αεροδρόμιο, εκτός εάν υπάρξει ένα αιφνίδιο γεγονός, μια βλάβη αεροσκάφους ή οτιδήποτε άλλο το οποίο επιβάλλει μια τέτοια προσγείωση. Αλλά, αντιλαμβάνεστε, ότι όλα αυτά τα θέματα -και επανέρχομαι στα όσα είπα χθες- δεν μπορούμε να τα συζητούμε δημοσίως με αυτό τον τρόπο. Και μένω σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα είναι η πρώτη διαδήλωση της νέας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές, με αφορμή και τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί και από τους σεισμούς, αλλά και τα θεσμικά μέτρα της κυβέρνησης, ξαναρχίζουν τις κινητοποιήσεις. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, στο κέντρο της Αθήνας έγινε κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, αλλά επίσης στελέχη από τα συνδικάτα των οικοδόμων, των ναυτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Τα συνθήματα τα οποία επικράτησαν ήταν σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι διαδηλωτές ζητούν την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το ενδιαφέρον των οικοδόμων, των ναυτικών, των άλλων συμπολιτών μας για τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εφ όσον είναι και γονείς και έχουν και παιδιά-μαθητές, είναι κατανοητό, είναι εύλογο, είναι θεμιτό. Αλλά η απάντηση που δίνουμε είναι μία: ότι είναι προς το συμφέρον των παιδιών, προς το συμφέρον το δικό τους εφ όσον είναι και γονείς, να προχωρήσει και να ευδοκιμήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Γιατί αναβαθμίζει το επίπεδο σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας και τελικώς καθιστά πιο ανταγωνιστικά, τα Ελληνόπουλα σε σχέση με τα παιδιά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό, νομίζω, το επιθυμούν όλοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 October 1999 - 16:03:40 UTC