Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σρέντερ, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε μια περίεργη δήλωση. Οταν τον ρώτησαν, αν μετά από την επίσκεψη στην Ελλάδα βλέπει ότι ανοίγει ο δρόμος για την Ε. Ε. για την Τουρκία, είπε: "Νομίζω ναι". Τι συζήτησαν οι κύριοι Σημίτης και Σρέντερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, η απάντηση ''νομίζω ναι'' δεν δηλώνει βεβαιότητα. Δεύτερον, οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πολιτικών, αφορούν το σύνολο των θεμάτων, στο πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ασφαλώς, αναφέρθηκαν σε θέματα πολιτικής της Ε. Ε. και, βεβαίως, μίλησαν για την προσπάθεια προσέγγισης Ε. Ε. - Τουρκίας. Εχουμε δηλώσει, κατ` επανάληψη -ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα κάτι ανάλογο- πως επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Η Τουρκία, όμως, πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις, όπως όλες οι χώρες άλλωστε που θέλουν να ενταχθούν στην Ε. Ε., προκειμένου να αποκτήσει τον τίτλο της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ομως, όπως έχει διατυπωθεί από πολλές χώρες της Ε. Ε. μια ανάλογη ευχή, καλό θα ήταν η Ευρώπη να καλέσει την Τουρκία -το έχει κάνει και στο παρελθόν με άλλες αφορμές και μέσω άλλων οργανωτικών σχημάτων και αναφέρομαι στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, η οποία στο παρελθόν δεν ευτύχησε να εξελιχθεί θετικά- προκειμένου να προσεγγίσει την Ε. Ε. Εμείς, δεν έχουμε αντίρρηση ως προς αυτό. Υπάρχουν αποφάσεις της Ε. Ε., υπάρχουν κριτήρια που έχουν τεθεί σε προηγούμενες Συνόδους, αυτά όλα ισχύουν, όπως για κάθε άλλη χώρα έτσι και για την Τουρκία. Εξαρτάται, λοιπόν, από την Τουρκία αν θα ανταποκριθεί, ώστε να επιτύχει το στόχο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σρέντερ, δηλαδή, ευχή εξέφρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σρέντερ ανέπτυξε έναν προβληματισμό, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Ε. Ε., για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανέπτυξε προβληματισμό...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκπροσωπώ τον κ. Σρέντερ και παρακαλώ μην το κάνετε και εσείς. Εσείς μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτά τα οποία είπε, με το δικό σας τρόπο. Ο κ. Σρέντερ είπε αυτό το οποίο είπε, πράγμα που έχουν πει και άλλοι ηγέτες. Πράγμα που επιθυμούμε και εμείς. Δηλαδή, η Τουρκία να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, ώστε εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί να επιτύχει το στόχο αυτό. Πρέπει, όμως, η ίδια η Τουρκία να βοηθήσει τον εαυτό της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην άσκηση που διεξάγεται στην Κύπρο είχαμε παραβιάσεις και παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Ετσεβίτ έκανε μια δήλωση όπου είπε ότι ''θα θέλαμε να μην προσγειωθούν τα ελληνικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Πάφου''. Θα ήθελα μια απάντηση, αν η Ελλάδα θα επιμείνει σε αυτά που είχε προγραμματίσει ή δεν θα πάει προς τα εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Είναι συνήθεις αυτές οι παραβάσεις, που γίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις και δεν πρέπει να οδηγούν στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων. Κατά τα άλλα, η άσκηση θα διεξαχθεί όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί και σχεδιαστεί. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Ουδείς τρίτος έχει λόγο για το πώς τα δύο κράτη θα συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα και θα φέρουν σε πέρας μια άσκηση που έχουν συμφωνήσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Σημίτης, σήμερα, επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να εικάσουμε ότι αρχίζει η προεκλογική περίοδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του αποτελούν την εγγύηση για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στον τόπο, για ομαλές εξελίξεις. Επειδή, ακριβώς, βρισκόμαστε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι -στο μεταίχμιο της αλλαγής των αιώνων- η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, επιθυμούμε η πορεία αυτή να είναι αδιατάραχτη. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, για μικροκομματικούς λόγους, να εκμεταλλευτεί τις διαδικασίες -όπως είναι η κορυφαία θεσμική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας- προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Πιστεύουμε ότι ο λόγος του Πρωθυπουργού απηχεί τις διαθέσεις του συνόλου του ελληνικού λαού. Εχει εκφραστεί η άποψη, η διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για αποφυγή πρόωρων εκλογών, για επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η χώρα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ομαλή, ψύχραιμη, συστηματική και προγραμματισμένη προσέγγιση στο στόχο που έχει θέσει. Ολα αυτά τα εγγυάται η κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός, με τη σημερινή ομιλία του στην Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ, δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να φέρνει στην επιφάνεια αυτή την αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε εκλογές στις 14 Νοεμβρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιθυμούμε και επιδιώκουμε οι εκλογές να γίνουν κανονικά το Σεπτέμβριο του 2000. Η Ν. Δ. η οποία επιθυμεί να ανακόψει αυτή την ομαλή πορεία του τόπου προς την πρόοδο, προς την ευημερία των πολιτών, κάνει τα πάντα, ώστε να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Εμείς θεωρούμε την πολιτική της Ν. Δ. τυχοδιωκτική, αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα, υπονομευτική για την ομαλή πορεία προς τους στόχους που έχουμε θέσει και γι` αυτό την καταδικάζουμε.

Δεν θα γίνουν εκλογές, καθόσον εξαρτάται από εμάς. Αλλά αν γίνουν εκλογές, όπως γίνουν, όποτε γίνουν, εμείς θα δώσουμε νικηφόρα τη μάχη. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού και γι` αυτό ακριβώς πιστεύουμε απολύτως ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την κυβέρνησή μας και για το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, και εσείς τυχοδιώκτες ήσασταν το ' 96 που κάνατε πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξηγήσαμε τότε τους λόγους της προσφυγής στις εκλογές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, είχε αναδείξει ένα νέο ηγέτη, ο οποίος βεβαίως, επειδή ψηφίστηκε από το Συνέδριο του Κινήματος ως Πρόεδρός του, ζήτησε και την ψήφο του ελληνικού λαού για να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο. Ηταν, πλέον, Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν έχει καμία αναλογία η περίοδος εκείνη με τη σημερινή. Πολύ περισσότερο, που σήμερα η Ν. Δ. επιχειρεί να συνδέσει την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, με την "αξιοποίηση"- εκμετάλλευση θα ήταν η πιο σωστή λέξη - της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εμείς, έχουμε πει κατ` επανάληψη -και αυτό το τηρήσαμε με θεσμική ευλάβεια- ότι δεν πρέπει να συνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσαρκώνει την ενότητα του ελληνικού λαού, βρίσκεται στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας- με οποιαδήποτε μικροκομματικά σχέδια. Η Ν. Δ. αυτό κάνει τώρα. Ενώ η θέση που είχε διατυπώσει θεωρητικώς, στο παρελθόν, θα οδηγούσε σε μία τελείως διαφορετική πολιτική πρακτική, δυστυχώς, η Ν. Δ. προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ασεβώς προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και προς το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας αυτή την εκλογική διαδικασία για να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό θα το λάβει υπόψη του ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο θα ήθελα να ρωτήσω. Θα ήθελα ένα σχόλιο, πώς είναι δυνατό, για δεύτερη φορά -ένα δεύτερο κρούσμα μπορώ να το πω- να διώκονται συνάδελφοί μας για κατασκοπεία, επειδή δημοσίευσαν κάποια έκθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιά περίπτωση αναφέρεστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα "ΝΕΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία δικαστικής δίωξης από την κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά, επίσης, ότι δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες των δικαστικών οργάνων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι κατανοητό και εύλογο το ενδιαφέρον των λειτουργών των ΜΜΕ να φέρουν στο φως στοιχεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και πιστεύουν ότι προωθούν την ενημέρωση του ελληνικού λαού, φωτίζοντας κάποιες πλευρές μιας υπόθεσης, η οποία είναι σημαντική και απασχολεί την κοινή γνώμη. Δεν θα σχολιάσω ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Αυτό το οποίο σας καλώ να κάνετε -το κάνουμε και εμείς άλλωστε- είναι να αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά κ. Υπουργέ, γίνεται για δεύτερη φορά. Κατηγορούνται για κατασκοπεία. Είναι δυνατόν; Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Να θέσετε το ερώτημά σας αυτό στα όργανα της Δικαιοσύνης και όχι στην κυβέρνηση, η οποία δεν είχε καμία ανάμειξη. Καμία πρωτοβουλία δεν ανέλαβε, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για άλλες, όμως, περιπτώσεις αναλαμβάνει πρωτοβουλία η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε δώσει απαντήσεις για τις περιπτώσεις εκείνες. Και οι απαντήσεις ήταν απολύτως ικανοποιητικές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο σχεδιασμός της άσκησης περιλαμβάνει προσγείωση...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση, πριν. Μην αναμένετε να κάνουμε δημόσια συζήτηση για το πώς σχεδιάζονται ή εξελίσσονται στρατιωτικά γυμνάσια. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι σύμφωνο με τη σοβαρότητα της υπόθεσης αυτής και βεβαίως και με το εθνικό συμφέρον. Αυτά δεν πρέπει να συζητούνται με αυτό τον τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, πολύ εγκαίρως, να προβάλει την υποψηφιότητα του κ. Στεφανόπουλου. Κατηγορείτε την Ν. Δ. και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα έχουν την ευθύνη εάν γίνουν εκλογές το Μάρτιο, εφόσον δεν υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης, η πρόταση είναι και για μετά τις εκλογές από όποια θέση και αν βρεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα πρέπει να αντιδιαστείλω αυτή την πρόταση που αφορά το πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου από μία οποιαδήποτε πρόταση που μπορούσε να κάνει ένα κόμμα -και το δικό μας- για ένα συμπολίτη μας, προκειμένου να βρεθεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν προτείναμε ένα συμπολίτη μας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπαμε ότι η χώρα έχει Πρόεδρο. Μιλήσαμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν είναι ένας εκ των πολλών Ελλήνων πολιτών που μπορεί να είναι υποψήφιοι. Είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εχουμε την εμπειρία της άσκησης των καθηκόντων του κ. Στεφανόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και γι` αυτό ακριβώς, δοθέντων των περιορισμών που υπάρχουν, επειδή η περίοδος εκείνη είναι πολύ κρίσιμη για σημαντικά θέματα, καταλήξαμε εγκαίρως να πούμε ότι η χώρα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας και καλό είναι στο πρόσωπο αυτό να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόωρη διάλυση της Βουλής, τον επόμενο Μάρτιο. Αυτή είναι η θέση μας. Και η θέση αυτή παραμένει. Γιατί, βεβαίως, η αναγνώριση της άψογης στάσης, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν γίνεται από εμάς ευκαιριακά, ούτε καιροσκοπικά, όπως γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρητικώς μεν μιλούν με πολύ θετικά λόγια για τον κ. Στεφανόπουλο, στην πράξη όμως αρνούνται να τον ψηφίσουν. Δεν κατανοώ ποια συνέπεια κρύβει αυτή η πολιτική στάση που επιλέγουν να τηρήσουν. Ενώ εμείς μιλούμε με θετικούς λόγους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ανταποκρίνονται στην αλήθεια αυτή και η στάση μας αποτελεί συνεπή προέκταση των λόγων αυτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι κατανοητές οι επικρίσεις που εσείς κάνετε ως κυβέρνηση για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τη θέση αυτή, η κριτική που τους κάνετε, τουλάχιστον, σε εμένα είναι αντιληπτή. Εγώ ρωτώ, όμως, εσάς σαν κυβέρνηση, σαν ΠΑΣΟΚ, το εξής...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η επιλογή στο συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή. Αρα, λοιπόν, η επιλογή για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ισχύει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το απάντησα αυτό;

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί μετά τις εκλογές θα έχουμε ένα άλλο σκηνικό, άλλες υποψηφιότητες που αλλάζουν όλα τα δεδομένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά τις εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές αυτές. Αρα, λοιπόν, το μόνο νέο δεδομένο είναι ότι θα υπάρχει άλλη σύνθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα προκύψει μετά από αυτές τις εκλογές.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, δεν θα είστε υπουργός, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Εμείς, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι Πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Κώστας Σημίτης.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Με συγχωρείτε που ίσως γίνομαι κουραστικός, θα ήθελα να επαναλάβετε -το έχετε πει πολλές φορές, αλλά ας καταγραφεί άλλη μία- τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Ελλάδα, προκειμένου να αποδεχθεί το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε. Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι εικονική υποψηφιότητα, πρέπει να είναι ουσιαστική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή υποχρεώσεις. Υπάρχουν οι Σύνοδοι Κορυφής του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ που οριοθετούν αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, κάθε χώρα της Ε. Ε., σε ανάλογες περιπτώσεις, προβάλλει τους λόγους που θεωρεί ότι είναι πολύ κρίσιμοι για να σταθμίσει τη δική της επιλογή. Στη δική μας περίπτωση, θεωρούμε πως ιδιαίτερο βάρος έχει η πολιτική της Τουρκίας, όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα και την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. και βεβαίως, το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι δύο τομείς στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερο βάρος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 October 1999 - 14:43:54 UTC