Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένα σχόλια για θέματα της επικαιρότητας.

* Είκοσι πέντε χρόνια κατοχής στην Κύπρο είναι πολλά για να τα αντέξει μένοντας αδιάφορη η διεθνής κοινότητα. Η αντιμετώπιση και επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι πλέον επιτακτική. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποδύεται το σύγχρονο κράτος, όταν προσεταιρίζεται τον Αττίλα, υπεραμύνεται της κατοχής και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Εμείς από την πλευρά μας -επαναλαμβάνω, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων κατοχής- θα συμβάλουμε ώστε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας να εξευρεθεί, επιτέλους, μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

* Θέλω να κάνω ένα δεύτερο σχόλιο για την απόφαση που έχει λάβει ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους πολιτικούς Αρχηγούς και να τους καλέσει σε συνάντηση και συζήτηση, για θέματα που έχουν σχέση με την εμπέδωση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Η επιλογή αυτή του Πρωθυπουργού είναι σημαντική, γιατί αφορά κρίσιμο ζήτημα. Ηδη, το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει προχωρήσει σε επικοινωνία με τα αντίστοιχα γραφεία πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Κρίνω σκόπιμο να κάνω αυτό το σχόλιο τώρα, γιατί διαπιστώνω μια κριτική από την πλευρά σας, όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις μας. Είναι επιλογή του Πρωθυπουργού, είναι η ισχυρή βούληση του Πρωθυπουργού να συζητήσει αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσει σε συνεννόηση με τους πολιτικούς Αρχηγούς. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν. Σύντομα θα γνωρίζετε ακριβείς ημερομηνίες αυτών των συναντήσεων.

* Οσον αφορά, τώρα, την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση, να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα της Υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, είναι προφανής τόσο η πρακτική αξία, όσο και η πολιτική σημασία της απόφασης αυτής. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον το Κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, να εξομαλυνθούν οι συνθήκες, να ανακάμψει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή στο επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, συνέβαλε τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση. Από το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όταν θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει η υπηρεσία αυτή στη Θεσσαλονίκη, θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει η πόλη αυτή στις εξελίξεις -με την ευρύτερη έννοια εξελίξεις- στην περιοχή των Βαλκανίων.

* Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να αναφερθώ σε ένα δικό μας θέμα και να πω ότι με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε για ενδεχόμενο διακοπής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος της "Ντόιτσε Βέλε", έχω ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα απευθυνθεί, με επιστολή μου, στον ομόλογο υπουργό, τον κ. Νάουμαν, και ζητώ να επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον, προκειμένου να συνεχίσει να εκπέμπεται το ελληνικό πρόγραμμα της "Ντόιτσε Βέλε". Οπως λέω στην επιστολή μου, είναι ένα έγκυρο πρόγραμμα, το οποίο πέραν από τις μνήμες που κεντρίζει, και σήμερα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου τμήματος Ελλήνων ακροατών που πληροφορούνται για τις διεθνείς εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, μέσα από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της "Ντόιτσε Βέλε". Επειδή έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση και διατυπώνονται σχόλια σχετικά με το θέμα αυτό, κρίνω σκόπιμο να σας πληροφορήσω ότι από τις 16 Ιουλίου έχω απευθύνει τη σχετική επιστολή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω αν αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική εκπομπή ή γενικώς τις ξενόγλωσσες εκπομπές.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Γι αυτό ακριβώς ένοιωσα την ανάγκη να αποστείλω τη σχετική επιστολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η απόφαση της Ε. Ε., δεν έμεινε όπως ήταν και τροποποιήθηκε για το θέμα της Θεσσαλονίκης; Γιατί έδωσαν και αλλού και γιατί υποχωρήσαμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν υποχωρήσαμε, αλλά θα έλεγα πως η επιθετική, η ιδιαίτερα αγωνιστική στάση του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών οδήγησε σε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Η Θεσσαλονίκη είναι, πλέον, η έδρα της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής. Και ένα εκ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν -και φαίνεται ότι απέδωσε- είναι το ότι δεν είναι δυνατό να μιλούμε για ανασυγκρότηση της περιοχής -γιατί ανάγκη ανασυγκρότησης έχει η ευρύτερη περιοχή, όχι μόνον το Κοσσυφοπέδιο- και να ορίσουμε την έδρα σε κάποια πόλη, άλλη, εκτός της Θεσσαλονίκης. Πόλη, δηλαδή, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή και μόνο που έχει ανάγκη ανασυγκρότησης, ενώ η Θεσσαλονίκη μπορεί να καλύψει όλο αυτό το χώρο, όλη τη βαλκανική ενδοχώρα, ας χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, η οποία χρήζει της άμεσης βοήθειας της Ε. Ε. Αρα, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να είναι το ορμητήριο, το κέντρο των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών, για να πετύχουμε αυτό το σκοπό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση λέει ότι εκεί θα είναι το διοικητικό κέντρο και το επιχειρησιακό θα είναι στην Πρίστινα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση δεν λέει αυτό. Λέει ότι η έδρα της Υπηρεσίας είναι η Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η νομική απόφαση που έχει ληφθεί και είναι η τελεσίδικη απόφαση. Πάρα πολύ σημαντική και θετική. Από κει και πέρα, ασφαλώς, κάθε Κέντρο, και το πρώτο που αποφασίστηκε και ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει είναι αυτό στην Πρίστινα, έχει μια σχετική επιχειρησιακή αυτονομία. Αυτό είναι λογικό, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιτόπου, πρακτικά, τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν, αλλά τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από τα όργανα της Υπηρεσίας αυτής που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, εκεί θα συνεδριάζει, εκεί θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Οποιος παράγοντας επιθυμεί να λάβει πληροφορίες ή να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης, θα έχει επαφή, θα συνεννοείται, θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες που θα έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως, σήμερα, στην Πρίστινα, αύριο σε κάποια άλλη πόλη, αν κριθεί απαραίτητο, θα δημιουργούνται επιχειρησιακά κέντρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, επιτόπου. Αλλά, αυτά τα επιχειρησιακά κέντρα -επαναλαμβάνω- έχουν σχετική αυτονομία, μόνο επιχειρησιακή αυτονομία, όχι λειτουργική ή διοικητική αυτονομία και πάντως, θα εφαρμόζουν την πολιτική που αποφασίζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που ερχόμουν είδα τους φοιτητές. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επαναλάβω τις δηλώσεις που έκανα την Παρασκευή, ανακοινώνοντας την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Θα πω ότι οι αρχές της ισότητας, οι κανόνες του δικαίου και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, θα πρέπει να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Οταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τότε ακριβώς σταθμίζονται τα δεδομένα και προχωρούμε σε ειδικές ρυθμίσεις. Πρέπει να πω ότι από τους 1.500 φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, οι περίπου 1.200, φοιτούν σε ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές. Σας ενημερώνω ότι κάθε χρόνο στις ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων εισάγονται 1.000 φοιτητές. Υπάρχει αρνητική θέση, ευθύς εξ αρχής, των πανεπιστημιακών αρχών απέναντι στο ενδεχόμενο μετεγγραφής όλων αυτών των σπουδαστών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες που επικρατούν στην Πρίστινα. Γι αυτό το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν αυτή την ομάδα των φοιτητών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πόσοι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι λίγες δεκάδες. Γνωρίζετε ότι οι αρχές της ίσης, της δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών αφορούν, βεβαίως, τα ελληνόπουλα που σπουδάζουν στο εξωτερικό και στη συγκεκριμένη περιοχή, αφορούν, όμως -και δεν πρέπει να μας διαφεύγει- και τα ελληνόπουλα που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν να υποβαθμιστούν οι σπουδές τους, λόγω ενός έκτακτου γεγονότος. Επαναλαμβάνω και πάλι, σε μια εποχή που εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν στην εξαγωγή των τελείως αντίθετων συμπερασμάτων. Να οδηγούμε κάποιους να εγκαταλείπουν την Γιουγκοσλαβία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρχές ισότητας, όμως, δεν εφαρμόζονται για όλους τους φοιτητές που φοιτούν εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εφαρμόζονται απολύτως. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κρίση έπληξε ιδιαιτέρως και εντόνως την Πρίστινα και το Κοσσυφοπέδιο. Γι` αυτό, για τους φοιτητές που φοιτούν στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας θα αποφασίσουμε ειδικές ρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι οι φοιτητές που φοιτούν στα άλλα πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, έχουν ήδη κληθεί από τις αρχές αυτών των πανεπιστημίων να επιστρέψουν εκεί, να δεχθούν συμπληρωτικά μαθήματα, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Είναι ένα θέμα το οποίο μας ευαισθητοποιεί όλους. Δεν θα πρέπει, όμως, για τέτοια θέματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά -αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας- να κάνουμε εκπτώσεις ή χειρισμούς που μπορεί να φαίνονται ευχάριστοι σε κάποιους -και παρακαλώ, όλοι μας να αποφύγουμε τον εύκολο δρόμο της δημαγωγίας, αυτή την ώρα- είναι, όμως, επιλογές οι οποίες δεν είναι χρήσιμες, ούτε γι` αυτούς τους ίδιους, ούτε για την εκπαίδευση στη χώρα μας. Λοιπόν, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι σε τέτοιου είδους χειρισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιά δημαγωγία μιλάτε, κ. Υπουργέ; Πόλεμος έγινε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δημαγωγία είναι η άκριτη αποδοχή όλων των αιτημάτων που διάφορες ομάδες του πληθυσμού διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία. Υπάρχουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, πολίτες, που άκριτα, χωρίς συζήτηση, αποδέχονται και υιοθετούν ότι αίτημα διατυπώνεται, αρκεί να χρησιμοποιηθεί το αίτημα αυτό, προκειμένου να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική είναι ανεύθυνη και δημαγωγική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω για το συγκεκριμένο αίτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σ` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται για δημαγωγία, πόλεμος έγινε.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε κ. Σταματόπουλε, και γι` αυτό ακριβώς, είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι στις επιλογές που κάνουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά -να σας δώσω ένα νέο στοιχείο- ότι έχει ξεσπάσει μία πολιτική κρίση στο Ιράν. Θα πρέπει να σας πω ότι και εκεί φοιτούν Ελληνες. Θα πρέπει όλα αυτά τα θέματα, λοιπόν, να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο. Αντιληφθείτε ότι πολλά νέα ελληνόπουλα αναζητούν το δρόμο των σπουδών τους στο εξωτερικό. Είναι σεβαστή η προσπάθειά τους. Τους τιμούμε γι` αυτό. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να σεβαστούμε και το πλαίσιο αντοχής του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, προκειμένου να έχουμε υψηλού επιπέδου επιστήμονες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσους φοιτητές έχουμε στο Ιράν; Πέντε-δέκα είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το αναφέρω, μόνο και μόνο, για να σας δείξω ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προκύψουν προβλήματα σε περιοχές που φοιτούν Ελληνες. Γι` αυτό πρέπει όταν προκύπτουν προβλήματα, να κάνουμε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, να είμαστε υπεύθυνοι.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, από πόθεν θα αρχίσει ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, ποιο θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας από τα εννέα που προτείνει η Ελλάδα και από τα όσα προτείνει η Τουρκία και πού θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο διάλογος αυτός για τον οποίο έχουμε μιλήσει, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου, στην Αγκυρα. Τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών -εκ μέρους της Ελλάδας θα λάβουν μέρος οι πρέσβεις κύριοι Σκοπελίτης και Γεροκωστόπουλος- είναι η οικονομική-εμπορική συνεργασία, ο τουρισμός και το περιβάλλον. Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν, στην πρώτη φάση, την ομάδα εμπειρογνωμόνων, των πρέσβεων που θα εκπροσωπήσουν τις δύο χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν την επόμενη περίοδο. Οι συναντήσεις, μάλλον, θα γίνουν στις 29 και 30 Ιουλίου.

ΦΙΛΗΣ: Με τι θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις συναντήσεις της Αθήνας θα συζητηθούν ο πολιτισμός, η πολυμερής συνεργασία και θέματα ασφάλειας.

ΦΙΛΗΣ: Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει ότι στη συνάντηση των Αθηνών θα συζητηθεί το θέμα της τρομοκρατίας. Είναι αληθές αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα πάταξης της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών, ανήκουν στο ίδιο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό είναι ένα εξ εκείνων που έχει αποφασιστεί να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων.

ΦΙΛΗΣ: Επίσης, ο τουρκικός Τύπος και η τουρκική πλευρά συνδυάζουν άμεσα το θέμα της τρομοκρατίας με τη δράση του ΡΚΚ και ζητά από την Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Είναι στις προθέσεις της Ελλάδας να λάβει κάποια μέτρα για τη δραστηριότητα του ΡΚΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε λάβει ξεκάθαρη θέση ως προς το θέμα αυτό. Δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ ορθή.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να έρθω στο θέμα της Παιδείας. Εχουμε μία πολύ σημαντική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θέλω να σχολιάσετε το γεγονός, ότι πριν από αυτή την πολύ σημαντική σύσκεψη, ο υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου. Για σας δεν ξέρω, μου φαίνεται, όμως, πολύ λογικό να έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης, πριν δώσει τη συνέντευξη Τύπου για κάποια πολύ σημαντικά θέματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης έχει προβεί σε δηλώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Επρεπε να δώσει κάποιες απαντήσεις ή διευκρινίσεις για θέματα της επικαιρότητας, μετά και από δημοσιεύματα τα οποία έχουν δει το φως της ημέρας. Από εκεί και πέρα -όπως και ο ίδιος είπε, αλλά και εγώ ανακοίνωσα, χθες- στη σύσκεψη αυτή, η οποία έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα, συμμετέχουν εκτός των κυβερνητικών και κομματικά στελέχη. Αρα, η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι κοινή. Αυτό θέλει να δηλώσει η κυβέρνηση με αυτή την κοινή σύσκεψη, της κυβέρνησης, του κόμματος και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τον ταχύτερο και καλύτερο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο προηγούμενο θέμα, στην τρομοκρατία: Εχει έρθει αυτό το κλιμάκιο, εδώ, των Αμερικανών, με τον κ. Σίεν. Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, γιατί κάτι άκουσα για "μεικτά επιτελεία". Τι είναι αυτά τα "μεικτά επιτελεία";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σίεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε λίγη ώρα θα γίνει δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη. Η επίσκεψη αυτή είναι εθιμοτυπική. Θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το απόγευμα, περίπου στις 6, θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και θα συζητήσουν σχετικά θέματα. Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, γι` αυτό. Θα ανταλλάξουμε απόψεις. Εμείς έχουμε πει πάντοτε ότι επιθυμούμε αυτή τη συνεργασία, η οποία ήδη υπάρχει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, με αρμόδιους παράγοντες, αρμόδιες υπηρεσίες άλλων κρατών, προκειμένου να επιτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διεθνή μάστιγα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέραν αυτού. Δεν πρόκειται, δηλαδή, αυτή την ώρα, να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγούν στη δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας. Συνεργασία υπάρχει, είναι δεδομένη και επιθυμούμε να συνεχιστεί. Ολοι ελπίζουμε να συμβάλουμε, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι αυτό, για τα "μεικτά επιτελεία" θέλω να μου πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτά θα τα υπογράψει ο κ. Χρυσοχοϊδης, το Σεπτέμβριο που θα πάει εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, πριν τεθούν οι υπογραφές σε μία συμφωνία, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Μη θέλετε, λοιπόν, να προκαταλάβετε τις εξελίξεις. Σας είπα πώς έχουν τα πράγματα κι αυτό είναι που έχει σημασία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υπάρχει κάποιο ζήτημα, εδώ, υπάρχει ή όχι πολιτική απόφαση για δημιουργία "μεικτών επιτελείων" των ειδικών υπηρεσιών της Ελλάδας και της Αμερικής. Το αν θα υπογραφεί μέσα στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας, είναι ένα ζήτημα. Υπουργική απόφαση υπάρχει, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή σε σας. Η συνεργασία η οποία υπάρχει, εδώ και καιρό, συνεχίζεται -το επιθυμούμε- και πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει για να έχουμε τα θετικότερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η συνεργασία, όμως, ανάμεσα στις υπηρεσίες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε άλλα οργανωτικά σχήματα. Υπάρχει συνεργασία, η οποία είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο με την επίσκεψη του κ. Σάμαρανκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο. Οπως είπαμε, ο κ. Σάμαρανκ έρχεται για άλλο λόγο στην Ελλάδα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κατ` αρχήν, γι` αυτή την επίσκεψη του Αμερικανού Επιτελικού: Ποιούς θα δει και πόσο θα κρατήσει; Από πότε θα είναι εδώ, μέχρι πότε; Και μια δεύτερη ερώτηση, ο ελληνο-τουρκικός διάλογος που θα αρχίσει στις 26 του μηνός, θα είναι περιοδικός και με ποια θέματα θα ασχοληθούν στην Αθήνα; Θα ασχοληθούν με άλλες ομάδες εργασίας ή με τις ίδιες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, ήδη, και στα δύο ερωτήματά σας. Οπως σας είπα θα γίνει δεκτός από δύο κυβερνητικούς παράγοντες. Και βεβαίως, κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του, θα συναντήσει και θα συζητήσει σχετικά θέματα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Ασφάλειας και άλλων συναφών υπηρεσιών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 July 1999 - 14:56:07 UTC