Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εισαγωγικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

* Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τα δημόσια έργα. Συζητείται ο τρόπος επίβλεψης, ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται οι ποιοτικοί έλεγχοι στα δημόσια έργα, το πώς ασκούνται οι αρμοδιότητες από κεντρικούς και περιφερειακούς φορείς. Ολα αυτά είναι θέματα, που απασχολούν αυτή την ώρα τα μέλη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στη σύσκεψη. Συμμετέχουν η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός Δημοσίων Εργων Κ. Λαλιώτης και οι υφυπουργοί Γ. Φλωρίδης, Χρ. Πάχτας και Χρ. Βερελής.

* Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Αρσένη και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Θέμα συζήτησης είναι ότι αφορά την Παιδεία και την εκπαιδευτική πολιτική.

* Την Τετάρτη, επισκέπτεται τη χώρα μας, επισήμως, ο Πρωθυπουργός της φίλης Βουλγαρίας κ. Κοστώφ. Θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα. Θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι (13.00 - 13.30).

* Την Πέμπτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα. Την ίδια ημέρα, στις 21.00, στην Πνύκα, ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στους νέους της Ελλάδας. Θα μιλήσει για την Ελλάδα των Νέων, την Ελλάδα του αύριο. Η εκδήλωση αυτή, που βρίσκεται οιονεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση. Θα συμμετέχει και η κ. Παπαζώη, η οποία δεν είναι μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για θέματα που αφορούν υπουργεία. Σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν θέματα ορισμένων υπουργείων. Θα συζητηθούν θέματα και άλλων υπουργείων, των οποίων οι επικεφαλής συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Μόνο η κ. Παπαζώη δεν είναι μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής και θέματα της αρμοδιότητάς της θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

* Στις 26 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Θα γίνει ενημερωτική συζήτηση για την πορεία των εξοπλισμών.

* Στις 27 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ουρόσεβατς. Επίσης, μένει να αποφασιστεί τελεσιδίκως και οριστικώς, σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ότι θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο, στις 30 Ιουλίου, η Διεθνής Διάσκεψη, που έχει κατ` αρχήν αποφασιστεί, στην οποία θα λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τεχνικά ή οργανωτικά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν. Γι όλα αυτά θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος του μηνός, είναι πλήρες για τον Πρωθυπουργό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους πολιτικούς Αρχηγούς, πότε θα συναντηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν αυτά τα οποία έχουμε πει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πει ημερομηνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημερομηνίες δεν έχουμε πει. Ισχύουν αυτά τα οποία έχουμε πει, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία να καλέσει τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σε συζήτηση για το θέμα αυτό. Ισως την επόμενη εβδομάδα να γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Αυτό θα συναρτηθεί και με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αλλά και το πρόγραμμα των πολιτικών Αρχηγών. Σας είπα ποιο είναι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Αλλά, η επιλογή αυτή παραμένει, να δει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς Αρχηγούς και να συζητήσει μαζί τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επείγει αυτό το θέμα, που το πάει από βδομάδα σε βδομάδα; Γιατί και την Παρασκευή μας είπατε "την επόμενη εβδομάδα"....

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικά. Και αυτό το θέμα είναι, επίσης, πολύ σημαντικό. Ασφαλώς, τέτοιες συναντήσεις αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθούν. Την προηγούμενη Παρασκευή σας είπα ότι θα γίνουν, το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες, όπως είπα και σήμερα. Και είπα "ίσως την επόμενη εβδομάδα". Δεν ήμουν κατηγορηματικός. Είχα αυτή την επιφύλαξη, επειδή ακριβώς γνώριζα ποιο είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Το ίδιο λέω και τώρα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η επιλογή μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόεδρο θα βάλετε στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα το χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί. Δεν παρεμποδίζεται το έργο της. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν και άλλες αλλαγές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Αυτό το θέμα το χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος θα ανακοινώσει την απόφασή του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω, την αφορμή για την οποία διεξάγεται η σύσκεψη σήμερα για τα δημόσια έργα, γιατί λέγεται ότι υπάρχουν παράπονα για την ιταλική εταιρεία που ελέγχει τα έργα, όσον αφορά τη φερεγγυότητά της. Εν πάση περιπτώσει, αν αυτό είναι ή κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν είναι μόνο το θέμα της ποιότητας των έργων και πώς ελέγχεται η ποιότητα αυτή, που θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη. Ούτε αφορά ευθέως η συζήτηση αυτή το θέμα που θέτετε με την ερώτησή σας. Αφορά το σύνολο της πολιτικής για τα δημόσια έργα. Θα επιδιωχθεί μέσα από τη σημερινή σύσκεψη ο καλύτερος συνδυασμός ενεργειών και συνεργασιών φορέων, για να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται να έρθει ο κ. Σάμαρανκ στην Αθήνα και πότε; Εχει ειδοποιηθεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ειδοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν έχει οριστεί όμως συνάντηση, τουλάχιστον αυτή την ώρα που συζητούμε.

ΦΙΛΗΣ: Να υποθέσουμε ότι ο νέος Πρόεδρος του 2004 θα βγει πριν ή μετά τη συνάντηση με τον κ. Σάμαρανκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να συνδέετε το ένα θέμα με το άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Δεν θα δει, εδώ, Πρόεδρο ο κ. Σάμαρανκ, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σάμαρανκ έρχεται εδώ για να κηρύξει, στην Πνύκα στις 21 Ιουλίου, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΔΟΕ. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Υπάρχουν φορείς οι οποίοι θα τον υποδεχθούν και θα τον φιλοξενήσουν και από κοινού θα οργανώσουν το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται να ακολουθήσει κατά την εδώ παραμονή του.

ΦΙΛΗΣ: Η επίσκεψη του κ. Σάμαρανκ εκφράζει, ίσως, κάποια ανησυχία που υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την πορεία των έργων;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να εξάγεται, δοθέντος ότι η ΔΟΕ και ο κ. Σάμαρανκ, επισήμως -πολλές φορές, όχι μία- έχουν μιλήσει για αυτά τα θέματα και έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τον ομαλό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα έργα και όλες οι προετοιμασίες για την οργάνωση της Ολυμπιάδας.

ΦΙΛΗΣ: Σε εφημερίδες διαβάσαμε την Κυριακή, αλλά και σήμερα, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους απασχολούν λαθρομετανάστες στη χώρα μας ή ακόμα, σε όσους νοικιάζουν σπίτια σ` αυτούς. Και μάλιστα, θα διατυπωθεί και κάποιο καθήκον που θα έχουν οι πολίτες να ενημερώνουν την Αστυνομία, σχετικά με τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα. Τι από όλα αυτά ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να καταστήσω σαφές ότι η παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα μας θα πρέπει να διέπεται από κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σέβονται τους νόμους, να ακολουθούν την πολιτική που έχουν αποφασίσει τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς, προκειμένου να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, στην παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους, θα πρέπει και αυτοί, επειδή έχουν υποχρεώσεις, να συμβάλουν στην απογραφή των ξένων που ζουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία και πιστότητα αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τη νομιμοποίηση όσων μπορεί και πρέπει να νομιμοποιηθούν για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα, γιατί οι ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν είναι ισχυρές και προβλέπουν σχετικές κυρώσεις για όσους απασχολούν αλλοδαπούς που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα. Απλά, θα πρέπει να σεβαστούμε τους ισχύοντες νόμους. Θα πρέπει, όποιοι απασχολούν ξένους οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, να τους προτρέπουν -να μην τους αποτρέπουν, γιατί και αυτό γίνεται- να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέσουν τα έγγραφα τα οποία ζητούνται.

ΦΙΛΗΣ: Μα, η προθεσμία έχει λήξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί, όμως, αυτή την ώρα να ισχυριστεί με έγκυρο και επίσημο τρόπο ότι κάποιοι έχασαν τις προθεσμίες, επειδή τους απέτρεψαν οι εργοδότες. Θα δούμε πώς μπορούμε, την πολιτική που ακολουθούμε για τη νομιμοποίηση των ξένων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να την κάνουμε πιο αποτελεσματική. Να βρούμε, δηλαδή, ταχύτερες διαδικασίες για την εξακρίβωση εκείνων των στοιχείων που θα κάνουν αυτούς που ζουν στην Ελλάδα, να ζουν νομίμως εδώ.

ΦΙΛΗΣ: Οταν λέτε λαθρομετανάστες, ως κυβέρνηση, εννοείτε την κατηγορία των αλλοδαπών εγκατεστημένων οι οποίοι υπέβαλαν στον ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά τους και πήραν λευκή κάρτα, της οποίας η ισχύς έληξε; Και δεν έχουν πάρει την πράσινη κάρτα για λόγους που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης. Αυτοί θεωρούνται λαθρομετανάστες ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η λευκή κάρτα. Η παραμονή τους εδώ είναι νόμιμη. Ακριβώς το ότι έχουν εφοδιαστεί με τη λευκή κάρτα, είναι αρκετό για να τους εξασφαλίσει την παραμονή τους εδώ, χωρίς προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Ακόμα κι αν έχει λήξει η ισχύς της λευκής κάρτας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ακριβώς σ` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση να καταργήσει το "πόθεν έσχες" των βουλευτών, μετά κι από το τελευταίο "πόθεν έσχες"; Περισσότερο γελοιοποιούν το θεσμό και δεν έχουν μέσα τα πραγματικά στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε. Είναι απαίτηση των πολιτών. Οι ισχύουσες διαδικασίες έχουν αποφασιστεί από τη Βουλή, από όλα τα κόμματα. Πρέπει να ισχύσουν και από εκεί και πέρα, η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων εναπόκειται, πλέον, στην ευθύνη των κομμάτων, αλλά και ενός εκάστου των βουλευτών.

Πιστεύω ότι η διαδικασία που αφορά το "πόθεν έσχες" πρέπει να συνεχίσει να ισχύει για τους πολιτικούς, αλλά και για άλλες κατηγορίες των πολιτών. Για τους δημοσιογράφους φερ` ειπείν, γνωρίζετε ότι ισχύει. Αλλά, όχι μόνο. Για πολλούς ακόμη πρέπει να ισχύσει. Απλώς, αν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως δικλείδες, ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο του "πόθεν έσχες", θα πρέπει και αυτές να συζητηθούν και να γίνουν δεκτές για να ενσωματωθούν στο ήδη ισχύον σύστημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι βουλευτές έχουν ασυλία και δεν έχουν πρόβλημα. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ασυλία. Γιατί τους πάτε στον εισαγγελέα; Οι βουλευτές, επειδή έχουν ασυλία, γράφουν ότι θέλουν και αποδείχθηκε πρόσφατα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, γνωρίζετε πολύ καλά με ποια διαδικασία αίρεται η ασυλία ενός βουλευτή. Αρα, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί μπορούν να παίζουν στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπουργοί ή οι πολιτικοί δεν έχουν περιορισμένα δικαιώματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οικονομικοί υπουργοί έχουν δικαίωμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν από τον περιορισμό που προβλέπεται στο Σύνταγμα ή τους σχετικούς νόμους, για την -παραδείγματος χάριν- αποφυγή ανάληψης έργων και προμηθειών του Δημοσίου, αυτό επιτρέπεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέπεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, επιτρέπεται. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο των νόμων, τα δικαιώματα των πολιτών, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους, είναι σεβαστά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 July 1999 - 13:51:52 UTC