Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και πάλι τη λύπη της κυβέρνησης για τα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής, δολοφονικής επίθεσης. Τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες επιδιώκουν να πλήξουν τους θεσμούς, την ομαλή κοινωνική εξέλιξη, τον ελληνικό λαό, την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Οποιοι απεργάζονται τέτοιου είδους σχέδια και τα θέτουν σε εφαρμογή, επιχειρούν να επιβάλουν με τη βαρβαρότητα τις απόψεις τους. Γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Ολος ο ελληνικός λαός καταδικάζει και αποδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες.

* Επίσης, αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε την ενέργεια που έγινε σήμερα τα ξημερώματα, εναντίον του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή του, με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό του. Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών κατόρθωσαν και ελευθέρωσαν το όχημά του από ένα μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί και αν εκρήγνυτο είναι βέβαιο ότι θα είχε οδυνηρές συνέπειες για το δημοσιογράφο. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας. Οι δημοσιογράφοι είναι ακηδεμόνευτοι, αδέσμευτοι, πρέπει να μένουν απερίσπαστοι στο έργο τους. Δεν είναι δυνατό να γίνεται προσπάθεια, και μάλιστα μ` αυτόν τον τρόπο, να υιοθετήσουν θέσεις ή γραμμές διαφορετικές από αυτές τις οποίες πιστεύουν.

* Ακόμη, θέλω να σχολιάσω και να αποδοκιμάσω την ενέργεια τοπικών αρχών του νομού Χανίων, που πιστεύουν ότι έχουν την αρμοδιότητα να ασκούν εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της χώρας και να ανακοινώνουν μέτρα, εν είδη ποινής, σε βάρος πολιτών άλλων κρατών, που έχουν μάλιστα την ιδιότητα του διπλωματικού εκπροσώπου της χώρας τους. Οι διπλωμάτες πρέπει να έχουν από το ελληνικό κράτος -και τις έχουν- όλες τις εγγυήσεις, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους, για να ασκούν με νόμιμο και ορθό τρόπο τα καθήκοντά τους. Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα με τον αμερικανικό λαό και τους εκπροσώπους του. Ολοι οι πολίτες, όλων των χωρών, που ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα και αναπτύσσουν νόμιμη δραστηριότητα έχουν και θα έχουν πάντα την απόλυτη κάλυψη και τις εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

* Είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την παλαιότερη, πρόσφατη πάντως, Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την ομιλία του έδωσε, επίσης, το μήνυμα της πολιτικής εξόρμησης όλων των δυνάμεων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει των Ευρωεκλογών για μια νικηφόρα "μάχη" πριν από τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επόμενη περίοδο. Μια μάχη η οποία θα ολοκληρωθεί στον "ειρηνικό εκλογικό πόλεμο" που θα δώσουμε το 2000, ο οποίος κι αυτός, όπως πιστεύουμε, θα στεφθεί από επιτυχία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις νέες απειλητικές "κορώνες" του κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποθάλπει, κατ` αρχήν, την τρομοκρατία και αναφερόμενος στο Κυπριακό, μιλάει για δύο κράτη, δύο έθνη -όπως λέει- ένα τουρκικό και ένα ελληνικό, τα οποία δεν έχουν τίποτα κοινό. Και μάλιστα, αρνείται και την ομοσπονδιακή λύση, την οποία αποδέχεται και η Αμερική και όλα τα κράτη. Την αρνείται και λέει ότι θα πρέπει τα δύο αυτά κράτη να γίνουν αποδεκτά από την παγκόσμια κοινότητα ως ξεχωριστά κράτη. Θα ήθελα ένα σχολιασμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, πρώτα απ` όλα, να κάνω μια επισήμανση: Πρέπει εμείς οι Ελληνες, ιδιαίτερα εσείς οι δημοσιογράφοι, οι λειτουργοί των ΜΜΕ, όταν αναφερόμαστε στα θέματα τρομοκρατίας, να αποδίδουμε και να αναδεικνύουμε την πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Γιατί, μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία ασφαλώς είναι αποκρουστικά και τα καταδικάζουμε, δεν είναι δυνατό να προβάλλονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται μια λανθασμένη εντύπωση για τη ζωή στην Ελλάδα. Γνωρίζετε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο -μπορώ να πω και σε καλύτερο- επίπεδο από άποψη συνθηκών ασφάλειας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ. Γνωρίζετε τι έγινε πρόσφατα εκεί.

Οσον αφορά τώρα, τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Ντεμιρέλ δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Είναι η γραμμή του Αττίλα αυτή, η οποία, δια της βίας, έχει επιβάλει το διαχωρισμό ενός λαού, που για πολλά χρόνια έζησε μαζί και μπορεί να ζήσει μαζί και να προοδεύσει. Πιστεύουμε ότι, ίσα-ίσα, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, ώστε με κοινές προσπάθειες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., στο εγγύς μέλλον, να επιτύχουν ένα επίπεδο ευημερίας, πράγμα το οποίο θα είναι προς όφελος, κυρίως αυτών που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουν εγκατασταθεί, τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλοί μεταφερθέντες από άλλες περιοχές της Τουρκίας πολίτες. Εκεί όπου είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο, κάποιος σήμερα να μιλήσει για τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης της βούλησης των Τουρκοκυπρίων σε αυτή την περιοχή. Πιστεύουμε ότι το συμφέρον της Κύπρου και όλων όσοι ζουν στο μαρτυρικό νησί, είναι να βρεθεί μια λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο κ. Ντεμιρέλ επαναλαμβάνει την κακή παράδοση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, όταν, με επιλεκτικό τρόπο, αναφέρεται σε θέματα που θεωρεί ότι προωθούν τις πολιτικές επιδιώξεις της και αγνοεί, δεν σέβεται, αντιμετωπίζει αρνητικά αποφάσεις μεγάλων Οργανισμών, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού, εν προκειμένω. Γιατί η Τουρκία δεν θέλει, στην πραγματικότητα, λύση του Κυπριακού. Και αυτό γίνεται φανερό και πάλι, με τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εντείνει την προσπάθειά της, αφού αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκία είναι ο παράγοντας εκείνος, ο οποίος έχει αρνητική στάση έναντι των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η Αστυνομία, χθες το βράδυ, ενώ είχε το χρόνο, δεν μπόρεσε, στο μέρος εκείνο που έσκασε η βόμβα, να απομακρύνει, από το σημείο τουλάχιστον εκείνο, τους πολίτες, μέσα και έξω; Εξω το έκανε. Μέσα, γιατί δεν το έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως πληροφορούμαι, αμέσως μόλις δόθηκε το μήνυμα, η εντολή των δυνάμεων της Αστυνομίας προς τους αρμόδιους της ασφάλειας του κτιρίου του ξενοδοχειακού αυτού συγκροτήματος, ήταν να εκκενωθούν οι χώροι. Αυτό έγινε. Δυστυχώς, όχι καθ` ολοκληρία, διότι δύο άτομα εργάζονταν σε μια παρακείμενη αίθουσα, πράγμα το οποίο δεν γνώριζαν, όπως αποδεικνύεται, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Οι αρμόδιοι του ξενοδοχείου είχαν οργανώσει την υποδομή της αίθουσας, ενόψει της διεξαγωγής συνεδρίου, που θα γινόταν σήμερα το πρωί. Ομως, δύο από τους συνεργάτες-στελέχη της εταιρείας που έπαιρναν μέρος στο συνέδριο, βρίσκονταν σε αυτή την αίθουσα προετοιμάζοντας τις παρουσιάσεις που επρόκειτο να κάνουν σήμερα, στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου. Η παραμονή τους εκεί, προφανώς, δεν θα ήταν σε γνώση των αρχών του ξενοδοχείου, που θεώρησαν ότι η αίθουσα ήταν κενή. Δεν ήταν, όμως, με αποτέλεσμα αυτή την τραγική εξέλιξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι ο κ. Ντεμιρέλ δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ΝΑΤΟ επενέβη στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ. Εκεί, γιατί δεν ζητάει η Ελλάδα να επέμβει το ΝΑΤΟ, εφόσον υπάρχει και απόφαση των Ηνωμένων Εθνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη και στο πλαίσιο της ανάδειξης των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, αλλά και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι η ανάμειξη του ΟΗΕ, με την έναρξη διαδικασιών που αφορούν το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, είναι κάτι το επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σας είναι γνωστές. Βάσει αυτών εξελίσσονται οι επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί, εδώ και αρκετούς μήνες, τον Οκτώβριο του 1998. Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις που εξελίσσονται, προβλέπονται από το πλαίσιο αποφάσεων που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο. Εμείς επιθυμούμε -και το τονίζουμε σε κάθε περίπτωση- να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και άλλες χώρες, λίγες, έχουν διατυπώσει αυτή την άποψη. Ελπίζουμε πως η πλευρά εκείνη, η οποία επιδιώκει την πολιτική προσέγγιση για την αναζήτηση λύσης, θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα, ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ πιστεύει, πως οι αποφάσεις που έλαβε, εδώ και αρκετούς μήνες, καλύπτουν τις επιχειρήσεις οι οποίες εξελίσσονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας είπα. Γιατί δεν ζητάμε από το ΝΑΤΟ να επέμβει και στην Κύπρο, εφόσον υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, όσον αφορά την Κύπρο, το θέτουμε -και το θέτουμε έντονα- κι έχουμε εξασφαλίσει σχετικά ψηφίσματα. Αυτή η επιλεκτική ευαισθησία διεθνών οργάνων και οργανισμών, ασφαλώς μας θλίβει. Θα πρέπει, όμως, να γίνει σαφές σε όλους ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δεν καθορίζεται μόνο από δικές μας αποφάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι -και αυτό αποτελεί εθνικά συμφέρουσα επιλογή- να συμμετέχουμε σε υπερεθνικά σχήματα, ώστε να επηρεάζουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις αποφάσεις και τις επιλογές τους. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, τα τελευταία ιδίως χρόνια, να ενισχύσει τη θέση της σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αποδίδει καρπούς. Γιατί έτσι δυναμώνει η φωνή μας και μπορούμε περισσότερο να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Οπως π. χ. εν προκειμένω, έχουμε τη θετική εξέλιξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. Οσον αφορά το κυπριακό θέμα, μένει άλυτο. Αυτό είναι ένα δείγμα της υποκρισίας που εν πολλοίς χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στο πλαίσιο των συμμαχιών μας, γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητήσατε από το ΝΑΤΟ να επέμβει στην Κύπρο; Το έχουμε ζητήσει; Αυτό θέλω να μου πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητούμε κάτι που είναι πολύ πιο προωθημένο. Την άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στον ΟΗΕ. Εχουμε αποφάσεις του ΟΗΕ και ζητούμε την εφαρμογή τους. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι περισσότερο από αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάμε την επέμβαση του ΝΑΤΟ; Το ζητάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητούμε την αποστρατικοποίηση της νήσου. Στο πλαίσιο αυτό έκαναν χειρισμούς η κυπριακή κυβέρνηση και οι παράγοντες της Κύπρου. Απαιτούμε και η άλλη πλευρά να φερθεί αναλόγως. Γιατί έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από άποψη στρατιωτικών δυνάμεων το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πως η λύση του Κυπριακού, κατά τη δική μας άποψη, μπορεί να προκύψει με πολιτικά, διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Και ζητούμε, γι` αυτόν ακριβώς το λόγο, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω για το ΝΑΤΟ. Από το ΝΑΤΟ το ζητάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ. Η κατοχή της Κύπρου είναι διεθνές πρόβλημα, που έχει απασχολήσει τον ΟΗΕ. Από κει και πέρα, αν στο πλαίσιο αυτής της λύσης χρειαστεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να εγκατασταθούν εκεί στρατιωτικές δυνάμεις για ειρηνευτική αποστολή, είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ενδεχόμενο, αλλά είναι κάτι που δεν τίθεται τώρα. Αυτό το οποίο ζητούμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε από το ΝΑΤΟ δεν το ζητάμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητούμε από όλους κάτι πολύ περισσότερο. Τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον αυτές δεν τις αποδέχεται ο κ. Ντεμιρέλ, όπως είπατε, γιατί δεν το ζητάμε από το ΝΑΤΟ, που είναι διεθνής χωροφύλακας τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων. Μίλησε γι` αυτό σε κάποιο σημείο της σημερινής ομιλίας του ο Πρωθυπουργός. Εμείς σε όλους τους τόνους, και στην Ε. Ε. και στον ΟΗΕ, επιζητούμε πολιτική και διπλωματική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εχουμε θέσει το Κυπριακό θέμα. Από κει και πέρα, όσον αφορά την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκύψει -επαναλαμβάνω- για την τήρηση μιας συμφωνίας, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία αυτή. Αλλά είναι κάτι το οποίο δεν έχει τεθεί τώρα. Γιατί αν αντιλαμβάνεστε εσείς την επέμβαση του ΝΑΤΟ, την οποία μας καλείτε να συνδράμουμε και την οποία ζητάτε να απαιτήσουμε, ως επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, για να γίνει εκεί ένας πόλεμος, αντιλαμβάνεστε πως η πολιτική μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο σκέπτεστε εσείς. Γιατί η πολιτική μας είναι πολύ μακριά από τη διεξαγωγή ενός πολέμου στην Κύπρο. Εσείς ζητάτε να διεξαχθούν εχθροπραξίες στην Κύπρο. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πολιτική. Διαφωνούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποφάσεις για τη Γιουγκοσλαβία είναι του '98. Για την Κύπρο είναι από το '75. Είναι 24 χρόνια. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνείτε μαζί μου, κ. Σταματόπουλε, στην κατακλείδα των ερωτήσεών σας και χαίρομαι γιατί συμφωνείτε μαζί μου τελικώς, μιας κι εσείς, όπως κι εγώ πριν από σας, μιλάτε για την επιλεκτική ευαισθησία που κάποιοι επιδεικνύουν και την υποκρισία που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει τη λειτουργία διεθνών οργάνων. Αυτό κάνετε. Αυτό έκανα κι εγώ πολύ ώρα πριν. Δεν χρειαζόταν να προκύψει η θέση μου αυτή μετά από δικές σας ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 April 1999 - 16:06:12 UTC