Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα μου επιτρέψετε, αρχικά, να σας ενημερώσω για τις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με ξένους αξιωματούχους στη Μόσχα. Συναντήθηκε με τον κ. Ιβάνοφ και τον κ. Κόφι Ανάν. Πέραν των δηλώσεων που έχουν γίνει, μέχρι τώρα και γνωρίζετε, θέλω να σας πω ότι στη σημερινή συνάντηση που είχε, το πρωί, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια και αντάλλαξαν σκέψεις για την ενίσχυση των προσπαθειών, προκειμένου μέσω πολιτικής προσέγγισης να λυθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, συζήτησαν τη δυνατότητα ενεργότερης ανάμειξης του ΟΗΕ στις διαδικασίες για την αναζήτηση λύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την υποστήριξη της Ελλάδας προς τις πρωτοβουλίες του, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στην πολιτική προσέγγιση και λύση του θέματος της κρίσης. Και ακόμη, γιατί η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, να αναπτυχθούν διαδικασίες, οι οποίες θα μας φέρουν κοντά σε μία λύση με συναίνεση όλων των πλευρών.

* Σήμερα, νωρίς το απόγευμα, στις 5 ώρα Ελλάδας, πρόκειται να γίνει τετραμερής συνάντηση μετά από ελληνική πρόταση. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθούν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών της χώρας μας, της Ρωσίας κ. Ιβάνοφ και του Καναδά κ. Αξγουόρθι, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός στη Μόσχα. Οι συζητήσεις αυτές έχουν αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των τεσσάρων πλευρών για την αναζήτηση λύσης με πολιτικά μέσα, για την περαιτέρω ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας, προκειμένου να βρεθεί λύση.

* Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι όσον αφορά το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας υπάρχει συνεννόηση, συντονισμός, μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Ελβετίας, μέσω των υπουργών Εξωτερικών και αρμοδίων παραγόντων, προκειμένου η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να επεκταθεί στο σύνολο της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι τα θύματα από τις επιχειρήσεις, μέσα στη Γιουγκοσλαβία, χρειάζονται κι αυτά την αρωγή και τη βοήθειά μας. Στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς συνεννόησης θα επιχειρηθεί η αναζήτηση των δρόμων και των τρόπων, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να προωθηθεί στο σύνολο της Γιουγκοσλαβίας, την επόμενη περίοδο. Είναι μία συζήτηση η οποία είναι σε εξέλιξη, μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Ελβετίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Γνωρίζετε αν ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε να συναντηθεί με το γιουγκοσλάβο Πρέσβη στη Ρωσία που είναι και αδελφός του Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται, εξ αρχής, μια τέτοια συνάντηση.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Εχει δεχθεί η κυβέρνηση οποιοδήποτε σχόλιο από νατοϊκής πλευράς ή από χώρα της δύσης ή από τις ΗΠΑ, σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές που αναλαμβάνει, όπως τώρα στη Μόσχα, για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε τις θέσεις της, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είτε στην ολομέλεια της Διάσκεψης, είτε στις διμερείς συναντήσεις. Οι θέσεις μας αυτές αφορούν, τόσο την αντιμετώπιση της κρίσης και την επίλυσή της με πολιτικά μέσα, κυρίως, όσο και την ολοκλήρωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που πλήττονται από την κρίση αυτή και βρίσκονται εντός και εκτός Κοσσυφοπεδίου. Γνωρίζετε ότι είμαστε η μόνη χώρα η οποία, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, προωθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, τόσο σε Αλβανόφωνους, όσο και σε Γιουγκοσλάβους-Σέρβους. Από την άλλη, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας και στο υπόλοιπο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, στους πληθυσμούς που πλήττονται. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν γίνει γνωστές, εγκαίρως, σε όλες τις άλλες πλευρές. Δεν έχει διατυπωθεί οποιαδήποτε αντίρρηση. Η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα: Αυτό το οποίο είπαμε εξ αρχής, ότι δηλαδή αναδείξαμε τη διπλή ταυτότητα της χώρας μας, ως χώρα που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ και την Ε. Ε., αλλά και ταυτόχρονα, χώρα που ανήκει σ` αυτή τη γεωγραφική περιοχή, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια. Είναι μία πολιτική η οποία αποδίδει καρπούς. Εχουμε επιτύχει να γίνει δεκτή και να επαινεθεί η πρωτοβουλία που αναπτύσσουμε σε διάφορες κατευθύνσεις, με τον τρόπο που την αναπτύσσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Μπερνς, τί ήθελε στο υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς, επισκέφθηκε, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών. Συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και τον ενημέρωσε για την ανησυχία της κυβέρνησής του και των πολιτών τους οποίους εκπροσωπεί και διαμένουν στην Ελλάδα, λόγω της τελευταίας τρομοκρατικής ενέργειας που έλαβε χώρα στην πατρίδα μας. Επίσης, τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως έχει υποχρέωση να πληροφορεί τους πολίτες της Αμερικής για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρέχοντας στοιχεία, όσον αφορά συγκεκριμένες πράξεις ή ενέργειες που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία περίοδο, είτε αυτό αφορά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, είτε αυτό αφορά διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν γίνει με επίκεντρο το Προξενείο στη Θεσσαλονίκης και την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Ο κ. Μπερνς εκλήθη, επίσης, χθες το απόγευμα, από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αιλιανό, ο οποίος -όπως και ο κ. Φίλων, κατόπιν εντολής από το κέντρο, από την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον έκανε αντίστοιχη ενέργεια- μετέφερε στον κ. Μπερνς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν χρειάζεται, αυτή την περίοδο που η κρίση αφήνει τα σημάδια της και στη χώρα μας και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερα οι χειρισμοί μας ή να γίνουν περισσότερες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εκλήθη το απόγευμα; Δεν μας είπατε. Για ποιο θέμα; Τι συγκεκριμένα έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να εκφράσουμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι δεν θεωρούμε πως είναι ορθή αυτή η πρωτοβουλία από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία, αντιλαμβάνεστε, πως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ιδιαιτέρως στον τουρισμό στη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μίλλερ έγινε συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία συζήτηση δεν έγινε για οτιδήποτε άλλο. Η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στα θέματα τα οποία κι εγώ σας ανέφερα πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την οδηγία που εξέδωσε όσον αφορά τους Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν φύγει από τη χώρα μας, ρωτήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει εκδώσει οποιασδήποτε μορφής ταξιδιωτική οδηγία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - και αυτό ενημέρωσε τη δική μας κυβέρνηση ο κ. Μπερνς ότι κάνει- πληροφορεί τους Αμερικανούς πολίτες για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή της να το κάνει. Εμείς πιστεύουμε πως αυτό επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και καλό είναι να αποφευχθεί. Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που οδηγούν την αμερικανική κυβέρνηση και τον κ. Μπερνς σε μια τέτοια ενέργεια. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαμαρτυρήθηκε και για το Νομάρχη Χανίων κ. Κατσανεβάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν έθεσε τέτοιο θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως φοβάται η ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει, ενδεχομένως, στο μέλλον κάποια ταξιδιωτική οδηγία από αμερικανικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Καταστήσαμε σαφή τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι δεν θα προβεί σε μια τέτοια κλιμάκωση της πληροφόρησης που δίνει προς τους Αμερικανούς πολίτες η αμερικανική κυβέρνηση, προχωρώντας στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί και αύριο. Δεν έχουμε κάποιο άλλο στοιχείο, το οποίο να συνηγορεί πέραν αυτής της θέσης. Είναι όμως μια εκτίμηση την οποία μπορούμε να κάνουμε βάσιμα, γιατί δεν έχει εκφραστεί από την πλευρά των ΗΠΑ ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε μια τέτοια επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε αν η Γερμανία έχει κάνει κάποια παρόμοια κίνηση για τους Γερμανούς πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας έχει γίνει γνωστό από τις επικοινωνίες μεταξύ εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων, ότι η Γερμανία παίρνει κάποια μέτρα, τα οποία αφορούν υπηκόους της που ζουν στην Ελλάδα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σύμφωνα με τις αμερικανικές αιτιάσεις, μια γυναίκα που συνελήφθη να πετάει μολότωφ στο αμερικανικό προξενείο, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη. Θα ήθελα να μας πληροφορήσετε αν συνέβη το περιστατικό και αν ναι, για ποιο λόγο αφέθηκε ελεύθερη και αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα εναντίον των υπεύθυνων αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια από τις αιτιάσεις που προβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία αναφέρονται οι πληροφορίες που δίνουν στους Αμερικανούς πολίτες. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο των οργάνων των διαφόρων Υπηρεσιών. Πιστεύουμε όμως -και αυτό αποτελεί τη γενική πολιτική θέση- ότι η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση γίνεται σεβαστή από όλους. Θα πρέπει να αναπτύσσεται νόμιμη δραστηριότητα από όλους τους πολίτες σ' αυτή τη χώρα. Όταν υπάρχει παράβαση νομικών διατάξεων θα πρέπει οι παραβάτες να αντιμετωπίζονται αναλόγως από τα όργανα της Πολιτείας, είτε είναι όργανα της Δικαιοσύνης, είτε είναι όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να επιτελούν σωστά το έργο τους. Θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς διακρίσεις. Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει την αρμόδια υπηρεσία. Η κυβέρνηση δίνει αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε. Και το πλαίσιο αυτό καλύπτει τα πάντα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο δεν θα έχουμε πολιτική ενημέρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Αν θέλετε να γίνει briefing, είναι δικό σας θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το Σάββατο είναι Πρωτομαγιά και δεν εκδίδονται εφημερίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Δεν έχω αντίρρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνουν δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι μετά τη συνεδρίαση θα προβεί σε δηλώσεις ο κ. Τσοχατζόπουλος. Μπορούμε, πάντως, να επικοινωνούμε τηλεφωνικά ανά πάσα στιγμή.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν αύριο αποφάσεις όπως μας έχετε πει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας, προχθές. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να λάβει απόφαση. Πιστεύω ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία και θεωρώ ότι είναι η ώρα των αποφάσεων.

Καλή Πρωτομαγιά.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 April 1999 - 13:46:00 UTC