Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, για το οποίο με ρώτησε, χθες, ο κ. Κιάος, έχει ως εξής:

* Τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλο.

* Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με θέμα την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος με εισηγητή τον κ. Τσοχατζόπουλο. Για να μην έχετε περαιτέρω ερωτήσεις, υπενθυμίζω ότι η συνεδρίαση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Γνωρίζετε τη σειρά αυτών των συνεδριάσεων, εννοώ όχι χρονικά, αλλά ως διαδοχικές συνεδριάσεις.

Το Συμβούλιο Αμυνας -είναι το όργανο στο οποίο μετέχουν οι Αρχηγοί και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας- συνεδριάζει, σήμερα και αύριο, για τη διαμόρφωση των εισηγήσεων. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο για τα θέματα αυτά. Το λέω, για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη μία απεργία στα λιμάνια. Η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να την αντιμετωπίσει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πιστεύουμε ότι η απεργία αυτή είναι αδικαιολόγητη, διότι το πλαίσιο που αφορά τη μετατροπή σε ανώνυμες εταιρίες του ΟΛΠ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου οκτώ μήνες, στο Ν/2414. Εχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από τις 19 ή 20 Νοεμβρίου, στο οποίο απλά περιλαμβάνεται το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας των εταιριών αυτών, των λιμανιών. Μ` αυτό το νομικό πλαίσιο κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον, κατοχυρώνονται τα θέματα των εργαζόμενων, οι θέσεις εργασίας και, με την ευκαιρία αυτή, επιλύονται και διάφορα ασφαλιστικά θέματα των εργαζόμενων. Πιστεύουμε ότι η απεργία αυτή θα οδηγηθεί σε εκτόνωση και λήξη, με την επισήμανση ότι δεν έχουν υπάρξει ως αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένες προτάσεις από τους εργαζόμενους, για να μπορούν να συζητηθούν ειδικότερα, παρ` ότι τους έχει δοθεί και το τελευταίο νομοσχέδιο.

ΤΣΑΡΑΣ: Η "ΑΘΗΝΑτΚΗ" δημοσιεύει, σήμερα, την έκθεση της εταιρίας "ΜΟΝΙΤΟR", η οποία έγινε για λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας -είναι πιστεύω και στη δημοσιότητα- και στην οποία προβλεπόταν η συγχώνευση Εμπορικής με την Ιονική Τράπεζα. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από τη συζήτηση που είχε γίνει τότε, θυμάμαι ότι είχε δηλωθεί ότι η έκθεση δεν δινόταν στη δημοσιότητα διότι ένα σκέλος της ήταν απόρρητο, σε σχέση με τα συμφέροντα της Τράπεζας και στο πλαίσιο της τραπεζικής πρακτικής, εν πάση περιπτώσει. Σήμερα, δημοσιεύονται κάποια αποσπάσματα από ένα σύνολο, που όλο έχει χαρακτηριστεί, επισήμως, ως απόρρητο. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΙΑΟΣ: Στα θέματα της παιδείας, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και όλο αυτό το "πακέτο" που όσο πάει φουσκώνει περισσότερο, παραμένετε σταθερά, ως κυβέρνηση, στις θέσεις αμετακίνητοι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παραπέμπω σε όλα όσα είπαμε, χθες, εγώ και ο υπουργός Παιδείας.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, ούτε νέες ευκαιρίες, ούτε διορθώσεις, τίποτα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παρακαλώ να ξαναδείτε όλα όσα είπαμε χθες και εγώ και ο υπουργός Παιδείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, έγιναν σαφείς οι απαντήσεις σας, όσον αφορά ότι δεν παίρνετε πίσω κανένα από τα μέτρα της μεταρρύθμισης και ότι είστε ανοικτοί σε διάλογο για το τρόπο εφαρμογής τους. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μετά το χθεσινό άρθρο του, έρχεται και επαναφέρει το θέμα και με σημερινές του δηλώσεις προτείνει ένα τρόπο εφαρμογής, μια αναστολή -εν μέρει- των όσων προβλέπονται για τη Β' Λυκείου και εν συνεχεία χρονική επιμήκυνση των εφαρμογών κλπ. Η κυβέρνηση αυτές τις προτάσεις τις συζητάει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση συζητά με τους φορείς και με τους μαθητές και τους ενημερώνει. Ηδη, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Παιδείας είχε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Ο υφυπουργός επισκέπτεται κάποια λύκεια. Χρησιμοποιούνται τα Μέσα Ενημέρωσης για να απαντήσουν τα στελέχη του υπουργείου σε ερωτήσεις που τίθενται από το κοινό, από τους μαθητές και από τους δημοσιογράφους. Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Ισχύουν όλα όσα είπα χθες.

Αφού δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο και να δώσω ορισμένα στοιχεία για ενημέρωση δική σας και του κ. Καραμανλή, ο οποίος - όπως είδα χθες σε δηλώσεις του- επέμεινε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 13%, επικαλούμενος μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου.

Είναι λάθος του κ. Καραμανλή να επιμένει και είναι πολύ μεγαλύτερο λάθος, γιατί γνωρίζει ότι λανθασμένα επιμένει σ' αυτό το ποσοστό. Η ανεργία μετριέται με συγκεκριμένους τρόπους από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από τη Eurostat, για να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμα. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, της Ε. Σ. Υ. E., η ανεργία προσδιορίζεται στο 10,3% με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 11,1%. Η Eurostat μας δίνει ανεργία 9,6% και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει αυτούς που είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών ή μικρότεροι των 15 ετών. Τα στοιχεία τα οποία επιμένει να επικαλείται λανθασμένα ο κ. Καραμανλής, αναφέρονται στη μελέτη της καθηγήτριας, κας Κώττη, που έγινε για λογαριασμό του Παρατηρητήριου. Η κα Κώττη, με βάση το δικό της μοντέλο υπολογισμού, έχει συνυπολογίσει ένα μέρος των μερικώς απασχολουμένων -αν καλώς μεταφέρω τη θέση της- τους μερικώς απασχολούμενους που δηλώνουν ότι χωρίς τη θέλησή τους είναι μερικώς απασχολούμενοι, ότι θα ήθελαν να είναι πλήρους απασχόλησης. Αυτό είναι, περίπου, ένα 3%, από το 5% στο οποίο υπολογίζεται η μερική απασχόληση στην Ελλάδα.

Αυτά τα στοιχεία σας τα ξαναλέω, διότι μπορεί κανείς να κάνει κριτική στις πολιτικές, μπορεί να διαφωνεί στις πολιτικές, αλλά δεν μπορεί να παραποιεί, στην ουσία, τα στοιχεία. Δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης αν δεν χρησιμοποιούμε την ίδια βάση στοιχείων. Διότι -θα σας πω ένα απλό παράδειγμα- η μερική απασχόληση στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει το δείκτη, είναι 5%, η μερική απασχόληση στην Ολλανδία είναι 32%. Αν εφαρμόσουμε τη μέθοδο της κας Κώττη για την Ολλανδία, η ανεργία στην Ολλανδία θα εκτιναχθεί στα ύψη. Παρακαλώ, ο κ. Καραμανλής να είναι, αν μπορεί, περισσότερο προσεκτικός, στα θέματα τουλάχιστον των στοιχείων. Στις πολιτικές θέσεις είναι ελεύθερος πάντα να υποστηρίζει ότι θέλει και εμείς θα απαντούμε με τις πολιτικές θέσεις μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως έχετε να μας κάνετε μια πολύ πρόχειρη ενημέρωση, τι έχει γίνει μέχρι τώρα στη Βιέννη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι νεότερο, αυτή τη στιγμή, από τη Βιέννη.

Κλείνοντας, να σας ενημερώσω απαντώντας και σε σχετικά τηλεφωνικά ερωτήματα, ότι αναμένεται επίσκεψη του κ Μίλερ και του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο κ. Μίλερ είναι σήμερα στη Λευκωσία. Θα περάσει από την Αθήνα, διερχόμενος προς Κωνσταντινούπολη, όπου θα είναι αύριο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι εδώ για επαφές.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 December 1998 - 16:21:58 UTC