Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, είχαμε σε ολόκληρη τη χώρα μεγάλα συλλαλητήρια. Για πρώτη φορά γίνονται τόσο μεγάλα συλλαλητήρια στο χώρο της Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός άφησε κάποιες αιχμές για διάλογο, κάπου στο βάθος του τούνελ. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στη μεταρρύθμιση; Διάλογος χωρίς να αλλάξει δεν γίνεται.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν υπήρξαν "κάποιες αιχμές για διάλογο". Υπάρχουν και οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, χθες το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, καθώς και οι δηλώσεις από τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχουν, επίσης, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου είναι σαφής η επιμονή της κυβέρνησης στο διάλογο για τα θέματα της Παιδείας, για τα μεγάλα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε χθες. Εχουμε όμως πει, εδώ και μέρες, και επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή -και είχε επαναλάβει προηγουμένως ο Υπουργός Παιδείας- ότι εάν μεν συζητούμε για την αναστολή ή την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Ομως, εάν συζητούμε για τα μέτρα εφαρμογής της μεταρρύθμισης, αυτά βεβαίως συζητούνται, με βάση την εμπειρία από την εφαρμογή τους. Θέλετε να διαβάσω επί λέξει τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, την ξέρουμε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Διότι διαβάζω διάφορες ερμηνείες που δεν είναι πάντα σωστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κ. Εκπρόσωπε, ο διάλογος τότε για τί πράγμα να γίνει; Οταν λέει, εκ των προτέρων, δεν πρόκειται για επετηρίδα, δεν πρόκειται για το σύστημα, τότε τί διάλογο να κάνουν, για τί να μιλάνε; Αερολογίες, δηλαδή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα. Ο Υπουργός Παιδείας για παράδειγμα, έχει καλέσει τη Διδασκαλική Ομοσπονδία σε συνάντηση για διάλογο με θέματα τα οποία έχει θέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Επίσης, έχει καλέσει την ΟΛΜΕ σε συζήτηση για τα θέματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που είναι ένα από τα σοβαρά θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητά του για τη συζήτηση όλων των άλλων θεμάτων. Ομως, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κάτω από μία γενικευμένη άρνηση κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι νόμος του κράτους, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα. Είναι μια βαθιά τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και προχωρεί η εφαρμογή της. Με βάση την εμπειρία από την εφαρμογή της, προφανώς, μπορεί κανείς να δει πού χρειάζεται να παρέμβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το "προχωρεί η εφαρμογή της", δεν προχωρεί η εφαρμογή της. Αν προχωρούσε, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν προχωρεί, όμως, η εφαρμογή της, αυτό είναι το πρόβλημα. Τρεις μήνες τώρα τα παιδιά δεν έχουν κάνει μάθημα. Πάει και η φετινή χρονιά. Δεν πρέπει να γίνει κάτι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης, μια αντεπίθεση κατά της παραπληροφόρησης, η οποία δημιουργεί σειρά συγκεκριμένων προβλημάτων. Εμείς πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο κατανοητό θα γίνεται από τους μαθητές και τους γονείς το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τόσο τα προβλήματα θα έρχονται στις πραγματικές τους διαστάσεις και θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και όσο για το διάλογο, ο Υπουργός είπε χθες...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ταυτόχρονα, κατανοούμε απολύτως τις αγωνίες, το άγχος, τις ανασφάλειες των μαθητών που κινητοποιούνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ομως, ταυτόχρονα, δεν θα κατανοήσουμε ποτέ και δεν θα αποδεχτούμε τις θέσεις γενικευμένης άρνησης όλων εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αγωνίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες και τις απορίες των μαθητών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσο για το διάλογο που είπατε, κ. Εκπρόσωπε, ο Υπουργός είπε χθες ότι μέσω του Internet θα κάνει διάλογο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπε μόνο αυτό ο Υπουργός. Αν καταλάβατε αυτό, κακώς καταλάβατε. Κι εγώ επιμένω να θεωρώ ότι διαθέτετε το μυαλό να καταλαβαίνετε σωστά.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως μπορείτε, έστω με ένα, δύο ή τρεις τίτλους να προσδιορίσετε το πλαίσιο στο οποίο είναι διατεθειμένος ο Υπουργός, η κυβέρνηση γενικότερα, να προχωρήσει σε αυτό το διάλογο για τα μέτρα εφαρμογής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση με τους φορείς και με τους ίδιους τους μαθητές, που ξέρετε ότι κάνει ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε, προηγουμένως...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα, γιατί μιλώ για παραπληροφόρηση και άγνοια που δημιουργεί προβλήματα: Για πάρα πολλές μέρες στα παιδιά δημιουργείται η εικόνα ότι χάνουν τη χρονιά τους, αν έχουν βαθμό κάτω από το δέκα σε συγκεκριμένα μαθήματα. Εσείς που έχετε ερευνήσει το θέμα, τις τελευταίες ημέρες, γνωρίζετε πια πιστεύω, ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό χρειάστηκε κάποιες μέρες για να απαντηθεί. Αν θέλετε να μπούμε σημείο-σημείο σε τέτοιας έκτασης ενημέρωση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εγώ είμαι διατεθειμένος να ζητήσω από τον Υπουργό Παιδείας να έρθει εδώ και να σας κάνει εκτενή ενημέρωση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι σε μας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είστε βασικοί διαμεσολαβητές για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των μαθητών.

ΚΙΑΟΣ: Αρμόδιοι είναι οι συνάδελφοι που καλύπτουν το Υπουργείο Παιδείας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αρα, γιατί με ρωτάτε, κ. Κιάο, να σας πω εγώ σημείο-σημείο...

ΚΙΑΟΣ: Να σας πω: Επειδή, προηγουμένως, είπατε όχι αναστολή, όχι κατάργηση, ναι σε μέτρα εφαρμογής. Ξεκινώντας, από το τελευταίο ναι σε μέτρα εφαρμογής, ρώτησα τους τίτλους των θεμάτων μέσα στο πλαίσιο που από καιρό αναφέρουν τα μέτρα εφαρμογής. Βιβλία φερ` ειπείν, δεν ξέρω εγώ να πω, εσείς τα ξέρετε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΚΙΑΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σήμερα, υπάρχει ένα άρθρο του κ. Κωνσταντόπουλου, αν το έχετε υπόψη σας, περί της Επιτροπής αυτού του Συμβουλίου Παιδείας, επανενεργοποιήσεως ή επαναλειτουργίας ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το. Είναι πρόθεση της Κυβερνήσεως να λειτουργήσει ξανά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν διάβασα, συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό του κ. Κωνσταντόπουλου, κ. Κιάο. Με αφορμή αυτό, όμως, και χωρίς να απαντώ αυτή τη στιγμή στον κ. Κωνσταντόπουλο, γιατί δεν το έχω κοιτάξει το θέμα, θα προσθέσω το εξής, που το είχα στο μυαλό μου κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία, για να είμαι ειλικρινής. Εως τώρα η κριτική που γίνεται, γίνεται επί της διαδικασίας. Από την Αντιπολίτευση -και βεβαίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση- θα περιμέναμε θέσεις και προτάσεις. Δεν υπάρχει λόγος ουσίας, δεν υπάρχουν θέσεις επί της ουσίας. Υπάρχουν προτάσεις επί της διαδικασίας. Με προτάσεις επί της διαδικασίας δεν γίνεται πολιτικός διάλογος.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε κάποια απάντηση στο ερώτημα περί των εξετάσεων της Β' Λυκείου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν έχω κάτι διαφορετικό απ' ότι έχει ανακοινωθεί έως τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, θεωρεί ότι το ΚΚΕ και η Ν. Δ. υποκινούν όλη αυτή την κινητοποίηση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Βουλή δεν το είπε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Συγγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε. Χθες, ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στην κα Παπαρήγα, είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική, όπως προτείνετε εσείς, με το να βγαίνουμε στους δρόμους.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι;

ΜΙΧΑΗΛ: Τι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συμφωνούμε στο ότι δεν υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού για υποκίνηση; Συμφωνούμε σ` αυτό;

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Αφού συμφωνήσουμε σ` αυτό, λοιπόν, σας λέω εγώ να μου εξηγήσετε ως Εκπρόσωπος...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω τα πρακτικά της Βουλής μπροστά μου, μπορώ να σας τα μοιράσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως. Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Να μου εξηγήσετε τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός χθες, όταν έλεγε -απευθυνόμενος προς συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό, με συγκεκριμένες θέσεις- ότι δεν κάνουμε παιδεία με το να κατεβαίνουμε στους δρόμους και ότι δεν κάνουμε παιδεία με μια συνεχή άρνηση. Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ τί εννοούσε ο Πρωθυπουργός, όταν έλεγε αυτά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αναφερόταν στις θέσεις των κομμάτων. Σας διαβάζω τι είπε, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: "Το ΚΚΕ συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις. Το δηλώνει (το ΚΚΕ) απερίφραστα. Γι` αυτό (για το ΚΚΕ) ο κύριος στόχος είναι ο παλλαϊκός αγώνας κατά της Κυβέρνησης, η ματαίωση της μεταρρύθμισης. Συμμετέχει επίσης η Ν. Δ.... "

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό τί σημαίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν κάνει δήλωση για "υποκίνηση". Στην αρχική μου δήλωση έκανα μία διάκριση ανάμεσα στους μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποίηση και σε εκείνους που θέλουν, πιστεύουν ότι μπορούν, να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κινητοποίηση αυτή. Εκανα αυτή τη διάκριση, με την οποία πιστεύω ότι απαντώ και στις ερωτήσεις που στη συνέχεια θέσατε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σήμερα στην ΑΘΗΝΑτΚΗ δημοσιεύεται μία απόρρητη έκθεση της Κομισιόν, που αναφέρεται στην προοπτική ένταξης της χώρας. Μιλάει για συνέχεια της λιτότητας και για πάγωμα των μισθών έως το 2001, για πιο σφιχτά μέτρα και για προειδοποίηση της Κομισιόν. Την έχει υπόψη της η Κυβέρνηση αυτή την έκθεση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής, η οποία συνόδευσε την επικαιροποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση. Εισήχθησαν αυτά -η επικαιροποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης και η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής- για συζήτηση στο Συμβούλιο και εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Σύγκλισης, το οποίο είναι γνωστό, έχει δημοσιοποιηθεί, εφαρμόζεται. Αν με ρωτάτε για κάποιες διατυπώσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή συνήθως χρησιμοποιεί αυστηρότερες -θα έλεγα- διατυπώσεις. Η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι γνωστή. Δεν είναι κάτι νέο, σας εξηγώ, η έκθεση αυτή, επειδή η ερώτησή σας έλεγε, αν την έχουμε υπόψη μας. Σας λέω, λοιπόν, ότι πρόκειται για την εισηγητική έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σωστό. Είπατε ότι χρησιμοποιεί αυστηρές διατυπώσεις...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λέω ότι η Επιτροπή συνήθως χρησιμοποιεί αυστηρότερες διατυπώσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και στη συγκεκριμένη εισηγητική έκθεση, πράγματι υπάρχουν αυστηρότερες διατυπώσεις. Αυτά τα οποία λέει η έκθεση είναι αυτά τα οποία θα εφαρμόσουμε; Πράγματι θα έχουμε πάγωμα των μισθών ως το 2001...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σύγκλισης, όπως το έχει καταθέσει και όπως το έχει δημοσιοποιήσει. Δεν εφαρμόζει την εισήγηση της Επιτροπής επ` αυτού.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή δεν την θεωρεί ότι είναι μια μείζονος σημασίας εισήγηση, ή όχι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μου ζητάτε να κάνω μια συνολική κρίση, ενώ το πρόβλημα μπορεί να είναι κάποιες επιμέρους διατυπώσεις. Το Πρόγραμμα Σύγκλισης περιγράφει μια πορεία της ελληνικής οικονομίας, των μεγεθών της και των στόχων της. Αυτά έχουν δημοσίως ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι νέο σ` αυτό. Ακολουθείται το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Υπάρχει το Πρόγραμμα των Διαρθρωτικών Αλλαγών. Εχει ανακοινωθεί και ακολουθείται. Δεν υπάρχει κάτι νέο από την πλευρά της Κυβέρνησης, για να ανακοινωθεί. Αυτό που εφαρμόζεται είναι το Πρόγραμμα Σύγκλισης, που σας είναι γνωστό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στο δεύτερο μέρος του γκάλοπ της MRB, δεν θέλω να αναφερθώ σε στατιστικά στοιχεία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι θέλετε μπορείτε να αναφερθείτε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Λοιπόν, το γκάλοπ υποδηλώνει ότι έκλεισε ο μεταπολιτευτικός κύκλος των κομμάτων, ότι έχει απαξιωθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα και ότι ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται ως μία ανατρεπτική δύναμη του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Θέλω την άποψή σας επ` αυτού.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είδα κι εγώ γενικώς στις μετρήσεις μία τάση για δημιουργία κομμάτων από το χώρο της Ν. Δ. Για το ειδικότερο, που θέλετε, θα απαντήσω γενικώς, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως πήρατε την απόφαση της Κομισιόν για τα 200 δισ. που είχατε χαρίσει στους συνεταιριστές και σε κάποιους...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στους συνεταιριστές δεν έχει χαριστεί τίποτα, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:... και σε κάποιους φίλους και συγγενείς υπουργών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στους συνεταιριστές δεν έχει χαριστεί τίποτα, όπως καλώς γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: 200 δισ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει το θέμα της ρύθμισης των χρεών των συνεταιρισμών και τα κόμματα τα οποία έχουν αντίθετη άποψη γι` αυτό, καλό είναι να το πουν στους συνεταιρισμένους αγρότες. Για το θέμα αυτό είχα ερωτηθεί, ξανά, εδώ την προηγούμενη φορά και νομίζω ότι σας είχα δώσει μία ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Δεν το ήλεγξα σήμερα. Νομίζω, όμως, ότι είναι την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση του θέματος αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασε, προχθές, από την Κομισιόν και μάλιστα είπε ο κ. Ρέππας ότι δεν έχουμε την απόφαση. Μήπως ήρθε, αυτό ρωτάω;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που εγώ έχω στο μυαλό μου για το θέμα αυτό, χωρίς να το έχω ελέγξει σήμερα, γιατί δεν το είχα στον κατάλογό μου, είναι ότι το θέμα εκκρεμεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και η συζήτηση αυτή θα γίνει τη Δευτέρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσο για τα κόμματα, κύριε Εκπρόσωπε, εγώ δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν αναφέρθηκα σε σας. Αν διαβάσετε την διατύπωσή μου, θα δείτε ότι κάνω μια στροφή, από κάποιο σημείο και μετά, και αλλάζω το υποκείμενο και το αντικείμενο της πρότασης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν είχα τελειώσει στο προηγούμενο θέμα. Να συνεχίσω, λοιπόν. Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παίρνει το 54% αν δημιουργήσει νέο κόμμα. Παρεμβάλλεται και στο δικό σας χώρο, συνεπώς. Αυτό δεν σας απασχολεί, δεν σας προβληματίζει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί με σπρώχνετε να απαντήσω με το γνωστό "για τη γιαγιά και τα καρούλια";

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το φαινόμενο Αβραμόπουλου, δεν σας απασχολεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν διάφορα φαινόμενα, όπως είναι τα καιρικά φαινόμενα, τα φυσικά φαινόμενα κ. λπ., τα οποία πάντα απασχολούν, βεβαίως, όποιους ασχολούνται μαζί τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί λοιδορείτε; Αυτό το εκλαμβάνω σαν λοιδορία.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κακώς το εκλαμβάνετε ως λοιδορία. Δεν λοιδορώ, ποτέ, και μάλιστα από αυτό το βήμα. Εκτιμώ κάθε έναν και κάθε κόμμα, κατά τις πραγματικές διαστάσεις του.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως έχετε κάτι για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Βιέννη; Αναχώρηση, άφιξη, συναντήσεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε, σήμερα το πρωί. Σήμερα το βράδυ, στις 8 (τοπική ώρα), θα πάρει μέρος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αύριο και μεθαύριο, είναι οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συναντήσεις ιδιαίτερες δεν έχω αυτή τη στιγμή. Η προγραμματισμένη επιστροφή στην Αθήνα θα είναι το Σάββατο, στις 21.15, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που καμιά φορά συμβαίνουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Από χθες, επισκέπτεται την Ελλάδα ο ηγέτης των Κομμουνιστών της Ρωσίας κ. Ζουγκάνοφ. Είδε εκπροσώπους του ΚΚΕ, είδε και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη. Σήμερα σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στους S-300, είπε ότι το συμβόλαιο θα εκτελεστεί κανονικά και επέκρινε τη στάση των Αμερικανών που πιέζουν για οποιεσδήποτε άλλες λύσεις, είτε ακύρωσης, είτε μετάθεσης, είτε αναβολής, είτε μετακίνησης, κ.λ.π. Η κυβέρνηση έχει να πει κάτι επ` αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Διάβασα κι εγώ τις δηλώσεις του κ. Ζουγκάνοφ.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, προχωρούν τα πράγματα κανονικά, κατά το πρόγραμμα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε πάρει για το θέμα αυτό μακρά ενημέρωση, επί σειρά ημερών. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.

* Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω, στο κλείσιμο της σημερινής ενημέρωσης, τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του συναδέλφου μας Γιώργου Βενιζέλου, ο οποίος πέθανε, χθες το βράδυ, από ανακοπή καρδιάς. Εργαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή στα "ΝΕΑ" και υπήρξε, επί σειρά ετών, προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων, εδώ, στο Υπουργείο Τύπου. Ηταν μέλος της Ενωσης Συντακτών και εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Υπουργείου, στην ΕΣΗΕΑ, επί σειρά ετών.

Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η κηδεία του θα γίνει, την Τετάρτη, στις 15.30, στο Α' Νεκροταφείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 December 1998 - 15:41:07 UTC