Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να μου επιτρέψετε να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο: Η κατάσταση που δημιουργείται με τις πρόσφατες πυρκαγιές απαιτεί ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αυτή την ώρα, οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες δυνάμεις δίνουν, με ζήλο και αυταπάρνηση, τη μάχη για να δαμάσουν αυτό το φαινόμενο. Ούτε το θέμα, ούτε ο χρόνος προσφέρονται για την εκτόξευση εύκολων κατηγοριών. Και η αντιπολιτευτική διάθεση έχει τα όριά της. Δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ανευθυνότητα και την καταδημαγώγηση της κοινής γνώμης.

Η ένταση των ανέμων αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην προσπάθεια των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων φορέων να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Λυπούμαστε για την απώλεια των ανδρών, που επιχειρώντας να προσφέρουν ό, τι περισσότερο και καλύτερο στην κοινή αυτή προσπάθεια για την αντιμετώπιση και κατάσβεση της φωτιάς πρόσφεραν και τη ζωή τους. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός. Ο αρμόδιος Υπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα συμπαράστασής μας στις οικογένειες των θυμάτων. Πρέπει να πούμε ότι η προσπάθεια των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος γίνεται με υψηλό φρόνημα, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Οι άνδρες που δίνουν αυτή την πολύ δύσκολη μάχη έχουν ανάγκη την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη όλων μας. Παρακαλώ, αυτό να το προσμετρήσετε κι εσείς, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη στα σχόλια τα οποία διατυπώνουν. Διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες απώλειας ζωής των τεσσάρων ανδρών. Η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει -αυτή είναι η υπεύθυνη πολιτική στάση- να αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας, ώστε να εξάγουμε το τελικό συμπέρασμά μας. Μέχρι τότε, κι ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια, καλό είναι να αποφεύγονται κατηγορίες και καταγγελίες, οι οποίες μπορεί να επιδιώκουν τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά συμβάλλουν αρνητικά στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Αυτό, νομίζω αποτελεί και το μέτρο ευθύνης όλων μας. Η στάση, δηλαδή, που θα επιδείξουμε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, όπου καλούμαστε να προστατεύσουμε την εθνική περιουσία, τα δάση μας και την ιδιοκτησία των πολιτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, ένιωσε την ανάγκη ο Πρωθυπουργός ή κάποιο μέλος της Κυβέρνησης να παραιτηθεί, ως υπεύθυνος της νέας τραγωδίας στον Υμηττό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας. Γι` αυτό, σε καθημερινή βάση, για πάρα πολλές ώρες, ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Ο καθένας ανάλογα με τις αρμοδιότητές του. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται και δίνει κατευθύνσεις. Η προσπάθεια η οποία γίνεται από τις αρμόδιες δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι μόνον, είναι προσπάθεια που μπορώ να πω ότι έχει αποδώσει αποτελέσματα καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, τηρουμένων των αναλογιών, αν ληφθεί υπόψη η έκταση των πυρκαγιών και η ένταση των ανέμων που πνέουν αυτή την περίοδο. Πιστεύουμε, ότι φωτιές που ελέγχονται, μέσα σε κάποιες ώρες, εντός της ίδιας ημέρας, αφ` ότου εκδηλώνονται, δείχνουν, μεταξύ των άλλων, παρά τις δυσμενείς συνέπειες που έχουν -για τις οποίες λυπούμαστε και λυπούμαστε με συντριβή- ότι η δράση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δυνάμεων που το βοηθούν σ` αυτή την προσπάθειά του είναι ικανοποιητική. Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Θυμηθείτε τι έγινε στη χώρα μας παλαιότερα, όταν για περισσότερες από μία ημέρες δινόταν μάχη για να τιθασευτεί μια πυρκαγιά. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε αυτούς τους μηδενισμούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αδικούν και τελικά προσβάλλουν και θίγουν εκείνους οι οποίοι, αυτή την κρίσιμη ώρα, δίνουν μάχη με κίνδυνο της ίδιας της ζωή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσοι πρέπει να καούν για να ευαισθητοποιηθεί αυτή η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι περισσότερο ευαίσθητη, παρά ποτέ, για θέματα που έχουν σχέση με τη ζωή συμπολιτών μας, με τον εθνικό πλούτο, με την ατομική ιδιοκτησία. Και πιστεύω ότι την ευαισθησία αυτή, σε πολλούς τομείς, αλλά και στο συγκεκριμένο, τη δείχνει σε τέτοιο βαθμό που ποτέ στο παρελθόν άλλη Κυβέρνηση δεν είχε επιδείξει. Δεν πρέπει, λοιπόν, να παρασυρόμαστε σε τέτοιου είδους εύκολες καταγγελίες, οι οποίες και ατεκμηρίωτες είναι -δοθέντος ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου- και παραβλέπουν το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι πολύ έκτακτες, λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων. Αυτός ο παράγοντας είναι καθοριστικός και συμβάλλει αρνητικά στην αντιμετώπιση και την τιθάσευση μιας πυρκαγιάς. Αυτή την ώρα, εκδηλώθηκε και είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή του νέου Βουτζά στη Νέα Μάκρη. Η ένταση των ανέμων είναι πολύ μεγάλη. Πετούν εκεί δύο Σινούκ. Τα αεροπλάνα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της σφοδρότητας των ανέμων. Τί άλλο μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε -όχι μόνον η σημερινή Κυβέρνηση- παράγοντας ή φορέας σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα φαινόμενα; Είδατε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ πάνω από 15 ημέρες, στην περιοχή της Φλώριδας, συνεχίζονταν οι πυρκαγιές, εκκενώθηκαν περιοχές, μεταφέρθηκαν πληθυσμοί πλέον των εκατό χιλιάδων κατοίκων. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του μέτρου, προκειμένου η στάση μας -όταν διατυπώνουμε θέσεις για τέτοια θέματα- να φανερώνει και ευθύνη, αλλά και ενδιαφέρον και πρόθεση συμβολής στην επίλυση των προβλημάτων και όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις για να αποκομίσουμε δήθεν κάποια μικροκομματικά οφέλη, πράγμα το οποίο, τελικά, δεν συμβαίνει, γιατί ο λαός έχει και μνήμη και κρίση και γνώση και μπορεί μόνος του αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, η Κυβέρνηση θα σταματήσει, θα αλλάξει το νόμο για να μη γίνονται πειραματόζωα οι πυροσβέστες;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε, με την ερώτησή σας, την ευκαιρία να πω ότι οι άνδρες που χάθηκαν δεν είναι νέοι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι οι άνδρες που έχασαν, χθες, τη ζωή τους είχαν μακρά θητεία στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο παλαιότερος, ο Μαλούκος Δημήτριος, είχε θητεία 23 χρόνων. Είχε ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1975. Ο Αρχιπυροσβέστης, Μαυροειδής Θεμιστοκλής, κατετάγη το 1981. Ο Διαβολής Αλέξανδρος είχε καταταγεί το 1996. Κάποιοι από αυτούς που χάθηκαν είχαν λάβει, πολλές φορές, μέρος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, μαζί με άνδρες, οι οποίοι σήμερα είναι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και οι ίδιοι μας ενημέρωσαν και για το ήθος και για το θάρρος που είχαν επιδείξει, στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών σε δάση. Είναι άδικο, λοιπόν, να υπάρχει μία εντύπωση, να υφέρπει αυτή η φημολογία ότι απροετοίμαστοι και ανεκπαίδευτοι, άπειροι και ανέτοιμοι, παραδόθηκαν στις φλόγες.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κύριε Υπουργέ, αφού μιλήσατε για πορίσματα, θα ήθελα να ρωτήσω, ένα μήνα μετά, αφ` ότου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις, υπάρχουν κάποια στοιχεία, κάποια πορίσματα, για ποιο λόγο προκλήθηκαν αυτά ή έμμένετε στις αρχικές σας θέσεις ότι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα μπορούμε να πούμε ότι όλα τα ενδεχόμενα ερευνώνται και άρα είναι ανοικτά. Δεν θα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί. Δεν θα πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα αν δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Και θέλω να σας πω ότι αυτή την περίοδο, που είναι περίοδος μάχης για τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν πρέπει να διατυπώνονται κατηγορίες, ούτε να ασχολούνται κάποιοι με άλλα θέματα, αποσπώμενοι από το βασικό καθήκον, που είναι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Θα ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες. Αλλά, δυστυχώς, έρευνες για πυρκαγιές διεξάγονται, εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα τα οποία έχουν εξαχθεί αποδίδουν τις αιτίες σε διάφορα φαινόμενα, αλλά και σε εμπρησμούς. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι πιο συγκεκριμένο. Και αυτό είναι η αλήθεια. Για να μην παραποιούμε τα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για όλη αυτή την ιστορία; Υπάρχουν υπεύθυνοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα και διαπιστωθεί ότι προκύπτουν ευθύνες, θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν μπορεί, όμως, αυτή την κρίσιμη ώρα που διαθέτουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους, να τίθενται στο στόχαστρο της κριτικής και της αποδοκιμασίας οποιουδήποτε άλλου, ο οποίος εκ του ασφαλούς μπορεί να διατυπώνει κατηγορίες, παραβλέποντας τις συνθήκες μέσα από τις οποίες δίνουν τη μάχη αυτοί οι άνδρες και οι αρμόδιοι φορείς. Η Κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να είναι έτοιμες οι δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Αλλά, η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό με αποφάσεις της να ορίσει την εξέλιξη των φυσικών φαινομένων ή να ορίσει τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες -έχει διαπιστωθεί- έχουν έναν καθοριστικό, πολύ σημαντικό, ρόλο να διαδραματίσουν σε τέτοιες περιπτώσεις, με αρνητικό τρόπο βέβαια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε "εκ του ασφαλούς"να διατυπώνουν κατηγορίες; Δεν κάηκαν οι άνθρωποι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε για όλα αυτά κ. Σταματόπουλε. Και είναι πραγματικά λυπηρό το φαινόμενο αυτής της μεγάλης έκτασης των πυρκαγιών. Είναι, όμως, αλήθεια -και σε σχέση με την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν- ότι οι δυνάμεις έδρασαν ικανοποιητικά.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η έρευνα θα εξετάσει και κατά πόσο ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων, ο συγκεκριμένος στόλος που διατίθεται, ήταν σε επιχειρησιακή ικανότητα στην πληρότητά του και, επίσης, αν οι στολές των πυροσβεστών είναι οι καλύτερες για τη δουλειά τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά ελέγχονται, όλα αυτά εξετάζονται. Πρέπει να σας πω ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο σε αεροπλάνα, όσο και σε οχήματα ή και σε άλλα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος στη δουλειά τους. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά θεωρούμε ότι οι δυνάμεις που διαθέτει σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα αντιστοιχούν στα μεγέθη και στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Αλλες χώρες, μεγαλύτερες από την Ελλάδα, δεν διαθέτουν στο χώρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών μεγαλύτερες δυνάμεις και σας καλώ να ερευνήσετε αυτό το θέμα. Να εξετάσετε ποιες είναι οι αναλογίες και οι αντιστοιχίες και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, γιατί διατυπώνεται και αυτή η κατηγορία περί του αριθμού των ανδρών που διαθέτουν αυτές οι δυνάμεις, περί του εξοπλισμού που έχουν στη διάθεσή τους. Πρέπει να σας πω ότι είναι στα επίπεδα τα οποία προβλέπονται διεθνώς. Αλλά βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Κυβέρνηση, γι` αυτό προχωράει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των υλικών, προκειμένου οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος να διευκολύνονται στη δουλειά τους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για "σύγκρουση δύο κοινοτήτων" στην Κύπρο, αναφερόμενος στην εισβολή. Τώρα έχουμε μία παραποίηση, σαφώς και του πνεύματος των ψηφισμάτων των διεθνών Οργανισμών και του ΟΗΕ, κυρίως. Ποιό είναι το σχόλιο της ελληνικής Κυβέρνησης; Και δεύτερον, προτίθεται τελικά η Αθήνα να προβεί σε κάποια διαμαρτυρία απέναντι στις ΗΠΑ και γι` αυτό το θέμα, γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό. Αυτό το αποδέχεται η Διεθνής Κοινότητα. Αυτό αποτελεί και τη βάση επί της οποίας ο ΟΗΕ έχει λάβει αποφάσεις και έχει ορίσει το πολιτικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Αν δεχθώ ότι υπάρχει σύγκρουση στην Κύπρο, η σύγκρουση αυτή είναι μεταξύ της λογικής και του παραλογισμού, του δίκαιου και της ανομίας, της νομιμότητας και του αυταρχισμού και της τυραννίας των κατοχικών δυνάμεων. Η αν θέλετε, είναι μία σύγκρουση μεταξύ του Αττίλα και της Διεθνούς Κοινότητας, στην οποία ανήκουν και οι ΗΠΑ. Αυτή η σύγκρουση υπάρχει, όμως είναι επιγενόμενη της εισβολής και της κατοχής. Αυτές οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες. Η Κυπριακή Κυβέρνηση για όλα αυτά τα θέματα προβαίνει στις δέουσες πρωτοβουλίες και διαμαρτυρίες. Δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να υποκαταστήσουν τον ΟΗΕ ή να μονοπωλήσουν την πολιτική της Διεθνούς Κοινότητας για ένα θέμα επί του οποίου η Διεθνής Κοινότητα έγκυρα και επίσημα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να συμπληρώσω, κ. Εκπρόσωπε, εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πλην των άλλων, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Θα κάνει κάποια κίνηση διαμαρτυρίας η ελληνική Κυβέρνηση ή θα σηκώσει μόνη της η Λευκωσία το βάρος της διαμαρτυρίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι σε αρμονική ευθυγράμμιση με τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος. Είναι για την Ελλάδα εθνικό θέμα το Κυπριακό θέμα. Το έχουμε πει κατ` επανάληψη. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει ό, τι πρέπει να κάνει, προκειμένου όχι μόνο να δηλώσει τη θέση της επί του θέματος αυτού, αλλά να ασκήσει και την επιρροή που έχει ή να πιέσει ή να ζητήσει, ώστε η τοποθέτηση και των ΗΠΑ και όλων των χωρών να είναι σύμφωνη και εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γιατί αυτός ο Οργανισμός, σε τελευταία ανάλυση, αποτελεί και το πλαίσιο της συνύπαρξης όλων των κρατών στον κόσμο μας. Ουαί και αλίμονο, αν διαρραγεί αυτό το πλαίσιο.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα κανονικά, σύμφωνα με αυτά που μας είχατε πει προχθές, επρόκειτο να γίνει η συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γείτονα με το παραιτηθέν Δ. Σ. του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα μέλη του Δ. Σ. του νοσοκομείου δεν θα κατέβουν στην Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί, τελικά, αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Υγείας έχει καλέσει τα μέλη του Δ. Σ. σε συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση σήμερα και ελπίζουμε πως θα είναι παραγωγική, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να λειτουργήσει αυτό το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα. Τα μέλη του Δ. Σ., που μέχρι τώρα έχουν σηκώσει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα εκκρεμή θέματα, να λυθούν τα εναπομείναντα προβλήματα και να λειτουργήσει το Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Γιατί το έχει ανάγκη ο πληθυσμός αυτής της περιοχής, το έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας της χώρας μας

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να μας πληροφορήσετε, έχει γίνει το απαντητικό διάβημα της Αθήνας στην Αγκυρα και αν έχει γίνει, ποιό είναι το περιεχόμενό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό το θέμα παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Φαντάζομαι ότι μέσω της διπλωματικής οδού, θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή το είχατε προαναγγείλει, γι` αυτό ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, γιατί είχαμε πει ότι θα προβούμε σ` αυτό το διάβημα. Τώρα, αν αυτό έγινε προχθές ή θα γίνει αύριο, είναι κάτι το οποίο δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή την ώρα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να σας ρωτήσω, κ. Εκπρόσωπε, αν είστε ενήμερος της διαδικασίας η οποία τηρήθηκε, προκειμένου να επανδρωθεί το Γραφείο Τύπου της δημόσιας επιχείρησης για την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία αποφασίζει με τα όργανά της μία ανώνυμη εταιρία. Δεν είναι θέματα επί των οποίων τις αποφάσεις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω λεπτομερώς ποιες αποφάσεις έχουν λάβει το όργανα της ανώνυμης εταιρίας. Πιστεύω, όμως, ότι στόχος όλων των πολιτών, όλων των Ελλήνων, πολύ περισσότερο αυτών που έχουν αναλάβει να σηκώσουν το βάρος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι να στελεχωθεί το Γραφείο Τύπου με ό, τι καταλληλότερο έμψυχο δυναμικό διαθέτει η χώρα μας στο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν σας ρωτώ για το στόχο. Ο στόχος μπορεί να είναι αυτός...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ανακοινωθεί επίσημα η στελέχωση του Γραφείου Τύπου;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ετσι, αναφέρουν δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι οριστικά. Γίνονται συζητήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων της Α. Ε. Δεν γνωρίζω να έχει ληφθεί τελική απόφαση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν σας ρωτάω αν είναι κατάλληλα ή όχι τα πρόσωπα. Σας ρωτάω ποια είναι η διαδικασία, αν θα γίνει με ανάθεση, με προκήρυξη κλπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά θα αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή της Ανώνυμης Εταιρίας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμμετέχει και η Κυβέρνηση σ` αυτή την Α. Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα, συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στη μεγάλη Εθνική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, η Οργανωτική Επιτροπή, που επέχει θέση Δ. Σ., για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων λαμβάνει τις αποφάσεις της, σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργούν όλα τα διοικητικά συμβούλια. Και πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος αντικειμενικός, δημοκρατικός και διαφανής. Θα κάνει το καλύτερο δυνατό για κάθε θέμα και για το συγκεκριμένο. Εξ όσων γνωρίζω, πάντως, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση ή τουλάχιστον δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως Υπουργός Τύπου δεν θα ενδιαφερθείτε για να δείτε τί γίνεται σ` αυτή την περίπτωση, επειδή πρόκειται για μία δημόσια επιχείρηση; Είχατε δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για τις άλλες ΔΕΚΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Οργανισμός αυτός έχει επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, αναλόγως των θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε φορά. Για τα θέματα αυτά -επαναλαμβάνω- ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης εκπροσωπείται στο Δ. Σ., στην Οργανωτική Επιτροπή αυτής της Α. Ε. από τον Πρόεδρο των Συντακτών Αθλητικού Τύπου, τον κ. Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος βεβαίως, έχει ένα βαρύνοντα ρόλο με τη συμμετοχή του αυτή στην Οργανωτική Επιτροπή, στο Δ. Σ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός διορίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι εκπροσωπείται ο χώρος του Τύπου, δεν είπα ότι αυτός διορίζει. Είπα ότι υπάρχει Δ. Σ. το οποίο αποφασίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως το λέτε, καταλαβαίνουμε ότι αυτός διορίζει...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι εκπροσωπείται, κ. Σταματόπουλε.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η κατασκευάστρια εταιρία των αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ διαφημίζει, ήδη, το προϊόν της σε ελληνικά περιοδικά. Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, αν κατά συνέπεια, έχει δοθεί ελληνική εγγύηση για την αγορά του συστήματος και δεύτερον, αν μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποια μέρα της ερχόμενης εβδομάδος θα έρθει ο κ. Μίλερ στην Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε εγγύηση, δοθέντος ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την προμήθεια κάποιου πυραυλικού συστήματος για τις ανάγκες άμυνας της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να έχεις δώσει εγγύηση για κάτι, το οποίο δεν σ` έχει απασχολήσει; Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Μίλερ πρέπει να σας πω ότι μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα έλθει, την ερχόμενη εβδομάδα, και στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχει ένα "παραμάγαζο" του Μαξίμου που λέγεται ΟΠΕΚ, το οποίο διοργανώνει δεξιώσεις, διάφορα "λουκούλια" γεύματα. Ποιος πληρώνει γι` αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν πρέπει να είμαστε πιο σεμνοί και όταν διατυπώνουμε ερωτήσεις να αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι και άδικοι; Το λέω αυτό, γιατί η διατύπωση μιας ερώτησης περιέχει -όπως έχω πει και άλλοτε- και την απάντησή της ή δείχνει ότι ο ερωτών έχει βγάλει και τα συμπεράσματά του, ότι έχει μία τελική θέση. Οπότε, μπορώ να πω κι εγώ, ότι η απάντηση που θα δώσω ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των απαντήσεων όπου ισχύει το "ου με πείσεις, καν με πείσεις". Ο ΟΠΕΚ είναι ένας Οργανισμός πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού. Εχει πάρα πολλά μέλη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, τα οποία με τις συνδρομές τους συντηρούν και ενισχύουν τη λειτουργία του. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα δείγμα υγείας για τη δημόσια ζωή του τόπου, βοηθά στην εξυγίανση και την αναβάθμιση των πολιτικών ηθών και της πολιτικής ζωής γενικότερα. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να χαιρετήσουμε: να λειτουργούν, δηλαδή, και μάλιστα να λειτουργούν δραστήρια όλοι αυτοί οι Ομιλοι, όλες αυτές οι Ενώσεις πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού, γιατί -κι εσείς πιστεύω συμφωνείτε- προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας και τη Δημοκρατία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς προσφέρουν θετικές υπηρεσίες κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το να διευκολύνουν την κυκλοφορία των ιδεών, τη διάδοση των απόψεων, ευνοούν την αντιπαράθεση, τη διαπάλη και, τελικά, τη σύνθεση των διαφόρων εκδοχών που ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας, η κάθε πλευρά προτείνει ως λύση για τα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να το χαιρετήσουμε. Μου κάνει εντύπωση που ασκείτε αρνητική κριτική

;ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, οι πόροι είναι οι συνδρομές των μελών; Αυτό θέλετε να μου πείτε; Από εκεί πληρώνονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σ` αυτό. Και απάντησα και σήμερα παρά το ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Το κάνω, όμως, επειδή αφενός εμπλέξατε την Κυβέρνηση και αφετέρου προκαλούμαι όταν ακούω τέτοιες εύκολες κατηγορίες οι οποίες έχουν ένα και μόνο στόχο να δημιουργήσουν μία φευγαλέα εντύπωση, η οποία τελικά δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε εσάς, ούτε εκείνους οι οποίοι βλέπουν με αρνητικό μάτι τη δραστηριοποίηση του ΟΠΕΚ ή άλλων παρεμφερών ενώσεων. Νομίζω, λοιπόν, ότι καλό είναι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να προστατεύουμε, να υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία τέτοιων φορέων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά τα μέλη του ΟΠΕΚ ψηφίζουν στο συνέδριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δημιουργείτε ένα κομφούζιο με την ερώτησή σας. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο κομφούζιο στο μυαλό μας όπως έχετε εσείς -γιατί αυτό προκύπτει με την ερώτηση που κάνατε- και πρέπει να σας πω ότι βεβαίως κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αναπτύσσει παράλληλες δραστηριότητες, να έχει ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, να μετέχει σε έναν πολιτικό φορέα, να συμμετέχει σε κλαδικές ενώσεις ή σωματεία, να συμμετέχει σε ομίλους προβληματισμού ή σε άλλες κοινωνικές ή και θρησκευτικές οργανώσεις. Γιατί αυτό απαγορεύεται; Επιτρέπεται από το Σύνταγμα και εμείς πρέπει να χαιρετίζουμε τον ενεργό ρόλο που θέλουν να διαδραματίζουν κάποιοι συμπολίτες μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αύριο έρχεται η κα Γούλφ Ματίς και βλέπει τον κ. Σημίτη. Προβλέπεται κάποια συνέντευξή της, να αναγγελθεί κάποιο πακέτο, το περίφημο πακέτο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είδε την προηγούμενη εβδομάδα, τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Φλίν, θα δεχθεί αύριο, στις 2.30 το μεσημέρι, την κα Ματίς, η οποία βεβαίως θα έχει και άλλες συναντήσεις στην Ελλάδα, για τα θέματα της αρμοδιότητάς της.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αύριο, από ό, τι φαίνεται, παρ` όλες τις επιφυλάξεις σας, μάλλον θα γίνει κάποια αναγγελία για το εξοπλιστικό. Τί ώρα θα γίνουν οι δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι μέχρι τις 14.00 θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, γιατί στις 14.30 ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την κα Ματίς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν θα τηρηθεί το ασυμβίβαστο για τη θέση αυτών που θα στελεχώσουν το Γραφείο Τύπου της Ολυμπιάδας με την διατήρηση από τους δημοσιογράφους αυτούς άλλων θέσεών τους στο Δημόσιο. Και το άλλο θέμα το οποίο νομίζω σας αφορά προσωπικά, αν έχετε διερευνήσει πόσοι δημοσιογράφοι είναι μισθοδοτούμενοι και πόσοι απασχολήσιμοι στο Υπουργείο Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Αθανασάκης. Υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι στο Υπουργείο μας. Πιστεύω ότι πρέπει να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Και όπως όλοι οι υπάλληλοι, κάθε μορφής και κατηγορίας, έτσι και οι φίλοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους. Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται των ελέγχων που κάθε φορά διενεργεί η Διοίκηση, προκειμένου να διαπιστώσει αυτή τη συνέπεια. Οσον αφορά τώρα τη στελέχωση των υπηρεσιών Τύπου ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, επαναλαμβάνω, ότι η Οργανωτική Επιτροπή θα τα συνεκτιμήσει όλα αυτά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι τούτο: ότι με αντικειμενικότητα και διαφάνεια θα γίνει η επιλογή εκείνων που θα στελεχώσουν αυτές τις υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 July 1998 - 15:59:59 UTC