Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πρώτα απ` όλα, ενόψει της σημερινής δεξίωσης που παραθέτει ο Πρωθυπουργός, έχει υποβάλλει μία ερώτηση ο κ. Λασκαρίδης, την οποία κατά τα συνήθη πρέπει να διαβάσω, για να δώσω μία απάντηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι λόγοι επέβαλαν τον αποκλεισμό μου ως διαπιστευμένου πολιτικού συντάκτη, αλλά και άλλων πολιτικών συντακτών της εφημερίδας "Αυριανή" από την αποψινή δεξίωση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, υπάρχει κάποια παρανόηση, παρεξήγηση. Ουδείς αποκλεισμός υπάρχει. Ολοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν δεχθεί προσκλήσεις από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Αν δεν έχουν παραλειφθεί ακόμη οι προσκλήσεις, παρακαλώ αυτή την καθυστέρηση, αγνοήστε την. Είναι βέβαιο, ότι είστε όλοι προσκεκλημένοι. Οχι μόνον εσείς που είστε εδώ, αλλά και οι συνάδελφοί σας πολιτικοί, διπλωματικοί και οικονομικοί συντάκτες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ισχύει αυτό... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει, βεβαίως. Το είπα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γιατί δεν έχουν πάρει πρόσκληση πάρα πολλοί...

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, κάποια οργανωτική δυσλειτουργία έχει οδηγήσει στο να μην έχουν φθάσει οι προσκλήσεις ακόμη. Εγώ θα έλεγα, αυτή την καθυστέρηση να μην τη λάβετε υπόψη σας. Είστε όλοι προσκεκλημένοι. Είναι δική σας η βραδιά. Πρέπει να είστε εκεί. Είναι μεγάλη χαρά για τον Πρωθυπουργό να είναι όλοι οι δημοσιογράφοι παρόντες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αν δεν έχουν πρόσκληση πώς θα μπουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπουν. Αυτό που σας είπα αποτελεί και πρόσκληση, για να αντιμετωπίσουμε μία καθυστέρηση που έχει, ίσως, προκύψει σε κάποιες περιπτώσεις.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αποψινή σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία, απ` ότι πληροφορηθήκαμε, αφορά στους S-300, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Πρώτον, ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της σύσκεψης και δεύτερον, εκτός του Πρωθυπουργού και των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Πάγκαλου, ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έκτακτη σύσκεψη. Οι συσκέψεις αυτές έχουν έναν περιοδικό χαρακτήρα. Η συνάντηση γίνεται και ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, μεθαύριο Παρασκευή. Σας ανακοινώνω, λοιπόν, και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως επίσης την Παρασκευή, στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την κα Βουλφ Ματίς, την Κοινοτική Επίτροπο. Οσον αφορά τη σημερινή σύσκεψη, σ` αυτήν εκτός του Πρωθυπουργού, θα συμμετάσχουν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Αποστολάκης και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, ο στρατιωτικός σύμβουλος κ. Γεωργούδης και ο οικονομικός σύμβουλος κ. Γιαννίτσης. Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αφορούν κυρίως το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά και άλλα που έχουν σχέση με την εξωτερική και αμυντική πολιτική γενικότερα.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκε ότι θα είναι και ο Αρχηγός της Κυπριακής Εθνοφρουράς...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι παντελώς ψευδές.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Τις δηλώσεις του Τζέημς Ρούμπιν που υποστήριξε ότι τα αεροπλάνα ήταν ψεκαστικά, πώς το σχολιάζετε; Καθώς, επίσης, πώς σχολιάζετε την οδηγία της γερμανικής κυβέρνησης προς τους τουρίστες, οι Γερμανοί να μην επισκέπτονται την Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να σας πω ότι στην οδηγία αυτή αναφέρεται σαφέστατα, πως η κατάσταση στο νησί δεν περικλείει κινδύνους για την ασφάλεια των επισκεπτών. Βεβαίως, επισημαίνεται πως θα πρέπει, όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Κύπρο, να παρακολουθούν τις εξελίξεις, για κάθε ενδεχόμενο. Είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση, αν, δηλαδή, δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία στην Κύπρο -αντιλαμβάνεστε- μεταξύ των άλλων, αποτελεί έναν πλουτοπαραγωγικό πόρο πολύ σημαντικό. Οσον αφορά, τη στάση των Αμερικανών διπλωματών, αυτό το οποίο επισημαίνω είναι ότι στη δήλωσή του, ο κ. Ρούμπιν ξεκαθαρίζει, για μια ακόμη φορά, πως δεν αποτελεί δήλωση ή σημείο αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, η συμπεριφορά αυτή των Αμερικανών διπλωματών ή άλλων Αμερικανών παραγόντων. Βεβαίως, αυτό το οποίο προσθέτω εγώ -και αυτό είναι το δικό μου σχόλιο- είναι ότι δεν θα πρέπει η συμπεριφορά ή η στάση παραγόντων οποιασδήποτε ξένης χώρας, να είναι τέτοια, ώστε να οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων. Αφού, λοιπόν, αποσαφηνίζεται ποια είναι η πολιτική θέση των ΗΠΑ και αυτό μας ικανοποιεί, από την άλλη, επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιου είδους παρεξηγήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Υπήρξε χθες μια απάντηση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στον κ. Κακλαμάνη και παρότι το θέμα αναμφισβήτητα είναι ένα θέμα που αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, σε ορισμένες πλευρές του αφορά και την Κυβέρνηση. Και σ` αυτό τον τομέα θα ήθελα να αναφερθώ σε σας και να σας κάνω μια ερώτηση: Πρώτον, αν η Κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής ότι καθυστερεί η διαβίβαση των εκθέσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου για τα νομοσχέδια στη Βουλή, είναι ένα θέμα που αφορά -επαναλαμβάνω- και την Κυβέρνηση. Και δεύτερον, αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει θέμα αλλαγής των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα που θέσατε ουδόλως αφορούν την Κυβέρνηση. Δεν θα αποφύγω, όμως, να κάνω ένα σχόλιο: Γνωρίζετε ποια είναι η αφορμή η οποία οδήγησε σ` αυτό το διάλογο. Είναι κάθε άλλο, παρά προσωπικά τα κίνητρα που έχει ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν διατυπώνει τις απόψεις του. Είναι, θα έλεγα, το υπέρμετρο ενδιαφέρον του, ενδιαφέρον μέχρις άγχους, να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής, άλλωστε, με την παρουσία του ως δημόσιος παράγοντας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια -και τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως ως Πρόεδρος της Βουλής- έχει κύρος και έχει τη γενική αναγνώριση, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κινήτρων ή των διαθέσεών του για τις απόψεις που διατυπώνει και τις επιλογές που κάνει. Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται πολύ υπεύθυνα ο κ. Κακλαμάνης, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή απ` ό, τι αντιλαμβάνομαι αυτή η βραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει άλλη σημασία, θα υπάρξουν δηλώσεις στη συνέχεια; Κανονικά περιμέναμε στο τέλος του μήνα μία απόφαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Υπάρχει περίπτωση να βγει σήμερα το βράδυ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ την ερχόμενη Παρασκευή και θα συζητήσει την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Οσον αφορά τη σημερινή σύσκεψη έχει τη σημασία, η οποία προκύπτει από τη σύνθεσή της. Δεν έχει κάποια διαφορετική σημασία. Εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών του Πρωθυπουργού, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπως σας είπα, και θα συζητηθούν θέματα αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού και των δύο Υπουργών.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 July 1998 - 16:20:41 UTC