Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υιοθετεί η Κυβέρνηση τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος για τον κ. Χρήστο Παπουτσή;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα θέμα εδώ, το οποίο θέλω να το σχολιάσω. Ο κ. Παπουτσής με τις δηλώσεις του υπερέβη τα όρια, εντός των οποίων πρέπει να κινείται λόγω της θέσεώς του. Ιδιαιτέρως η αναφορά του στην ποιότητα, το ήθος και την αισθητική του κ. Πάγκαλου είναι ανεπιτυχής και ανεπίτρεπτη. Ο κ. Πάγκαλος έχει τεθεί κατ` επανάληψη υπό την κρίση του ελληνικού λαού, έχει τύχει της επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού, μάχεται υπέρ των ελληνικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο, ως Υπουργός Εξωτερικών, έχει διακριθεί σ` αυτή την προσπάθεια την οποία κάνει και νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ο λόγος και η δραστηριότητά του είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας. Δεν πρέπει, λοιπόν, όταν ουδείς έχει αμφισβητήσει αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας του κ. Πάγκαλου, να ακούγονται φωνές οι οποίες αδικούν τον κ. Πάγκαλο, αδικούν τη νοημοσύνη και την κοινή λογική. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να προσεγγίζουμε την πολιτική με τέτοιους τρόπους, οι οποίοι τελικώς υπονομεύουν αυτή την ίδια την αξία της πολιτικής.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να σας παρατηρήσω ότι ο κ. Παπουτσής, με αυτά που λέτε ότι υπερέβη τα όρια, απάντησε στα όσα του καταμαρτύρησε ο κ. Πάγκαλος για τα όσα είχε αναφέρει στη συνέντευξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι άλλο πράγμα ο πολιτικός διάλογος και άλλο οι χαρακτηρισμοί. Και ο κ. Παπουτσής είναι Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μίλησα για τη θέση του που ορίζει και το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται ο Επίτροπος μιας χώρας που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και προσδιορισμένο ρόλο. Ως στέλεχος, πολιτικό ή κομματικό, ο καθένας μπορεί να αναπτύσσει τις απόψεις του εντός των οργάνων που υπάρχουν. Αυτό γίνεται. Και μάλιστα, την τελευταία περίοδο στο ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα ότι γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος είναι μοναδικός και πρωτοφανής.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος συνέστησε στον κ. Παπουτσή ότι αν θέλει να λέει την άποψή του να παραιτηθεί. Θέλω να ρωτήσω, πρώτον, αν ο κ. Παπουτσής έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης. Και δεύτερον, η Κυβέρνηση υιοθετεί την προτροπή του κ. Πάγκαλου να παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας αυτή αγνοεί ή παρακάμπτει το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενας Επίτροπος ο οποίος έχει διοριστεί, έχει μια συγκεκριμένη θητεία την οποία μπορεί να διανύσει και να ολοκληρώσει. Είναι θέμα του κ. Παπουτσή να κάνει μια άλλη επιλογή.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν είναι έτσι, όπως τα λέτε, τότε πιθανότατα και ο κ. Πάγκαλος να μην ξέρει ακριβώς το πλαίσιο της θητείας, δεδομένου ότι του ζήτησε να παραιτηθεί πριν το τέλος της θητείας του.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ, ότι είναι θέμα του κ. Παπουτσή να αποφασίσει τι θα πράξει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά ο κ. Πάγκαλος τον προέτρεψε. Και επιπλέον, δεν μου απαντήσατε αν η Κυβέρνηση περιβάλει με εμπιστοσύνη τον κ. Παπουτσή.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό το θέμα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Εκτιμάτε ότι η χθεσινή συνέντευξη του Επιτρόπου αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας και της Κυβερνήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό, λέγοντας ότι υπερέβη το ρόλο του.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σας προβληματίζει το γεγονός ότι πριν από λίγο αρκετοί βουλευτές του κόμματός σας εξέφρασαν εκ διαμέτρου διαφορετική θέση από αυτή που εκφράσατε μόλις προ ολίγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι έχουν πει οι συνάδελφοι. Βεβαίως, έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές και το επαναλαμβάνω είναι τούτο: Δίνουμε μία μάχη για την πορεία της Ελλάδος στην Ε.Ε.. Προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι επιτυχές, απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ και η παρούσα Κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια τέτοια επιτυχή προοπτική. Δεν επιτρέπεται να διασπώνται αυτές οι δυνάμεις με πολιτικές μεμψιμοιρίες ή κριτικές οι οποίες τελικώς μπορεί να οδηγήσουν σε κάμψη των προσπαθειών μας ή στο να μην επιτύχουμε αυτό το στόχο, μόνο και μόνο επειδή αδυνατίζει το εσωτερικό μέτωπο στη χώρα. Και πολύ περισσότερο αδυνατίζει ένα κομματικό μέτωπο, το οποίο θα πρέπει να είναι συμπαγές και αρραγές, όπως είναι το μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν την ευθύνη και την εντολή από τον ελληνικό λαό να οδηγήσουν με επιτυχία την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Και στον 21ο αιώνα ο πρώτος στόχος τον οποίο πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα είναι η ισότιμη ένταξή της, μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δεν θα πρέπει, ιδιαιτέρως εκείνοι οι οποίοι συμφωνούν επί της αρχής σ` αυτή την επιλογή και επιθυμούν -τουλάχιστον έτσι λένε- να επιτύχουμε αυτούς τους εθνικής σημασίας στόχους, με τη στάση τους εξ αντικειμένου να υπονομεύουν αυτή την προοπτική. Γιατί τα μηνύματα τα οποία εξάγονται, είναι μηνύματα αντιπαράθεσης ή μηνύματα διαφωνίας προς μία τέτοια κορυφαίας σημασίας επιλογή. Και τέτοια μηνύματα δεν πρέπει να στέλνονται από κανένα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ολίγον παράδοξη, δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών να αποδοκιμάζει τον Επίτροπο της χώρας -και άλλοι Υπουργοί- και η Κυβέρνηση δια χειλέων σας να καλύπτει απολύτως τον Υπουργό Εξωτερικών, θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό που προκάλεσε αυτή την αντίδραση της Κυβέρνησης -επειδή μιλάμε για αντίδραση της Κυβέρνησης πλέον- είναι η συνέντευξη του Επιτρόπου μόνον ή υπάρχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε. Και αν είναι η συνέντευξη, τι ακριβώς στοιχεία, σημεία της συνέντευξης προκάλεσαν αυτή την αντίδραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απάντησα. Ημουν πάρα πολύ σαφής. Οι θέσεις του κ. Παπουτσή υπερέβησαν το ρόλο του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρόσωπο του κ. Παπουτσή η Κυβέρνηση επέλεξε "γελοίο Επίτροπο", σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μία κριτική των απόψεων. Είναι άλλο αυτό και άλλο η κριτική μιας προσωπικότητας. Γνωρίζετε πολύ καλά -και πρέπει να είμαι σαφής σ` αυτό- ότι ο κ. Παπουτσής νομίμως είναι Επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. Και συνεχίζει να είναι Επίτροπος στην Ε.Ε. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Μην θέτετε, λοιπόν, τέτοια θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι τα όρια που υπερέβη ο κ. Παπουτσής;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό πριν. Τα όρια τα οποία ορίζονται από τη θέση και την ιδιότητά του ως Επιτρόπου της Ε.Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό που απαγορεύει στον Επίτροπο να μιλήσει για τα εσωτερικά μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας έχει απεριόριστα το δικαίωμα να μιλάει κατά τη δική του αντίληψη, να εκφράζει τις απόψεις του, να διατυπώνει ιδέες, προτάσεις. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα σύστημα το οποίο υπακούει σε κανόνες, προκειμένου να λειτουργεί αποδοτικά, θα πρέπει όλοι να κινούνται εντός των ορίων τα οποία προκύπτουν από την αρμοδιότητα που τους έχει ανατεθεί. Από κει και πέρα, στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ γνωρίζετε ότι η δυνατότητα αυτή έχει δοθεί απλόχερα σε όλους να λένε την άποψή τους. Θα έλεγα ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας την οποία έχουν τα στελέχη, πλέον, να λένε την άποψή τους. Πράγμα το οποίο είναι πρωτοφανές. Δεν συνέβαινε στο παρελθόν κάτι ανάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όταν λέτε "γίνεται κατάχρηση", πρέπει να περιμένουμε κάποιο Πειθαρχικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Καθένας λέει τις απόψεις του και ο ελληνικός λαός μας κρίνει όλους. Και κάποιους ο ελληνικός λαός τους έχει κρίνει κατ` επανάληψη και τους έχει κρίνει επιδοκιμάζοντας την παρουσία τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έκανε εντύπωση ότι για πρώτη φορά κάνετε λόγο για υπονομευτές της κυβερνητικής προοπτικής, απευθυνόμενος στη λεγόμενη κομματική αντιπολίτευση και εξ αφορμής των δηλώσεων του κ. Παπουτσή. Είπατε: "υπονομεύουν εξ αντικειμένου αυτή την προοπτική". Η Κυβέρνηση, λοιπόν, διαπιστώνει ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν υπονομευτές. Θα τους αφήσει να δρουν, θα τους προτείνει να συμμορφωθούν ή θα πάρει μέτρα εναντίον τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και επαναλαμβάνω ότι πολλές απόψεις που διατυπώνονται, μπορεί να εκληφθούν ως μήνυμα τέτοιο το οποίο οδηγεί σε υπονόμευση της προσπάθειας, προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τον μεγάλης σημασίας στόχο που έχει θέσει, στην αρχή του νέου αιώνα. Αυτό είπα. Από κει και πέρα, βεβαίως, ο καθένας λέει τις απόψεις του ελεύθερα. Και επισημαίνω αυτό το οποίο είπα μόλις πριν: Οτι το δικαίωμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, να λένε ακώλυτα, ανεμπόδιστα τις απόψεις τους. Αλλά μίλησα για τα μηνύματα τα οποία εκπέμπονται και τα συμπεράσματα τα οποία μπορεί κάποιος να εξάγει, όταν οι απόψεις διατυπώνονται με αυτό το ύφος, με αυτόν τον τρόπο επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στους "κάποιους" που μπορεί να εξάγουν αυτό το συμπέρασμα, εντάσσεται και η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική. Τα στελέχη της Κυβέρνησης όχι μόνο ασπάζονται αυτή την πολιτική, αλλά πρωταγωνιστούν, προκειμένου η πολιτική αυτή να πάρει σάρκα και οστά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, δεν με καταλάβατε. Στους "κάποιους" που μπορεί να εξάγουν το συμπέρασμα ότι η κυβερνητική πολιτική υπονομεύεται από κυβερνητικούς βουλευτές ή στελέχη του κόμματος ...

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνετε μία έκφραση την οποία δεν είπα εγώ. Σας είπα ότι η υπονόμευση προκύπτει εξ αντικειμένου από απόψεις οι οποίες, όταν διατυπώνονται επί των θεμάτων αυτών με αυτό τον τρόπο, μπορεί να οδηγήσουν στην εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων. Αυτό είπα και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει παρανόηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση εξάγει το συμπέρασμα ότι οι απόψεις οι οποίες ακούγονται, την υπονομεύουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση νιώθει ισχυρή την πλειοψηφία που τη στηρίζει στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Με αυτή την έννοια, η Κυβέρνηση δεν νιώθει οποιαδήποτε επικινδυνότητα να έχει προκύψει, όσον αφορά τη δυνατότητά της να ολοκληρώσει το έργο της.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τόσο για την απάντησή σας περί υπονομευτών, όσο και για τους χαρακτηρισμούς που απεδόθησαν ...

ΡΕΠΠΑΣ: Πάλι εσείς επαναλαμβάνετε τη λέξη "υπονομευτές", την οποία εγώ δεν είπα. Δεν μίλησα γι` αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχνάτε ή θέλετε να ξεχνάτε ότι οι απόψεις έχουν φορείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απόψεις έχουν φορείς και οι φορείς έχουν μια συγκεκριμένη εντολή, πάνω απ' όλα να στηρίξουν μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που είναι φορέας της λαϊκής εντολής, προκειμένου να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό είναι το πλαίσιο, ο κοινός τόπος στον οποίον συναντιόμαστε όλοι.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, έχουν και την ευθύνη έκφρασης των απόψεων. Άρα το πρόσωπο και η άποψη στην παρούσα περίπτωση, ταυτίζεται. Γιατί δεν λέτε, λοιπόν, ότι πράγματι μπορεί να υπάρχουν και υπονομευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση που κάνετε;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή. Για την οποία θέλουμε μια απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η απάντηση την οποία θέλετε, να σας τη δώσω ευχαρίστως. Τι θέλετε ακριβώς, τι σας διευκολύνει; Με συγχωρείτε, πάρα πολύ. Είπα την πολιτική θέση επί του συγκεκριμένου θέματος. Εσείς θέλετε μια διατύπωση η οποία διευκολύνει να βγάλετε ένα δικό σας πολιτικό συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, άλλωστε δεν υπάρχει περιορισμός και έλεγχος για το είδος των συμπερασμάτων τα οποία εξάγονται συνήθως μετά από τέτοιες συζητήσεις, αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω και εγώ το δικαίωμα να διατυπώνω με συγκεκριμένες λέξεις και όρους τις πολιτικές θέσεις μας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μήπως με όλα αυτά που λέτε, έτσι όπως τα λέτε, ή δεν τα λέτε, αναζητά η κυβερνητική ηγεσία, την οποία εκφράζετε, από τώρα άλλοθι για μελλοντικές αποτυχίες και ήττες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξουν μελλοντικές αποτυχίες και ήττες, άρα δεν χρειάζεται να αναζητούμε άλλοθι. Το βέβαιο είναι ότι το 2000 που θα κριθούμε και πάλι σε πραγματική βάση από τον ελληνικό λαό, θα επιδοκιμαστεί η προσπάθειά μας. Το έργο μας θα αξιολογηθεί από τον ελληνικό λαό και θα έχουμε και πάλι τη θετική ψήφο του.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Τούτο σημαίνει, κύριε Υπουργέ, ότι στην υποθετική περίπτωση που χαθούν οι εκλογές, δεν θα φταίνε οι απόψεις που εκφράζονται από αυτούς που εκφράζονται, όπως εκφράζονται σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν πρόκειται να χαθούν οι εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και γι` αυτό ακριβώς ακολουθούμε μια πολιτική, προκειμένου να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν νομίζω να υπάρχει κυβέρνηση, η οποία φέρεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε η ίδια να επιδιώκει να χάσει τις εκλογές. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει τις εκλογές, αλλά στη βάση κάποιων αρχών και προϋποθέσεων, που είναι απόλυτα συναρτημένες με το συμφέρον της χώρας και την προοπτική του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η εξουσία για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε να υπηρετήσουμε το έθνος, την κοινωνία μας και τον ελληνικό λαό. Να επιδοκιμαστεί αυτή η προσπάθειά μας με τα αποτελέσματα τα οποία τότε θα είναι πλήρη και ορατά από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να μας ανατεθεί εκ νέου η διακυβέρνηση του τόπου, το 2000.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Πάγκαλος διατύπωσε μια ταυτολογία ανάμεσα στην κα Παπαρήγα και στον κ. Παπουτσή. Είπε ότι "είναι σαν να ακούω την κα Παπαρήγα όταν μιλά ο κ. Παπουτσής". Το ζήτημα είναι, με δεδομένο ότι εσείς είπατε ότι ο κ. Παπουτσής υπερέβη το ρόλο του, εάν βρίσκετε πολιτικά οξύμωρο να είναι κάποιος υπουργός της ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ και παράλληλα να αντιστρατεύεται την πολιτική της;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαφή τα όσα είπα. Είπα ότι η πορεία μας είναι προδιαγραμμένη. Θέλουμε να επιτύχουμε την ισότιμη ένταξη μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται αμέσως ή εμμέσως αυτή η προσπάθειά μας, η οποία θα πρέπει να είναι επιτυχής για το καλό του τόπου, για το καλό όλων μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν η κυβερνητική ηγεσία, ο Πρωθυπουργός, εσείς, κυβερνητικά στελέχη εκτιμάτε ότι έστω και εμμέσως μέσω μιας τοποθέτησης, μιας άποψης, μιας εκτίμησης, μιας πρακτικής, μιας ενέργειας, οτιδήποτε, κάνει ένα στέλεχός σας, το οποίο ανατρέπει, δημιουργεί εμπόδια, κλονίζει, οτιδήποτε, τη δική σας κυβερνητική πρόταση, πρακτική, απόφαση, οτιδήποτε, τότε γιατί δεν βγαίνετε ευθέως να πείτε ότι εμείς αυτή την πράξη την καταγγέλλουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δύο πράγματα. Το ένα είναι η εντολή που έχει η Κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, η οποία της επιτρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της. Το άλλο θέμα έχει σχέση με τις απόψεις οι οποίες εκφράζονται. Στο πλαίσιο της έκφρασης των απόψεων, που βεβαίως η έκφραση αυτή είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη, πολλές απόψεις ή παρατηρήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων, ώστε κάποιοι τρίτοι να πουν ότι η προσπάθεια αυτή, την οποία κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, υπονομεύεται επειδή εκφράζονται αυτές οι απόψεις. Αυτό είπα και το επαναλαμβάνω. Από κει και πέρα το μείζον θέμα, το κύριο θέμα, είναι η στήριξη που έχει η Κυβέρνηση από το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό είναι σαφές και η στήριξη αυτή, εφόσον προσφέρεται με την ψήφο των βουλευτών στη Βουλή των Ελλήνων, θα πρέπει να εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο, προκειμένου να διευκολυνθεί η Κυβέρνηση στο έργο της. Δεν είναι δυνατό να στηρίζεις μια κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να επιθυμείς την αποτυχία της κυβέρνησης την οποία στηρίζεις. Αυτό είναι αδιανόητο και δεν συμβαίνει. Δεν μπορεί να συμβαίνει. Οποιος στηρίζει μια κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνηση στο ρόλο της, να ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία. Το αυτονόητο και λογικό επαναλαμβάνω.

ΚΙΑΟΣ: Σ` αυτό το τελευταίο που είπατε, επειδή ο κ. Πάγκαλος, χθες, είπε "δεν μπορούν να βρίσκονται στην ηγεσία ενός κόμματος και να μην στηρίζουν την κυβέρνηση που στηρίζει το κόμμα αυτό".

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν και είπα ότι αυτοί οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση θα πρέπει να τη στηρίζουν πέραν της ψήφου τους και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο προκειμένου με επιτυχία να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτονόητο είναι αυτό, δεν λέω κάτι καινούργιο.

ΚΙΑΟΣ: Στη χθεσινή τετράωρη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, έστω και ακροθιγώς, κάποιος ή κάποιοι αναφέρθηκαν στις απόψεις του κ. Παπουτσή ότι εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχολίασα, χθες και όλοι συμφωνούμε ότι εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με ΜΑΤ. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας. Ο σχολιασμός ο οποίος έγινε από αρκετούς συμμετέχοντες σ` αυτή τη συζήτηση, ήταν επικριτικός. Οτι, δηλαδή, δεν είναι δυνατό να ακούγονται τέτοιες φωνές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, πολύ περισσότερο που η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό, κάθε άλλο παρά μπορεί να γίνει στόχος κατηγορίας, ότι μέσω των ΜΑΤ προσπαθεί να εφαρμόσει την πολιτική της.

ΚΙΑΟΣ: Και κάτι ακόμα. Εάν θεωρείτε ότι η άποψη "να βάλει μυαλό γιατί αν δεν βάλει κάποιος θα του βάλει" κλπ. εάν αυτό αποτελεί πολιτικό διάλογο, πολιτική αντιπαράθεση ή όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά τα θέματα. Ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο να εκφράζεται. Νομίζω ότι είναι εντός του πλαισίου που γίνεται ο διάλογος, πλέον, στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι δεν αμφισβητεί κάποιος την εντιμότητα, την ικανότητα, το ήθος, την ποιότητα, δεν μειώνει την προσωπικότητα ενός άλλου, όταν μιλάει με ένα τέτοιο τρόπο, ο οποίος βεβαίως, έχει το ιδιαίτερο, το προσωπικό χρώμα του ομιλούντος, αλλά δεν είναι λόγος καταφρονητικός.

ΚΙΑΟΣ: Αν ακούσατε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σήμερα, στο ραδιόφωνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου δηλώσεις που έχουν γίνει. Ισχύουν -αν έχουν γίνει, οι δηλώσεις, όποιες κι αν είναι- τα όσα είπα πριν, αν θέλετε να κάνω ένα γενικό σχόλιο. Μίλησα εκτεταμένα γι` αυτό το θέμα.

ΠΑΡΙΣ: Χθες, για άλλη μια φορά, η Κ.Ε. νομίζω για τρίτη ή τέταρτη φορά, αποφάσισε να πουλήσει την Ιονική Τράπεζα, ομόφωνα. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής: Αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τόσο μεγάλο πρόβλημα, ώστε να υπάρχει ανάγκη αυτής της επιβεβαίωσης ; Οι προθεσμίες, οι οποίες υπάρχουν μέσα σ` αυτό το μήνα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, ισχύουν; Και, τέλος, υπάρχουν μέσα σε αυτές τις ημερομηνίες οι δυνατότητες να πουληθεί, εάν πουληθεί, η Ιονική σε μια τιμή η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στην αξία της.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί. Είναι απόφαση που έχει ληφθεί ομόφωνα. Στηρίζεται από όλα τα στελέχη, όχι μόνο αυτά τα οποία συμμετείχαν στο όργανο το οποίο έλαβε για πρώτη φορά την απόφαση, αλλά από όλα εκείνα τα στελέχη τα οποία έχουν μια εμπλοκή σ` αυτή τη διαδικασία, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Δεν νοιώθει η Κυβέρνηση κάποια ιδιαίτερη ανάγκη να δηλώνει καθημερινά αυτή τη θέση. Το κάνει, όμως, επειδή προκύπτουν ερωτήματα τα οποία θέτουν τα Μ.Μ.Ε., εσείς εδώ. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει θα τηρηθεί. Βεβαίως θα γίνει η συνέλευση των μετόχων στις 19 Ιουνίου, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας που είναι ο πωλητής. Η διαδικασία θα έχει έναν χαρακτήρα διαγωνισμού. Η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών θα γίνει με διαφανή τρόπο, μέσω του Χρηματιστηρίου. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το συντομότερο δυνατόν. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα, το οποίο μπορεί να δράσει παρελκυστικά και να οδηγήσει σε αναβολή ή αναστολή εφαρμογής αυτής της πολιτικής απόφασης. Πιστεύουμε ότι ο κύκλος συζητήσεων, ο οποίος ανοίγει μεταξύ Κυβέρνησης και εκπροσώπων των εργαζομένων θα κλείσει σύντομα και με επιτυχία, γιατί κατ` επανάληψη έχουμε πει ότι επιθυμούμε να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση της Ιονικής Τράπεζας σ' ένα τέτοιο επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της Τράπεζας. Εχουμε επίσης κατ' επανάληψη σχολιάσει πως αρνητικά φαινόμενα και αντιδράσεις σαν αυτές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, οδηγούν σε απαξίωση της Τράπεζας, εφόσον συνεχιστούν. Με αυτή την έννοια, επιθυμούμε με συνεννόηση , χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να υποκύπτουμε σε σκοπιμότητες, όλες οι πλευρές να συμβάλουμε ώστε το θέμα της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο προς το συμφέρον των μετόχων της Τράπεζας, της Τράπεζας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενόψει των νέων συνθηκών που δημιουργούνται. Αρα, λοιπόν, δεν αλλάζει τίποτα στα όσα έχουμε ανακοινώσεις. Δημοσιεύματα τα οποία έχω και εγώ υπόψη μου, πρέπει να πω ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Τέθηκε ένα θέμα αποτίμησης της αξίας της Τράπεζας. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Μια τέτοια διαδικασία αφορά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις που είναι εκτός Χρηματιστηρίου και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να προσδιορίσουμε την αξία τους. Δεν έχει όμως, καμία σχέση αυτό με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο κάποιοι θέτουν τέτοια θέματα. Δεν έχουν καμία βάση και θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί βλάπτουν μια θέση που έχει μεγάλη σημασία, με δεδομένο το πώς έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα.

ΠΑΡΙΣ: Οσον αφορά γενικότερα την κυβερνητική των ιδιωτικοποιήσεων, δεν διαπιστώνει η Κυβέρνηση ότι αφήνει αρκετό χρόνο να περάσει, όπως έγινε π.χ. με την περίπτωση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ για την οποία κατηγορείστε ότι κάνατε πίσω. Μήπως αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν με κάποιο άλλο τρόπο, με μια καλύτερη συνεννόηση με τους εργαζόμενους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι και αυτό ένα θέμα κριτικής. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι βιαζόμαστε και αιφνιδιάζουμε, κάποιοι άλλοι μας κατηγορούν ότι καθυστερούμε ή δεν επιδεικνύουμε την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Αλλά, πρέπει να πω ότι και οι δύο αυτές κριτικές θέσεις, δεν είναι ορθές. Εμείς θα πρέπει αφενός να τηρήσουμε τις νομικές διαδικασίες που προβλέπονται για κάθε περίπτωση, και αφετέρου θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μέσα από διάλογο και συνεννόηση για τη συνεργασία όλων των πλευρών, προκειμένου το εγχείρημα σε κάθε περίπτωση να στεφθεί από επιτυχία. Αυτό κάνουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είναι πιο ολοκληρωμένες οι απόψεις σας, μπορείτε να μας πείτε εάν έχετε κάποια δέσμευση έναντι της Αλφα Πίστεως του κ. Κωστόπουλου για την πώληση στο συγκεκριμένο αγοραστή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως καμία. Οσα αναγράφονται είναι εντελώς ανυπόστατα. Απολύτως καμία δέσμευση δεν έχει η Κυβέρνηση. Οταν μιλούμε για μια ανοικτή, διαφανή, διαγωνιστικού χαρακτήρα διαδικασία, πώς είναι δυνατόν, εκ των προτέρων, να έχεις αναλάβει κάποια δέσμευση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεσμεύεστε, τώρα, με αυτά που λέτε. Γιατί αν πωληθεί η Ιονική στον κ. Κωστόπουλο, αυτά που λέτε δεν θα ισχύουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως. Κάθε ενδιαφερόμενος, ο οποίος θα προσέλθει και θα λάβει μέρος σ` αυτή τη διαδικασία, θα κριθεί με βάση τους όρους που εκ των προτέρων έχουν τεθεί. Δεν είναι δυνατόν, εκ των προτέρων, να αποκλείσουμε κάποιον, όπως, εκ των προτέρων, μην περιμένετε να έχει η Κυβέρνηση οδηγηθεί σε επιλογή κάποιου. Δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να δείξει μια ιδιαίτερη στάση, φιλική προς κάποιον, όπως και δεν δείχνει εχθρική στάση προς κάποιον. Η Κυβέρνηση είναι αντικειμενική και μένει έξω από το ενδιαφέρον των προσώπων. Υπερασπίζεται κάποιους κανόνες, βάσει των οποίων επιθυμεί να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούστηκαν, χθες, επικρίσεις κατά του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, σχετικά με κάποιους χειρισμούς του ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτά τα θέματα , χθες, κ. Γαργαλάκο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν, όμως, σχετικά δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι ακούστηκαν επικρίσεις. Κάθε άλλο, δοθέντος ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει αναλάβει το κύριο βάρος ενός έργου πάρα πολύ σημαντικού, που αφορά ιδιωτικοποιήσεις. Νομίζω ότι οι επισημάνσεις, οι σχολιασμοί, οι παρατηρήσει που έγιναν στο πλαίσιο αυτής τη συνεδρίασης, όπως κάθε φορά, είναι χρήσιμες γιατί προσεγγίζουν το θέμα με το ιδιαίτερο σκεπτικό που ο καθένας αναπτύσσει. Αλλά, το προσεγγίζουν από μια τέτοια σκοπιά, ώστε να βοηθηθεί η όλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τα άλλα υπουργεία, η Κυβέρνηση, δηλαδή, εντέλει, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο κ. Πάγκαλος, η κα Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν επέκριναν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τον επέκριναν, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι του είπαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά. Θέλετε να είναι ανοικτές αυτές οι συνεδριάσεις ή θέλετε εδώ να σας διανέμω τα πρακτικά των συνεδριάσεων;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, να μας ενημερώνετε θέλουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ενημερώνω πλήρως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας ενημερώσατε, τα μάθαμε από αλλού.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν έγινε καμία επίκριση. Δεν μάθατε τίποτα. Ολα αυτά τα οποία γράφονται περί επικρίσεων, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας παραπληροφόρησαν οι Υπουργοί που ήταν μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι σας πληροφόρησαν ή σας παραπληροφόρησαν. Εγώ, επειδή ήμουν παρών, σας λέω με αυθεντικό και πρωτογενή τρόπο τί συζητήθηκε. Και σας λέω ότι επικρίσεις δεν διατυπώθηκαν. Είπα, κατ` επανάληψη, ότι υπάρχει το προσωπικό "χρώμα" που δίνει ο καθένας, όταν αναλύει ένα θέμα, όταν αναπτύσσει το σκεπτικό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική διαφωνία. Γιατί εσείς όταν μιλάτε για τους χειρισμούς ή για τις επισημάνσεις, στο πλαίσιο αυτών των συνεδριάσεων, θέλετε να αναδείξετε το σημείο της πολιτικής διαφωνίας. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει πολιτική διαφωνία και δεν υπάρχει και υπόστρωμα, για να αναπτυχθεί πολιτική διαφωνία. Είμαι σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης είπε στον Πρωθυπουργό ότι ενημερώνεται εκ των υστέρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε τέτοιο θέμα ο κ. Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης είναι στέλεχος που συμμετέχει όχι μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Και γνωρίζει ο κ. Λαλιώτης ότι έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα, εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να έχει θέσει ένα τέτοιο θέμα. Ο κ. Λαλιώτης, όπως και τα άλλα στελέχη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό με επιτυχία, έκαναν τις επισημάνσεις τους, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Αλλωστε, όταν συγκαλείται μια συνεδρίαση, αυτοί που λαμβάνουν μέρος στη συνεδρίαση, πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν είναι βουβά πρόσωπα. Δεν θα πρέπει να κάνουν τις επισημάνσεις τους; Γιατί συμμετέχουν σε μια συνεδρίαση; Για να μην πουν τίποτα; Δεν αρνούμαι να απαντήσω, κάθε άλλο. Αρνούμαι να δεχθώ αυτό που εσείς θεωρείτε ως δεδομένο, ως πραγματικό, ενώ εγώ πολύ καλά γνωρίζω ότι δεν είναι. Και θέλετε να επιβάλλετε σε εμένα μια "αλήθεια", η οποία είναι κατασκευασμένη, δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία κάποιων. Διότι ήμουν παρών σε αυτή τη συνεδρίαση και γνωρίζω τι συζητήθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις επισημάνσεις θέλαμε να μας πείτε, τις οποίες δεν μας είπατε και τις μάθαμε από άλλού.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά, κ. Σταματόπουλε και είμαι βέβαιος ότι δεν έχετε πληροφορηθεί τίποτα, από όσα ισχυρίζεστε σήμερα ότι έχετε πληροφορηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι μόνον εγώ, αλλά και άλλοι συνάδελφοι τα γράφουν σήμερα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δούλεψαν οι "κύκλοι".

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να κάνουμε; Υπάρχει γόνιμη φαντασία, πολύ παραγωγική.

ΜΙΧΑΗΛ: Το κακό είναι ότι δεν είναι στην εξουσία η φαντασία...

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ποτέ δεν ήταν στην εξουσία η φαντασία...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά μην παραδώσουμε, όμως και την εξουσία στη φαντασία σας και έχετε μόνο τη φαντασία σας να σας τροφοδοτεί. Ας δείτε και την πραγματικότητα.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επιστρέψω στο θέμα της Ιονικής: Επειδή η πρακτική στο εξωτερικό είναι, ότι όταν κάποιος ενδιαφερόμενος για έναν οργανισμό ή μια τράπεζα δίνει μια συνέντευξη, το μήνυμα το οποίο βγαίνει είναι ότι αυτός "οδηγεί την κούρσα". Αυτή είναι μια τακτική, η οποία συνηθίζεται στο εξωτερικό. Και επειδή εδώ στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι καινούργιο, η συνέντευξη του κ. Κωστόπουλου, η οποία στην ουσία έβαλε και τους όρους του παιχνιδιού, πόσα σκέφτεται να πληρώσει κ.λπ.; Θα ήθελα ένα σχόλιο από την Κυβέρνηση, σας προβλημάτισε; Το βλέπετε σαν κάτι...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν έχει ζητήσει την έγκριση της Κυβέρνησης για να δώσει συνέντευξη ο κ. Κωστόπουλος, ούτε επρόκειτο να γίνει αυτό. Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, όταν κάποιος δίνει συνέντευξη για οποιοδήποτε θέμα, να θεωρεί ότι η συνέντευξη αυτή περιέχει και την πολιτική της και δεσμεύει την Κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, όταν για το συγκεκριμένο ζήτημα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση, πολύ πριν έχει ανακοινώσει το πλαίσιο της πολιτικής της, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί πως έρχεται εκ των υστέρων να ρυθμίσει ένα θέμα, με βάση τα όσα έχουν δημοσίως ευχηθεί κάποιοι που πιθανώς ενδιαφέρονται. Η Κυβέρνηση έχει ορίσει τους κανόνες. Με βάση αυτούς τους κανόνες θα κριθούν οι ενδιαφερόμενοι. Ελπίζουμε η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας να είναι τέτοια, ώστε να αποβεί προς το συμφέρον όλων. Και όταν λέω όλων, εννοώ όλων. Γιατί η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία και οι πελάτες της Ιονικής έχουν ανάγκη από έναν σφριγηλό τραπεζικό οργανισμό.

ΠΑΡΙΣ: Και ένα δεύτερο σκέλος: Η επιθυμία της αγοράς, η οποία σ' αυτή τη φάση, τουλάχιστον, εκφράζει την άποψη ότι ένα " πάντρεμα" της Ιονικής με την Πίστεως, θα ήταν καλό. Αυτό η Κυβέρνηση με δική της επιλογή δεν θα το διαπραγματευόταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει αναθέσει την εκπόνηση μελετών σε Οίκους που είναι εξειδικευμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Εχει μελετήσει τα πορίσματα. Η Κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση, η οποία ανταποκρίνεται, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος, της Εμπορικής και της Ιονικής.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Ρωμαίος εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Το ερώτημά μου είναι, αν σχετίζεται η επίσκεψή του αυτή με το θέμα της Ιονικής ή με το θέμα της διαφθοράς, σχετικά με τα δύο κρούσματα που είχαμε σήμερα στην Αστυνομία, όπου ο Αστυνομικός Διευθυντής της Χίου νομίζω πιάστηκε "στα πράσα" γιατί ζητούσε "μίζα" από ένα κατάστημα μπιλιάρδου ή και με τον αστυνομικό που λήστεψε Τράπεζα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή με τον κ. Ρωμαίο είχε άλλο αντικείμενο και περιεχόμενο. Είναι μια σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες και ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτή η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους παράγοντες αφορά άλλο θέμα. Δεν αφορά αυτή η συνάντηση τα θέματα που έθεσε ο κ. Μούρτζης. Είχε άλλο αντικείμενο και περιεχόμενο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτό το θέμα της διαφθοράς το γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αφορά αυτή η σύσκεψη τα θέματα που θέσατε εσείς. Εχω αυτές τις πληροφορίες, όπως τις έχετε κι εσείς. Πιστεύω ότι τα όργανα του κράτους θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στους άλλους πολίτες με τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Θα πρέπει να είναι παραδειγματική η τιμωρία εκείνων, οι οποίοι παραβαίνουν τον όρκο τους και προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, γιατί αυτό απαιτεί, πέραν των νόμων, και το κοινό αίσθημα. Ολα αυτά, εφόσον βεβαίως, τα αρμόδια όργανα που θα επιληφθούν των θεμάτων, αποφανθούν ότι πράγματι έχουν αδικοπραγήσει οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχούν την Κυβέρνηση οι δραστηριότητες των Μουσουλμάνων της Θράκης, μεταξύ των οποίων και βουλευτών, οι τελευταίες δραστηριότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω σχολιάσει τα σχετικά θέματα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε με ενδιαφέρον πώς εξελίσσεται η ζωή στη Θράκη, γιατί γνωρίζετε ότι εκεί κάναμε πολύ μεγάλα βήματα. Ξεφύγαμε από ένα καθεστώς το οποίο υπήρχε επί δεκαετίες, προκειμένου να αποδώσουμε δικαιώματα στους πολίτες, τους Μουσουλμάνους κατά το θρήσκευμα, οι οποίοι πρέπει να δεχθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια εστερούντο κάποιων δικαιωμάτων που είχαν οι άλλοι Ελληνες πολίτες. Στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας, την οποία πρεσβεύει η Κυβέρνησή μας, πρέπει να πω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Οσον αφορά, τα θέματα τα οποία θέτετε, θα επαναλάβω μια φράση και μόνο: Εχουν γνώση οι φύλακες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μια που ετέθη αυτό το θέμα, θα ήθελα να σχολιάσετε μια δήλωση που έκανε ο Μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλίπ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι "η Ελλάδα είναι πρωτόγονη αφρικανική χώρα". Και είναι εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και συμμετέχει στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές προέρχονται από τον ελληνικό λαό. Και η Ελλάδα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι μια χώρα, η οποία, μεταξύ των άλλων, είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι χώρα της Ε.Ε. συμμετέχει σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό την κάνει να έχει μια επίζηλη θέση στη διεθνή ζωή. Μια θέση την οποία πάρα πολλοί θα ζήλευαν. Η θέση της Ελλάδας -θα έλεγα- είναι μια θέση, η οποία αποτελεί τιμή και για εμάς τους Ελληνες. Είναι μια χώρα η οποία διακρίνεται. Δεν είναι μια χώρα στο περιθώριο της διεθνούς ζωής.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τους "γραικύλους" και διάφορα συναφή, είπε ότι "θα συνεχίσω και ας πειράζει ορισμένους" και συνεχίζει να παρεμβαίνει. Πώς βλέπετε ως Κυβέρνηση την παρέμβαση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κάνει το έργο της με τον τρόπο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος. Το ότι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας εκφράζουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα, αυτό είναι και θεμιτό και επιτρεπτό και δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται μόνο το Σύνταγμα και τους νόμους, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται και το δικαίωμα των εκπροσώπων του λαού, που είναι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και έχουν συγκεκριμένη εντολή για μια ορισμένη θητεία, να λένε κι εκείνοι τις απόψεις τους και να παίρνουν τις αποφάσεις τους, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί, πάνω από όλα, επιδιώκουν -αυτή την εξουσιοδότηση έχουν από τον ελληνικό λαό- να εξυπηρετήσουν τον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να τους ανακαλεί, εφόσον κρίνει ως ανεπιτυχή τη θητεία τους. Και αυτό είναι ένα προνόμιο το οποίο έχουν μόνον οι πολιτικοί και ουδείς άλλος. Το επαναλαμβάνω αυτό και πρέπει να είναι σαφές.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:27:18 UTC