Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Η καθυστέρηση σήμερα, η οποία δεν ήταν προβλεπόμενη -και το αναγνωρίζω- θεωρήθηκε σκόπιμη λόγω της σοβαρότητας του θέματος που απασχόλησε την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Για το θέμα αυτό θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Παπαντωνίου. Εμείς μπορούμε να μείνουμε σε κάποιες επισημάνσεις και να ασχοληθούμε και με τα άλλα θέματα της επικαιρότητας.

* Ο Πρωθυπουργός δέχεται αυτή την ώρα τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας κ. Βελτρόνι.

* Αύριο, όπως γνωρίζετε, θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ.

* Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κριμαία, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στη Γιάλτα. Θα υπογραφεί ο καταστατικός χάρτης, η νέα συνθήκη, ώστε να λάβει και τυπική μορφή, μορφή συγκεκριμένου οργάνου η συνεργασία αυτή. Θα είναι παρόντες και οι ηγέτες των άλλων χωρών που μετέχουν σ` αυτή τη Διάσκεψη που θα διαρκέσει δύο ημέρες. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ.

* Σήμερα, η συζήτηση η οποία έγινε, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας αφορούσε την πολιτική στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών σε Οργανισμούς του Δημοσίου και άλλους φορείς. Μιλήσαμε για τις μετοχοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν εξαγγελθεί και προωθούνται. Επιβεβαιώθηκε η ομόφωνη απόφαση που έχουμε λάβει για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Η επιλογή αυτή παραμένει ως έχει εξαγγελθεί από τις 30 Απριλίου αυτού του έτους, όταν λάβαμε τη σχετική απόφαση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε εξαγγείλει. Ανέφερα ήδη ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής θα γίνει στις 19 Ιουνίου. Η διαδικασία θα είναι διαφανής. Θα έχει χαρακτήρα διαγωνισμού. Πιστεύουμε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον πως είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας και των μετόχων της αλλά και των πελατών της να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η διαδικασία. Η Κυβέρνηση, όπως μέχρι τώρα, παραμένει στη διάθεση των ενδιαφερομένων να συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς, το οποίο δημιουργείται στις νέες αυτές συνθήκες. Επιβεβαιώνει και πάλι τη διάθεσή της αυτή. Καλεί τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα, τα οποία κατά την άποψη ορισμένων φορέων, χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων και αποσαφηνίσεων ενόψει της πώλησης της Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ώστε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Είναι προς το συμφέρον όλων να μη χάνουμε άσκοπα χρόνο. Να συζητήσουμε επί της ουσίας πλέον το όποιο πρόβλημα θεωρούν κάποιοι ότι υπάρχει, μετά την πρόοδο, όσον αφορά τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής Τράπεζας.

Αυτά είχα να σας πω σε γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Οταν λέτε "διαγωνισμό" ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς διαγωνισμός με προκήρυξη, όπως τον γνωρίζετε, αλλά μεταβίβαση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Η διαδικασία αυτή έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Μίλησα για διαδικασία διαγωνιστικού χαρακτήρα, για να δώσω έμφαση στο ότι είναι μια διαδικασία διαφανής και αντικειμενική.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, πώς θα μπορέσετε εσείς να βάλετε μια διαδικασία διαγωνισμού; Αν κάποιος έρθει και πει "προσφέρω το Χ ποσό, για να πάρω τόσο πακέτο μετοχών", κάποιος άλλος μπορεί να προσφέρει περισσότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών θα πωληθεί σε αυτόν που θα προσφέρει το καλύτερο αντάλλαγμα, το μεγαλύτερο αντίτιμο.

ΚΙΑΟΣ: Στην ομόφωνη απόφαση που είπατε ότι επαναβεβαιώθηκε περιλαμβάνονται και τυχόν διαφορές ως προς τους χειρισμούς ή δεν υπάρχουν πλέον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκαν θέματα τα οποία έχουν σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να πούμε ότι επί των θεμάτων αυτών ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις. Η απόφαση η οποία επιβεβαιώθηκε αφορά τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Διατυπώθηκαν προβληματισμοί για το πώς από εδώ και πέρα θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή και να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Και όπως έχουμε πει κατ` επανάληψη, τόσο εγώ όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, η Κυβέρνηση είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, να συζητήσει με τους εργαζόμενους, με τους εκπροσώπους τους, με την Ομοσπονδία και τη Συνομοσπονδία των εργατών Ελλάδας τα θέματα τα οποία αφορούν το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας ή τα θέματα τα οποία προκύπτουν μετά το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Τράπεζας.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι πήρα μέρος στη σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνεδρίαση αυτή πήραν μέρος τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας -δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω- εκτός του κ. Κακλαμάνη ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό. Ελαβαν, επίσης, μέρος πλην εμού, που παρίσταμαι συνήθως σ` αυτές τις συνεδριάσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ε. Γιαννόπουλος, ο Υπουργός Εργασίας κ. Μ. Παπαϊωάννου και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίος. Γνωρίζετε ότι οι Υπουργοί αυτοί έχουν υπό την εποπτεία τους φορείς και λειτουργίες του κράτους που εμπλέκονται σ` αυτή τη διαδικασία. Σκόπιμο και χρήσιμο ήταν να ακουστούν οι απόψεις τους και να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση των θέσεων της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεδρίασης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι τρεις Υπουργοί πήραν μέρος και αποφασίστηκε ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες της Κυβέρνησης, αν οι υπάλληλοι δεν συμμορφωθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως είπα, προσδιορίζεται το πολιτικό πλαίσιο, δίνονται κατευθύνσεις μετά από τις συζητήσεις σε αυτό το όργανο. Είναι περισσότερο από λογικό να αναμένει κανείς ότι σε μία συνεδρίαση με αυτό το αντικείμενο οι Υπουργοί με αυτές τις αρμοδιότητες έπρεπε να είναι παρόντες. Η απόφαση έχει ληφθεί. Το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί. Ο στόχος είναι δεδομένος. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε και πάλι είναι ότι θέλουμε με τη συμβολή όλων, χωρίς αντιπαραθέσεις, χωρίς να αναδειχθεί σε πεδίο νικητών και ηττημένων η προσπάθεια για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή, που είναι προς όφελος και των μετόχων της Τράπεζας και των πελατών της, αλλά και προς όφελος του ελληνικού -ας το ονομάσουμε έτσι- τραπεζικού συστήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι τρεις Υπουργοί ήρθαν για να εφαρμόσουν την απόφαση της Κυβέρνησης με κάθε μέσο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Εχω πει κατ` επανάληψη, ότι κάθε νόμιμο μέσο πρέπει να χρησιμοποιείται, προκειμένου να εφαρμόζεται μία πολιτική. Αυτή η θέση παραμένει. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να διαφωνεί σε μια τέτοια θέση, ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας. Υπάρχουν, βεβαίως, κάποιοι οι οποίοι αντιστρατεύονται αυτή τη γενική πολιτική θέση και αντιδρούν με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος δείχνει έλλειψη σεβασμού και προς τους νόμους και προς τις αποφάσεις των οργάνων που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των νόμων. Ολοι οι Υπουργοί που ήταν παρόντες και οι συγκεκριμένοι στους οποίους αναφέρεστε, έχουν λόγο, λόγω αρμοδιότητας, στα θέματα της συγκυρίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος "δεν είχε καταλάβει" γι` αυτή τη διαδικασία, συμφώνησε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε καταλάβει απολύτως. Ηταν εξ εκείνων που είχαν λάβει μέρος και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Επαναδιατυπώθηκε η ομόφωνη θέση ως προς τον τρόπο μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε άλλη θέση. Δεν έχει εκφραστεί από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε εκφράσει κάποια διαφωνία.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Καμία διαφωνία. Ως προς το στόχο αυτό, ως προς την πολιτική αυτή, καμία διαφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς τους χειρισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών, πια. Κάθε θέμα που μας απασχολεί, λογικό είναι αυτός ο οποίος το χειρίζεται, να το χειρίζεται με έναν τρόπο στον οποίο έχει ενσωματώσει και τα υποκειμενικά, τα προσωπικά στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άλλος, θα έκανε ακριβώς το ίδιο και επειδή δεν θα έκανε ακριβώς το ίδιο, πρέπει να βγαίνει και το συμπέρασμα ότι διαφωνεί στους γενικούς χειρισμούς, στην προσπάθεια να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Τέτοιες κριτικές επισημάνσεις πάντα έχουν τη θέση τους. Και πάντα γίνονται. Ακόμη και για τα πιο απλά θέματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή μας. Πόσο μάλλον για τόσο σημαντικά θέματα. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι αφενός επιβεβαιώθηκε πως είμαστε ομόφωνα τοποθετημένοι σ` αυτή την πολιτική θέση για την αποκρατικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και αφετέρου όλοι συμφωνούμε ότι εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα προχωρούν οι διαδικασίες, να επαναλειτουργήσει η Τράπεζα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση σε κάτι που είπατε: Σας είχα ρωτήσει και μου είπατε ότι έχει γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους, ότι έχει τελειώσει ο διάλογος. Τώρα γιατί τους καλείτε πάλι να αρχίσει ο διάλογος; Τι σας έκανε να τους καλέσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα ποτέ δεν είπα ότι τελείωσε ο διάλογος. Είπα ότι έχει γίνει διάλογος. Και επαναλαμβάνω ότι έχει γίνει διάλογος. Και όταν έδωσα αυτή την απάντηση, επεσήμανα ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να συνεχίσει το διάλογο στα θέματα που προκύπτουν, μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Ιονική Τράπεζα. Ιδίως για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας. Αυτό είπα τότε και αυτό επαναλαμβάνω. Λέω κάτι το αυτονόητο, το πολύ λογικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτούσα αν θα τους καλέσετε και λέγατε έχει γίνει διάλογος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ρωτήσατε αν θα τους καλέσουμε. Με ρωτήσατε αν έχει γίνει διάλογος και σας είπα ότι έχει γίνει διάλογος. Είπα, βεβαίως, έχει γίνει διάλογος και δεν το ξέρετε, εάν θέτετε αυτό το ερώτημα. Διάλογος -θα έλεγα- δύσκολος, επίπονος, αλλά όχι παραγωγικός, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα που είχαμε. Διάλογος, όμως, έχει γίνει. Το ότι η Κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να συνεχίσει να συζητά τα θέματα που προκύπτουν και αυτό το τόνισα από τότε. Η διάθεσή μας αυτή παραμένει στο ακέραιο.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κατά την άποψη της Κυβέρνησης υπάρχουν θέματα τα οποία δεν έχουν εξαντληθεί κατά το προηγούμενο στάδιο του διαλόγου και πρέπει να επανατεθούν στη φάση αυτή; Και ποια είναι αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώνεται από διάφορες πλευρές η άποψη ότι κάποια θέματα θα πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Πρέπει να πω ότι ο διάλογος ο οποίος έγινε μέχρι τώρα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων δεν έχει αποδώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένα χρονικό όριο το οποίο μας εμποδίζει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, εφόσον το επιθυμούν και οι ενδιαφερόμενοι, επί θεμάτων τα οποία θεωρούν ανοιχτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό πρέπει να γίνει, βεβαίως, εντός λογικού χρονικού διαστήματος. Να αρχίσει και να ολοκληρωθεί, εφόσον γίνει, αυτή η συζήτηση, χωρίς βεβαίως να θίγει τον πυρήνα της πολιτικής επιλογής που είναι η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Η Κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη να συζητά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, πολύ δε περισσότερο στο συγκεκριμένο όπου έχουμε μία μεταβολή, μία ποιοτική μεταβολή στο καθεστώς της Τράπεζας. Αλλά αυτά τα θέματα επί των οποίων εμείς έχουμε πει την άποψή μας, επαναλαμβάνω ότι αν κάποιοι θεωρούν ότι χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω, είμαστε στη διάθεσή τους να τα συζητήσουμε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο θέματα τα οποία έχουν σημαντική αξία ιδιαίτερα μετά τη σημερινή απόφαση η οποία επαναβεβαιώθηκε. Πρώτον, λέτε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Και ερωτώ: Ολα, τα πάντα; Ακόμα και επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων; Το δεύτερο ερώτημα: Είπατε ότι διατυπώθηκαν προβληματισμοί για το "πώς" επί της διαδικασίας. Είναι κατανοητό. Θέλω, όμως, μόνο μία διευκρίνιση περαιτέρω: Τι ακριβώς μπορεί να ζητήθηκε από κάποιους εκ των συμμετασχόντων στη σημερινή συνεδρίαση για διαφορετικούς χειρισμούς για παράδειγμα; Διατυπώθηκαν, δηλαδή, απόψεις ή υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα προχωρήσουν με άλλο τρόπο; Τι ακριβώς συνέβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σ` αυτές τις συνεδριάσεις ανταλλάσσεται η πείρα και η γνώση, προκειμένου η τελική επιλογή για το πώς θα εφαρμοστεί μια πολιτική θέση να είναι αρτιότερη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι δεδομένη. Ολοι συμφωνούμε, όσον αφορά τον πυρήνα αυτής της πολιτικής επιλογής. Από κει και πέρα, λογικό είναι να χρησιμοποιούνται όλα τα νόμιμα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, όχι μόνο εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η Τράπεζα με τη διοίκησή της. Και οι ίδιοι οι μέτοχοι της Τράπεζας. Τα ασφαλιστικά Ταμεία που είναι εν πολλοίς μέτοχοι της Τράπεζας. Ολοι αυτοί θα πρέπει να έχουν λόγο και παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, γιατί τους ανήκει. Εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα αυτή η διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να είναι αδιάφοροι. Βεβαίως, οι χειρισμοί οι οποίοι θα γίνουν από δω και πέρα είναι σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοί. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Αν υπήρχε κάτι το θαυματουργό, θα το είχαμε χρησιμοποιήσει. Δεν είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε σήμερα την πυρίτιδα. Επιδιώκουμε τη συνεννόηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφού είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Και βεβαίως για επιμέρους θέματα τα οποία αφορούν συγκεκριμένους τομείς και αποτελούν πεδίο προβληματισμών για μερίδα των εργαζομένων, η Κυβέρνηση, όπως πάντα έτσι και τώρα, είναι διαθέσιμη να συζητήσει επί των θεμάτων αυτών μαζί τους. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η θέση που ξέραμε ως τώρα, είναι ότι σας ενδιαφέρει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η θέση τελεί υπό επανεξέταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχα πει πάντοτε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι το θέμα της εργασίας των υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας είναι ένα κρίσιμο μέγεθος το οποίο προσμετρήσαμε, προκειμένου να πάρουμε αυτή την απόφαση. Να προχωρήσουμε, δηλαδή σε πώληση της Ιονικής Τράπεζας και όχι σε συγχώνευσή της με την Εμπορική, όπως πρότειναν κάποιοι άλλοι, με κόστος όμως για τις θέσεις εργασίας 3.000 και πλέον υπαλλήλων. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω σήμερα είναι ότι μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της εργασίας για τους υπαλλήλους της Τράπεζας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αν η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ, το Σωματείο των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας θεωρούν ότι επί του θέματος αυτού έχουν κάτι παραπάνω το οποίο πρέπει να προτείνουν και να συζητήσουν, είμαστε στη διάθεσή τους να το συζητήσουμε. Αυτό, επαναλαμβάνω, ήταν κάτι που δεν αρνηθήκαμε να κάνουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Να συζητήσουμε επί του θέματος αυτού. Αλλά οι αντιδράσεις δεν εκδηλώνονται επί του θέματος αυτού. Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται επί της πολιτικής για τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Αυτό δεν το συζητούμε. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση η οποία θα ολοκληρωθεί. Θέλουμε να ολοκληρωθεί με τη συμβολή όλων των πλευρών. Αν υπάρχουν θέματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους και πιστεύουν ότι εντός αυτού του πλαισίου, το οποίο πρέπει να είναι και η βάση των συζητήσεων, πρέπει να μας απασχολήσουν, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εγώ δεν ρώτησα για τις αντιδράσεις, εγώ ρώτησα -για να το πω σχηματικά- αν για την Κυβέρνηση υπάρχει θέμα να θέσει ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας ένα πιο συγκεκριμένο όρο π.χ. ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, όχι για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά στο διηνεκές.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει πλήρως την πρότασή της. Αν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων προκύψουν συμπεράσματα τα οποία είναι ωφέλιμα για την Τράπεζα και για τους εργαζόμενους, η Κυβέρνηση έχει όλη την καλή διάθεση να τα δει με μια πολύ θετική ματιά. Αυτό, όμως, μένει να φανεί στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης. Αλλά δεν ακούμε καμία ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος αυτού από καμία άλλη πλευρά. Ακούμε μόνο ένα γενικό αφοριστικό αντίλογο για τη μη πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Ετσι, όμως, δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακούγεται λίγο παράδοξο να συζητάτε τέσσερις ώρες, για να επαναβεβαιώσετε μία ήδη ειλημμένη απόφαση, θα ήθελα μερικές διευκρινίσεις: Κατ` αρχήν, σ` αυτό το διάλογο που συζητάτε, στον οποίο, όπως είπατε, οι ενδιαφερόμενοι θα θέσουν το όποιο πρόβλημα νομίζουν, τα όποια προβλήματα κρίνουν, εσείς αυτά τα προβλήματα που ενδεχομένως θα θέσουν οι ενδιαφερόμενοι, τα εντοπίσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς -επαναλαμβάνω- έχουμε πλήρη και διαυγή πρόταση, όσον αφορά το θέμα της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Από εκεί και πέρα, αν οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένο θέμα να θέσουν, παρακαλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το θέσουν. Αλλά να θέσουν συγκεκριμένο θέμα. Ιδίως -γιατί αυτό φαντάζομαι είναι το μείζον θέμα το οποίο τους απασχολεί και τους ευαισθητοποιεί- το θέμα της κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας, η Κυβέρνηση, όπως χθες, έτσι και σήμερα, παραμένει στη διάθεσή τους να το συζητήσει.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν τα συζητήσατε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε για το τι είναι αυτό το οποίο επιθυμούμε να κάνουμε στην Ιονική Τράπεζα. Αυτό το οποίο επιθυμούμε να κάνουμε είναι γνωστό. Δεν είναι δυνατό, χωρίς να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από οποιονδήποτε άλλο, να συζητούμε θέματα, τα οποία δεν έχουν πλέον αντικείμενο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο διάλογος, κύριε Υπουργέ, θα γίνει με το δεδομένο μιας δικαστικής απόφασης και με την απειλή μιας ακόμη δικαστικής απόφασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όργανα του κράτους, στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, πρέπει να λειτουργούν. Η Κυβέρνηση έχει μία πολιτική θέση, την οποία έχει διατυπώσει κατ` επανάληψη. Δεν τη διατυπώνει σήμερα για πρώτη φορά. Απλά, σήμερα, με αφορμή τη συνεδρίαση που έγινε και τη συζήτηση που κάνουμε εδώ, επανερχόμαστε λέγοντας πως είμαστε στη διάθεση της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ, του Σωματείου των εργαζομένων της Ιονικής να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση θα υποδείξει στη διοίκηση της Εμπορικής ή της Ιονικής Τράπεζας να αλλάξει τη θέση της προς την νυν κατεύθυνση της ΟΤΟΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας θα πρέπει να κάνει τα δέοντα, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Τράπεζας. Αλλωστε, είναι μία υπόθεση αυτή που κάνουμε, δοθέντος ότι μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί, με τον καλύτερο τρόπο, η διάθεση των εργαζομένων στην Ιονική, να λάβουν μέρος σε μία τέτοια διαδικασία συζήτησης. Υπάρχει μία πλήρης άρνηση. Υπάρχει μία ρήξη -θα έλεγα- με την επιλογή την οποία έχουμε κάνει, προκειμένου να προχωρήσουμε στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Και αν αυτό το σημείο δεν αντιμετωπιστεί, δεν αρθεί δηλαδή αυτή η διαχωριστική γραμμή, η οποία μας οδηγεί σε πλήρη ρήξη, δεν είναι εύκολο να συζητήσουμε. Η Κυβέρνηση, όπως πάντα, επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι στη διάθεση των εργαζομένων να συζητήσει τα θέματα που τους απασχολούν, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμα: Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε από κάποιο μέλος, από κάποιον Υπουργό, η άποψη ότι η υπόθεση της Ιονικής απειλεί ή είναι ενδεχόμενο να απειλήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γνωρίζετε ότι υπάρχει η πληροφορία ότι κυκλοφορεί ένα κείμενο, το οποίο υπογράφουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να το στείλουν στον Πρωθυπουργό. Το ερώτημά μου είναι, αν ο κ. Σημίτης εγκρίνει τέτοιες ενέργειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης δέχεται επιστολές από διάφορους παράγοντες, στελέχη του Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Σημίτης, όμως, όπως έχει δείξει στην πράξη, έχει ενεργοποιήσει τις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει κάθε στέλεχος τη δυνατότητα να εκφράζει εκεί, τις απόψεις του. Και ο κ. Σημίτης επιθυμεί να αναδείξουμε όλοι τη θεσμική λειτουργία του Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συμβάλλοντας, ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πλήρεις, με τη συμμετοχή όλων και εκεί να ακούγονται όλες οι απόψεις, προκειμένου τελικώς, να οδηγούμεθα σε μία σύνθεση αυτών των απόψεων, στο πλαίσιο της δημιουργικής ενότητας. Εξ όσων γνωρίζω, όμως, δεν υπάρχει κάποια τέτοια επιστολή στην οποία αναφέρεστε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, για να καταλάβουμε λίγο αυτό το τετράωρο: Είπατε ότι αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα ειδικά θέματα, κ. Δημάκα, δίνει συνέντευξη ο κ. Παπαντωνίου στους οικονομικούς συντάκτες.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Να δούμε, λίγο, τη φύση των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν από κάθε πλευρά, για να καταλάβουμε πού το πάει η Κυβέρνηση. Γιατί από όσα λέτε, οι στόχοι είναι οι ίδιοι, οι διαδικασίες οι ίδιες, τα χρονοδιαγράμματα τα ίδια. Τι αλλάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει τίποτα. Γιατί σας κάνει εντύπωση αυτό; Αυτό έλειπε να αλλάζει, κιόλας, κάτι. Αυτό δείχνει τη σταθερότητα, την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην εφαρμογή της πολιτικής της. Δεν αλλάζει τίποτα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Κάποιους από τους ενδεικτικούς προβληματισμούς των Υπουργών που συμμετείχαν, μπορείτε να μας πείτε, για να το ερμηνεύσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν "ενδεικτικοί προβληματισμοί". Υπάρχουν απόψεις που εκφράζονται για το πώς θα φθάσουμε, με τη μεγαλύτερη επιτυχία, στο στόχο που έχουμε θέσει. Και είναι στόχος τον οποίο ομόφωνα αποφασίσαμε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Για παράδειγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεργασία όλων. Η δυνατότητα που θα έχει ο καθένας να συμβάλει θετικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το συντομότερο δυνατό. Η καλύτερη ενημέρωση, η οποία πρέπει να γίνει μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνουν μέρος σ` αυτή τη διαδικασία.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώνετε έλλειψη συνεργασίας, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντα υπάρχει περιθώριο να έχουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε, ήδη, πετύχει σε όλους τους τομείς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιο είναι το εύλογο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να εκδηλώσουν η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ τις πρωτοβουλίες τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, στα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να αποφασισθεί μια άλλη διαδικασία μεταβίβασης μετοχών. Σας είπα μια ημερομηνία ορόσημο, σαν αυτή η οποία αφορά τη συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Είπα 19 Ιουνίου, το είπαμε προχθές, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο να αποτελεί καινούργια απόφαση ή να δημιουργεί καινούργια δεδομένα. Απλά λογικό είναι όταν συνεδριάζει αυτό το όργανο, να συζητούνται τα θέματα της συγκυρίας, τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Θα ήταν έκπληξη, αν δεν τα συζητούσαμε. Μεταξύ των άλλων αφορούν τις κινητοποιήσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Οι απόψεις όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις είναι διχασμένες στο κυβερνών κόμμα. Αυτό προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της. Πιστεύουμε ότι είναι σωστή αυτή η πολιτική. Θα την υπερασπιστούμε σθεναρά και θα την εφαρμόσουμε, γιατί είναι προς το συμφέρον του τόπου. Δεν θα υποθηκεύσουμε εμείς το αύριο της χώρας, εν ονόματι των αντιδράσεων που υπάρχουν σήμερα και προκαλούν ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, όταν υπάρχει αυτό το κόστος. Αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε, είναι να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο, να ενημερώσουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους ή και τον ελληνικό λαό και βεβαίως να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση των ίδιων των εμπλεκομένων σ` αυτές τις διαδικασίες, των εργαζομένων, των σωματείων τους, αφού μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης τους πείσουμε ότι είναι και προσωπικό τους συμφέρον να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Πάντα θα υπάρχει ένα έλλειμμα στον τομέα αυτό και πάντα θα υστερούμε από τον επιθυμητό σκοπό, από το επίπεδο δηλαδή στο οποίο επιθυμούμε να έχουμε επιτύχει την ενημέρωση, τη συνεργασία, τη συνδρομή όλων των παραγόντων και των προϋποθέσεων για να ολοκληρώσουμε την πολιτική μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμήσατε αν η απεργία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ιονική συνιστά, όπως είπατε προηγουμένως, έλλειψη σεβασμού προς τους νόμους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχει μια κατάχρηση δικαιώματος από την πλευρά εργαζομένων, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε και εσείς και όλοι μας, ότι οι κινητοποιούμενοι σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι μόνο αυτοί τους οποίους αφορά μια συγκεκριμένη απόφαση. Δεν είναι μόνο δηλαδή υπάλληλοι της Ιονικής Τράπεζας. Γνωρίζετε πολύ καλά πως υπάρχει ένας πυρήνας διαδηλωτών, ο οποίος δίνει την παρουσία του σε κάθε ανάλογη περίσταση, μόνο και μόνο για να εναντιωθεί πολιτικά στην Κυβέρνηση και στην πολιτική που έχει εξαγγείλει. Αλλωστε, είναι ένα φαινόμενο το οποίο βεβαίως είναι επιτρεπτό. Επιτρεπτό είναι ο καθένας να λέει την άποψή του, είναι απαραίτητο όμως να γίνονται σεβαστές και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων και βεβαίως οι αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι κηρύξατε παράνομη μια απεργία η οποία ακόμη στην ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια δεν έχει κηρυχθεί, δεν συνιστά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πρώτη απόφαση έχει εκδοθεί από δικαστήριο που κήρυξε μια ορισμένη απεργία παράνομη. Εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων για απεργίες οι οποίες έχουν εξαγγελθεί από συνδικαλιστικούς φορείς. Είναι οι λεγόμενες απεργίες αλληλεγγύης. Πάρα πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς, όπως όλοι μας -είμαστε αρκετά υποψιασμένοι και γι` αυτό πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, να μην προσπαθούμε να υπεκφύγουμε δημιουργώντας εντυπώσεις- ότι οι καλούμενες απεργίες αλληλεγγύης εξαγγέλλονται με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλούν χρονοτριβή. Να μετακυλίεται η ομαλή λειτουργία σ` ένα Ιδρυμα, όπως είναι εν προκειμένω η Ιονική Τράπεζα μόνο και μόνο με το να εξαγγέλλονται νέες απεργίες, ώστε να αναμένουμε την έκδοση αποφάσεων δικαστηρίων επί των νέων αυτών εξαγγελθουσών απεργιών, με αποτέλεσμα μέσω αυτής της παρελκυστικής τακτικής ο χρόνος να προχωράει χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω και πάλι, αντιστρατεύεται το πνεύμα του νόμου. Είναι ένα τέχνασμα το οποίο χρησιμοποιείται. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει κατοχυρώσει και με νόμο τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είπα και προχθές, επαναλαμβάνω σήμερα, ότι επί Ν.Δ. υπήρχε διάταξη νόμου με βάση την οποία όποιος απεργούσε, ενώ είχε κηρυχθεί παράνομη η απεργία, οδηγείτο σε απόλυση με απόφαση της Διοίκησης μόνο, χωρίς αποζημίωση, μάλιστα. Και καταργήθηκε αυτή η διάταξη από το ΠΑΣΟΚ, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν υπερβολικά αυταρχική.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι ο Επίτροπος της χώρας ο κ. Παπουτσής είναι ανυποψίαστος για την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής, δηλώνοντας ότι εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με ΜΑΤ, δεν διαφωνεί κανείς. Αυτό στο οποίο όμως θα διαφωνήσουμε ίσως εμείς εδώ είναι το τι είναι εκσυγχρονισμός και πώς χρησιμοποιούνται τα ΜΑΤ. Γιατί τα ΜΑΤ χρησιμοποιήθηκαν προπαγανδιστικά εναντίον του εκσυγχρονισμού, δεν χρησιμοποιούνται από τον εκσυγχρονισμό. Είδαμε τελικώς να τρομοκρατούνται οι αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές ή τους απεργούς, οι οποίοι ενώ επιτέθηκαν, όπως είπα προχθές, στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες στον εργασιακό χώρο τους, φώναζαν ταυτόχρονα ότι "η τρομοκρατία δεν θα περάσει". Ενώ αυτοί οι οποίοι τρομοκρατούσαν εντός ή εκτός εισαγωγικών ήταν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα είχαν και διάφορα αντικείμενα στη διάθεσή τους, τα οποία και χρησιμοποιούσαν. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από σας, από μένα, από τον οποιονδήποτε. Είναι μια αλήθεια. Εχει αποτυπωθεί, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός και επιτέλους δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Από κει πέρα ο καθένας λέει τις απόψεις του και δεν είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση η οποία έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα και να κριθεί για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, όταν ολοκληρώσει τη θητεία της, το 2000, να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, κάθε μέρα υπό αίρεση. Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική της. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί εμείς μόνοι μας θέσαμε φιλόδοξους στόχους και θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην προσπάθεια που κάνουμε. Νομίζω, όμως, ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια, ώστε και η κρίση του ελληνικού λαού, το 2000, να είναι θετική για την Κυβέρνησή μας.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πώς θα πουληθεί μια Τράπεζα η οποία τη στιγμή αυτή δεν λειτουργεί λόγω απεργίας; Ποιός θα αγοράσει μια Τράπεζα η οποία είναι κλειστή λόγω απεργίας; Με ποιό τρόπο η Κυβέρνηση θα σταματήσει αυτή την απεργία εφόσον οι απεργοί επιμένουν στο να μην πουληθεί η Τράπεζα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός είναι ο προβληματισμός της άλλης πλευράς του λόφου. Εχω πει κατ' επανάληψη ότι απαξιώνεται η Τράπεζα, ασφαλώς, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει εκτός λειτουργίας. Οταν τα στελέχη της ή οι υπάλληλοί της οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν εμποδίζονται να προσέλθουν και να αναλάβουν εργασία. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε μείωση ίσως, της αξίας της Τράπεζας και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Τράπεζας και των εργαζομένων στην Τράπεζα. Αυτό λέμε, από την πρώτη στιγμή, απευθυνόμενοι και στους εργαζόμενους και σε όλους που παρακολουθούν αυτή την εξέλιξη, με κάποια απορία, μάλιστα. Δοθέντος ότι είναι μια πολύ μικρή ομάδα αυτή η οποία κρατά σε αιχμαλωσία, σε ομηρία, την Ιονική Τράπεζα και δεν τη βοηθά να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Δηλαδή η Κυβέρνηση αποκλείει την απόλυση απεργών αφού δεν συμμορφωθούν στις αποφάσεις του νόμου ή αν αφού αποτύχει κάποιος διάλογος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία από τους νόμους που ισχύουν στην πατρίδα μας. Αν κάποιος κάνει κάποιες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες είναι εκτός του πλαισίου άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του, βεβαίως, θα αντιμετωπισθεί αναλόγως. Αλλά, όσον αφορά την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται, σε οποιοδήποτε στάδιο, μια τέτοια ποινή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπεται φυλάκιση. Αυτό θα εφαρμοσθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τι προβλέπεται. Η φυλάκιση μετατρέπεται σε χρηματική ποινή. Τα γνωρίζετε πολύ καλά αυτά γιατί θα φτάσουμε πια σ` ένα σημείο να ζητούμε όλοι την κατάλυση του κράτους-δικαίου, να μην εφαρμόζονται αποφάσεις δικαστηρίου και ο καθένας να υπερασπίζεται κατά το δοκούν το δίκαιο που νομίζει ότι έχει και θα επιδιώκει να επιβάλει αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό στους άλλους με βίαιους τρόπους. Μια τέτοια κοινωνία εμείς ούτε την οραματιστήκαμε, ούτε πρόκειται να περιθάλψουμε δυνάμεις οι οποίες την οραματίζονται ή θέλουν να τη δημιουργήσουν.

ΔΗΜΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ή απαίτησε από τους Υπουργούς πρώτης γραμμής που δεν έχουν βγει να στηρίξουν την ασκούμενη πολιτική, να βγουν και να το κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, όπως και άλλες φορές έχει πει, ότι πρέπει με αποφασιστικότητα και σταθερότητα να επιμένουμε σε μια πολιτική, η οποία πιστεύουμε ότι είναι σωστή. Θα επιτύχουμε να την εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή, αν έχουμε εξαντλήσει τα όρια συνεννόησης με όλους τους φορείς που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτός είναι ο στόχος, άλλωστε, των αρμόδιων υπουργών, των αρμόδιων φορέων της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Ο Πρωθυπουργός είπε και πάλι ότι πρέπει στις μεγάλες αυτές τομές που δημιουργούν και ένα πεδίο για αναμετρήσεις, όπως στο παρελθόν -και αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις- έτσι και τώρα, έτσι και όποτε άλλοτε χρειαστεί, θα πρέπει η Κυβέρνηση και όλα τα στελέχη να είμαστε στην ίδια ευθεία γραμμή , δίνοντας τη μάχη υπέρ της πολιτικής την οποία από κοινού και ομόφωνα αποφασίσαμε.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αλλα θέματα πλην της Ιονικής συζητήθηκαν σε αυτό το τετράωρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, απλώς έγινε μία πάρα πολύ σύντομη ενημέρωση από τον κ. Παπαδόπουλο για θέματα της αρμοδιότητάς του.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει μία αναταραχή στο εσωτερικό του Κόμματός σας με αφορμή αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλετε να ακολουθήσετε. Η αφορμή αυτή εδώ την ώρα είναι η Ιονική Τράπεζα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Εάν η κατάσταση στο κόμμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ποιες εκτιμήσεις υπήρξαν και πού καταλήξατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε, ακριβώς, η κατάσταση στο κόμμα. Απλά, μεταξύ όλων όσων συζητήθηκαν, έγινε μία αναφορά και στην ανάγκη να υπάρχει μία συνένωση των κομματικών δυνάμεων στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής προσπάθειας, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έγινε, δηλαδή, κάποια αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Κινήματός μας. Αυτό το οποίο επισημάνθηκε από όσους μίλησαν είναι αυτό ακριβώς: ότι θα πρέπει σ` αυτή τη μάχη να είμαστε όλοι μαζί.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σ` αυτή τη συνεδρίαση ή σε προηγούμενες, έχετε διαπιστώσει εσείς κάποια διαφορά εκτιμήσεων, απόψεων και προτάσεων επί των χειρισμών ανάμεσα στον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Παπαϊωάννου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προκύψει κάποια τέτοια διαφωνία ή να έχει εκφραστεί μία διαφορετική προσέγγιση επί των θεμάτων που χειρίζονται, λόγω συναρμοδιότητας, από κοινού.

ΚΙΑΟΣ: Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δυσκολεύεται η προσφυγή εκ μέρους των Ομοσπονδιών, όπως η ΟΤΟΕ που κηρύσσει τις απεργίες τις οποίες ονομάσατε απεργίες αλληλεγγύης και είπατε ότι "γνωρίζουμε για ποιο λόγο γίνονται";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Ούτε κατά διάνοια υπάρχει τέτοιο θέμα. Πιστεύουμε ότι έχουν ευθύνη και συνείδηση του χρέους τους οι εργαζόμενοι και μπορούν να χειρίζονται τα θέματα που πρέπει να χειριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το γεγονός ότι μία πάρα πολύ μικρή, ασήμαντη θα έλεγα, ομάδα εργαζομένων δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε αλλαγή των αρχών που ασπαζόμαστε ή σε τροποποίηση των νόμων.

ΚΙΑΟΣ: Οταν χρησιμοποιήσατε και σήμερα, όπως και προχθές την έκφραση καταχρηστικό δικαίωμα" έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι δεν κήρυξε καταχρηστική την απεργία το δικαστήριο, παρά μόνον παράνομη και τώρα εκκρεμεί η προσφυγή της ΟΤΟΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Μίλησα και προχθές για κατάχρηση δικαιώματος, το επανέλαβα και σήμερα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν κηρύχθηκε παράνομη η απεργία, η ουσία, το νόημα, το περιεχόμενο αυτής της απόφασης είναι ένα και μόνον ένα: ότι δεν πρέπει να γίνει απεργία στην Ιονική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα κηρύχθηκαν απεργίες από την Ομοσπονδία και τη Συνομοσπονδία, προκειμένου, ίσως, να επιδειχθεί έτσι, αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους στην Ιονική. Είναι ένα μπάϊ-μπας, θα έλεγα, προκειμένου να ξεπεραστεί η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου. Δεν νομίζω, όμως, ότι πρέπει να μας κρατήσει αγκυλωμένους σ` αυτό το τέλμα. Θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να ξαναλειτουργήσει η Τράπεζα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησής της. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό πρέπει να γίνει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα, αν στη συνεδρίαση που έγινε τέθηκε ως ενδεχόμενο η ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει φυλάκιση των απεργών, σε περίπτωση που δεν ακολουθούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά. Δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά το πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι με πολύ μεγάλη ευαισθησία, διακριτικότητα και δημοκρατική αντίληψη αντιμετώπισε και η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, αλλά και η Κυβέρνηση τα τεκταινόμενα, στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:26:28 UTC